Zavrieť

Porady

Elektricky stlp na nasom pozemku

Zdravim,

nedavno sme kupili 15 arov + starsi dom a nachadza sa na nom elektricky stp na ktory nie je na liste vlastnictva ziadna tarcha.

Okolo stlpu sa nachadzaju asi 3 stromy vysoke zhruba 15-20 metrov a ktore chceme zrubat. Zrubanie jedneho stromu vsak vyjde na 5000-6000skk co sa nam zda dost, specialne ak by sa o to mali starat elektrarne kedze im to zasahuje do elektrickeho vedenia.

Existuje nejaka moznost ako na elektrarne pritlacit a prinutich ich vyrubat tie stromy na vlastne naklady? Mozem ich pritlacit tym ze v opacnom pripade nech si beru stlp a polozia ho niekde inde nie vsak na mojom pozemku? Ako hovorim na liste vlastnictva nie je ziaden zapis o elektrickom stlpe alebo o nejake tarche elektrarni alebo nieco podobne.

Pripadne ma niekto podobnu situaciu ze ma na svojom pozemku elektricky stlp bez tarchy? Moj otec ma rovnaku situaciu ale elektrarne maju v liste vlastnictva tarchu na stlp elektrickeho vedenia.

Vdaka za kazdu radu.

Fero
Usporiadat
clen clen

clen je offline (nepripojený) clen

právnik-reality
no...rad by som vedel ktory zakon za socializmu to dovoloval.
Potom, ak ten zakon uz neplati, nemaju pravo to tam drzat. podla obc,. zakonika mozno vlastnicke pravo obmedzit len na zaklade zakona, za nahradu a vo verejnom zaujme.
Podla mna to treba proste riesit na sude, no kedze nemam informacie o podobnych sporoch, nevedno ake pravne klucky tu mozu elektrarne pouzit, podla mna by prehrali a museli by to vyvlastnit za nahradu...asi ako vecne bremeno..
anonym222 anonym222

anonym222 je offline (nepripojený) anonym222

clen Pozri príspevok
no...rad by som vedel ktory zakon za socializmu to dovoloval.
Potom, ak ten zakon uz neplati, nemaju pravo to tam drzat. podla obc,. zakonika mozno vlastnicke pravo obmedzit len na zaklade zakona, za nahradu a vo verejnom zaujme.
Podla mna to treba proste riesit na sude, no kedze nemam informacie o podobnych sporoch, nevedno ake pravne klucky tu mozu elektrarne pouzit, podla mna by prehrali a museli by to vyvlastnit za nahradu...asi ako vecne bremeno..
Nevysúdiš nič. Tak ako tu už dávnejšie Chobot napísal, v minulosti to bolo vo verejnom záujme a vzniklo tým vecné bremeno, aj keď sa vtedy nezapisovalo. Nemôžeš žiadať náhradu za vecné bremeno, ktoré vzniklo v minulosti, iba sa na LV nezapisovalo. Vieš koľko km vedení, a koľko stlpov je v republike? Keby sa to všetko malo teraz dodatočne zapísať, katastre by sa museli riadne obracať. Pokiaľ viem u nových stlpov sa už teraz vecné bremeno zapisuje.
Čo sa týka toho zákona za socializmu, neviem ktorý to bol, ale verím tomu, pretože ešte aj dnes sa Fico vyhráža, že zákon (ústava) mu dovoľuje vyvlastniť majetok energetických firiem vo verejnom záujme.
petmar petmar

petmar je offline (nepripojený) petmar

Pojednáva o tom zákon č. 656/2004 Z.z
Zákon o energetike a o zmene niektorých zákonov
§ 10 Práva a povinnosti držiteľa povolenia ( teda energetici)
(1) Držiteľ povolenia alebo ním poverená fyzická osoba alebo právnická osoba je oprávnený
a) vstupovať na cudzie pozemky a do cudzích objektov a zariadení v rozsahu a spôsobom nevyhnutným na výkon povolenej činnosti po predchádzajúcom súhlase vlastníka nehnuteľnosti,[/font][/COLOR]
b) odstraňovať a okliesňovať stromy a iné porasty, ktoré ohrozujú bezpečnosť alebo spoľahlivosť prevádzky energetických zariadení, ak tak po predchádzajúcej písomnej výzve neurobil ich vlastník, nájomca alebo správca (ďalej len „vlastník“)

