Najprv link so základnými informáciami:
http://www.zdravotnictvo.sk/buxus/ge...hp?page_id=498
Zatiaľ ste dosť Elen 10 strašili. Keď by som ja prvýkrát počula o tejto chorobe a hľadala odpovede najprv na Porade - ľudia, ktorí sem zavítajú prvýkrát si myslia, že je to stránka na poradenie v každej oblasti, tak by som sa stresovala ešte viac. Elen 10 potrebuje základné informácie.
Síce ja nemám UC, ale má moja sestra.
Takže:
1) UC alebo UK - ulcerózna kolitída a MC - morbus Crohn sú autoimunitné choroby (zatiaľ sa to takto podáva, lebo ešte sa nevie, čo ich spúšťa, ale ide o to, že imunita pracuje proti organizmu - v čreve a tráviacom trakte.)
2) Sú "príbuzné choroby", ale nie sú rovnaké. UC je "miernejšia" ak sa to dá tak povedať - z môjho pohľadu menšie zlo z dvoch - lebo postihuje hlavne hrubé črevo a konečník - vytvára ložiská zápalu a vredy v kolóne - čreve. MC - je "agresívnejšia", lebo môže postihnúť celý tráviaci trakt. Vytvára zápalové ložiská, ale aj tzv.fistuly. (pozri v linku hore)
3) Pri týchto chorobách
sa striedajú obdobia akútne a pokojné. Niekde na nete som čítala, že akútne sa objavujú hlavne na jar a na jeseň (pri UC neviem ako je to pri MC) Neviem, čo je na tom pravda, niečo možno áno, lebo Elen 10 - ty si v akútnej fáze, aj moja sestra prekonáva v týchto dňoch akútnu fázu.
4)
V akútnej fáze sú veľmi časté hnačky - hlien niekedy aj krv. (niekoľko x denne) - treba v tejto fáze striktne dodržiavať to, čo hovorí gastroenterológ.
Vyhýbať sa VLÁKNINE (lebo "škriabe črevo", čo nechceme v akútnej fáze), mlieku, obilninám (možná celiakia a alergia na mlieko). Preto sa dáva NUTRIDRINK - obsahuje všetky živiny, ale nezaťažuje črevo, lebo je bezzbytkový. Môže sa tuším piť aj 5x denne a nič iné nejesť, až kým neprejde akútny stav. Viem, nie je moc chutný, ale čo sa dá robiť. Sestra si ho niekedy riedi vodou, a potom sa dá, nie je taký umelý...
V akútnej fáze sa chudne, lebo živiny nie sú dobre spracovávané.
5)
V pokojovej fáze sa môže jesť skoro všetko. Píšem skoro všetko, lebo treba odsledovať, čo nerobí dobre črievku a čo robí dobre. To už je individuálne. Vtedy sa treba "napchať" - pribrať, aby bol človek pripravený na akútnu fázu.
6)
Resekcia čreva (operácia) je najkrajnejšia možnosť, keď už nič nezaberá.
7)
Netreba sa stresovať, udržovať pozitívne myslenie , negatívnym myslením si pohoršíte. Asi každý
8)
A ešte odporúčanie gastroenterológa v Bratislave - dávať si pozor na E407 - karagénan. Tí, čo majú problémy s črevom by sa mu mali vyhýbať. A ten je hocikde - jogurtoch, salámoch......