Maya1
dobrý deň,
chcem sa opýtať ako a či vôbec podávať odvolanie na DÚ po kontrole .
áno
Maya1
Daňový kontrolór mi túto faktúru vyhodil, s tým, že to nie je naša ( neoprávnené odpočítanie DPH). Skutočnosť je ale tá, že fa naša je, chcela som predložiť správnu od dodávateľa - veď sa len pomýlil. Uznávam má kontrolór pravdu , moja chyba, že som sa počas práce so stámiliónovými faktúrami zamerala na všetky ostatné náležitosti. Ale ako to teraz urobiť. Mohol ma kontrolór upozorniť a žiadať vysvetlenie, prípadne doplnenie dokladov? Mám sa odvolať? Keď faktúru musím vrátiť dodávateľovi a vráti mi opravenú čo potom? Podám dodatočné DP na kontrolované obdobie?
Nie mohol, ale priamo mu to vyplýva zo zákona: § 2 ods. 2 zákona o správe daní a poplatkov: Správca dane postupuje v daňovom konaní v úzkej súčinnosti s daňovými subjektmi a pri vyžadovaní plnenia ich povinností v tomto konaní použije len také prostriedky, ktoré ich najmenej zaťažujú a umožňujú pritom správne vyrubiť a vybrať daň.
v nadväznosti na § 15 ods. 5 písm. c) zák. o správe daní: Daňový subjekt, u ktorého sa vykonáva daňová kontrola, má vo vzťahu k zamestnancovi správcu dane právo predkladať v priebehu daňovej kontroly dôkazy preukazujúce jeho tvrdenia, najneskôr v lehote podľa odseku 10 druhej vety.
Ak Vám správca dane bez akéhokoľvek vášho vyjadrenia k predmetnej veci vylúči faktúry, kľudne sa odvolajte na uvedené paragrafy. Správca dane vám mal dať priestor buď prostredníctvom výzvy, kde vám mal dať časový priestor na vyjadrenie sa k predmetnej veci, alebo s vami mal spísať zápisnicu, kde by ste sa k tomu opäť mohli vyjadriť.
Maya1
Chcem ešte doplniť, že tento obchod je podložený zmluvami a samozrejme dodacími listami, na ktorých je uvedené, že firma A dodá tovar nám a my následne firme C.
a nespĺňa ten dodací list náležitosti faktúry podľa zákona o DPH? V takom prípade je riešenie najjednoduchšie a vám sa predsa faktúra pre firmu C do účtovníctva dostala nedopatrením a v šanóne mala byť faktúra (dodací list) vystavený na vás – ale vzhľadom na to, že s vami DÚ úzko nespolupracoval (nedal vám priestor na vyjadrenie) nenamietali ste to. Ak to už dali do protokolu a zaslali vám výzvu na jeho vyjadrenie a prerokovanie, tak sa vyjadrite k protokolu ako je uvedené vyššie a faktúru/dodací list ste samozrejme k dispozícii mali už počas kontroly. Ak dodací list nespĺňa náležitosti faktúry a medzičasom vám dodávateľ vystavil správnu faktúru na vašu firmu, namietajte, že ste tú faktúru mali, ale správca dane nežiadal, aby ste ju predložili, resp. o výsledku kontroly ste sa dozvedeli až z protokolu (pokiaľ nebola zaslaná výzva resp. spísaná zápisnica k predmetnej veci),
cloe
Podľa môjho názoru by ste sa mohli odvolať a argumentovať pri tom práve tým, čo si uviedla v poslednej vete. Teda, že k dodaniu naozaj prišlo a jedná sa len o formálnu chybu.
Hľadala som v Zákone o správe daní a poplatkov a neviem, či by sa nevzťahovalo toto:
§ 54
Opravy zrejmých omylov a nesprávností
(1) Vyrubenú daň alebo rozdiel dane správca dane rozhodnutím na žiadosť alebo z úradnej moci
a) zruší, ak bola vyrubená niekomu, kto ju podľa zákona nie je povinný platiť,
b) opraví, ak prišlo pri určení daňovej povinnosti k chybe v počítaní, písaní alebo k inému omylu.
uvedené sa na tento prípad určite nevzťahuje, opravy zrejmých omylov nie je možné na tento prípad použiť, nakoľko uvedený § sa použije, keď správca dane vydá rozhodnutie, v ktorom urobí zrejmú chybu alebo omyl a tento má vplyv na samotný výrok/odôvodnenie rozhodnutia - napr. napíšu že kontrolovali 1.Q roku 20008 - je zrejmé, že prišlo k omylu a má tam byť roku 2008 - je to zrejmé aj nezainteresovanej osobe
uvedený § sa využíva pri chybe na strane správcu dane, nie na strane daňového subjektu
to, že je na faktúre iný odberateľ nie je pre nikoho zrejmý omyl ani chyba;