Keď je naozaj veľa jabĺk, mám na to nasledovný systém:
1) časť odložiť v surovom stave ako je vyššie popísané
2) najväčšiu časť, niekoľko vriec dám vylisovať na čistú šťavu, dám do 4-5 litrových pohárov s viečkom, sterilizuje sa bez čohokoľvek aj bez cukru pri 82 stup.C a vydrží aj viac rokov džúsik
3) Z časti šťavy robím sirupy, ktorých sa u nás minie neúrekom. Dajú sa prifarbiť napr. cviklou a je červený. Dochutiť arómami, ale len v menšom množstve, lebo arómy su už drahé a na 1 fľašu sa žiada 1 fľaštička. Dá sa primiešať ríbezle, černice, plod bazy, (šťava)a pod. aby boli rôznejšie.
4) Časť nastúhame na strúhadle a zavaríme s prekladaním cukru tiež do tých 4-litrových pohárov s viečkami-uhorkáčmi. Z toho robíme koláče a štrúdle, také nekalorické...
5) Časť sa zavarí klasicky pokrájané na mesiačiky
6) Z ďalšej časti robím lekvár, je výborný, aj hustú marmeládu do buchiet. Tiež môže slúžiť ako základ na iné lekváre, tak ako to robia vo výrobniach.
7)Jablkovicu už nerobím. Aj víno sa dá.
Neviem, či som niečo nezabudol. No iste ma to neobíde, veď naozaj ich je t.r.hrozne veľa, aj sliviek aj vlastne všetkého, P.B. zaplať.