Zavrieť

Porady

Daňová kontrola

Ahojte poraďáci
chcem sa spýtať ak máte nejakú skúsenosť s daňovou kontorlou...ak mi príde kontrola na mesiac Máj 2008 -DPH kontrolujú to isté ako kontrola DPH na celý rok 2007? Zvyknú si vyžiadať aj nejaké smernice alebo len čisto faktúry,pokladňu a interné doklady?Ako to zvykne prebiehať?
Ďakujem
Usporiadat
skaspa skaspa

skaspa je offline (nepripojený) skaspa

Maya1 Pozri príspevok
dobrý deň,
chcem sa opýtať ako a či vôbec podávať odvolanie na DÚ po kontrole .
áno

Maya1 Pozri príspevok
Daňový kontrolór mi túto faktúru vyhodil, s tým, že to nie je naša ( neoprávnené odpočítanie DPH). Skutočnosť je ale tá, že fa naša je, chcela som predložiť správnu od dodávateľa - veď sa len pomýlil. Uznávam má kontrolór pravdu , moja chyba, že som sa počas práce so stámiliónovými faktúrami zamerala na všetky ostatné náležitosti. Ale ako to teraz urobiť. Mohol ma kontrolór upozorniť a žiadať vysvetlenie, prípadne doplnenie dokladov? Mám sa odvolať? Keď faktúru musím vrátiť dodávateľovi a vráti mi opravenú čo potom? Podám dodatočné DP na kontrolované obdobie?
Nie mohol, ale priamo mu to vyplýva zo zákona: § 2 ods. 2 zákona o správe daní a poplatkov: Správca dane postupuje v daňovom konaní v úzkej súčinnosti s daňovými subjektmi a pri vyžadovaní plnenia ich povinností v tomto konaní použije len také prostriedky, ktoré ich najmenej zaťažujú a umožňujú pritom správne vyrubiť a vybrať daň.
v nadväznosti na § 15 ods. 5 písm. c) zák. o správe daní: Daňový subjekt, u ktorého sa vykonáva daňová kontrola, má vo vzťahu k zamestnancovi správcu dane právo predkladať v priebehu daňovej kontroly dôkazy preukazujúce jeho tvrdenia, najneskôr v lehote podľa odseku 10 druhej vety.
Ak Vám správca dane bez akéhokoľvek vášho vyjadrenia k predmetnej veci vylúči faktúry, kľudne sa odvolajte na uvedené paragrafy. Správca dane vám mal dať priestor buď prostredníctvom výzvy, kde vám mal dať časový priestor na vyjadrenie sa k predmetnej veci, alebo s vami mal spísať zápisnicu, kde by ste sa k tomu opäť mohli vyjadriť.

Maya1 Pozri príspevok
Chcem ešte doplniť, že tento obchod je podložený zmluvami a samozrejme dodacími listami, na ktorých je uvedené, že firma A dodá tovar nám a my následne firme C.
a nespĺňa ten dodací list náležitosti faktúry podľa zákona o DPH? V takom prípade je riešenie najjednoduchšie a vám sa predsa faktúra pre firmu C do účtovníctva dostala nedopatrením a v šanóne mala byť faktúra (dodací list) vystavený na vás – ale vzhľadom na to, že s vami DÚ úzko nespolupracoval (nedal vám priestor na vyjadrenie) nenamietali ste to. Ak to už dali do protokolu a zaslali vám výzvu na jeho vyjadrenie a prerokovanie, tak sa vyjadrite k protokolu ako je uvedené vyššie a faktúru/dodací list ste samozrejme k dispozícii mali už počas kontroly. Ak dodací list nespĺňa náležitosti faktúry a medzičasom vám dodávateľ vystavil správnu faktúru na vašu firmu, namietajte, že ste tú faktúru mali, ale správca dane nežiadal, aby ste ju predložili, resp. o výsledku kontroly ste sa dozvedeli až z protokolu (pokiaľ nebola zaslaná výzva resp. spísaná zápisnica k predmetnej veci),

cloe Pozri príspevok
Podľa môjho názoru by ste sa mohli odvolať a argumentovať pri tom práve tým, čo si uviedla v poslednej vete. Teda, že k dodaniu naozaj prišlo a jedná sa len o formálnu chybu.
Hľadala som v Zákone o správe daní a poplatkov a neviem, či by sa nevzťahovalo toto:

