Nemám vyskúšané,ale určite sa dá každá prištiplavit podla lubovole.:
Pikantná zelenina
1 kg cibule, 1 kg papriky, 1 kg zelených rajčín, 10 až 15 feferónov, 1 malú horčicu, 2 dl oleja, 2 dl octu, 50 g kryštálového cukru, 10 g soli.
Cibuľu, papriku, rajčiny, feferóny očistíme a pomelieme
na mäsovom mlynčeku.
Pridáme horčicu, olej, ocot, cukor, soľ.
Premiešame a varíme 25 až 30 minút.
Poháre naplníme horúcou masou, uzatvoríme a sterilizujeme 15 minút.
Zelenina je vhodná doplnok do nátierok alebo k mäsitým jedlám
Paprikovo - paradajková nátierka
1 kg papriky,1 kg paradajky,1 kg cibule, 10 ks feferonky
Všetko zomlieť na mäsovom mlynčeku a pridať 1 nakladač a 2 dcl oleja.
Spolu povariť naložiť do fľaštičiek s víčkom.
Povariť pokiaľ je to husté bez vody.
Je to pikantné a používa sa pod mäso, do polievok aj na maslom chleba, možno použiť aj ako marinádu pri pečení mäsa
Diabolská zmes
18dg masti, 0,5kg cibule pokrájať na drobno – speniť, pridať: 1kg cukiny (patizón) pomletá, 0,5 KL chilli, 1dl sójovej omáčky, 2PL vegety, 3 malé rajč.pretlaky, 2PL kečupu, 7strúčikov cesnaku.
Uvariť do zhustnutia, dať do pohárov a sterilizovať 10 min.
Papriková pasta
2 kg červených paprík ,½ kg cibule, 5 – 7 feferóniek, pomlieť dohromady a pridať: 2 dl oleja, ¼ l octu,20 dkg cukru,1 lyžica soli , ½ balíčku DEKA - bez zrniečok
Variť asi 40 minút, podľa toho, ako to chceme mať riedke alebo husté a 15 minút sterilizovať.
Výborné do guláša, do zmesi na špagety.
Ďábelská pomazánka na tousty
1 kg rajčat
2 kg paprik
5 cibulí
1 velká palička česneku
2- 8 feferonek (podle chuti a plechovosti úst, lze úplně vynechat a název upravit na andělská pomazánka
) )
200 ml octa
150 g cukru krupice
2 lžíce soli
200 ml oleje (olivový je nejlepší)
1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě-400 g
1 konzerva drůbežího "lančmítu"- 400g
Rajčata, papriky, cibuli, česnek a feferonky nakrájíme na drobnější kousky, přidáme ocet, cukr, sůl a dáme dusit.
Podusíme doměkka ve velkém kastrolu a potom vše společně rozmixujeme s hovězím masem z konzervy.
Přidáme olej, na malé kostičky nakrájený lančmít a za stálého míchání znovu vaříme, až směs zhoustne tak, aby se dala mazat. Trvá to asi 30- 45 minut.
Směsí naplníme menší skleničky, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 85 st.
Použití:
Na plátky toustového chleba namažeme směs, poklademe proužky anglické slaniny, kroužky cibule (červená je lepší), celé zasypeme strouhaným eidamem nebo balkánským sýrem (výraznější chuť ve výsledku) a dáme asi na 10-15 minut zapéct do středně vyhřáté trouby.V zimě, ke konvici čaje, to je moc dobrá a rychlá večeře.
Prošla jsem toustové směsi, ale autentický recept jsem nenašla. Tento sem vkládám trochu i pro sebe, loni jsem směs dělala, letos chci opakovat a opsaný recept (už nevím odkud), jsem nemohla dlouho najít. Teď jsem ho našla, tak si chci pojistit, abych ho měla po ruce
).
Papriková nátierka
3 kg rajčiakov., 1,5 kg očistenej papriky., 2,5 dl octu., 2,5 dl oleja., 3 – 10 feferóniek (nemusia byť)., 100 g soli., 200 g cukru., 4 strúčiky cesnaku., čierne korenie podľa chuti
Všetko pomelieme a varíme dve hodiny. Potom prepasírujeme a varíme do zhustnutia.
Plníme do malých fliaš a sterilizujeme 10 minút.
Papriková pomazánka
4 kg červenej papriky., 30 dkg feferóniek., 4 dl ocot., 4 dl olej., 25 dkg cukor., PL soli., kg cibule., deko
Papriku, feferóny a cibuľu pomelieme, pridáme ostatné suroviny. Varíme pomaly 2 hodiny. Po uvarení rozmixujeme a nalejeme do malých fľaštičiek od detskej výživy. Sterilizujeme cca 10 minút. Používame aj pod pečené mäso ale i na hrianky.
Papriková nátierka na hrianky
Čo potrebujeme: 2 kg očistenej červenej papriky, 10 očistených feferónov, 30 g cesnaku, 1 dl oleja, 1 dl octu, 2 lyžice cukru, 1 lyžicu soli.
Zeleninu pokrájame nadrobno a povaríme asi 30 minút. Rozmixujeme, pridáme olej, ocot, cukor, soľ.
Krátko povaríme, dáme do fliaš a sterilizujeme 15 minút.
Paradajkovo - papriková nátierka
3 kg paradajok, 1 horčicový pohár octu, l horčicový pohár kryšt. cukru, 1 horčicový pohár oleja, 1 čajová lyžička soli, 1/2 kg papriky - najlepšie baranie rohy alebo feferónky
Umyté paradajky, olej, ocot, cukor, soľ dáme do väčšej nádoby variť 3 hodiny.
Keď masa začne vrieť, pokračujeme vo varení na najmenšom plameni a občas premiešame.
Po zhustnutí rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko a pridáme zomletú papriku, alebo baranie rohy, alebo feferónky aj s jaderníkom a ešte varíme pol hodinu.
Po uvarení dáme do pohárikov a krátko / asi 5 min./ zasterilizujeme.
Pomazánka je veľmi dobrá na špagety, k párkom a k rôznym pečeným mäsám.
Z jednej dávky sa urobí asi 12 pohárikov z výživy.
Pikantná papriková pomazánka
Čo potrebujeme: 1 kg červenej papriky - kápie, 1 kg cibule, 1 kg paradajok, 5-6 ks feferoniek aj menej, 1 dcl oleja, 1 dcl octu, 1/2 balíčka Deka alebo Zelka, 15 dkg cukru, 1 malú horčicu
Zeleninu pokrájame na tenké pásiky a varíme do zmäknutia spolu s prísadami, necháme vychladnúť a vymixujeme na hladkú kašu.
Naplníme asi do 11 ks predhriatých fliaš od detskej výživy a vysterilizujeme alebo dáme do suchej komory.