Ľuba
Mne sa to tiež nepáči do réžie, lebo je to niečo, čo priamo súvisí dosahovaním príjmu. Pretože vo výkazoch k DP nemáš na výber výdaje za služby (preto to nie je ani v Money), tak ja by som sa v Tvojom prípade možno priklonila skôr k materiálu.
Ja napr. účtujem predajcu plastových okien, ktorý si dáva montáž robiť ďalšej firme. Tú montáž účtujem ako výdaj za tovar, lebo kdesi som čítala, že tovar je všetko, čo sa nakupuje za účelom ďalšieho predaja. Réžiu chápem ako niečo, čo priamo nesúvisí s dosahovaním príjmov (napr. nájomné, elektrina ...)
Ľuba, podľa mňa to neúčtuješ celkom v súlade s postupmi účtovania. Akékoľvek nakúpené služby patria v zmysle § 15 ods. 6 Postupov účtovania v JÚ do prevádzkovej réžie (patrí tam všetko, čo sa nedá zaradiť do kolónky materiál, tovar, mzdy, odvody alebo tvorba SF). Nakúpené služby nemôžeš účtovať ako tovar, pretože nemajú hmotnú podstatu (nedajú sa skladovať). Tak isto pokiaľ celú dodávku okien vrátane montáže fakturuješ zákazníkovi Ty, nemôžeš to účtovať ako predaj tovaru, ale ako predaj výrobkov a služieb. Nákup okien je v tomto prípade nákup materiálu (nie tovar) a montáž v subdodávke ako prevádzková réžia. Ako predaj tovaru by si to mohla účtovať vtedy, keby montáž účtoval subdodávateľ zákazníkovi samostatne, alebo keby si mala napr. predajňu stavebnín a účtovala predaj okien v nezmenenom stave. Pre lepšie pochopenie ani kaderníčka, akTi zafarbí vlasy, tak farbu nezaúčtuje ako predaj tovaru, ale ako službu, pri ktorej sa spotrebuje určitý materiál.
Čo sa týka technickej stránky účtovania, určite je v MONEY možnosť vytvoriť nejakú analytiku k prevádzkovej réžii na sledovanie nákupu služieb, a ak nie je, tak treba služby účtovať priamo do prevádzkovej réžie.