§ 54
Opravy zrejmých omylov a nesprávností

(1) Vyrubenú daň alebo rozdiel dane správca dane rozhodnutím na žiadosť alebo z úradnej moci

a) zruší, ak bola vyrubená niekomu, kto ju podľa zákona nie je povinný platiť,
b) opraví, ak prišlo pri určení daňovej povinnosti k chybe v počítaní, písaní alebo k inému omylu.
uvedené sa na tento prípad určite nevzťahuje, opravy zrejmých omylov nie je možné na tento prípad použiť, nakoľko uvedený § sa použije, keď správca dane vydá rozhodnutie, v ktorom urobí zrejmú chybu alebo omyl a tento má vplyv na samotný výrok/odôvodnenie rozhodnutia - napr. napíšu že kontrolovali 1.Q roku 20008 - je zrejmé, že prišlo k omylu a má tam byť roku 2008 - je to zrejmé aj nezainteresovanej osobe
uvedený § sa využíva pri chybe na strane správcu dane, nie na strane daňového subjektu
to, že je na faktúre iný odberateľ nie je pre nikoho zrejmý omyl ani chyba;
paťuška paťuška

paťuška je offline (nepripojený) paťuška

Ahojte poraďáci, šéf mi práve ukázal oznámenie DÚ o začatí kontroly. Chcú kontrolovať daň z príjmu a dodržiavanie zákona o účtovníctve za rok 2005. Daň z príjmu sme mali kontrolovanú za rok 2004, ale zaujímalo by ma čo budú kontrolovať ohľadom dodržiavania zákona o účtovníctve. Má s takou kontrolou niekto skúsenosti?
AnnaK AnnaK

AnnaK je offline (nepripojený) AnnaK

AnnaK Pozri príspevok
Zajtra ideme na daňový úrad - kontrola dane z príjmov a dodržiavanie zákona o účtovníctve. Takže sa ešte ozvem.
Takže kontrolu máme ukončenú. Predložili sme všetky účtovné doklady, evidenciu majetku, inventarizáciu a internú smernicu na vedenie účtovníctva. Počas kontroly na DÚ sa nikto na nič neinformoval, zrejme im bolo všetko jasné. A zrejme aj v poriadku, keďže v protokole nebolo nič vytknuté ani nebol vyčíslený žiadny rozdiel.
Som veľmi rada, že to tak dopadlo, ale veď sa človek snaží robiť všetko ako najlepšie vie. Ale nikto nie je neomylný a zdá sa mi, že sa veci okolo účtovníctva a daní zbytočne komplikujú a sú čím ďalej tým neprehľadnejšie.
Muška Muška

Muška je offline (nepripojený) Muška

AnnaK Pozri príspevok
Takže kontrolu máme ukončenú. Predložili sme všetky účtovné doklady, evidenciu majetku, inventarizáciu a internú smernicu na vedenie účtovníctva. Počas kontroly na DÚ sa nikto na nič neinformoval, zrejme im bolo všetko jasné. A zrejme aj v poriadku, keďže v protokole nebolo nič vytknuté ani nebol vyčíslený žiadny rozdiel.
Som veľmi rada, že to tak dopadlo, ale veď sa človek snaží robiť všetko ako najlepšie vie. Ale nikto nie je neomylný a zdá sa mi, že sa veci okolo účtovníctva a daní zbytočne komplikujú a sú čím ďalej tým neprehľadnejšie.
Gratulujem
AnnaK AnnaK