a tak ďalej, ešte si skús uplatniť jednorázovú náhradu, keď to máš ako nový pozemok:
(3) Ak vznikne vlastníkovi nehnuteľnosti v dôsledku výkonu práv držiteľa povolenia alebo ním poverenej fyzickej osoby alebo právnickej osoby majetková ujma, má nárok na náhradu škody. Ak je vlastník nehnuteľnosti obmedzený pri obvyklom užívaní nehnuteľnosti, má nárok na primeranú jednorazovú náhradu za nútené obmedzenie užívania nehnuteľnosti. Nárok na náhradu škody alebo nárok na primeranú jednorazovú náhradu za nútené obmedzenie užívania možno uplatniť u držiteľa povolenia alebo ním poverenej fyzickej osoby alebo právnickej osoby, ktorí túto škodu alebo obmedzenie vlastníckych práv spôsobili, do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa o tom poškodený dozvedel, najneskôr však do jedného roka od vzniku škody alebo od vzniku núteného obmedzenia užívania nehnuteľnosti, inak právo poškodeného na náhradu škody alebo na primeranú jednorazovú náhradu za nútené obmedzenie užívania nehnuteľnosti zaniká
Naposledy upravil petmar : 25.08.08 at 07:21
feron feron

feron je offline (nepripojený) feron

V areáli budovy, kde pracujem majú elektrárne stĺp s transformátorom. Jedného dňa prišli dvja pracovníci v montérkach na revíziu, usúdili, že 2 asi 15r.borovice sú bližšie ako 5m od vedenia, preto ich chceli spíliť. Naša pracovníčka, ktorá má tieto veci na strosti im hovorila, že keď my potrebujeme orezať konáre, aby netienili do okien, potrebujeme papiere zo životného prostredia. Oni na to, že oni nemusia, že je na to zákon, hneď vybrali z auta motorovú pílu a o 5 minút boli obe borovice aj naprocované na trávniku. Asi sa treba dohodnúť s aktívnymi revízákmi...
kero64 kero64

kero64 je offline (nepripojený) kero64

Kamarát, keď šiel stavať, riešil tento istý problém. Mal na pozemku stĺp a nechcel ho tam. Stálo ho to 78tis. Sk. Inak by si ani nešrtol. A to ten stĺp preložili o zhruba 10m. Tu je každá rada dobrá. Ja som mal v záhrade drevený stĺp, ktorý bol ukotvený k zemi oceľovým lanom. Lano odhnilo a stĺp sa naklonil tak, že ho držali iba dráty. A trvalo tri roky, než sa unúvali s opravou, resp. výmenou za betónový. A miesto jednoho dreveného sme dostali dva betónové. Nikto sa ma nepýtal, či ich tam chcem alebo nie. Jedného krásneho dňa sme prišli na chalupu a stĺpy tam už stáli. Našťastie nič nepoškodili a aspoň máme nové káble.
kero64 kero64

kero64 je offline (nepripojený) kero64

A aby som nezabudol, ovocné stromy, ktoré zasahovali do vedenia som musel orezávať sám.
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Stĺp patrí energetikom, môže byť na tvojom pozemku aj bez ťarchy. Stromy sú však tvoje, ty sa musíš postarať, aby nezasahovali do ochranného pásma vedenia. Ak tak neurobíš a energetici to zistia, odstránia to sami. Možno ti to aj dajú k náhrade. O výrub ty musíš žiadať životné prostredie (resp. úrad), energetici nemusia, oni len udržiavajú ochranné pásmo vedenia.
vankusik29 vankusik29

