No vidím, že s tým máme všetci problém (seba nevynímajúc). Prezrela som celý zákon, lebo som sa chcela oprieť o §§ a čuduj sa svete, nenašla som nič a tom som sa s tým zabávala asi hodinu. Hľadala som v usmerneniach DR a MF SR s rovnakým úspechom (teda neúspechom). Úprava bola jasne podaná iba v predchádzajúcom ZDPH platnom do 30.4.2004, kde bolo jasne uvedené, že predaj osobného auta nevchádza do výpočtu koeficientu. Teraz je to skryté.
Na čo som prišla?
1. Analýzou a zohľadnením všetkých skutočností (odpočítanie DPH týkajúce sa osobného auta a pomerné odpočítanie DPH so špecifikáciou oblastí, ktoré nevchádzajú do čitateľa a menovateľa) som dospela k záveru, že v prípade predaja osobného auta nám tržba z jeho predaja:
- nevchádza do čitateľa (môžu tam ísť iba plnenia, z ktorých je daň odpočítateľná a my DPH odpočítať nemôžeme),
- nevchádza ani do menovateľa (lebo sa tam uvádzajú výnosy bez dane - a predaj auta je predsa predaj s daňou - lebo sme si ju neodpočítali).
alebo
2. Predaj auta možno považovať za predaj majetku podľa § 50 ods. 2 písm. b) a teda nevchádza do koeficientu (žeby to bolo také jednoduché?).
Obe riešenia = rovnaký záver (nezahrňovať do výpočtu koeficientu, teda rovnaký stav ako pred 1.5.2004).
V komentári sa tomuto bodu sa taktne vyhli všetci (aj renomovaní) autori. Nenašla som ani žiadne podrobnosti k vysvetlivkám na podanie daňového priznania, takže záver: ak nepostačuje vyššie uvedené vysvetlenie "presne smerovaná otázočka na DÚ" to vyrieši.
Ak to bude inak - daj vedieť, alebo poraďáci doplňte iný zdroj.