AnnaK je offline (nepripojený) AnnaK

Muška Pozri príspevok
Gratulujem
Ďakujem Muške aj všetkým ostatným. Stejne je fajn, že keď má človek problém, dá sa takto poradiť a podržať jeden druhého. Práve som čítala príspevky o 13 pokutách po 2000 Sk. Tá snaha pomôcť a poradiť je úžasná.
Maya1 Maya1

Maya1 je offline (nepripojený) Maya1

skaspa Pozri príspevok
áno

Nie mohol, ale priamo mu to vyplýva zo zákona: § 2 ods. 2 zákona o správe daní a poplatkov: Správca dane postupuje v daňovom konaní v úzkej súčinnosti s daňovými subjektmi a pri vyžadovaní plnenia ich povinností v tomto konaní použije len také prostriedky, ktoré ich najmenej zaťažujú a umožňujú pritom správne vyrubiť a vybrať daň.
v nadväznosti na § 15 ods. 5 písm. c) zák. o správe daní: Daňový subjekt, u ktorého sa vykonáva daňová kontrola, má vo vzťahu k zamestnancovi správcu dane právo predkladať v priebehu daňovej kontroly dôkazy preukazujúce jeho tvrdenia, najneskôr v lehote podľa odseku 10 druhej vety.
Ak Vám správca dane bez akéhokoľvek vášho vyjadrenia k predmetnej veci vylúči faktúry, kľudne sa odvolajte na uvedené paragrafy. Správca dane vám mal dať priestor buď prostredníctvom výzvy, kde vám mal dať časový priestor na vyjadrenie sa k predmetnej veci, alebo s vami mal spísať zápisnicu, kde by ste sa k tomu opäť mohli vyjadriť.

a nespĺňa ten dodací list náležitosti faktúry podľa zákona o DPH? V takom prípade je riešenie najjednoduchšie a vám sa predsa faktúra pre firmu C do účtovníctva dostala nedopatrením a v šanóne mala byť faktúra (dodací list) vystavený na vás – ale vzhľadom na to, že s vami DÚ úzko nespolupracoval (nedal vám priestor na vyjadrenie) nenamietali ste to. Ak to už dali do protokolu a zaslali vám výzvu na jeho vyjadrenie a prerokovanie, tak sa vyjadrite k protokolu ako je uvedené vyššie a faktúru/dodací list ste samozrejme k dispozícii mali už počas kontroly. Ak dodací list nespĺňa náležitosti faktúry a medzičasom vám dodávateľ vystavil správnu faktúru na vašu firmu, namietajte, že ste tú faktúru mali, ale správca dane nežiadal, aby ste ju predložili, resp. o výsledku kontroly ste sa dozvedeli až z protokolu (pokiaľ nebola zaslaná výzva resp. spísaná zápisnica k predmetnej veci),

uvedené sa na tento prípad určite nevzťahuje, opravy zrejmých omylov nie je možné na tento prípad použiť, nakoľko uvedený § sa použije, keď správca dane vydá rozhodnutie, v ktorom urobí zrejmú chybu alebo omyl a tento má vplyv na samotný výrok/odôvodnenie rozhodnutia - napr. napíšu že kontrolovali 1.Q roku 20008 - je zrejmé, že prišlo k omylu a má tam byť roku 2008 - je to zrejmé aj nezainteresovanej osobe
uvedený § sa využíva pri chybe na strane správcu dane, nie na strane daňového subjektu
to, že je na faktúre iný odberateľ nie je pre nikoho zrejmý omyl ani chyba;

