KVASKOVY CHLIEB Z DOMACEJ PEKARNE
najprv par rad a postrehov na uvod:
-aj ked je tento popis rozsiahly,nie je ta priprava dlha,to sa len zda,lebo pisem podrobne,pre takych ako ja,co to este nevedia
-po mnohych nevydarenych pokusoch o dobry chlieb a najmä o kvalitny kvasok,sa mi to konecne podarilo
-nakolko takmer vsetci zastancovia kvaskoveho chleba vyvracaju moznost vyuzitia pekarnicky na pecenie takehoto chleba,
ja som tu aby som tento nazor zmenila a presvedcila vas o tom,ze sa to da velmi dobre a jednoducho.
-zakladom je kvalitny,silny kvasok a chcem upozornit,ze aj teplota
-dalsia dolezita vec je,zarabat kvasok len z raznej muky,ja som mala celozrnnu a vlastne ani inu nekupujem
-skusala som volakedy zaklad dokrmovat spaldovou a nikdy sa nevydaril,ale myslim ze to bolo aj nizkou teplotou...?
-po cely cas som drzala pohar s kvaskom na radiatore,kde to krasne kyslo,bublinkovalo takmer okamzite
-mimo radiatora sa mi to v minulosti nedarilo,takze teplota musi byt dostatocna!!!!
-kedze mu bolo ozaj teplo,kysol rychlo a stupal a padal castejsie,takze ked som videla ze uz je hore voda,
dala som mu zas zo 2 PL muky-niekedy aj 2 razy za den,vodu som dolievala velmi malo,niekedy vobec
.prve /4 ???/dni som ho drzala taky redsi,ale po pauze v chladnicke uz skor taky husty,
take veeeelmi lenive "tekute" cesto-aby to z lyzice nestieklo,len sa pomalinky zosmyklo
-vsetci odporucaju uz na stvrty den piect,ale ja som vsadila na trpezlivost a hoci som musela kvas castejsie krmit,nechala som ho 10-11 dni zriet
/nepamätam si to presne,zabudla som ktory den som kvas zalozila,ale zhruba tych 11 dni to uz aj bude,ale ked to ratam tak mozno aj 13..no neviem/
-kedze sa chystala velka noc a ja som nemala doma ani pekaren/mam ju totiz vo Viedni/,
tak po 4. ?dni som kvasku este dala trosku najest muky ,zavrela pohar a supla do chladnicky.
-cez sviatky som len obcas nan nakukla ale kedze neplesnivel,nerobila som s nim nic
-v utorok po velkej noci som ho vybrala a znova zacala krmit,vo stvrtok pred tretou poobede uz pekaren miesila prvy chlebik z tohoto kvasku:-)
-kvasok som mala cely cas v sklenenom velkom pohari,zakryty duplovanou papierovou utierkou a stiahnuty gumickou,v chladnicke bol zavrety na zavit
recept a postup
1.moznost,ktoru som aj ja pouzila,nakolko nemam na pekarni volitelny program.
1 PL olivoveho oleja
1 PL bielej hladkej muky sa doplni do 360g spaldovou celozrnnou mukou
290g raznej celozrnnej muky
400 ml vlaznej vody-nie teplej ani studenej!!!!
220-230g kvasku
rasca,provensalske bylinky,sol-z kazdeho tak za kavovu lyzicku,ale soli dam nabuduce trosku viac
1 PL lanovych mletych semienok
-ako prve dame do formy olej a popotierame nim celu formu/nemusi sa to robit,ale chlieb lepsie vypadne/
-do nadoby dame polovicu vody,potom polovicu muky
-na to dame sol,koreniny a semienka
-druhu polovicu vody a druhu polovicu muky
-celkom na vrch pojde kvasok-pouziva sa ked je uz spadnuty!!!je ale stale krasny bublinkovy
-nadobu vlozime do pekarnicky a pekaren zapneme
-nastavime si program CESTO-trva 1,5 hodiny,ak mate nahrievanie tak plus 15 minut
/ja som zacinala okolo 14:45 s nahrievanim,program skoncil presne o 16:30/
-na zaciatku miesenia je dobre pomoct cestu vareskou trosku zoskrabat cesto a muku z bokov a zo dna,aby sa to dobre zlucilo
-po poslednom mieseni pocas programu som haky vybrala,aby sme tam potom nemali velke dierky,potom som uz pekaren radsej neotvarala
-po skonceni programu uz bolo vidno,ako krasne cesto kyslo
-potom pekaren vypnut a nechat tak ,zakryte 5 hodin kysnut-podla moznosti neotvarat!!!-cize dokopy to cesto kyslo cca 6 hodin
-potom si nastavime program PECENIE,
korka SVETLA-u mna trva 60 minut,
takze po skonceni pekaren vynulovat a dat znova na program PECENIE,tetoraz uz len na 25 minut/toto uz casujem pomocou kuchynskeho budika/
-dohromady sa teda chleba pecie 85 minut
-nebojte sa ze korka nebude chrumkava,prave naopak,ak date program na tmavu korku,chlieb bude tvrdy,hlavne na spodu!
-po skonceni pecenia chlebik vyklopit,zabalit dobre do velkej bavlnenej handry alebo viacero utierok,tak,
aby od spodu bola taka tensia vrstva-tadial vyjde cez dierky po miesadlach para-a dame na mriezku,aby bol chlieb v lufte aj od spodu
-cca za 1 hodinu je chlebik vychladnuty a mozeme ho krajat a papat,mnam :-)
-chlieb mal krasnu porovitu strukturu-vdaka tej troske bielej muky
-je hutnejsi a hustejsi ako klasicky biely kupovany chlieb
-veeelmi mierne vlhky,korka je akurat,spodna trosku tvrdsia ako vrchna
-chlebik je rovny,neprepadol sa ale ani nie je vyduty vrch
-krasne sa vyklopil z nadobky,bez akejkolvek velkej namahy-ostali len dve male dierky
-chleib sa nemrvi a drzi si tvar
-na omak je tazky,odvazit som ho jasne,zabudla-uz ho ma moja maminka :-)
moj muz nema rad taketo zdrave chleby,ale v noci zhltol dva maslove krajce,takze no comment...
upiekla som este jeden chlebik a pomer surovin je takyto:
1 PL oleja
350g raznej muky
300g spaldovej-s tym ze je tam opät za 1PL hladkej muky
400ml vlaznej vody
rasca,sol,provensalske bylinky
230g kvasku
po zapipani signalu na pridanie semien som pridala 2 PL slnecnicovych jadierok
este sa chladi,takze aky je neviem,ale vykysol aj sa prepiekol super
budem skusat aj original pomer:
1PL oleja
400g raznej celozrnnej
200g spaldovej celozrnnej
50g bielej hladkej
400ml vody
220g kvasku
sol,rasca,otruby....co kto chce
a este budem piect aj celospaldovy,pre mojh muza,nech ma svetlejsi :-)
tak skuste.ja som spokojna.mnam.
-