vankusik29 je offline (nepripojený) vankusik29

Pred dvoma mesiacmi som zistovala kolko by stala prekladka dreveneho el stlpa, priblizne o 5 metrov do rohu pozemku. Technik z elektrarni sa vo svojom volnom case nechal priviest na pozemok a aj odviest domov a vystruhal zo seba cenu priblizne 70 tisic. Zatial nejdeme stavat, tak sme to nechali tak.
rhenus rhenus

rhenus je offline (nepripojený) rhenus

Zdravim, prosim Vas poradte mi: Idem stavat plot, avsak presne v trase plota mi prekaza telefonny stlp, ktorym je tahana linka k jednemu domu. Co mam robit, ked sa s telekomunikaciami tazko jedna. Podotykam, ze plot je vsunuty cca 0,5 m do vnutra ojho pozemku, kde je aj umiestneny tento stlp.
jajko50 jajko50

jajko50 je offline (nepripojený) jajko50

No urob plot po stĺp a potom pokračuj od stĺpa ďalej. Bude súčasťou plota. Urob to tak aby bol prístupný pre prípadné opravy - montérov od firmy, ktorej vedenie na ňom je pripojené. Alebo chceš vybavovať prekládku stĺpa? - to je asi zdĺhavé a nešetrí ani nervy ani čas.
Naposledy upravil jajko50 : 01.10.09 at 11:03
Chobot Chobot

Chobot je teraz online Chobot

rhenus Pozri príspevok
Zdravim, prosim Vas poradte mi: Idem stavat plot, avsak presne v trase plota mi prekaza telefonny stlp, ktorym je tahana linka k jednemu domu. Co mam robit, ked sa s telekomunikaciami tazko jedna. Podotykam, ze plot je vsunuty cca 0,5 m do vnutra ojho pozemku, kde je aj umiestneny tento stlp.
Tvoju tému som pripojil k staršej téme, ktorá bola vlastne o tom istom probléme. Prečítaj si staršie príspevky, nájdeš tam mnoho informácií. (najmä príspevok č. 29, tam máš odhadovanú cenu za prekládku)
rhenus rhenus

Prekladku stlpa som predchvilou vybavil priamo s chlapikmi co stlpy stavaju, obisiel som celu uradnicku masineriu... Zajtra mi to maju spravit tak som zvedavy...
Chobot Chobot

rhenus Pozri príspevok
Prekladku stlpa som predchvilou vybavil priamo s chlapikmi co stlpy stavaju, obisiel som celu uradnicku masineriu... Zajtra mi to maju spravit tak som zvedavy...
A koľko za to pýtajú?
rhenus rhenus

Chobot Pozri príspevok
A koľko za to pýtajú?
Nezobrali za to nic. Islo o telefonny stlp, nie elektricky. Ja telefon nemam, tak povedali ze na mojom pozemku stlp nema byt.
Chobot Chobot

rhenus Pozri príspevok
Nezobrali za to nic. Islo o telefonny stlp, nie elektricky. Ja telefon nemam, tak povedali ze na mojom pozemku stlp nema byt.
Tak tomu sa hovorí šťastie. Takto rýchlo to vybaviť a ešte k tomu zadarmo... To je super.

Niekto tam hore ťa má rád..
cristal cristal

cristal je offline (nepripojený) cristal

Ja mám problém s stlpom následovny : Mám príjazdovu cestu 2.5m širokú a hneď na začiatku mám v strede cesty el. stlp NN. Samozrejme že v LV nie je žiadna zmienka o stlpe. Je to jediná prístupova cesta k pozemku a je znemožnený prístup autom. Počul som, že ak si dávaš žiadosť o prekládku hradíš si to ty, ale ak daš sťažnosť hradia to elektrárne. Tak neviem ... Taktiež som počul, že v prípade požiaru a iných veci, musí byť prístupny pozemok záchrannym zložkam. Dakujem
Rech25 Rech25

Rech25 je offline (nepripojený) Rech25

Urcite treba ist na elektrarne. V nasej obci tiez vyrubovali stromy elektrarne.
kezeso kezeso

kezeso je offline (nepripojený) kezeso

obchodník
Ochranné pásmo nadzemného elektrického vedenia je vymedzené zvislými rovinami po oboch stranách vedenia vo vodorovnej vzdialenosti meranej kolmo na vedenie od krajného vodiča a táto vzdialenosť je:
a) 10 m pri napätí od 1 kV do 35 kV vrátane pre vodiče bez izolácie; v súvislých lesných priesekoch 7 m,
b) 4 m pri napätí od 1 kV do 35 kV vrátane pre vodiče so základnou izoláciou; v súvislých lesných priesekoch 2 m,
c) 1 m pri napätí od 1 kV do 35 kV vrátane pre závesné káblové vedenie,
d) 15 m pri napätí od 35 kV do 110 kV vrátane,
e) 20 m pri napätí od 110 kV do 220 kV vrátane,
f) 25 m pri napätí od 220 kV do 400 kV vrátane,
g) 35 m nad 400 kV,
h) ochranné pásmo závesného káblového vedenia s napätím od 35 kV do 110 kV vrátane je 2 m od krajného vodiča na každú stranu.

Veľkosť ochranného pásma, ktoré sa vzťahuje na váš pozemok, si môžete preveriť u príslušného správcu elektrickej siete.

Podľa ustanovenia § 36 ods. 4 spomínaného zákona v ochrannom pásme vonkajšieho nadzemného elektrického vedenia a pod elektrickým vedením je zakázané:
a) zriaďovať stavby, konštrukcie a skládky,
b) vysádzať a pestovať trvalé porasty s výškou presahujúcou 3 m,
c) vysádzať a pestovať trvalé porasty s výškou presahujúcou 3 m vo vzdialenosti do 2 m od krajného vodiča vzdušného vedenia s jednoduchou izoláciou,
d) uskladňovať ľahko horľavé alebo výbušné látky,
e) vykonávať činnosti ohrozujúce bezpečnosť osôb a majetku,
f) vykonávať činnosti ohrozujúce elektrické vedenie a bezpečnosť a spoľahlivosť prevádzky sústavy.

Pre vlastníka pozemku z ustanovenia § 36 ods. 6 vyplýva povinnosť umožniť prevádzkovateľovi vonkajšieho nadzemného elektrického vedenia prístup a príjazd k vedeniu a na ten účel umožniť prevádzkovateľovi vonkajšieho nadzemného elektrického vedenia udržiavať voľný pruh pozemkov (bezlesie) v šírke 4 m po oboch stranách vonkajšieho nadzemného elektrického vedenia. Táto vzdialenosť sa vymedzuje od dotyku kolmice spustenej z vonkajšej strany nadzemného elektrického vedenia na vodorovnú rovinu ukotvenia podperného bodu.Výnimky z ochranných pásiem môže v odôvodnených prípadoch povoliť stavebný úrad na základe stanoviska prevádzkovateľa prenosovej sústavy alebo distribučnej sústavy.
Odpovedala p.M Beňová v inej diskusii
eskobar eskobar

eskobar je offline (nepripojený) eskobar

Ja mám rovnaký problém chcem stavať v záhrade ale krížom prechádza el.vedenie presne nad miestom kde chcem stavať ako sa domôcť prepojenia,zahrabania do zeme alebo niečoho podobného, ked človek má možnosť stavať na vlastnom pozemku a nemôže. Chcel by som vedieť či sa oplatí podať stažnosť na súd alebo to riešiť nejako inak díki za radu...
draik draik

draik je offline (nepripojený) draik

Na vsetky v minulosti zriadene vedenia je zo zakona vecne bremeno. Mozte na vlastne naklady zmenit trasovanie resp. zakopat do zeme - ked ale zistite, co taka sranda stoji, tak vas prejde chut. Mozte sa vsak na zaciatku obratit na spravcu vedenia, za to nic nedate.

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať