ajacik
Ale recept na kapustníky by sa zišiel. takže budeme čakať
Jeden mám.
Kvások:1/4 l mlieka, 3 dkg droždia, 1 lyžica práškového cukru,20 dkg polohrubej múky
Cesto: 30 dkg polohrubej múky, 1 žĺtok, 1 lyžica kyslej smotany, 8 dkg masla, 8 dkg pr.cukru, troška soli.
Vlažné mlieko rozmiešame s droždím, cukrom, a múkou, vypracujeme kvások a necháme vykysnúť. Potom pridáme žĺtok, smotanu, rozpustené vlažné maslo cukor, soľ a nahriatu múku a dobre zamiesime. Dáme vykysnúť. Potom cesto na pomúčenej doske jemne rozvaľkáme na 1 cm a vykrajujeme okrúhle koláčiky, každý v prostridku vtlačíme a necháme podkysnúť. Potom okraje potrieme rozšľahaným vajcom, do prostriedku vložíme plnku a navrh plnky môžme dať niekoľko hrozienok. Poukladáme na pomastený plech a pečieme doružova. Upečené posypeme práškovým cukrom.
Kapustová plnka: 1/2 kg hlávkovej kapusty, troška soli, 4 dkg masla, 5 dkg pr.cukru, troška mletej škorice, hrozienka.
Očistenú kapustu najemno pokrájame. Na panvicu dáme maslo a pridáme kapustu, trošku posolíme a udusíme do mäkka. Potom pridáme práškový cukor, škoricu a ešte chvíľku pražíme. Necháme vychladnúť, a až potom kladieme na koláčiky.