Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
Milé pekárky a pekári v domácej pekárničke. Zakladám túto tému, aby sme v nej spoločne zhromaždili recepty, ktoré bežne pečieme a ktoré sa aj vydaria v našich pekárničkách. Preto vás prosím, dávajte sem len recepty vami overené, poprípade aj priložte fotografiu. Ide o to, aby sme v téme,kde o pekárničkách debatujeme zbytočne nemuseli náš obľúbený recept hľadať a aby aj tí, čo si len pekárničky kúpia ,mali recepty po ruke. Takže prikladám môj najobľúbenejší recept na chlebík, ktorý ma nikdy nesklamal.
Chlebík od Dáši.
V menšom množstve : na 750 g
270 ml vody alebo acidofilného mlieka
1 1/2 PL oleja
1/2 PL octu
1 a pol ČL soli
1 ČL cukru
1 čl droždia
rasca, semiačka tekvicové , slnečnicové, ľanové, sezamové
1 – 2 väčší uvarený nastrúhaný zemiak
420 g múky - 300 g hladkej T 650 + 120 g ražnej, špaldovej, žitnej, celozrnnej
V prípade použitia acidofilného mlieka sa ocot už nedáva.
A rozhodne je s mliekom chutnejší ako s vodou.
Inak tento recept dávam na najvyšší stupeň prepečenia a pečiem ho v Moulinex na programe č. 1 . Pozor - pri dávkovaní acidofilného mlieka...ono sa napení , takže ja dávam vždy takmer plnú odmerku. Javí sa to potom, že je mlieka viac. Ale keď lepšie pozriete, tak je to pena.
Chleba pečiem z hladkej múky zmiešanej s ražnou múkou. Po dopečení chleba z pekárne vyberiem, potriem ho vo forme vodou tak, aby sa voda dostala aj na spodnú kôrku. Zakryjem na päť minút utierkou,(sparí sa) potom odokryjem, vyklopím z formy a vyberiem háky. Chleba je mäkký, aj spodná kôrka.
Presne tak som urobila a teraz je OK, díky moc, je výborný aj keď mi bolo povedané, že už mám v ňom viacej semien ako múky, ale mne takýto "makrosemenný" chutí najviac
este stale kysne,piect sa bude az o 21:45
je to zdlhavejsi postup,ale ked to chcem piect v pekarni tak musim cakat.
ale nakysol nadherne,je uz takmer plna nadobka a je krasne bublinkovy.
kvasku mam este vela.kedze ma uz 11 dni- tak hned ako sa tento dopecie-a bude ok,nahadzem suroviny na dalsi,s inym pomerom muk,nech skusim aj cosi ine a zostatok kvasku odlozim do chladnicky....
potom napisem presny recept a postup,len chcem sa najprv presvedcit,ze sa ozaj podaril,nech sem nepisem somariny.takze info az zajra :-)
................... zostatok kvasku odlozim do chladnicky...............
osky, najprv musíš v ňom baktérie a kvasinky nakŕmiť. Ak im nedáš "jesť", na smrť kvások vyhladuješ a bude po ňom. Neviem, koľko ti z neho ostalo, stačí, ak ostane zo 50 g. Pridaj 40 g prevarenej vychladenej vody(nie studenej) a 50 g ražnej múky. Takýto trošku hustejší sa lepšie udržuje, konzistenciu má mať ako cesto na lievance, aj trošku hustejšiu. Musíš ho nechať podkysnúť a keď vidíš, že o 1/3, ešte lepšie o 1/2 zväčšil objem, až vtedy s ním do chladničky. Vrchnák úplne nedoťahuj.
uz je v chlade,nakrmim ho teda este zajtra,ale ja som ho uz mala takto v chladnicke medzitym,asi 3-4 dni a nic sa mu nestalo.
ale vdaka za typ.chlieb sa vydaril,je vyborny a uz aj kysne druhy,s väcsim podielom raznej muky,tak uvidime ci aj ten bude taky super.ak ano,hodim presny postup.
tak dobru nocku.