dobrý deň,
po dlhom čas Vám chcem napísať ako to dopadlo.
DRSR zrušilo rozhodnutie tunajšieho DÚ o neuznaní NO DPH . Odvolací orgán po preskúmaní dospel k názoru, že posudzovanie skutkového stavu správcom dane nebolo v súlade so zákonom. Správca dane bol povinný počas kontroly prihliadať na všetko, čo v daňovom konaní vyšlo najavo, ako aj na to čo uvedie daňový subjekt. Správca dane má okrem iného dbať aj na zachovanie práv a právom chránenýchh záujmov daňových subjektov. Predložili sme dôkazy, na základe ktorých je možné sledovať postupnosť celej obchodnej transakcie , a tie jednoznačne preukazujú, že pri písaní faktúry došlo k chybe.
Veľmi som sa potešila a som rada, že ste ma posmelili k podaniu odvolania. Ďakujem .
Keď mi prišla odpoveď z DRSR, mala som chuť odpísať im, že "ĎAKUJEM" - ale to sa asi nepatrí . Bolo to také zadosťučinenie tomu čo robím. Je vidieť, že to posudzovali naozaj odborníci (akých je tu tiež mnoho) a touto skúsenosťou som zistila, že sa netreba báť odvolania pokiaľ si stojíme za svojou prácou a vedomosťami.
Ešte raz veľká vďaka za pomoc a podporu.
nika.sum nika.sum

nika.sum je offline (nepripojený) nika.sum

Ahoj, viem ze na fakturach dodavatelskych si treba davat pozor aby tam bolo uvedene IC DPH u platitela DPH (aj u odberatela). Chcela by som vediet, ako je to ked tam je uvedene IC DPH hoci odberatel zatial nie je platitel DPH. Zacinam totiz uctovat jednu firmu, zatial som len pripravovala faktury na zauctovanie a mozem povedat, ze minimalne pri polovici je uvedene IC DPH u odberatela, cize tejto firmy hoci platitelia DPH budu az od 1.7.2009 a toto su faktury za 3,4/2009. Mohol by to byt problem?
nika.sum nika.sum

Ahoj, neviete mi povedat ako reaguje DU na problem v prisp. 88?
liba2 liba2

liba2 je offline (nepripojený) liba2

nika.sum Pozri príspevok
Ahoj, viem ze na fakturach dodavatelskych si treba davat pozor aby tam bolo uvedene IC DPH u platitela DPH (aj u odberatela). Chcela by som vediet, ako je to ked tam je uvedene IC DPH hoci odberatel zatial nie je platitel DPH.
Zacinam totiz uctovat jednu firmu, zatial som len pripravovala faktury na zauctovanie a mozem povedat, ze minimalne pri polovici je uvedene IC DPH u odberatela, cize tejto firmy hoci platitelia DPH budu az od 1.7.2009 a toto su faktury za 3,4/2009. Mohol by to byt problem?
Určite áno, a závažný.
Ako mohla firma uvádzať IC DPH v čase , keď jej toto nebolo pridelené? ...a je na faktúrach aj vyčíslená DPH ?
...a ty účtuješ toho odberateľa?
Manual Manual

Manual je offline (nepripojený) Manual

nika.sum Pozri príspevok
.... Zacinam totiz uctovat jednu firmu, zatial som len pripravovala faktury na zauctovanie a mozem povedat, ze minimalne pri polovici je uvedene IC DPH u odberatela, cize tejto firmy hoci platitelia DPH budu az od 1.7.2009 a toto su faktury za 3,4/2009. Mohol by to byt problem?
A ak si predtým doklady len pripravovala (neúčovala) nenapadlo ťa že je s tým niečo treba robiť ? Majiteľ firmy o tom vôbec vie ? Kto vystavuje faktúry - možno omylom tam mali nastavené v SW že sú platitelia DPH. A tieto faktúry kto kontroloval - podpisoval ? Je tu veľa otáznikov. Ako píše Libuška, problém to je.
nika.sum nika.sum

liba2 Pozri príspevok
Určite áno, a závažný.
Ako mohla firma uvádzať IC DPH v čase , keď jej toto nebolo pridelené? ...a je na faktúrach aj vyčíslená DPH ?
...a ty účtuješ toho odberateľa?
Ahoj. Ja som to asi zle napisala na dodavatelskych fakturach je IC DPH odberatela, kt. v tom case nebol platitel. Ja mam zacat uctovat odberatela. S.r.o. vznikla koncom marca, mne priniesli doklady koncom juna aj to zatial iba za marec-april. To ze tam je na fakturach IC DPH som si vsimla ked som si faktury prisle pripravovala na zauctovanie, predtym som ich nevidela, takze som ich na to nemohla upozornit. Teraz ked som ich na to upozornila, mi bolo povedane, ze nikomu neudavali, ze su platitelia DPH. To si dodavatelske firmy doplnili sami. Ja viem, ze si to ma odberatel skontrolovat, zial nestalo sa tak. Vsetko ide o slovenskych dodavatelov. Ako to teraz riesit, keby islo o jednu dve faktury to sa da ale je ich naozaj dost. Je to nespravne, ok, to beriem, len aky moze byt postih pre firmu. Ak je dodavatel platitel DPH, aj tak vycisluje na fakturach DPH, takze okrem IC DPH, kt. je tam navyse sa na fakture nich nemeni a odberatel si nikde DPH nenarokoval.... Ako to riesit?
nika.sum nika.sum

Manual Pozri príspevok
A ak si predtým doklady len pripravovala (neúčovala) nenapadlo ťa že je s tým niečo treba robiť ? Majiteľ firmy o tom vôbec vie ? Kto vystavuje faktúry - možno omylom tam mali nastavené v SW že sú platitelia DPH. A tieto faktúry kto kontroloval - podpisoval ? Je tu veľa otáznikov. Ako píše Libuška, problém to je.
Ahoj. Upresnila som to v predchadzajucom prispevku. Napadlo ma ze s tym nie je nieco v poriadku, preto som sem zadala otazku. Len som to zial, zle napisala, ospravedlnujem sa. Ja viem, ze keby to bolo na odberatelskych fakturach je veliky problem.
Naposledy upravil nika.sum : 04.07.09 at 15:16
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
nika.sum Pozri príspevok
Ahoj. Ja som to asi zle napisala na dodavatelskych fakturach je IC DPH odberatela, kt. v tom case nebol platitel. Ja mam zacat uctovat odberatela. S.r.o. vznikla koncom marca, mne priniesli doklady koncom juna aj to zatial iba za marec-april. To ze tam je na fakturach IC DPH som si vsimla ked som si faktury prisle pripravovala na zauctovanie, predtym som ich nevidela, takze som ich na to nemohla upozornit. Teraz ked som ich na to upozornila, mi bolo povedane, ze nikomu neudavali, ze su platitelia DPH. To si dodavatelske firmy doplnili sami. Ja viem, ze si to ma odberatel skontrolovat, zial nestalo sa tak. Vsetko ide o slovenskych dodavatelov. Ako to teraz riesit, keby islo o jednu dve faktury to sa da ale je ich naozaj dost. Je to nespravne, ok, to beriem, len aky moze byt postih pre firmu. Ak je dodavatel platitel DPH, aj tak vycisluje na fakturach DPH, takze okrem IC DPH, kt. je tam navyse sa na fakture nich nemeni a odberatel si nikde DPH nenarokoval.... Ako to riesit?
Myslím, že to nebude problém. DPH si proste neodpočítaš. V zákone o DPH je uvedené, čo faktúra musí obsahovať. Nie je tam uvedené, že IČDPH tam nesmie byť.
liba2 liba2

liba2 je offline (nepripojený) liba2

marjankaj Pozri príspevok
Myslím, že to nebude problém. DPH si proste neodpočítaš. V zákone o DPH je uvedené, čo faktúra musí obsahovať. Nie je tam uvedené, že IČDPH tam nesmie byť.
Súhlasím, po doplnení info od nika.sum je teraz zrejmé, že na DF je údaj IČDPH odberateľa nadbytočný.
mi bolo povedane, ze nikomu neudavali, ze su platitelia DPH. To si dodavatelske firmy doplnili sami.
Ak sa táto chyba vyskytuje na DF toho istého dodávateľa, o.k. , mohlo sa stať.
Ale ak na DF viacerých dodávateľov, potom by som predsa len mala podozrenie, že v začiatku podnikania s.r.o. vyšla zavádzajúca informácia o tomto údaji, lebo je málo pravdepodobné, že by viacerí dodávatelia urobili tú istú chybu...
nika.sum nika.sum

liba2 Pozri príspevok
Súhlasím, po doplnení info od nika.sum je teraz zrejmé, že na DF je údaj IČDPH odberateľa nadbytočný.

