Zavrieť

Porady

Daňová kontrola

Ahojte poraďáci
chcem sa spýtať ak máte nejakú skúsenosť s daňovou kontorlou...ak mi príde kontrola na mesiac Máj 2008 -DPH kontrolujú to isté ako kontrola DPH na celý rok 2007? Zvyknú si vyžiadať aj nejaké smernice alebo len čisto faktúry,pokladňu a interné doklady?Ako to zvykne prebiehať?
Ďakujem
Usporiadat
cloe cloe

cloe je offline (nepripojený) cloe

Som najskôr človek až potom účtovník! ...viac
jozka56 Pozri príspevok
Cloe myslím, že tieto 2 daňové subjekty FO majú vytvorené Združenie FO/rovnaká adresa, rovnaké číslo účtu, rôzne IČO a DIČ/, hoci celé združenie má vystupovať iba pod jedným IČO, DIČ po celé účtovné obdobie. Dôležité je pre Tvojho klienta, že zoznam FA je v poriadku.
Díky, vidíš to ma nenapadlo. Ale tak či tak si myslím, že faktúra u nich vytlačená a založená by mala byť navlas rovnaká ako tá, ktorú dali môjmu klientovi.
jozka56 jozka56

jozka56 je offline (nepripojený) jozka56

cloe Pozri príspevok
Díky, vidíš to ma nenapadlo. Ale tak či tak si myslím, že faktúra u nich vytlačená a založená by mala byť navlas rovnaká ako tá, ktorú dali môjmu klientovi.
Fa by mali byť úplne rovnaké. Pekný večerj
Vranová Vranová

Vranová je offline (nepripojený) Vranová

Takže mám po daň.kontrole z DPH za rok 2007.
Vyrubili mi tam nejakých 1000 Sk, lebo na doklade z ERP od dodávateľa nebolo uvedené IČO a základ dane bol dopísaný rukou! Podľa môjho názoru, čo som čítala zákona o DPH § 71, tak o IČE nepíšu nič, len aby bolo uvedené identif.číslo pre daň ...podľa mňa nieje povinnosť uvádzať a taktiež som nikde sa nedočítala, že rukou nemôže byť dopísaný základ dane, nakoľko mu to pokladňa nerobí, len tam dá celkovú sumu a DPH vyčislí. Čo vy nato? Prosím o Váš názor! Pravdu povediac, ma to štve, lebo doteraz som išla s čistým štítom, bez chýb a pohoriť práve na takejto somarine? Pritom je to veľká firma /cca 5500 vyšlých faktúr...atď/, keby som spravila nejakú chybu já, tak to beriem....ale takúto chybu? Nuž viem, aj to sa stáva!
Naposledy upravil Vranová : 06.08.08 at 10:56
Vranová Vranová

Nikto sa nevyjadrí???
Zoltán Kovács Zoltán Kovács

Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Vranová Pozri príspevok
Vyrubili mi tam nejakých 1000 Sk, lebo na doklade z ERP od dodávateľa nebolo uvedené IČO a základ dane bol dopísaný rukou! Podľa môjho názoru, čo som čítala zákona o DPH § 71, tak o IČE nepíšu nič, len aby bolo uvedené identif.číslo pre daň ...podľa mňa nieje povinnosť uvádzať a taktiež som nikde sa nedočítala, že rukou nemôže byť dopísaný základ dane, nakoľko mu to pokladňa nerobí, len tam dá celkovú sumu a DPH vyčislí. Čo vy nato? Prosím o Váš názor! Pravdu povediac, ma to štve, lebo doteraz som išla s čistým štítom, bez chýb a pohoriť práve na takejto somarine? Pritom je to veľká firma /cca 5500 vyšlých faktúr...atď/, keby som spravila nejakú chybu já, tak to beriem....ale takúto chybu? Nuž viem, aj to sa stáva!
Vyhláška
Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 55/1994 Z. z.
o spôsobe vedenia evidencie tržieb elektronickou registračnou pokladnicou
v znení
vyhlášky č. 59/1995 Z. z., vyhlášky č. 353/1996 Z. z. a vyhlášky č. 735/2004 Z. z.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky podľa § 97 ods. 2 zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 165/1993 Z. z. ustanovuje:

§ 2
Na účely tejto vyhlášky sa rozumie
j) dokladom vyhotoveným pokladnicou doklad, ktorý obsahuje najmenej tieto údaje:

1. daňový kód pokladnice,
2. daňové identifikačné číslo,3c) ak subjekt nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
3. poradové číslo dokladu od poslednej dennej uzávierky,
4. dátum vystavenia dokladu,
5. názov a množstvo tovaru alebo rozsah služby,
6. cenu tovaru alebo služby,
7. identifikačné číslo pre daň,3d) ak subjekt je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
8. meno a adresu sídla, miesta podnikania, prípadne prevádzkarne subjektu, ktorý dodáva tovar alebo poskytuje službu, ak subjekt je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
9. základ dane, ak subjekt je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
10. sadzbu dane alebo údaj o oslobodení od dane, ak subjekt je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
11. výšku dane spolu, ak subjekt je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
(účinnosť 1. júla 2005)
12. celkovú cenu,
Vranová Vranová

smith Pozri príspevok
Vyhláška
Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 55/1994 Z. z.
o spôsobe vedenia evidencie tržieb elektronickou registračnou pokladnicou
v znení
vyhlášky č. 59/1995 Z. z., vyhlášky č. 353/1996 Z. z. a vyhlášky č. 735/2004 Z. z.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky podľa § 97 ods. 2 zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 165/1993 Z. z. ustanovuje:

§ 2
Na účely tejto vyhlášky sa rozumie
j) dokladom vyhotoveným pokladnicou doklad, ktorý obsahuje najmenej tieto údaje:

1. daňový kód pokladnice,
2. daňové identifikačné číslo,3c) ak subjekt nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
3. poradové číslo dokladu od poslednej dennej uzávierky,
4. dátum vystavenia dokladu,
5. názov a množstvo tovaru alebo rozsah služby,
6. cenu tovaru alebo služby,
7. identifikačné číslo pre daň,3d) ak subjekt je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
8. meno a adresu sídla, miesta podnikania, prípadne prevádzkarne subjektu, ktorý dodáva tovar alebo poskytuje službu, ak subjekt je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
9. základ dane, ak subjekt je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
10. sadzbu dane alebo údaj o oslobodení od dane, ak subjekt je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
11. výšku dane spolu, ak subjekt je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
(účinnosť 1. júla 2005)
12. celkovú cenu,
Srdečná vďaka smith!
takže ten doklad spĺňal v podstate všetky podmienky podľa uvedenej vyhlášky a zákona.
Základ dane tam bol /aj keď ručne dopísaný, nijaký zákon to nezakazuje/ a o IČE tam nie je nič písané, len DIČ a IČ DPH!
Čo mi z toho vyplýva? Že uvedený doklad mi mali daňováci uznať! Mýlim sa?
Milan Benka Milan Benka

Milan Benka je offline (nepripojený) Milan Benka

obyvateľ SR
Vranová Pozri príspevok
Srdečná vďaka smith!
takže ten doklad spĺňal v podstate všetky podmienky podľa uvedenej vyhlášky a zákona.
Základ dane tam bol /aj keď ručne dopísaný, nijaký zákon to nezakazuje/ a o IČE tam nie je nič písané, len DIČ a IČ DPH!

Áno .
Vranová Vranová

Benka? Áno mýlim sa a moje obhájenie neobstojí pri rokovaní z DÚ, alebo áno obhájim si môj názor?
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Vranová Pozri príspevok
Benka? Áno mýlim sa a moje obhájenie neobstojí pri rokovaní z DÚ, alebo áno obhájim si môj názor?
Neobhájite. Nemáte doklad VYHOTOVENÝ ERP so všetkými náležitosťami. Máte ho s "dopísanými" náležitosťami. Takto vystavené doklady sú vylučované s odpočítania dane platiteľmi.
Milan Benka Milan Benka

Milan Benka je offline (nepripojený) Milan Benka

obyvateľ SR
Vranová Pozri príspevok

Asi tak .
evina evina

evina je offline (nepripojený) evina

Vranová Pozri príspevok
Srdečná vďaka smith!
§3a Obchodného zákonníka:

§ 3a
1/ Každý podnikateľ je povinný na svojich obchodných listoch a objednávkach vyhotovených v písomnej alebo elektronickej forme (ďalej len "obchodné dokumenty") uvádzať obchodné meno, sídlo alebo miesto podnikania, právnu formu právnickej osoby a identifikačné číslo, ak je pridelené. Podnikatelia zapísaní v obchodnom registri alebo v inej evidencii podnikateľov uvádzajú aj označenie registra, ktorý podnikateľa zapísal, a číslo zápisu. Ak podnikateľ na svojich obchodných dokumentoch uvádza výšku základného imania, musí uviesť aj rozsah jeho splatenia.
Vranová Vranová

OK....veľmi pekne ďakujem ....budem sa riadiť Vašou radou. Pekný deň........
Vranová Vranová

evina Pozri príspevok
§3a Obchodného zákonníka:

§ 3a
1/ Každý podnikateľ je povinný na svojich obchodných listoch a objednávkach vyhotovených v písomnej alebo elektronickej forme (ďalej len "obchodné dokumenty") uvádzať obchodné meno, sídlo alebo miesto podnikania, právnu formu právnickej osoby a identifikačné číslo, ak je pridelené. Podnikatelia zapísaní v obchodnom registri alebo v inej evidencii podnikateľov uvádzajú aj označenie registra, ktorý podnikateľa zapísal, a číslo zápisu. Ak podnikateľ na svojich obchodných dokumentoch uvádza výšku základného imania, musí uviesť aj rozsah jeho splatenia.
Ešte raz srdečná vďaka aj kočkám aj pánom za odpovede, všetko som si to skopírovala a uložila...a hlavne som sa ponaučila na svojej chybe! Vážim si, že sú tu ľudia ,ktorí vždy pomôžu...
Zoltán Kovács Zoltán Kovács

Zoltán Kovács je offline (nepripojený) Zoltán Kovács

človek, príliš dôverčivý, a niekedy aj idealista, ktorý verí v dobro človeka ...viac
Vranová Pozri príspevok
Dotyčný podnikateľ zrejme bol lenivý dať si upraviť svoju kasu podľa vyhlášky. A pritom si neuvedomuje, že:

1.Porušuje vyhlášku
2.Znemožňuje uplatnenie DPH svojím klientom platiteľom dph.
Vranová Vranová

smith! No čo už, máš úplnu pravdu....ale bola to moja chyba, že som taký doklad zaúčtovala, niekedy ideme jak stroje a takéto veci opomenieme!!.....už som spravila opatrenie, aby sa to už nestalo....pokiaľ nevymení ERP, tak bude dodávať na faktúru! už si dám pozor!
V súvislosti s touto chybou má napadla jedná vec...
Veľká firma nám dodáva tovar na faktúru, kde v hlavičke je napísané:" Faktúra-opravný doklad-dodací list". Volala som tej firme ...že čo si mám z toho vybrať, či je to riadna faktúra, alebo opravný doklad, alebo dodací list! Pani mi povedala, že je to faktúra a že už vystavili 10000 faktúr tento rok a nikomu to doteraz nevadilo....
Čo vy nato ??? Môže to tak ostať uvedené? Ak nie, tak Vás poprosím o nejaký paragraf o ktorý sa môžem oprieť a argumentovať, že je to nesprávne uvedené, ešte mi pridú z daň.úradu dať podpísať ukončenie kontroly, tak sa ešte skúsim spýtať aj ich..
evina evina

