Ahojte,
som rada, že sa mi niekto ozval. Dnes som dostala aj vyjadrenie z drsr. z ktorého som porozumela asi toľko:
citujem:" ... súčasťou stavby je všetko, čo k nej podľa jej charakteru a proj.dokumentácie patrí. Súčasťou stavby je aj vykonané technické zhodnotenie / nadstavby, prístavby ..../. Súčasťou vybavenia stavby a odpisujú sa spolu so stavbou v rovnakej odpisovej skupine aj rozvody ÚK a vykur. telesá s príslušenstvom, a to zariadenia kotolní a odovzdávacích staníc /kotly, výmenníky.../okrem zariadení uvedených v bode 2.2. Pokynu.
/Pokyn č. 3400/1998-62 Fin.spravodajca/ V prípade, ak vykurovacie systémy sú pevne zabudovanými technologickými zariadeniami, sú súčasťou stavby a spolu s ňou sa aj odpisujú, nakoľko podmieňujú prevádzkyschopnosť stavby a naprojektované parametre."
Pokyn bod 2.2. - výr.zariadeniami, ktoré sú samost. techn. zariad. aj samost. hnut. vecami odpisovanými oddelene od stavieb a to aj napriek ich pevnému spojeniu so stavbou sú zariadenia na výrobu, transform. a dopravu tep. energie v priemysle určené na priem. výrobu tepla vrátane poľnohospodárstva a zariadenia lokálnych kotolní v obytných domoch.
Takže mne z toho vyplýva, že keby sme boli výrobcom a dodávateľom tepla pre iné FO a PO odpisujem kotol samostatne v II. odp.skupine.
Keďže to my nie sme a kotolňu v našej firme sme postavili ako kotolňu, tak kotol dám ako technické zhodnotenie budovy - kotolne. Ešte mi z toho teraz vyplynula ďalšia vec:
Som povinná urobiť toto technické zhodnotenie v mesiaci jún, kedy nám bol kotol dodaný a namontovaný,
alebo môžem počkať / zhruba asi mesiac / a pripočítať k tomuto aj ďalšie náklady, ktoré mi vznikli pri ďalších prácach okolo kotla / zabudovanie, betonáž.. /a až potom to zaradiť?
Ak by niekto chcel to usmernenie z drsr. tak mu to rada pošlem, bolo tam toho dosť, ja som sa snažila vytiahnuť to podstatné.