Kúpa, predaj úžitkového ojazdeného motorového vozidla z iného členského štátu
platiteľom dane a odpočítanie dane .
Ak platiteľ dane kupuje úžitkové ojazdené motorové vozidlo od :
-osoby, ktorá nie je identifikovaná pre daň z iného členského štátu - nadobudnutie ojazdeného úžitkového motorového vozidla, nie je predmetom dane,
- osoby z iného členského štátu, ktorá uplatňuje osobitnú úpravu (§ 66), nadobudnutie tohoto vozidla sa nepovažuje za nadobudnutie podľa § 11 zákona o DPH ,
-osoby identifikovanej pre daň v inom členskom štáte, ktorá nepoužila osobitnú úpravu podľa zákona platného v inom členskom štáte, potom môže ísť o dodanie, ktoré je oslobodené od dane v členskom štáte, v ktorom je miesto dodania tohto úžitkového ojazdeného motorového vozidla, kupujúci - platiteľ dane zdaňuje nadobudnutie tohoto vozidla v tuzemsku a uplatňuje si právo na odpočítanie dane, ak spĺňa podmienky v § 49 a § 51 zákona o DPH.
toto som našla na stránke DRSR - konkrétne ma zaujíma kúpa úžitkového ojazdeného mot.vozidla od osoby identif.pre daň v inom čl.štáte - nerozumiem tej osobitnej úprave tak celkom - u nás je to §66 - týka sa to teda len obchodníkov? Môže byť nejaký zádrhel v §§49 a 51
na čo mám dávať pozor (doklady budú vystavené tak ako poviem
). Ide o predaj ojazdených nákl.áut. Predáva ich živnostník z rakúska (tam ako podnikateľ je automaticky evid. pre DPH) živnostníkovi (príp.sro) na Slovensku, ktorého zaevidujem pre DPH dobrovoľne. Fa bude v Rakúsku bez DPH - tu samozdaním a odpočítam - aspoň dúfam. Je tu toho o autách toľko, že som z toho na mraky