Tak tradičné recepty, no poďme na to.
Štedrý deň bol pôst. Večera hríbová polievka, rožky obarené horúcim mliekom s makom, tvarohom, poliate prepraženým maslom, ryba so šalátom, vianočné pečivo a kysnutý koláč.
Hríbová polievka so suchých dubákov, obarili sa a nasekali. Na masle sa rozpraží cibuľka, pridajú sa hríby , paprika, korenie, cesnak, bobkový list a zaleje horúcou vodou. Varí sa asi 20 min. Osolíme a pridáme mlieko so šlahačkovou smotanou a hladkou múkou, necháme zovrieť a dochutíme.
Po polnočnej druhá večera, rezne, pečené jaternice a klbásky. Na vianočnom stole nesmeli chýbať jaternice z kukurice s pásikmi mäsa. Kukurica sa mlela doma a preosiala. Do jaterníc ide tá hrubšia. Umytá kukurica sa zliala obarkovicou, pridal sa cesnak, rozpražená cibuľa, korenie, soľ. Mäso sa nakrája na pásiky, podľa dľžky jaternice a osolí sa. Zmieša sa s kukuricou vtláča sa do čreva. Varili sa v obarkovici 1 hodinu. Je to lahôdka. Jeden je už nachystaný na zajtra.
Na Štefana musela byť pečená hus, doma vykŕmená. Očistená od peria sa nechala na mraze na povale"vyreznúť" až potom sa vypitvala a piekla.Nevarila sa kapustnica, ale kapustová polievka. Dala sa prikvasiť kapusta a do polievky sa dávala prikvasená a aj zo súdka.Na cibuľke sa podusilo bravčové mäso aj mleté, pridala sa kapusta , voda, doma robená paradajková šťava, cesnak, korenie, soľ a naplnené kapustné listy. Varilo sa to dlho a pomaly.