Tato tema je uz sice asi neaktualna, uz je po sezone, ale napisem nieco lebo tento problem vyroby kvalitnych ovcich syrov tazi Slovensko uz dlhsie. Kedze som velky labuznik, samozrejme ovci syr je dost casto v nasom jedalnicku. Posledny rok az dva vsak nemam dobre skusenosti. So zakonnym schvalenim predajov priamo z dvora, moja oblubena syraren v Krivanoch (blizko Lipan v okrese Sabinov) stratila zdroje surovin, dostatok ovcieho mlieka a pozastavila z tohto dovodu vyrobu. Pritom jej vyrobky boli velmi kvalitne, hygienicky ste nemuseli mat ziadne pochybnosti, jej vyrobky preberala aj obchodna siet. Syry boli pasterizovane co im vobec neuberalo na vybornej chuti, balenie vakuove. Bryndza a zincica z tejto syrarne boli tiez balene velmi hygienicky. Vedla sice zostala vyroba z dvora, no po zopar navstevach a nakupoch sme kvoli pozorovanej hygiene stratili guraz tam nakupovat a aj chut syra nebola ta prava ako je to u ovcieho syra.
Udajne sa ovcie mlieko miesa s kravskym, vraj je to miesanie povolene aj zakonom. Potom sa vyraba syr pod oznacenim ovci. Vie niekto o tychto pravidlach nieco napisat?
Kupoval som aj syry po drevenych stankoch od vychodu po hranicu v Cechach. Bol som sokovany zistenim, ze aj pri Levoci sa predavaju syry z Oravy. Nuz a kvalita rozna, velmi vynimocne mi syr chutil.