Zavrieť

Porady

Recepty pre domácu pekáreň.

Mama troch dospelých detí
Milé pekárky a pekári v domácej pekárničke. Zakladám túto tému, aby sme v nej spoločne zhromaždili recepty, ktoré bežne pečieme a ktoré sa aj vydaria v našich pekárničkách. Preto vás prosím, dávajte sem len recepty vami overené, poprípade aj priložte fotografiu. Ide o to, aby sme v téme,kde o pekárničkách debatujeme zbytočne nemuseli náš obľúbený recept hľadať a aby aj tí, čo si len pekárničky kúpia ,mali recepty po ruke. Takže prikladám môj najobľúbenejší recept na chlebík, ktorý ma nikdy nesklamal.

Chlebík od Dáši.

V menšom množstve : na 750 g

270 ml vody alebo acidofilného mlieka
1 1/2 PL oleja
1/2 PL octu
1 a pol ČL soli
1 ČL cukru
1 čl droždia
rasca, semiačka tekvicové , slnečnicové, ľanové, sezamové
1 – 2 väčší uvarený nastrúhaný zemiak
420 g múky - 300 g hladkej T 650 + 120 g ražnej, špaldovej, žitnej, celozrnnej


V prípade použitia acidofilného mlieka sa ocot už nedáva.
A rozhodne je s mliekom chutnejší ako s vodou.

Inak tento recept dávam na najvyšší stupeň prepečenia a pečiem ho v Moulinex na programe č. 1 . Pozor - pri dávkovaní acidofilného mlieka...ono sa napení , takže ja dávam vždy takmer plnú odmerku. Javí sa to potom, že je mlieka viac. Ale keď lepšie pozriete, tak je to pena.
Usporiadat
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Chlebík od Dáši.

Stredne veľký 1000g

150 ml mlieka
200 ml vody
2 PL oleja
1 PL octu
2 ČL soli
1/2 PL medu
1 – 2 väčší uvarený nastrúhaný zemiak - ja osobne nedávam
550 g múky - 330 g hladkej T 650 + 220 g ražnej, špaldovej, žitnej, celozrnnej
1 čl droždia
po cinknutí: rasca, semiačka tekvicové , slnečnicové, ľanové, sezamové


Moulinex XXL, program 1, najvyššie prepečenie, po upečení ešte 10´ na programe 14 - spraví sa tuhšia kôrka
Naposledy upravil Rozalka : 03.01.09 at 20:02 Dôvod: Skopírovaný názov "v menšom množstve" som opravila na "Stredne veľký"
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
betka631 betka631

betka631 je offline (nepripojený) betka631

Ak nosíš nebo v sebe, nájdeš ho všade.♥ ...viac
Knedlík z domácej pekárne

Suroviny:
250 ml mlieka
1 vajce - nemusí byť (miesto vajca 1 PL olivového oleja)
500g polohr.múky
1 čl cukru
1 čl soli
1 čl sušeného droždia alebo 1/4 kocky čerstvého

Postup:
Po vykysnutí rozdelíme na dva rovnaké diely, vytvoríme knedlíky a necháme ešte cca 10 min.kysnúť.

Varíme nad parou:
25 minút.

Varíme vo vode:
Vložíme do vriacej vody a varíme 20 min.

Nastavenie pekárne: Program Cesto

na 3 knedlíky:

375 ml mlieka
2 vajíčka
750 g polohr. múka
1,5 ČL cukru
1,5 ČL soli
1,5 ČL droždie
Naposledy upravil betka631 : 13.01.09 at 11:49
DSCN9183.jpg  
DSCN9226.jpg  
1/1
betka631 betka631

betka631 je offline (nepripojený) betka631

Ak nosíš nebo v sebe, nájdeš ho všade.♥ ...viac
Sladký chlieb na 1000 g

275 ml mlieka
25g rozpustenej Hery
2 vajíčka
2 PL medu (dala som 3 ..je sladší)
500 g múka T650 ( dala som špeciál)
1 ČL soli
1 čl droždia

pridala som hrozienka...výborný ako mazanec

program sladký, prepečenie nízke



Sladký chlieb na 1300 g

400 ml mlieka
35g rozpustenej Hery
4 vajíčka
4 PL medu
700 g múka špeciál
1,5 ČL soli
2 čl droždia
DSCN3135.jpg  
DSCN3136.jpg  
1/1
betka631 betka631

betka631 je offline (nepripojený) betka631

Ak nosíš nebo v sebe, nájdeš ho všade.♥ ...viac
Pizzový chlebík 1000 g

300 ml vody
1 PL oleja
540 g múky T650
2 čl soli
1 čl cukru
1 čl oregana
2 PL strúhaný parmezán ( namala som parmezán, tak som nastrúhala eidam)
50 g nadrobno posekanej salámy (salámu nabudúce pridám až zaznie signál...inač sa celkom v chlebíku stratí)
1 čl droždia

Program: základný, prepečenie stredne
DSCN3166.jpg  
DSCN3169.jpg  
1/1
Deppo Deppo

Deppo je offline (nepripojený) Deppo

Recept na lángoše :
1 kg polohrubej múky
5 lyžíc kyslej smotany / ja dávam polku zvyčajne v kľude/
vivo droždie celé - alebo celé sušené
soľ
olej

Program 13, na Molinex XXL. Čas 1:20. Po vymiesení necháme približne desať minut stáť
Naposledy upravil Deppo : 04.01.09 at 17:30
usko 1 usko 1

usko 1 je offline (nepripojený) usko 1

Nedeľný chlieb:
650 gr hladkej múky /dávam 2/3 T650, 1/3 celozrnnej/,400 ml melty, 3ČL soli, 1ČL cukru, 2 PL oleja,1,5 ČL droždia, zmes semiačok
Program základný , veľký, stredne prepečený
usko 1 usko 1

usko 1 je offline (nepripojený) usko 1

Biely chlieb s cibuľkou:
650 gr. hladkej múky /T 650/, 200 ml vody, 200ml mlieka /može byť sladké, acidku, alebo riedený jogurt/, 3 ČL soli, 1ČL cukru, 1,5ČL droždia , po zapípaní upražená cibuľa do červena aj s tukom.
Ak sa ponáhľam, používam upraženú cibuľku z METRA, predávajú ju v 1 kg sáčkoch, je výborná.Kto chce može pridať rascu.
Program základný, veľký stredne prepečený
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
Toto je recept, ktorý prilepil misomiso v našej inej téme.

Ryžový chlebík.


Velmi jednoduche - zomeliem celkovo 700 g zrna, z toho polovicu spaldy (psenice) a polovicu ryze natural.

400 ml studenej vody
2,5 kav. lyziccky soli
1,5 polievkovej lyz. cukru (ako zradlo pre kvasnice)
20g oleja (davam olivovy)
Priamo so zrnom zomeliem za hrst rasce a 10 ciernych koreni.
+ davam priamo do vody za hrst lanovych semiacok alebo sezamu.

Este poznamka - vodu treba dat naozaj studenu, lebo zrno sa mletim zohreje, takze muka je potom dost tepla. Odmerky pre kavove a polievkove lyzice mam Moulinex, pri inych vyrobcoch sa monzstva mozno mozu aj lisit?

A navrch 1/2 kocky kvasnic - nastruhat. Program - celozrnny chlieb.
ollga ollga

ollga je offline (nepripojený) ollga

JABLKOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU

1 pohár mlieka
1 pohár oleja
3 vajcia
1 pohár cukru
1 vanilkový cukor
3 poháre polohrubej múky (kombinujem s celozrnnou)
1 prášok do pečiva
3 postrúhané jablká
1 nasekaná čokoláda

postup: najprv zapnem MIESENIE, po 15 min. vypnem, zapnem PEČENIE, cca 1hod 20 min.
ollga ollga

ollga je offline (nepripojený) ollga

PERNÍK

2 hrnčeky mlieka
1 hrnček oleja (aj menej)
1 vajce
2 lyžice kakaa
1 škoricový cukor
1 hrnček cukru
3 hrnčeky hladkej múky
1 prášok do perníka
1 prášok do pečiva
1 čokoládový puding (nevadí ak sa nedá)
1 lyžica lekváru
3 lyžice rumu (nemusí byť)

postup: najprv program MIESENIE 15 min, potom PEČENIE cca 1 hod 3O min.
bv_alexandra bv_alexandra

bv_alexandra je offline (nepripojený) bv_alexandra

Dnes som robila tento chlebík. Chuťovo je tiež veľmi dobrý.
Biely rascový chlieb 1000g
Suroviny:
300 ml vody
2 lyžičky cukru
2 lyžičky soli
1 lyžičku rasce
500g hladké múky
1 lyžička sušeného alebo 1/4 čerstvého droždia
Program na pekárni: Klasik 3hod30min, kôrka - stredná, veľkosť 1000g
Chlebík som po vykysnutí posypala rascou a potrela olivovým olejom
Naposledy upravil bv_alexandra : 29.01.09 at 12:24
liba2 liba2

liba2 je offline (nepripojený) liba2

bv_alexandra Pozri príspevok
Dnes som robila tento chlebík. Chuťovo je tiež veľmi dobrý.
Biely rascový chlieb 1000g

Chlebík som po vykysnutí posypala rascou a potrela olivovým olejom
ty brďo - ten dobre vyzerá.... hneď by som si zahrýzla...
bv_alexandra bv_alexandra

bv_alexandra je offline (nepripojený) bv_alexandra

Dnes som robila lekvárové buchty.
Chuťovo super, len na budúce určite skúsim radšej cesto dať najskôr vykysnúť až potom robiť buchty.
Recept:
Plnené buchty
Suroviny:
250ml vlažného mlieka
150g rozpusteného masla
2 žltky
štipka soli
50g kryštálového cukru
1 sáčok vanil. cukru
2 lyžice citronovej šťavy
strúhaná kôra z 1 citrónu
500g hl múky
1lyžička sušeného alebo 1/4 čerstvého droždia
Program: cesto
Postup:
Po vykysnutí cesto prepracujeme, rozdelíme na 24ks,rukami alebo malým valčekom roztiahneme tak, aby sa dali naplniť.
Kraje spojíme a vytvoríme buchitčky. Dáme pozor, aby boli dobré uzavreté./ ja som dala asi slabý pozor/
Spojom dolu skladáme na plech, potrieme maslom.
Necháme 45min kysnúť, potom pomastime maslom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190stupňoch Celziových a cca 20min.
A tu je fotoukážka.
Naposledy upravil bv_alexandra : 29.01.09 at 12:24
beba13 beba13

beba13 je offline (nepripojený) beba13

Cesnakovo- nivový chlieb

350ml vody
1čl soli
1čl cukru
1,5PL olivový alebo slnečnicový olej
1/2 hrnčeka nastrúhanej Nivy
4-5 strukov prelisovaného cesnaku (môže byť aj viac)
540g múky (140g hladká, 200g celozrnná pšeničná, 200g celozrnná ražná)
1čl sušené droždie

Program- celozrnný
Veľkosť- stredná
kôrka - stredná
LATRYNA LATRYNA

LATRYNA je offline (nepripojený) LATRYNA

obyčajná ženská
Ahojte všetci čo pečiete na domácej pekárničke! Myslím, že pri receptoch by bolo dobré uviesť aj názov, teda značku pekárne, pretože ich je viacej druhov a mohla by sa niekde pri pečení tak stať chyba !
LATRYNA LATRYNA

LATRYNA je offline (nepripojený) LATRYNA

obyčajná ženská
A tu je aj môj recept - pekáreň Rohnson (R-295)
500 g hladkej múky
200 ml vody zmiešanej so 75 ml plnotučného mlieka (zohriať 2min)
3/4 sáčku sušeného droždia (10-11g sáčok)
1 rozšľahané vajíčko
1 ČL kryštálového cukru
2 ČL soli
1 a pol ČL celej rasce
75g masla
Postup:
Maslo nakrájame na malé kúsky, vymažeme dôkladne formu a zvyšky dáme do formy. Nalejeme teplé vodové mlieko, pridáme cukor, vajce, soľ a rascu. Nasypeme múku, do ktorej urobíme prstom jamku a nasypeme droždie. Pekáreň zavrieme a nastavíme BASIC 1, COLOR LIGHT a LOAF SIZE: LEVEL 1 (SMAL). Prípadne iný Level - podľa toho akú chceme mať kôrku. Pekáreň pečie 3 hodiny, potom má hodinu zohrievať, ja ju nechám zohrievať iba 20 minút, potom ju vypnem, nechám postáť a až potom chlebík vyberiem. Je super, biely, mäkučký a nezdravý...
Naposledy upravil LATRYNA : 14.01.09 at 15:07 Dôvod: preklep v texte
cumel cumel

cumel je offline (nepripojený) cumel

Ahojte všetci. Som tu prvý krát lebo sme sa stali majiteľmi moulinex xxl pekárne. Chcel by som Vás poprosiť či existuje recept na chleba,ktorý sa predáva v našich predajniach pod názvom hviezdičkový. Ten nám všetkým chutí najviac. Zatiaľ som ho nikde neobjavil. Ďakujem.
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

Jablkové šiškotrhance (pekáreň Unold)
300 g hladkej múky
2 vačšie jablká
2 žltka
100 g hrozienok
0,5 čajovej lyžičky soľ,
cca 180ml mlieko,
3 lyžice oleja,
2 lyžice cukor
2 lyžičky droždie

Hrozienka namočiť do vody
Do odmerky dám 2 žltka, 3 lyžice oleja, doplniť mlieko do 200 ml vliať do pekárne.
Pridáme 300 g múky, 1 očistené, na hrubo nastrúhané jablko, cca polovicu hrozienok, soľ, cukor a droždie.
Program základný na chlieb - aby som mohla po zapípaní pridať daľšie nastrúhané jablko a hrozienka.

Na programe basic nechať kysnúť cca 1,5 hodiny. (Pri inej pekárni treba upraviť časy)

Po vykysnutí pomocou lyžíc vykrajovať nepravidelné kúsky a vysmážať v horúcom oleji do zlatista. Vytiahnuť na servítky, pocukrovať práškovým cukrom.

Poznámky na okraj:

V prípade väčších, resp. šťavnatejších jabĺk treba prisypať trochu múky.
Cesto má byť ale relatívne riedke, alebo inak, velmi dobre nakysnuté.
Použila som program na chlieb a nie na cesto z toho dôvodu, že som chcela, aby mi v ceste ostali aj kúsky jabĺk.
Super je, že som na to nepotrebovala žiadu inú nádobu, nemusela som vyťahovať dosku na šišky.
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Deppo Pozri príspevok
Recept na lángoše :
1 kg polohrubej múky
5 lyžíc kyslej smotany / ja dávam polku zvyčajne v kľude/
vivo droždie celé - alebo celé sušené
soľ
olej

Program 13, na Molinex XXL. Čas 1:20. Po vymiesení necháme približne desať minut stáť
Chýba informácia o tekutinách, 5 lyžíc smotany je určite málo - a ak sa pridáva "v kľude", čo sa miešalo dovtedy?

Našla som: 4,5 dl mlieka
http://www.porada.sk/903998-post1234.html
Naposledy upravil Rozalka : 18.01.09 at 11:22 Dôvod: doplnenie linku
betka631 betka631

betka631 je offline (nepripojený) betka631

Ak nosíš nebo v sebe, nájdeš ho všade.♥ ...viac
Dovolím si tu prilepiť recept na bábovku od veronkaj. Robila som ju už viackrát a je veľmi chutná. Ja ju pečiem v Bifinett na programe:sladký a nízke prepečenie.

Bábovka od veronkaj

Suroviny:
275 ml mlieka
100g rozpust. masla nebo Hery
500g polohr. muky
5 PL cukru ( z toho 1-2 vanilkového)
1 čl soli
1 čl sušeného alebo 1/4 čerstvého droždia

po pípnutí hrozienka

moulinex xxl - program základný, veľkosť najväčšia a kôrka bledá.
u ostatných pekárni neviem
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať