Zavrieť

Porady

Bazový sirup

pyton pyton

pyton je offline (nepripojený) pyton

Trochu neskoro som sa spamätala, že kvitne baza, ale predsa som ešte trochu
dnes nazbierala. A rada by som vlastnoručne vyrobila bazový sirup...
Robíte ho aj vy?

Recept som našla tu, vyzerá to dobre, ale chcela by som použiť miesto kyseliny citrónovej citróny, uvidíme, či sa podarí.


http://mirkaszabova.blog.sme.sk/c/12...ako-na-to.html

Usporiadat
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

Chcem sa spytat, ci tu bazu treba pred tym umyt. Je to troska blba otazka, ale umyvanim tento pel odide.
0 0
juliamarcekova juliamarcekova

juliamarcekova je offline (nepripojený) juliamarcekova

Evanka Pozri príspevok
Ja mám niekde recept na "šampanské" (z kvetov) a bylinkový likér (z bobúľ) bazy. Oboje som už robila. Je to super. Ak máte záujem, môžem tu pripepiť.
ano, mohla by si dať tie recepty na baz. sirup aj nápoj
0 0
cathyc cathyc

cathyc je offline (nepripojený) cathyc

tina1 Pozri príspevok
Chcem sa spytat, ci tu bazu treba pred tym umyt. Je to troska blba otazka, ale umyvanim tento pel odide.
Bazové kvety sa neumývajú. Takmer nič by v nich potom nezostalo. Oberaj len na miestach vzdialených od ciest a iných znečisťujúcich miest. Najlepšie niekde na okrajoch lesov, alebo ak máš vo svojej záhradke a tá nie je blízko cesty, alebo nejakej fabriky. Dávaj však pozor, lebo na tých najväčších kvetoch sa zo spodku zvyknú objavovať vošky. Aj keď je takýto kvet prekrásny už by som ho do sirupu nedala.
0 0
lindusaaa lindusaaa

lindusaaa je offline (nepripojený) lindusaaa

Akurat robim bazovy sirup a kedze mam aj matu a aj medovku, tak rozmyslam ze spravim aj ten... Viete mi poradit kolko tej maty treba?
Zo spominanych sirupv som pila len ten bazovy, ked nam ako detom robievala babka a zihlavovy robila minule leto kamaratka, bol celkom fajn.
0 0
cathyc cathyc

cathyc je offline (nepripojený) cathyc

Už som dokončila ten nevarený bazový sirup a je skvelý. Má úplne nezmenenú bazovú vôňu a prekrásnu farbu. Doporučujem vyskúšať.
0 0
JarkaL JarkaL

JarkaL je offline (nepripojený) JarkaL

Tak už aj ja mám sirup hotový. Okrem bazy som tam dala aj medovku, má to výbornú chuť. Na budúci rok skúsim skombinovať s mätou, teraz som nemala dosť mäty (na jeseň padla za obeť sedeniu s ohniskom).
0 0
jarosenka jarosenka

jarosenka je offline (nepripojený) jarosenka

zaneprázdnená mamina
Ja robievam bazový sirup, ale aj iné bylinkové - postup je rovnaký ako pri bazovom a množstvá používam takto:
mätový - 20 výhonkov (asi 15 cm) na 2 l vody
materina dúška - 4 hrste čerstvej bylinky na 2 l vody
medovka - ako mäta
lipový - 3 hrste čerstvého lipového kvetu na 1 l vody
žihľava - ako mäta.
A veľmi dobrá je kombinácia medovkovo-mätová.
Vyskúšajte, u nás to má úspech.
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

kačer Pozri príspevok
Robievam mätový sirup, je naozaj výborný do čaju, na ochutenie minerálky
Prihoď prosím recept.
Mäta mi rastie ako burina
0 0
Lucia Červenková Lucia Červenková

Lucia Červenková je offline (nepripojený) Lucia Červenková

Tento rok som robila prvýkrát bázový sirup podľa receptu, ktorý je na začiatku a tej kyseliny citrónovej je tam podľa mňa príliš veľa. Inak ďakujem za všetky recepty a užitočné rady
0 0
JarkaL JarkaL

JarkaL je offline (nepripojený) JarkaL

Dievčatá, u nás už kvitne baza ako divá, už som naložila do hrnca prvé 3 dávky. Zaujímavé, že je jedno, či urobím sirup zo 6 alebo 9 dávok, vo februári už niet čo piť.
0 0
MJurčišinová-Kukľová MJurčišinová-Kukľová
Odporucam bazove kvety opláchnuť a nasušiť a máte perfektný bazový čaj, ktorého cena sa bežne v obchode pohybuje okolo 1,50€
1 0
kamoska1 kamoska1

kamoska1 je offline (nepripojený) kamoska1

Aj my sme dnes boli na bazu,mam namočené na 4-ri davky sirupu.
0 0
Katarina Katarina

