Áno toto je tá stránka s tým pouličným predavačom hlohu v karamele namiesto hodogov.
Hloh rastie po celom svete a tvorí stovky druhov, ktoré sú však tak príbuzné, že sa navzájom bez problémov krížia. Aj na Slovensku rastie v lesoch, na medziach a kde tade vyše desať druhov hlohov. V Európe sa v minulosti hloh aj využíval v kuchyni. V Stredomorí má históriu pestovanie veľkoplodého žltého hlohu, nikdy sa však príliš nerozšíril, má však viaceré verianty.
Na východ od nás až po Kavkaz sa zasa pestujú veľkoplodé hlohy čiernej, červenej a tiež aj žltej farby plodov.
V Číne sa pestujú tie najväčšie hlohy ako je vidieť na fotkách.
Aj v Amerike zberali už indiánske kultúry tamojšie veľkoplodé formy niektorých druhov, ktoré sú celkom chutné.
Žiaľ zatiaľ sa mi podarilo zohnať len 5 typov veľkoplodých hlohov. Z toho 3 typy sú vhodné na pestovanie a sú chutné, liečivé a použiteľné aj v záhradách. Sú nielen zdrojom antioxidantov, vitamínov a bioaktívnych látok.
Sú to ľahko tvarovateľné dlhoveké kríky až stromy, podľa toho čo s nich chceme mať. Majú menšie ale dlaňovité listy pomerne husto vedla seba. Na jar sú obsypané strapcami bielych kvetov. V lete a na jeseň zasa krásnymi väčšinou červenými plodmi. Je ich mnoho, pretože sú úrodné. Na konároch sa vyskytujú tŕne. Sú však pomerne dlhé a nie sú zahnuté, takže s oberaním, či rezom problém nie je, zato keby sa chcel niekto predrať cez hustý živý plot nemá šancu!
Je škoda že tento úžasný liečivý a chutný ker nie je častejšie zastúpený v našich druhovo pomerne chudobných záhradkách hoci napríklad iné často aj drobnejšie a menej chutné a zdravé ovocie či dokonca len okrasné kríky sú často rozšírenejšie.