Ak sa táto chyba vyskytuje na DF toho istého dodávateľa, o.k. , mohlo sa stať.
Ale ak na DF viacerých dodávateľov, potom by som predsa len mala podozrenie, že v začiatku podnikania s.r.o. vyšla zavádzajúca informácia o tomto údaji, lebo je málo pravdepodobné, že by viacerí dodávatelia urobili tú istú chybu...
Ono to podla mna vzniklo tak, ze nova s.r.o. otvorila potraviny, kt. predtym prevadzkovala ina s.r.o., kt. pravdepodobne bola platitelom DPH, niektorí dodavatelia si to pravdepodobne vysvetlili po svojom, aj ked im nikto nediktoval, ze nova s.r.o. je platitelom DPH, brali to asi ako samozrejme, ale to je moj nazor ako to vzniklo. Ono je to mozno u troch dodavatelov, ale prave u tych ktorí najviac fakturuju.
Dakujem vsetkym za reakcie, najprv som sa zlakla, az po znovuprecitani mojho povodneho prispevku som zistila, ze som ho zle napisala. Este raz vdaka.
Pekny vecer a zbytok vikendu.
nika.sum nika.sum

Ahoj, tiez mam danovu kontrolu na DPH za 1Q/2009 nakolko zivnostnik poziadal o zrusenie registracie DPH. Ma to ale trosku komplikovanejsie pretoze k 31.12. 08 rusil predajnu, co oznamil aj na DU. Lenze po v 01/2009 mu este prisiel prijem za Fortunu nejakych 83 EUR, kt. je oslobodeny od DPH, takze musel pouzit koeficient a pretoze okrem toho mal este jeden nizky prijem tak ten koef. bol dost maly. Na vstupe som zauctovala pomerne odpocitanie pri najme za prvy kvartál, co bola dost vysoka suma oproti tomu prijmu, potom som pomerne zapocitala vodu za 12/2008, ale elektrinu a vodu v prvom kvartali som nepocitala pomerne nakolko ten oslobodeny prijem prisiel v januari ale za december a neminuli sme na neho ani elektrinu ani vodu. Asi to bola hlupost, mala som to dat pomerne tiez vsak? Tak neviem, aka moze byt sankcia z kontroly ked zistia ze sme kvoli tomuto namiesto 83 EUR nadmerny mali narok na 30 nadmerny? Ale o tu sankciu ani nejde. Len ci som musela davat cez koef. aj tu elektrinu a vodu v tomto roku.
Naposledy upravil nika.sum : 13.07.09 at 13:13
nika.sum nika.sum

Prosim neviete niekto?
nika.sum nika.sum

Prosim, prosim?????
kkllc kkllc

kkllc je offline (nepripojený) kkllc

Prosím Vás je to velký problém ak dodávateľ (platca DPH) urobil FA pre odberateľa (neplatcu DPH) a na FA napísal namiesta čísla 2020...... aj SK 2020.....? Nevšimol si, že je v softe zakliknuté platťca DPH. Teraz pri účovaní som si to všimla a tak neviem či to je velká chyba. DPH bola odvedená.
Lenka1979 Lenka1979

Lenka1979 je offline (nepripojený) Lenka1979

najlepšie spoznať osobne :-) ...viac
kkllc Pozri príspevok
Prosím Vás je to velký problém ak dodávateľ (platca DPH) urobil FA pre odberateľa (neplatcu DPH) a na FA napísal namiesta čísla 2020...... aj SK 2020.....? Nevšimol si, že je v softe zakliknuté platťca DPH. Teraz pri účovaní som si to všimla a tak neviem či to je velká chyba. DPH bola odvedená.

určite to nie je veľká chyba... keby len také chybičky krásy sme mali pri daňových kontrolách...
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať