Zavrieť

Porady

Kurzovy zisk, strata

Prezerala som si prispevky na danu temu a je tam veľa omylov.
Upozorňujem kolegov že kurzový zisk a strata od 1.1.2004 /nový zákon/
už nieje daňovo uznateľný.Pozrite si § 17 ods. 17 zákona o dani z príjmu,
595/2003 platného od 1.1.2004
Usporiadat
Jozef Mihál Jozef Mihál

Jozef Mihál je offline (nepripojený) Jozef Mihál

Lektor - dane, mzdy a odvody a poslanec NRSR (SaS) ...viac
Osobne kurzovým rozdielom a ich uplatňovaní do základu dane neveľmi rozumiem, ale upozorňujem Vás všetkých touto cestou na to, že na www.finance.gov.sk je zverejnený návrh novely zákona o dani z príjmov. Súčasťou novely je myslím celkom zaujímavá zmena spomínaného § 17 odsek 17.
VieraM VieraM

VieraM je offline (nepripojený) VieraM

Áno ale zatiaľ to je návrh. V súčastnosti platí § 17. Ale novela zrejme bude platiť od
1.1.2005 a prechodné ustanovenia určite sa budú týkať uzávierkových prác za rok 2004 takže odporúčam dobre sledovať. Ako je u nás zvykom zákon je schválený
a vydaný vždy päť minút po dvanástej.
zuzi zuzi

zuzi je offline (nepripojený) zuzi

také celkom obyčajné dievča, čo má rado účtovanie, ale dane nie... ...viac
V § 17 odsek 17 znie:

„(17) Ak daňovník pred začatím zdaňovacieho obdobia doručí správcovi oznámenie o nezahrnovaní kurzových rozdielov vznikajúcich v účtovníctve z dôvodu nezrealizovaného inkasa pohľadávok alebo neuhradených platieb záväzkov ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka do základu dane v období v ktorom o nich účtuje, zahrnú sa tieto rozdiely do základu dane v tom zdaňovacom období, v ktorom došlo k inkasu pohľadávky alebo platbe záväzku. V zdaňovacom období, v ktorom tento daňovník doručí správcovi dane oznámenie o ukončení nezahrnovania týchto kurzových rozdielov do základu dane, zahrnie do základu dane aj kurzové rozdiely vyčíslené v účtovníctve, nezahrnuté do základu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach.“.

Asi neviem čítať medzi riadkami. Vysvetlí mi niekto prosím, čo tým chceli povedať? Čo ak nedoručíme oznámenie o nezahrnovaní?
Jozef Mihál Jozef Mihál

Jaj, neriešme to, je to len návrh, bohvie čo v skutočnosti poslanci schvália. Mimochodom, ak medzi Poradcami je nejaký poslanec, nech sa prosím ozve.
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
to mal byť vtip? veď nechodia ani na zasadnutia parlamentu, tak čo by robili na Porade? A pevne verím, že z tých 150 "šikovných" štátnych zamestnancov 145 absolútne nerozumie zákonom, ktoré schvaľujú.
VieraM VieraM

Myslim že keď nedoručíme oznámenie, tak ani následne si tieto kurzové rozdiely
nemôžeme zahrnúť do základu dane. Myslím že len ďalšia papierová vojna.
Jozef Mihál Jozef Mihál

Budete sa čudovať, ale to z mojej strany tentoraz nebol vtip. Verím tomu, že spomedzi 150 ľudí aspoň jeden sem občas nazrie. A ja úprimne dúfam, že sa zviditeľní.

Prípadne nech sa aspoň ozve člen, kto má úzky kontakt na nejakého poslanca.
VieraM VieraM

Súhlasím s pánom Mihálom. Ja sa veľmi nezaoberám návrhmi. Len si ich prečítam ako
zaujímavosť. Zbytočne Vás to pletie pri schválení lebo často schválené je niečo iné ako
bol návrh a je medzi nami často veľa omylov. Vsimnite si aj články v novinách že sa
nezhodujú so skutočnosťou, pretože nejaký novinár si prečíta návrh a už opomenie čo
je skutočnosť.
Jozef Mihál Jozef Mihál

Predsa sa ešte vrátim k tomu návrhu. Ak ho máte poruke, všimnite si bod 81. Ten v podstate definuje, že KR si možno zahrnúť do základu dane UŽ ZA ROK 2004.

A k postrehu k novinárom - plne súhlasím, novinári v denníkoch píšu niekedy až neuveriteľné nepresnosti a návrhy zákonov podávajú tak, že by si neznalý myslel, že ide o schválené veci.

Viď dnes napr.

http://www.sme.sk/clanok-1661778.html

...úžasne podaný rozbor k zmene súm životného minima.
Naposledy upravil Jozef Mihál : 30.06.04 at 13:54
bea bea

bea je offline (nepripojený) bea

Inak zákon o dani z príjmov bol novelizovaný zákonom č. 191/2004, kde sa upravuje aj znenie § 52 o kurzových rozdieloch. Ja tomu rozumiem tak, že predsa sú kurzové rozdiely daňovými vydavkom, keď vznikajú pri úhrade alebo inkase pohľadávky alebo záväzku. Znenie zákona pripájam.
VieraM VieraM

áno Bea aj ty máš pravdu. Ide ale len o inkaso pohľadávok a záväzkov, pri ktorých
vznikajú kurzové rozdiely, tieto KR sú daňové pri úhrade. Ale pozor na dátum len od
účinnosti zákona teda od 15.4.2004. Kurzové rozdiely vzniknuté pri preceňovaní majetku a záväzkov rieši spomínaný § 17.
Luckasari Luckasari

Luckasari je offline (nepripojený) Luckasari

rada by som sa zapojila do tejto diskusie

podla mna §17 ods. 17 hovori o kurzovych rozdieloch z ocenenia majetku a zavazkov, t.j. prepocet k 31.12.
kurzove rozdiely pri inkase a platbe (kurzove rozdiely pri uhrade) su podla mna danovo uznatelne, tak ako to bolo aj za rok 2003, toto nie je podla mna prepocet z ocenenia, preto si myslim, ze su danovo uznane aj nadalej
VieraM VieraM

Spravne Luckasari len to má maličkú chybičku. Je rozdiel učtovať o KR pri úhradách a pri oceňovaní majetku a záväzkov. Pôvodná otázka na ktorú som reagovala bola ako je to od 1.1.2004.
Teda doteraz platí § 17. KR pri úhradách boli daňovo neuznané
od 1.1.2004 do platnosti novely t.j. do 15.4.2004.
Luckasari Luckasari

som teraz trochu v pomykove, ci sa spravne rozumieme, podla mna su kurzove rozdiely pri uhrade danovo uznatelne pre rok 2004 od 01.01.2004 az doteraz
podla mna o nich §17 nehovori, alebo sa predsa mylim?
VieraM VieraM

Ja mam z toho tiež niekedy guláš. Pre vysvetlenie. Starý zákon o dani z príjmu o kurzových rozdieloch pojednával priamo v ustanoveniach o daňovo uznaných nákladoch tuším to bol § 23 a §24 nepamätám ktorý odstavec. Nový zákon na toto pozabudol, dostal sa tam len citovaný § 17. Až novela č. 191/2004, platná od 15.4.2004
doplnila § 52 o odstavec tuším 37 ale určite je to posledný odstavec o riešenie problému KR pri úhrade.Rozumieme sa?
Luckasari Luckasari

ano rozumieme, ale to NAOZAJ budeme do 15.04. pripocitavat v pripade kurzovej strata a odpocitavat v pripade kurzoveho zisku od zakladu dane v danovom priznani??? ja sa s tym nemozem zmierit, zeby to malo byt tak
VieraM VieraM

No to su tie naše diery v zákone a vypadnute dôležité ustanovenia. Preto v navrhovanej novele je upravený § 17 a myslím že práve z toho dôvodu bude platiť spätne.
Katty Katty

Katty je offline (nepripojený) Katty

ja som to zatiaľ všetko účtovala normálne do daňových nákladov a výnosov 563 663 a na konci roka uvidíme čo z toho vylúčime a čo nie, lebo ešte môže byť kopec novelizácii zákona a niektoré môžu mať platnosť aj spätnú či nie? Nech sa najprv dohodnú tam hore ako to bude. Ale jednoznačne to niekto ...píp...
Luboš Luboš

Luboš je offline (nepripojený) Luboš

Ku koncu roka 2003 sme precenili záväzky a pohľadávky z obchodného styku v cudzej mene kurzom NBS k 31.12.2003. Vzniknuté kurzové rozdiely sme zúčtovali na účte 563 Kurzové rozdiely ostatné nad rámec zákona a účte 663 Kurzové rozdiely prepoč.k spresneniu hodnoty majetku k 31.12.2003 obe položky boli pre výpočet dane zaradené ako položky zvyšujúce a znižujúce základ dane. Saldokonto je v roku 2004 vedené v upravených hodnotách, t.j. v hodnote po precenení. Kurzové rozdiely vzniknuté pri úhrade záväzkov a pohľadávok je účtovaný na účte 563 a 663 ako daňovo uznaný náklad a výnos.
Annamac Annamac

Annamac je offline (nepripojený) Annamac

Plne súhlasím s Lubošom , akurát že , účovný kurzový rozdiel z precenenia k 31.12.2003 bude ovplyvňovať základ dane v tom období , kedy je úhrada - Z.191/2004.Podľa mňa sa to týka celého roka 2004 , lebo keď budeme robiť daň.priznanie za r.2004 , je v platnosti . Problém je asi v prípadoch , keď niekto musí urobiť mimoriadnú závierku pred 15.4.2004.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať