Táto otázka bola pôvodne v blogu, kde je
Ale aby si alicie31 našla odpoveď, skopírovala som to sem.
Zrejme má na mysli "normomanko". Manko do normy prichádza do úvahy u takých zásob, kde môže dôjsť k prirodzeným úbytkom - napr. vysušením, vytečením, rozvažovaním a pod. Vždy to musí stanoviť interná smernica. V tej je potrebné pomenovať tie druhy zásob, ktorých sa to týka a uviesť, na aké množstvo zásob je asi koľko percent prirodzená strata. Dá sa to vypočítať buď podľa predchádzajúcich obratov zásob a inventúrnych stavov, alebo, ak spoločnosť začína a ešte niečo také nie je k dispozícii, odborníci, ktorí s týmto tovarom pracujú, vedia toto množstvo odhadnúť. Typickým príkladom sú potravinové zásoby - zmrznuté mäso váži podstatne viac, ako rozmrazené, múka vo veľkovýrobe (napr.pekáreň) - ak sa do výroby vydáva priamo zo zásobníka, vznikajú straty rozprašovaním, pri čistení zásobníkov a pod.
Tie percentuálne straty na prvý pohľad nie sú veľmi vysoké, sú to desatiny percent. Kedysi tie percentá priamo stanovovala vyhláška o inventarizácii. Ale to je už minulosť
Takže vnútropodniková interná smernica.