Katarina je offline (nepripojený) Katarina

Baza už odkvitla, dá sa urobiť sirup aj z bobúľ ? Ak máte odskúšaný recept na džem, alebo inú dobrotu z bobúľ prosím mohli by ste priložiť? Ďakujem.
0 0
katalóg katalóg

katalóg je offline (nepripojený) katalóg

Katarina Pozri príspevok
Baza už odkvitla, dá sa urobiť sirup aj z bobúľ ? Ak máte odskúšaný recept na džem, alebo inú dobrotu z bobúľ prosím mohli by ste priložiť? Ďakujem.

Kaparčeky z bazy čiernej
Všade, kde sa v kuchyni používajú pravé kapary, môžeme použiť aj túto náhradu z nezrelých plodov bazy čiernej.
Príprava je jednoduchá. Nezrelé bobule zbierame, keď začínajú fialovieť. Vidličkou ich poodtŕhame od stopky a naplníme do malých fľaštičiek. Zaleje sa to sladkokyslým octovým nálevom. Nálev by nemal byť korenený, preto do neho nepridávame ani kôpor, ani cibuľu. Sterilizuje sa to pol hodiny.
Kečup z bazy
Nie je to náhrada paradajkového kečupu, aj keď jeho využitie v kuchyni je podobné. Preto netreba očakávať ani rovnakú chuť, na akú sme u kečupov zvyknutý. Používa sa v kuchyni na ochucovanie jedál z diviny, alebo jeho pridaním napr. do omáčok ju môžeme súčasne aj prifarbiť. Chuť tohto kečupu, napriek pridaným koreninám, je stále ovocná a preto treba byť pri jeho používaní opatrný. Nie do každého jedla sa totiž hodí.
Jeho príprava nie je zložitá a jediná záludnosť ktorá pri manipulácii so zrelými plodmi bazy čiernej na kuchára čaká, je odstraňovanie fľakov z ošatenia a dresu. Preto zaobchádzame s bazou opatrne a nájdeme si na jej prípravu dostatok času.

Suroviny a príprava
500ml bobúľ (bez stopiek)
30g najemno nakrájanej cibule
na štipku noža muškátového kvetu

15g čierneho korenia

45g zázvoru (čerstvého)

500 ml vínového octu
Bobule sa umyjú, zalejú octom a nechajú sa cez noc odpočívať. Na druhý deň sa precedia cez sito. Bobule (bez octu) sa vložia do panvice, pridá sa cibuľa a ostatné koreniny. Varíme 10 minút a plníme do malých fľašiek.
Pri tejto príprave nám vzniká ako odpad ocot. Ten by bola ale škoda vyhodiť. Má krásnu, sýtu červenú farbu a dobrú chuť, preto sa dá po prevarení použiť v kuchyni ako normálny ocot, ktorým súčasne môžeme jedlá, pri ktorých je to žiaduce, prifarbiť.

Ocot z bazy
Nemá červenú farbu a ani nie je vedľajším produktom pri výrobe kečupu. Pravý bazový ocot sa robí zo sušených kvetov. 1 kg sušených kvetov sa zaleje 1 litrom octu a nechá sa to celé 8 dní na teplom mieste lúhovať. Po lúhovaní sa to precedí cez plátno alebo kávový filter.
Tento ocot má nielen využitie pri varení, ale má aj chladivý účinok a môže sa využívať na obklady.

Marmelády z bazy čiernej
Nastupujú recepty na to najlepšie a najchutnejšie, čo môžeme z bazy čiernej pripraviť. Ak by existovala hitparáda marmelád, tak marmelády z bazy by sa umiestnili na popredných miestach. Ja osobne im dávam prednosť aj pred jahodovou a marhuľovou. A nielen ja. Zaváram ich aj do väčších fľašiek a veru stáva sa aj to, že litrová fľaša je v priebehu týždňa zjedená. Nie je to však tým, že na nej maškrtím sám. Do chladničky mi lozia aj návštevy a jedia mi ju veľkou lyžicou. Pýta si ju odo mňa aj sestra a mama a moje jediné šťastie je to, že zásoby v pivnici sa zdajú byť veľké a mali by do budúcej sezóny vydržať.
Variácií je veľa. Každý prisahá na tú svoju obľúbenú, no ak urobíte aj neochutenú, sklamaný nebudete. Práve naopak. Práve tá neochutená je podľa mňa aj najchutnejšia.
Zbieranie plodov
Zrelé plody sa zbierajú veľmi ľahko. Znášajú aj mierny tlak a preto sa nezvyknú pučiť. To, že sa ľahko zbierajú človeka láka ich zbierať aj rýchlo. No nemalo by sa. Občas sa medzi bobuľkami vyskytuje aj hmyz. Nie je ho veľa, najčastejšie škorce a pavúčiky. Je lepšie takéhoto čierneho pasažiera sfúknuť a nechať ho tak kde patrí, teda v prírode, ako ho neskôr naháňať po kuchyni.
Umytie plodov
Strapce s bobuľami sa dajú do veľkého sita a osprchujú sa studenou vodou. Ak si pri tomto sprchovaní nejaký pavúčik alebo škorec bude snažiť zachrániť holý život, chytíme ich a dáme do tesnej škatuľky, aby sme ich mohli vrátiť pod krík, kde sme bazu zbierali.
Oberanie strapcov
Niektoré bobule idú ľahko obrať aj rukou, no oveľa šikovnejšie je, ak sa češú vidličkou.
Varenie bobúľ
Bobule sa dajú do veľkého hrnca a zapneme platničku. Okamžite pustia šťavu a preto netreba pridávať vodu. Občas premiešame. Varíme 10 minút.
Pretláčanie šťavy
Bobule sú už popraskané a vložíme ich do pevného plátenného vrecúška a rukou vytláčame šťavu. Výlisky môžeme vyhodiť, no môžeme ich aj odložiť na neskoršiu prípravu vína.
Varenie marmelády
Šťava sa privedie do varu a na liter sa pridáva asi 0,3 kg cukru v ktorom sme vymiešali želírovací prípravok na džemy 3:1 (pri chudnutí je lepšie použiť ovocný cukor). Krátko povaríme a plníme do fliaš, ktoré po naplnení otočíme na 1 hodinu hore dnom.
Varianty
Vianočná marmeláda
Na liter šťavy pridáme 1 – 3 nastrúhaných očistených jabĺk. (Podľa chuti. Ja dávam radšej menej.) a ochutíme to 1/3 čaj. lyžičky mletej škorice. Cukor a Gelfix podľa základného predpisu.
Talianska marmeláda
0,7 dcl šťavy + 0,3 dcl červeného vína. Cukor a Gelfix podľa základného predpisu.
Anglická marmeláda
Ovocnú chuť marmelády môžeme ešte zvýrazniť mletým sušeným zázvorom. Na liter šťavy na špičku noža zázvoru. Cukor a Gelfix podľa základného predpisu.


Marmeláda s rumom

Šťavu varíme a pár kúskami klinčekov a pred plnení do fliaš sa pridá trochu rumu. Cukor a Gelfix podľa základného predpisu.
Iné použitie v kuchyni
Marmeláda sa nemusí jesť len na chlebe s maslom. I keď priznám sa, že takéto raňajky mi chutia najviac. Sú ľudia čo obľubujú mäso a možno budú prekvapení, že aj pri príprave mäsa môže nájsť marmeláda svoje uplatnenie.
Veľmi chutné je napr. kurča na baze. Stačí ho len po umytí vytrieť do sucha, natrieť bazovou marmeládou, čím získa krásnu fialovú farbu, ktorá sa však bohužiaľ po upečení stratí a zmení na zlatú. Takto natreté kurča sa posolí a posype grilovacím korením.
Po upečení je najviac chutná práve tá nezdravá časť kurčaťa – koža. Je chrumkavá a aromatická, nie však sladká. Ak chudnete a kožu sťahujete, tak môžete len v tichosti závidieť ostatným členom rodiny, keď uvidíte ako si pochutnávajú na „zakázanom ovocí“.

Vegetariáni nemusia však nič a nikomu závidieť, lebo to isté vykonané so seitanovým rezňom a obalené v hrubej múke a náležite vypražené, ponúka porovnateľný gurmánsky zážitok.
Baza a alkohol
Pristupujeme k tomu najhoršiemu, čo si len môžeme v zdravej životospráve predstaviť, k metle ľudstva – alkoholu. Preto by mali neplnoletí okamžite prestať s čítaním, jedine ak by trpeli nejakou reumatickou chorobou alebo málokrvnosťou, čo je málo pravdepodobné.
Táto kombinácia (baza+alkohol) sa ukázala totiž ako mimoriadne účinná pri liečbe reumatických ochorení. Nie je to doposiaľ vysvetlené, prečo práve s alkoholom účinkuje baza lepšie, ale ako som už napísal vyššie, keď môže byť alkohol v sirupe proti kašľu tak by nemala ublížiť ani slza bazového likéru alebo vína denne, či už ako prevencia alebo liečba.
Na liečivé účinky bazového vína sa prišlo náhodou, začiatkom minulého storočia. Jeden pražský lekár, ktorý predtým slúžil na lodi si všimol, že veľa námorníkov si vyliečilo ischias pitím lacného portského vína. Po návrate do Prahy to začal predpisovať aj svojim pacientom. No nefungovalo to. Zisťoval príčinu a prišiel na to, že pravé portské samozrejme bazu neobsahuje a do lacného, ktoré pili námorníci sa baza pridávala kvôli farbe a chuti.
Ako chutí bazové víno
Je ťažké, silné a aromatické. Niekomu môže pripadať trocha mdlé, najmä vtedy ak sa pri jeho príprave nepoužije kyselina citrónová, ktorej je v baze menej ako v hrozne. Kto však nemá rád kyslé vína, nech ju nepridáva. Na túto chuť sa dá ľahko zvyknúť, dokonca mnohí ju budú uprednostňovať. Bazové víno chutí naozaj po baze, no pritom je veľmi chutné.
Občas ho pijem aj ja, ale len v malom množstve, lebo je silné. Je to vzácne víno, ktoré nie je vhodné na spoločenské pitie.
Bazové likéry
Tie už takú tajomnú chuť nemajú. Naopak ich chuť je svieža a lahodná. Existuje množstvo receptov na prípravu likéru. Najchutnejšie recepty sú tie, do ktorých sa pridáva mandľová esencia. Aj recept s pridaním kávy má dobrú chuť, no raz som ho vypil 2 poháriky a bolela ma hlava. Alkoholu obsahuje málo a baza by mala naopak bolesti hlavy tíšiť. Ak patríte k ľuďom ako som ja a kávu nepijete, tak vám ani tento likér „nesadne“. Likéru robievam veľa druhov, lebo je to vhodné pitie, keď príde dámska návšteva.
Napr. Angelika – likér som nazval po jeho objaviteľke a pridaním jemných korenín sa docieli jeho lahodná chuť. Má výhodu, že nemusí zrieť veľa týždňov a môže sa podávať hneď.
Nemecký likér – Do neho sa pridáva aj mandľová esencia a koreniny. Chutí však omnoho lepšie ako Amaretto, i keď ho trochu pripomína.
Likér s kávou – Exotická chuť a dokáže rozbúchať srdiečko.
Ladies likér – Ten mám nachystaný pre zvlášť vznešené dámske návštevy z „vyšších“ kruhov. Občas, keď návšteva trvá príliš dlho a „vznešená“ dáma sa nepoberá k odchodu, vylepším chuť likéru pár kvapkami preháňadla.

Na všetky varianty si nepomínam, ale viem, že mám v pivnici asi 6 druhov likérov a jeden je dokonca podľa môjho receptu. Recepty na alkohol zverejním neskôr. Pri anémii alebo migréne poslúži rovnako dobre aj marmeláda a je to aj oveľa bezpečnejšie. Lebo závislosť na sladkom síce kazí zuby, no závislosť na alkohole kazí dušu a tá sa reparuje ťažšie ako chrup. Ivan Bella, utorok 3. októbra 2006 14:41
3 0
katalóg katalóg

katalóg je offline (nepripojený) katalóg

Môj otec robieval víno z čiernej bazy. Bolo výborné, ťažké, tmavé, až sýtobordové. Zdalo sa že je husté. Je to dávno, takto si ho pamätám.
Nie je na každodenné pitie. Občas malé množstvo.
0 0
katalóg katalóg

katalóg je offline (nepripojený) katalóg

Ešte týmto receptom by som verila.
http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/le...stliny/bez.htm
1 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Môj otec robil tiež také víno a dokonca aj pálil bazu. Ale to bolo veľmi dávno, keď sa pálilo v každom dome. Pálil každý okrem troch. A to socha najsvätejšej trojice.
0 0
Hazard77 Hazard77

Hazard77 je offline (nepripojený) Hazard77

Veľmi dobrý sirup. Najlepšie osvieženie v lete, vždy sme ho robili a ste mi tie časy pripomenuli.
0 0
Katarina Katarina

Katarina je offline (nepripojený) Katarina

Včera som robila bazový lekvár. Odpad po prelisovaní som vysušila v rúre /bolo mi ľúto vyhodiť, je v tom veľa vitamínov/ a dnes ráno som z neho pila bazový čaj. Je výborný, chutí mi viac ako lekvár, ktorý má trochu horkastú chuť.
0 0
7lukino7 7lukino7

7lukino7 je offline (nepripojený) 7lukino7

cawte. chcel by som sa opytat, chcel som robit bazovy sirup ale ked som nechal luhovat 24 hodin listy bazy tak potom ta voda smrdela ako pokazene vajce? to tak ma byt? alebo som spravil nieco zle??
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať