Teraz je čas dozretých tekvíc, dám Vám výborný recept na tekvicový kompót, pozor - nie s ananásovou šťavou.
Tekvicový kompót.
Tekvicu ošúpeme, vydlabeme jadierka s mäkkou časťou a pokrájame na kocočky, cca 1,5 - 2 cm veľké. Zalejeme octom s vodou, v pomere 3 diely vody, 1 diel octu a necháme do druhého dňa v tom náleve stáť prikryté čistou utierkou, resp. pokrievkou.
Na druhý deň tekvicu scedíme, roztok vylejeme preč a spravíme sirup, na ktorý dáme na 1 liter vody 50 dkg kryšt.cukru, takže podľa množstva tekvice nalievame do hrnca vodu a nasýpame cukor, aby bola tekvica zase zaliatá.
Pridáme 20 - 30 celých klinčekov a pár kúskov celej škorice a 1 - 2 vanilkové cukre. Varíme až dovtedy, pokiaľ nie je tekvica priesvitná. Nalievame do pohárov, pokiaľ to nalievame horúce, dáme do deky, pokiaľ trochu vychladnuté dáme sterilizovať, aby chytilo víčko.
Je oveľa chutnejšia ako ananásová, želám Vám dobrú chuť.