Zavrieť

Porady

Daňová kontrola

Ahojte poraďáci
chcem sa spýtať ak máte nejakú skúsenosť s daňovou kontorlou...ak mi príde kontrola na mesiac Máj 2008 -DPH kontrolujú to isté ako kontrola DPH na celý rok 2007? Zvyknú si vyžiadať aj nejaké smernice alebo len čisto faktúry,pokladňu a interné doklady?Ako to zvykne prebiehať?
Ďakujem
Usporiadat
Lenka1979 Lenka1979

Lenka1979 je offline (nepripojený) Lenka1979

najlepšie spoznať osobne :-) ...viac
Anja111 Pozri príspevok
Áno, DPH zo stravy, ktorú Ti uhrádzajú zamestnanci, musíš odviesť. A na druhú otázku si si odpovedala sama..
Tak to som predsa len spravila chybu, lebo DPH som zaúčtovala, ale neodviedla, nedostala sa mi do zoznamu DPH dokladov, práve kvôli tomu, že som ju účtovala cez ID a nie PPD.
Anja111 Anja111

Anja111 je offline (nepripojený) Anja111

Lenka1979 Pozri príspevok
Tak to som predsa len spravila chybu, lebo DPH som zaúčtovala, ale neodviedla, nedostala sa mi do zoznamu DPH dokladov, práve kvôli tomu, že som ju účtovala cez ID a nie PPD.
Je mi to ľúto, ale v tom prípade Ti to dodania...
Lenka1979 Lenka1979

Anja111 Pozri príspevok
... čo už, za chyby sa platí
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Anja111 Pozri príspevok
Lenka1979 Pozri príspevok
... čo už, za chyby sa platí

Aj mne to je ľúto, Lenka, ale neplačkaj moja, možno teraz spokojní, že dačo našli, odtiahnu....
Lenka1979 Lenka1979

Rozalka Pozri príspevok
Aj mne to je ľúto, Lenka, ale neplačkaj moja, možno teraz spokojní, že dačo našli, odtiahnu....
To nič, Rózi, človek sa vždy učí len a len na vlastných chybách. Všetko zlé je na niečo dobré. Beriem to asi tak.
cactus cactus

cactus je offline (nepripojený) cactus

nezaškodí čítať návody na rôzne veci.... ...viac
Rozalka Pozri príspevok
neboj, Lenka, aspoň dačo. Mne tiež teraz skončila kontrola DPH a našli FA, ktorá bola vlastne dobropis. Uniklo mi to, pretože ani v texte nebolo uvedené o čo sa jedná ani sumy neboli napr. s mínusom a bolo to na hlavičke FA, že je opravná a ja som si nevšimla. Nebola to veľká suma, na DPH cca 500 Sk, ale predsa. Jasná moja chyba. Takže aspoň niečo. Ale na druhej strane som boa aj rada, že to tak dopadlo a že našli a boli spokojní. Takže nevešaj hlavu.
Maya1 Maya1

Maya1 je offline (nepripojený) Maya1

dobrý deň,
chcem sa opýtať ako a či vôbec podávať odvolanie na DÚ po kontrole . Stalo sa mi totiž , že pri návale práce som si nevšimla, že na došlej faktúre je ako odberateľ uvedená iná firma, nie naša. Teda vysvetlím : nákup od firmy A pre firmu B (nás) a následný predaj firme C. Stalo sa, že firma A uviedla omylom firmu C ako odberateľa. Ide naozaj len o takýto omyl. Vo všetkých účtovníctvách je to v poriadku, firmy si už navzájom aj poplatili. Daňový kontrolór mi túto faktúru vyhodil, s tým, že to nie je naša ( neoprávnené odpočítanie DPH). Skutočnosť je ale tá, že fa naša je, chcela som predložiť správnu od dodávateľa - veď sa len pomýlil. Uznávam má kontrolór pravdu , moja chyba, že som sa počas práce so stámiliónovými faktúrami zamerala na všetky ostatné náležitosti. Ale ako to teraz urobiť. Mohol ma kontrolór upozorniť a žiadať vysvetlenie, prípadne doplnenie dokladov? Mám sa odvolať? Keď faktúru musím vrátiť dodávateľovi a vráti mi opravenú čo potom? Podám dodatočné DP na kontrolované obdobie? Dúfam, že som vás nedomotala. a ďakujem za čas a odpoveď

Chcem ešte doplniť, že tento obchod je podložený zmluvami a samozrejme dodacími listami, na ktorých je uvedené, že firma A dodá tovar nám a my následne firme C.
Naposledy upravil Maya1 : 09.10.08 at 23:25 Dôvod: doplnenie
cloe cloe

cloe je offline (nepripojený) cloe

Som najskôr človek až potom účtovník! ...viac
Maya1 Pozri príspevok
dobrý deň,
chcem sa opýtať ako a či vôbec podávať odvolanie na DÚ po kontrole . Stalo sa mi totiž , že pri návale práce som si nevšimla, že na došlej faktúre je ako odberateľ uvedená iná firma, nie naša. Teda vysvetlím : nákup od firmy A pre firmu B (nás) a následný predaj firme C. Stalo sa, že firma A uviedla omylom firmu C ako odberateľa. Ide naozaj len o takýto omyl. Vo všetkých účtovníctvách je to v poriadku, firmy si už navzájom aj poplatili. Daňový kontrolór mi túto faktúru vyhodil, s tým, že to nie je naša ( neoprávnené odpočítanie DPH). Skutočnosť je ale tá, že fa naša je, chcela som predložiť správnu od dodávateľa - veď sa len pomýlil. Uznávam má kontrolór pravdu , moja chyba, že som sa počas práce so stámiliónovými faktúrami zamerala na všetky ostatné náležitosti. Ale ako to teraz urobiť. Mohol ma kontrolór upozorniť a žiadať vysvetlenie, prípadne doplnenie dokladov? Mám sa odvolať? Keď faktúru musím vrátiť dodávateľovi a vráti mi opravenú čo potom? Podám dodatočné DP na kontrolované obdobie? Dúfam, že som vás nedomotala. a ďakujem za čas a odpoveď

Chcem ešte doplniť, že tento obchod je podložený zmluvami a samozrejme dodacími listami, na ktorých je uvedené, že firma A dodá tovar nám a my následne firme C.
Podľa môjho názoru by ste sa mohli odvolať a argumentovať pri tom práve tým, čo si uviedla v poslednej vete. Teda, že k dodaniu naozaj prišlo a jedná sa len o formálnu chybu.
Hľadala som v Zákone o správe daní a poplatkov a neviem, či by sa nevzťahovalo toto:

§ 54
Opravy zrejmých omylov a nesprávností

(1) Vyrubenú daň alebo rozdiel dane správca dane rozhodnutím na žiadosť alebo z úradnej moci

a) zruší, ak bola vyrubená niekomu, kto ju podľa zákona nie je povinný platiť,
b) opraví, ak prišlo pri určení daňovej povinnosti k chybe v počítaní, písaní alebo k inému omylu.

Maya1 Maya1

cloe Pozri príspevok
Podľa môjho názoru by ste sa mohli odvolať a argumentovať pri tom práve tým, čo si uviedla v poslednej vete. Teda, že k dodaniu naozaj prišlo a jedná sa len o formálnu chybu.
Hľadala som v Zákone o správe daní a poplatkov a neviem, či by sa nevzťahovalo toto:

§ 54
Opravy zrejmých omylov a nesprávností

(1) Vyrubenú daň alebo rozdiel dane správca dane rozhodnutím na žiadosť alebo z úradnej moci

a) zruší, ak bola vyrubená niekomu, kto ju podľa zákona nie je povinný platiť,
b) opraví, ak prišlo pri určení daňovej povinnosti k chybe v počítaní, písaní alebo k inému omylu.

ďakujem, ďakujem
Maya1 Maya1

posúvam, máte ešte nejakú radu?
AnnaK AnnaK

AnnaK je offline (nepripojený) AnnaK

Zajtra ideme na daňový úrad - kontrola dane z príjmov a dodržiavanie zákona o účtovníctve. Takže sa ešte ozvem.
Muška Muška

Muška je offline (nepripojený) Muška

AnnaK Pozri príspevok
Zajtra ideme na daňový úrad - kontrola dane z príjmov a dodržiavanie zákona o účtovníctve. Takže sa ešte ozvem.
Anka,
ptuj, ptuj, ptuj - to som Ťa 3 krát popľuvala pre šťastie
Dopadne to dobre, daj vedieť
AnnaK AnnaK

Muška Pozri príspevok
Anka,
ptuj, ptuj, ptuj - to som Ťa 3 krát popľuvala pre šťastie
Dopadne to dobre, daj vedieť
Muška všetkým vám ďakujem a určite dám vedieť.
AnnaK AnnaK

Takže sme absolvovali úvodnú audienciu na daňovom úrade. Zatiaľ iba prevzali doklady, spísali zoznam dokladov, poinformovali sa o hlavnej činnosti, z ktorej boli dosahované príjmy a dohodli následné stretnutie. Podnikateľ prerušil živnosť 31.1.2006 a do termínu na podanie daňového priznania živnosť neobnovil. Zatiaľ bolo všetko v poriadku, akurát sa kontrolórka pozastavila nad tým, že prečo nebola v daňovom priznaní vypísaná kolonka číslo účtu, keď podnikateľský účet používal. Lenže podnikateľ po prerušení podnikania účet zrušil ešte v roku 2006 a v čase podávania daňového priznania už účet neexistoval. Som presvedčená, že do daňového priznania idú aktuálne údaje, ak sa mýlim, rada sa poučím od vás. Ešte sa ozvem, o mesiac by mala byť kontrola ukončená.
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

AnnaK Pozri príspevok
Takže sme absolvovali úvodnú audienciu na daňovom úrade. Zatiaľ iba prevzali doklady, spísali zoznam dokladov, poinformovali sa o hlavnej činnosti, z ktorej boli dosahované príjmy a dohodli následné stretnutie. Podnikateľ prerušil živnosť 31.1.2006 a do termínu na podanie daňového priznania živnosť neobnovil. Zatiaľ bolo všetko v poriadku, akurát sa kontrolórka pozastavila nad tým, že prečo nebola v daňovom priznaní vypísaná kolonka číslo účtu, keď podnikateľský účet používal. Lenže podnikateľ po prerušení podnikania účet zrušil ešte v roku 2006 a v čase podávania daňového priznania už účet neexistoval. Som presvedčená, že do daňového priznania idú aktuálne údaje, ak sa mýlim, rada sa poučím od vás. Ešte sa ozvem, o mesiac by mala byť kontrola ukončená.
Toto je odkaz vDP :

3)
Uvádza sa bežný účet (účty), ktorý daňovník používa v súvislosti s dosahovaním príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Podľa mňa, je to prítomný čas . No, ak by toto bola hlavná závada pri kontrole ....

AnnaK AnnaK

Ďakujem Johanka, presne tak to chápem aj ja - prítomný čas. Ale samozrejme to je malá chybička.
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Neviem možno sa mýlim , ale ja to praktizujem tak , že napr. v DP za rok 2006 , uvediem bežné účty resp. bežný účet , ktorý sa v danom roku používal v súvislosti s dosahovaním príjmov .

Ak sa stane prípad , že podnikateľ ho v priebehu daného roka zrušil , tak túto skutočnosť/okrem uvedenia BU v DP/ poznačím aj do DP - Osobitné záznamy , že dňa xx bol zrušený BU číslo ....... .
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

Ak robím DP zo SW, tak mi tam program b.účty, ktoré sa v danom roku používali automaticky prenesie, ale mám možnosť ich vymazať.
Podľa mňa je dôležitá tá skutočnosť, či som si splnila oznamovacie povinnosti podľa Zákona o správe daní a poplatkov (založenie účtu, zrušenie účtu).

... treba nechať trocha priestoru aj pracovníkom DÚ, aby mali možnosť spolupracovať napr. kontrolór so správkyňou a s oddelením registrácie a pod.
atka4 atka4

atka4 je offline (nepripojený) atka4

Johanka Pozri príspevok
Ak robím DP zo SW, tak mi tam program b.účty, ktoré sa v danom roku používali automaticky prenesie, ale mám možnosť ich vymazať.
Podľa mňa je dôležitá tá skutočnosť, či som si splnila oznamovacie povinnosti podľa Zákona o správe daní a poplatkov (založenie účtu, zrušenie účtu).

... treba nechať trocha priestoru aj pracovníkom DÚ, aby mali možnosť spolupracovať napr. kontrolór so správkyňou a s oddelením registrácie a pod.
len doplním
Zákon o správe daní a poplatkov
ZÁKON 511/1992 Zb.Slovenskej národnej rady z 30.septembra 1992 o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov.

DRUHÁ ČASŤ
PRÍPRAVNÉ KONANIE

§ 31
Registračná a oznamovacia povinnosť daňových subjektov

(5) Pri plnení svojej registračnej alebo oznamovacej povinnosti je daňový subjekt, ktorým je

a) fyzická osoba, povinný oznámiť meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu, miesto podnikania, rodné číslo, identifikačné číslo organizácie, ak mu bolo pridelené, údaje osvedčujúce skutočnosti podľa odseku 1, čísla účtov vedených v bankách, na ktorých sú sústredené peňažné prostriedky z jeho podnikateľskej činnosti, údaje potrebné na určenie miestnej príslušnosti správcu dane, druhy daní, ktoré u neho prichádzajú do úvahy, ako aj svoje organizačné jednotky a predmet podnikateľskej činnosti, ktorý bude v prevažnej miere vykonávať; ak uvedie okrem miesta podnikania aj miesto, kde vykonáva podnikateľskú činnosť, vyznačí, kam sa majú doručovať písomnosti, ak sa miesto vykonávania podnikateľskej činnosti líši od miesta podnikania

(7) Ak dôjde k zmenám skutočností uvedených v odsekoch 1 až 6, najmä ak zanikne daňovému subjektu daňová povinnosť pri niektorej dani, je daňový subjekt povinný ich oznámiť správcovi dane do 15 dní odo dňa, keď vznikli. Daňový subjekt je povinný vrátiť správcovi dane do 15 dní od ukončenia podnikania alebo po ukončení poberania príjmov z činností podľa odseku 2 osvedčenie o registrácii.

(9) Registrácia alebo oznámenie podľa tohto zákona alebo osobitného zákona 6eb) sa predkladá správcovi dane na tlačive, ktorého vzor určí daňové riaditeľstvo alebo colné riaditeľstvo po dohode s ministerstvom, alebo sa môže podať aj elektronickými prostriedkami podpísané elektronickým podpisom6aa) alebo urobené v súlade s dohodou podľa § 20 ods. 8. Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá nemá v tuzemsku sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, ktorá podniká v zahraničí a ktorá sa registruje podľa osobitného zákona, 10b) pri plnení svojej registračnej alebo oznamovacej povinnosti uvádza údaje požadované pri registrácii na registračnom tlačive, ktorého vzor určí daňové riaditeľstvo po dohode s ministerstvom.
AnnaK AnnaK

Podnikateľ pozastavil živnostenské podnikanie, ktoré vôbec neobnovil a nakoniec zrušil živnosť, ale až v roku 2007. Teraz sa jedná o rok 2006. Riadne v lehote 15 dní oznámil na DÚ pozastavenie podnikania a potom aj zrušenie. Zdá sa mi nezmysel oznamovať zrušenie účtu keď mal pozastavenú živnosť a vôbec nepodnikal.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať