Fučka:
Zemiaky uvaríme v osolenej vode, vodu zlejeme tak, aby ešte v zemiakoch trocha zostalo, zasypeme polohrubou múkou, potlačíme pučidlom a dobre do hladka vyšľaháme metličkou. Za stáleho miešania necháme kašu aby urobila 3 x pšuch!!!.....pšuch!!!....pšuch!!!, zakryjeme pokrievkou a necháme cca 10 minút dôjsť (najlepšie na platničke, aby múka nebola surová)
A teraz to príde:
Ak chceme fučku naslano: najlepšie na domácej masti opražíme cibuľku, a napr. poslanci si môžu pridať aj slaninku. Na tanier rozotrieme fučku a na to tú nezdravú, opraženú cibuľku. K tomu kyslé mlieko, kefír alebo poslanci môžu aj prisolenú kyslú smotanu.
Ak chceme fučku na sladko: lyžičkou ponorenou do masti vykrajujeme halušky až máme plný tanier. Navrch dáme tvaroh, alebo mak s cukrom. K tomu bylinkový čaj, bielu kávu alebo kakavko.