Bobbix Chobot, ty si robis zarty, inac by si nemohol napisat to, co si napisal.
To fakt si myslis, ze mam IQ pinpongovej lopticky?? Dufam, ze adekvatne zareagujes.
Ak das niekomu povedzme vreckove, nech uz ma ta osoba 10, alebo 80 rokov, tak nedavas mu to preto, aby si pisal nanho trestne oznamenie.
Ale tu sa bavime o vyzivnom, a pre vyzivne platia pravidla. Ale su pravidla aj pre platcu, aj pre prijimatela.
Neber to hneď ako narážku na teba. Nemyslel som konkrétne tvoj prípad (hoci som použil druhú osobu j.č. - mal som to asi formulovať že "Keby niekto dobrovoľne platil..."). Len som chcel vedieť, aký je v tom právne rozdiel, keď niekomu niekto platí výživné na základe rozhodnutia súdu a keď mu platí dobrovoľne nejakú sumu.
Mal by som sa asi zrozumiteľnejšie spýtať, lebo som zle položil otázku.
Dajme tomu, že niekomu súd prikáže platiť výživné, nie je určené dokedy. Jeho potomok dosiahne plnoletosť, ale od rodiča poberá naďalej tú istú sumu peňazí. A teraz to čo mi je nejasné - kto by mal iniciovať ukončenie platenia výživného? Je to ten potomok? Má podať na súd návrh o ukončenie platenia výživného? Alebo je to ten rodič, ktorý by mal dať návrh na súd. Ak nedá návrh na súd, je povinný naďalej platiť výživné?
Prečo sa dopúšťa trestného činu ten potomok, keď aj po dosiahnutí plnoletosti v dobrej viere prijme peniaze od rodiča? Prečo by on mal povedať - tato, už mi neplať?
Pochopím, keď súd rozhodne o ukončení platenia - vtedy nemá nárok požadovať peniaze. Teda prečo by on mal po dosiahnutí plnoletosti automaticky vrátiť prijaté peniaze?
Takže bobbix, ešte raz, môj príspevok nebol smerovaný k tvojmu prípadu, len táto oblasť platenia výživného je pre mňa trochu neznáma a rád by som si to ozrejmil, či ujasnil niektoré veci, ktoré v praxi (našťastie) nepoznám a dúfam, že ani nebudem musieť zažiť na vlastnej koži. Len ma hlodá červík zvedavosti.