Tinka.ba
Z vlastnej skusenosti viem, ze chovatelom vacsinou nejde o zachovanie dobrej genetiky, u plemena TOSA INU je bezne, ze sa kryju spolu psy, ktore maju aj 3kove kody. Cize sa rodia stenata, ktore maju v buducnosti vsetky problemy s klbami.. Vela chovatelov RTG snimky falsuje, ked uz dali 2000eur za importovaneho psa, tak nebudu predsa na tom stratovi, je im jedno, ze sa jeho deti(stenata) budu cely zivot trapit, budu zit v bolestiach, budu musiet absolvovat operacie... Nebudem tu pisat o dohodach medzi chovatelmi, ze kto ide na aku vystavu, aby si vzajomne nekonkurovali a o podplacani poroty...
A najviac nechapem chovatelov PP psikov, ktori daju za zivot nakryt aj 6 a viackrat fenku. Kazde materstvo sucku oslabuje, ubera jej mesiace/roky zo zivota. Aky to ma zmysel? Ak to nie je len hlupy biznis, tak co to potom je?
Pozn. Mam fenku bez PP(nie preto, ze mi bolo luto dat pred skoro 6 rokmi 30 000skk za psa, miesto 10 000skk, ale preto, ze sa mi nechcelo cakat polroka na vrh, nasa sucka bola vysledkom nehody, ked majitelovi PP samec obstastnil PP sucku pred bonitaciou). Rocne nas stoji na zradle okolo 800 eur, s veterinarnymi poplatkami, klbovymi vyzivami a pod. dokopy aj 1000 eur rocne, preto sa mi zda smiesne, ked sa niekto rozhoduje podla obstaravacej ceny za psa s PP a bez PP. Steniatka sme chceli aj my, za krytie sme so sampionom Slovenska s 0kovymi kodmi zaplatili 600eur, ani na2x sa nam to nepodarilo, tak sme si povedali, kaslat na prachy, ktore sme investovali za krytie(uz to je znakom toho, ze keby neslo chovatelovi o prachy, tak nam tie peniaze vrati), ked nie je schopna lahkej reprodukcie, nebudeme ju trapit, aj ked nas mrzelo, ze si nemozeme nechat steniatko po tak mudrom a dobrom psikovi..
Tinka.ba: nerozumiem ako ste mohli kryt bPP sucku PP jedincom... robia sa aj zmluvy na krytie, kde je uvedena cena a podmienky kedy kolko sa plati... ja som mala v zmluve uvedenu cenu splatnu pri kryti, potom dalsiu platbu podla zapisanych steniat (t.j. ak by niektore do zapisu uhynulo, nepocita sa) a zaroven aj klauzulu, ze ak by fena nezabrezla, tak druhe krytie je zdarma... ale tu islo prave len o tu prvu sumu pri kryti nie o celu ciastku... a ak su indicie, ze ludia podvadzaju, tak podvadzaju obchadzanim svojho psa a tito ludia nemozu povedat, ze to robia z lasky k plemenu... ja mam "len" Jch. , Ch. sa nam uz nepodari, pretoze ma nahnevalo xy ludi od chovu (inak sampion slovenska = 4x titul CAC z 2 sezon... cize kto vystavuje casto, nic neojedinele... ), kt. vidia len seba a kaslu na kvality psa od konkurencie... je to vazne ubohe ak ludia v klube, kt. spaja laska k rovnakemu plemenu nevedia najst spolocnu rec... vitazi tu opat len ludska jesitnost a nie skutocnosti ktory pes aky je... takze ja mam psa momentalne ostrihaneho na kratko, vystavy mam na haku ale podmienky klubu aj tak dodrzujem co sa tyka chovu... ak by sa nieco dedicne vyskytlo u mojho psa, tak k tomu pristupim zodpovedne a do chovu dalej nepojde...
a veci ako jedlo, veterinar, ja do ziskov nepocitam, to plati kazdy jeden majitel psa... ja som tu davnejsie rozpisala vsetko ostatne navyse, co platime my chovatelia v PP chove narozdiel od bPP chovu, kt. neplati nic navyse... len napr. mna stal prvy rok psa cca 3000e ... dalsi rok uz menej ... ale ver tomu, ze sa mi to nikdy nevrati a preto som to ani nerobila... pre mna boli vystavy vypnutim z prace... nabit sa energiou od tych uzasnych stvoreni
aby nedoslo k nedorozumeniu, moja reakcia nie je utok... len snaha o vysvetlenie preco som zastanca PP chovu...