Peter z Bratislavy Z čistokrvných plemien su s kombinovanou užitkovosťou (na znášku i na mäso):
Australka, Sussex, Amrox, Hempšír,
Povodné mäsové plemeno z USA:
Jersejský obor
Belgické plemeno:
Mechelenská kukučka
Príp.Ich krížence.
Kohúty sú vhodné na zabitie vo veku cca 5 mesiacov, pokiaľ sú krmene len zrnom a majú výbeh.
To ich mäso má úplne inú konzistenciu, ako to "blatove" od rýchlovykrmenych brojlerov, kde sa svalovina vyvýja tak rýchlo.
Čitala som jednu knižku o francuzskych potravinách. okrem iného sa tam hovorilo aj o tom, ako špeciálne chovajú kurčatá na maso. Velmi ma to láka, len neviem, či sa bude dať. Oni mali svoje vlastné plemeno s modrými nohami a bielym perim.
Konkrétne to bolo takto 5 týždnov vo vyhrievanych priestoroch, dalších 5 až 20 týždňov sú vo voľnom výbehu, kde si musia sami hľadať potravu, len "jemne" sú vykrmované. Ale výbeh je to teda poriadny, na 1 kura minimalne 10 m2. A následne ešte nejaký týždeň v obmedzenom priestore v klietke, s intenzivným výkrmom zrnom a kukuricou.
Celkom by ma zaujímalo, čo by si ty, ako odborník cez kurčatá na niečo také hovoril