otazky Dobrý deň,
mm veľa otázok - niektoré asi primitívne, ake skrátka, mám v tom guláš...
Som študent extren. štúdia (takže žiadny štatút študenta, to len informačne, že sa veľa neflákam) a rád by som si privyrobil brigádami.
Keď mi niekde ponúkajú, napr. 3 € v hrubom, aj mne sa z toho niečo zdaňuje, nieco odvádzam? - na brigádu (na dohodu o vykonaní práce, alebo dohodu o brigádnickej práci).
Aký je rozdiel medzi brigádou, a prac. pomerom na menej ako 40 hod. týždenne?
Ako zistím, aký vyoký budem mať (za strašne dlho) dôchodok? Od čoho všetkého to záleží?
Ďakujem za odpovede, otázky možno ie sú položené úplne jasne, ale nevyznám sa v tom, neskôr to snáď upresníme...
ďakujem
Ako študent externého štúdia nemôžeš uzatvoriť dohodu o brig. práci študenta, lebo nemáš štatút študenta. Môže to byť len Dohoda o vykonaní práce - 350 hod. u jedného zamestnávatela za rok alebo dohoda o pracovnej činnosti - 10 hod. týždenne.
Rozdiel medzi dohodami a prac. zmluvou - pri dohodách nie si poistený nemocensky ani dôchodkovo, zdravotné poistenie aj za študentov dial. štúdia platí štát, pokial nepresiahnu stanovený vymer. zákl. Neviem či to platí aj pri dohodách.
U zamestnávatela môžeš podpísať vyhlásenie a uplatniť si mesačne nezd.časť základu dane, alebo si na konci roka podáš daňové priznanie a štát ti zrazenú daň do výšky nezd.časti základu dane vráti.