evina je offline (nepripojený) evina

Vranová Pozri príspevok
smith! No čo už, máš úplnu pravdu....ale bola to moja chyba, že som taký doklad zaúčtovala, niekedy ideme jak stroje a takéto veci opomenieme!!.....už som spravila opatrenie, aby sa to už nestalo....pokiaľ nevymení ERP, tak bude dodávať na faktúru! už si dám pozor!
V súvislosti s touto chybou má napadla jedná vec...
Veľká firma nám dodáva tovar na faktúru, kde v hlavičke je napísané:" Faktúra-opravný doklad-dodací list". Volala som tej firme ...že čo si mám z toho vybrať, či je to riadna faktúra, alebo opravný doklad, alebo dodací list! Pani mi povedala, že je to faktúra a že už vystavili 10000 faktúr tento rok a nikomu to doteraz nevadilo....
Čo vy nato ??? Môže to tak ostať uvedené? Ak nie, tak Vás poprosím o nejaký paragraf o ktorý sa môžem oprieť a argumentovať, že je to nesprávne uvedené, ešte mi pridú z daň.úradu dať podpísať ukončenie kontroly, tak sa ešte skúsim spýtať aj ich..
Môže, ak doklad splňa ďalej všetky náležitosti podľa §10
zákona o účtovníctve a 71 zákona o DPH v prípade platiteľa DPH.
slavka1881 slavka1881

slavka1881 je offline (nepripojený) slavka1881

Krasny piatocek poraďaci.. Nevie mi niekto povedat ako postihuju to ak v tlacive DPH je dodanie sluzby uvedene na riadku 7 a nie 9 aj ked to v podstate nema vplyv na vysku povinnosti alebo odpoctu?
Ďakujem
betka betka

betka je offline (nepripojený) betka

slavka1881 Pozri príspevok
Krasny piatocek poraďaci.. Nevie mi niekto povedat ako postihuju to ak v tlacive DPH je dodanie sluzby uvedene na riadku 7 a nie 9 aj ked to v podstate nema vplyv na vysku povinnosti alebo odpoctu?
Ďakujem
Chybička se vloudila Nepostihujú, zvyknú zvačša zavolať, resp. vyzvať subjekt na opravu alebo vysvetlenie.
Osobne by som podala DDP, a vypísala ho tak ako má byť. Vplyv je nulový.
slavka1881 slavka1881

slavka1881 je offline (nepripojený) slavka1881

betka Pozri príspevok
Chybička se vloudila Nepostihujú, zvyknú zvačša zavolať, resp. vyzvať subjekt na opravu alebo vysvetlenie.
Osobne by som podala DDP, a vypísala ho tak ako má byť. Vplyv je nulový.
Ale ked mi to zistila teraz kontrola tak nemozem uz podat DDP..ale vravis ze postihovat by to nemali nijak?Tak to je hned aspon trosku krajsi den :-)
Vladimír Ozimý Vladimír Ozimý

Vladimír Ozimý je offline (nepripojený) Vladimír Ozimý

človiečik
slavka1881 Pozri príspevok
Ale ked mi to zistila teraz kontrola tak nemozem uz podat DDP..ale vravis ze postihovat by to nemali nijak?Tak to je hned aspon trosku krajsi den :-)
Ešte aby aj toto postihovali by som ich hnal palicou . Vy máte povinnosť podať dodatočné daňové priznanie len vtedy ak sa zvyšuje daňová povinnosť voči štátu inú povinnosť v zákone nemáme. Nie je tam uvedené že ak sa pomýlite v tlačive alebo niečo také...
na druhej strane je zasa otázka morálna ak viem že som sa pomýlil mal by som si to opraviť ...
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať