michelle84
Dobry den, mam takyto problem. SZCO vykonava pracu na zaklade mandatnej zmluvy v inom meste, ako ma miesto podnikania. Do prace dochadza autobusom. Moze si davat do nakladov cestovne listky? Do tej prace chodi kazdy den na 8 hodin, len tam nie je zamestnany, ale ako SZCO. Len moja otazka sa tyka tej dopravy. SAD ma cipove karty, na zaklade ktorych si dobijete kredit a kupujete si listky a mate 5% zlavu zaroven. Vyhoda je v tom, ze nemusi nosit drobne kazdy den. Ci si moze uplatnovat tieto vydavky, byvaju tam aj haliere. Zaujima ma, ci si ma tu kartu vybavit na ICO, alebo staci, ked bude na jeho rodne cislo. A ohladom stravneho. Kupuje si listky za 89,- a obeduje kazdy den v stravovacom zariadeni. Ma si kazdy mesiac robit cestak na vydavky na autobus ako pracovnu cestu? A stravne si tam neuplatni, lebo na stravne listky ma fakturu. Dufam, ze som dobre popisala moj problem. Velmi mi pomozete, ked sa vyjadrite k mojmu problemu. Dakujem Vam velmi pekne.
Snažíš sa to príliš komplikovať. Treba to spraviť jednoducho: z každej služobnej cesty musí byť vyúčtovanie, na základe ktorého potom môže výdavky zaúčtovať do nákladov. AK cestuje často (každý deň), nech si tie cesťáky robí hromadne, za každý týždeň jeden (s uvedením každého jedného dňa), alebo prípadne raz za mesiac hormadne.
Prílohou vyúčtovania má byť nejaký doklad o cestovnom. Pri každej jazde predsa dostane cest. lístok, kde je uvedená cena. Tento lístok bude priložený ako doklad ku každému jednému dňu. Nezáleží, akou formou zaplatil (či v hotovosti alebo tou čipovou kartou), podstatný je samotný lístok. Preto ani nie je podstatné, či tú kartu kúpi na svoje meno alebo na firmu - zakúpenie karty nie je náklda firmy. Nákldaom sú až lístky za každú jednu jazdu. (Keby platil platobnou kartou, vybavoval by si kvôli tomu platobnú kartu na firmu?)
Ohľadne stravného - na SC má nárok na stravné podľa dĺžky SC, takže na vyúčtovaní si musí uviesť počet hodín a tomu zodpovedajúcu sumu, na ktorú má nárok. To mu potom pôjde do nákladov. Takže na SC nech si nekupuje stravné lístky. (Aj keď teraz je to už jedno, lebo ako SZČO si môže myslím dať do nákladov celú cenu stravného lístka, takže ak mu lepšie vyhovuje forma stravného lístka, tak nech si ich kupuje). Ale podľa správnosti by to mal uviesť ako nárok stravného.
Ale význam to možno má aj tak, lebo ak by bol na ceste dlhšie ako 12 hodín, tak si môže uplatniť vyššie stravné.