človek
19.09.07,13:38
Naše SVB tvoria vlastnici bytov a garáží z 5 vchodov v 1 dome. Nakoľko sa nevieme dohodnúť prakticky na ničom, rozhodli sme sa, že vytvoríme z 2 vchodov samostatné SVB. Celkový počet hlasov je 53, v našich 2 vchodoch máme 22. Zatiaľ vieme, že je potrebné vybaviť súpisné číslo, na to, aby mohlo byť SVB legálne konštituované, namontovať samostatné merače tepla, TUV,..., ale potrebovali by sme poradiť po právnej stránke, či musí tento počin odsúhlasiť zhromaždenie pôvodného SVB, resp. ďalšie náležitosti tak, aby nebol porušený zákon. :(
Jozef I
19.09.07,11:55
nezdá sa mi to ako dobré riešenie. Ak bude vaše odčlenené SVB chcieť realizovať napr. zateplenie alebo opravu strechy, ako to chcete riešiť? Viete si predstaviť zateplenú tretinu domu a zbytok nič, alebo opravenú len tretinu strechy. To nebude dobre fungovať... toľko môj názor.

Lepšie by bolo a to by aj malo byť, aby ste samostatne sledovali náklady na jednotlivé vchody a tam si realizovali samostatne čo potrebujete. Peniaze by ste mali mať tiež svoje po vchodoch. Napr. Vaše dva vchody sa dohodnú na vyšších platbách a za to sa dajú tieto dva napr. vymalovať. Tak sa to dá realizovať ale ísť cestou nejakého odčlenenia a delenia stupačiek a prerábania všetkého možného sa mi moc nezdá...
buonapacta
19.09.07,15:09
Súhlasím s Jozefom. A naviac odčlenenie časti SVB je v rozpore so zákonom, takže to ani nie je možné. Je možné mať len SVB na celý bytový dom.
Halli
19.09.07,15:49
Súhlasím s Jozefom. A naviac odčlenenie časti SVB je v rozpore so zákonom, takže to ani nie je možné. Je možné mať len SVB na celý bytový dom.

...tak, tak...už sme tu o tom veľa písali, nieže len SVB na celý dom ale jednu správu na dom. Toľko problémov čo by ste mali by Vám vôbec nestalo za to a je to aj proti logike a k tomu tak malo bytov a tvorba FO
:rolleyes:

už som to sem raz davala:
založenie spoločenstva len pre jeden vchod - nájdeme odpoveď opäť v Zákone 182/1993 Z.z. Založenie spoločenstva len v jednom vchode nie je možné, pretože by to viedlo k dvom formám správy v jednom bytovom dome. Okrem toho, vlastník bytu vo vchode 15 má práva a povinnosti k spoločnému zariadeniu a časti domu (napríklad k streche nad vchodom 17) pretože má k spoločným častiam a zariadeniam domu spoluvlastnícky vzťah podľa § 13:"
človek
03.10.07,04:27
Práve o to sa jedná, že niektoré indivíduá nesúhlasia so zateplením a novou strechou. Hľadajú právne kľučky, aby spochybnili všetky zhromaždenia a zápisnice SVB, kde sa o týchto veciach hlasovalo - a boli schválené.
Potom by mazaujímalo, či je možné takýchto "členov" SVB separovať, resp. legálne sa ich zbaviť.
empaty
03.10.07,06:35
Práve o to sa jedná, že niektoré indivíduá nesúhlasia so zateplením a novou strechou. Hľadajú právne kľučky, aby spochybnili všetky zhromaždenia a zápisnice SVB, kde sa o týchto veciach hlasovalo - a boli schválené.
Potom by mazaujímalo, či je možné takýchto "členov" SVB separovať, resp. legálne sa ich zbaviť.
Nie je možné niektorých "nepohodlných" členov SVB vlastníkov separovať. Je možné len právne korektne zvolať zhromaždenie a platne prijať uznesenia s súlade so zákonom. Na to sa sústreďte!! :-)
Mária27
03.10.07,20:25
Z judikatúr:
Pretože v danom prípade boli predmetom podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti, bolo nutné dôkladne preveriť predovšetkým možnosť reálneho rozdelenia spoločnej veci na dve či viac samostatných vecí.

Budovy je možné deliť tak, aby vznikli samostatné stavby, existencia ktorých nebude v rozpore so stavebnými predpismi; v tomto smere musí byť zamerané prevedenie znaleckého dokazovania, prípadne i primeraným spôsobom vyžiadaná súčinnosť stavebného úradu. Púha možnosť reálneho rozdelenia na dve či viac samostatných vecí však nebude postačujúca, lebo bude treba ešte uvážiť, do akej miery možno požadovať na účastníkoch vynaloženie nákladov spojených s reálnym rozdelením (najmä stavby). Ak by reálne rozdelenie nebolo uskutočniteľné bez nákladných stavebných úprav, bolo by potrebné považovať z tohto hľadiska vec za reálne nedeliteľnú.

Rozdelením nemusia vždy vzniknúť rovnako hodnotné samostatné diely nehnuteľností (môžu byť rôzne vybavené, rôzne staré, v rozdielnom stave zachovalosti apod.); aj k tomu je potrebné pri vyporiadaní prihliadnuť, ako aj k prípadným nárokom jednotlivých spoluvlastníkov vzniklým z toho, že sami vlastným nákladom zlepšili stavbu apod. Veď už z pojmu vyporiadania použitého v § 142 o. z. sa podáva, že majú byť vyriešené všetky sporné otázky, vyplývajúce zo zrušenia podielové ho spoluvlastníctva.

... rozhodnutie Najvyššieho súdu SR vo veci 2MCdo 3/2004, z ktorého vyplýva, že v konaní o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva k budove, či domu, v ktorom sa nachádzajú nebytové priestory, ako tzv. nebytové jednotky, reálne a priestorovo vymedzené časti, prichádza do úvahy vyporiadanie rozdelením tohto domu na jednotlivé nebytové jednotky, teda je v rovine horizontálnej, ak sú inak splnené predpoklady pre ich samostatnú existenciu.

Pri reálnom rozdelení stavby sa v súčasnosti vo všeobecnosti ráta len s rozdelením vertikálnym, a nie aj horizontálnym podľa poschodí a ich častí. Určité odlišné riešenie naznačuje ustanovenie § 118 ods. 2 OZ, podľa ktorého predmetom občianskoprávnych vzťahov môžu byť tiež byty alebo nebytové priestory. Ak sa byt alebo nebytový priestor nachádza v budove (stavbe) spojenej so zemou pevným základom, je možné, aby sa takýto byt a nebytový priestor považovali za nehnuteľnosť, takisto, ako je nehnuteľnosťou sama budova (stavba). Podobné riešenie pripúšťa aj zákon č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov.

Najprirodzenejším spôsobom likvidácie spoluvlastníckych vzťahov je rozdelenie veci medzi spoluvlastníkov podľa výšky ich podielov. Predpokladom použitia tohto spôsobu zrušenia spoluvlastníctva však je, že ide o deliteľnú vec, a že jej rozdelenie je aj funkčne opodstatnené, t.j. vtedy, keď rozdelením veci vzniknú samostatné veci, ktoré ich vlastníkom môžu aj naďalej slúžiť spôsobom, ktorý zodpovedá ich povahe a spoločenskému poslaniu (záujmu).
Chobot
05.10.07,08:13
Súhlasím s Jozefom. A naviac odčlenenie časti SVB je v rozpore so zákonom, takže to ani nie je možné. Je možné mať len SVB na celý bytový dom.

Vrátim sa ešte k tejto téme. V podstate má buonapacta pravdu.

Ja by som v konkrétnom prípade vychádzal z toho, ako je "byový dom" zapísaný v katastre nehnuteľností. Pokiaľ je každý vchod zapísaný na osobitnom liste vlastníctva, tak je vpodstate aj nevyhnutnosť spravovať každý vchod osobitne.

Ak je zapísaných viac vchodov jedného bytového domu na liste vlastníctva, tak nie je možné oddeliť správu jednotlivých vchodov.

Niektoré správcovské spoločnosti síce môžu viesť osobitné účtovanie pre jednotlivé vchody, ale nie je to štandardné riešenie a z takého niečoho nie je možné vytvoriť samostatné SVB (iba toho vchodu).
lompart1
07.10.07,10:19
mam skusenosť z rozdelením obytného domu. Aj naš obytný dom pozostava z 5 vchodov v ktorom sme mali problemy z hlasovaním.Tak sme sa rozhodli odčleniť 2 vchody a vytvoriť vlastné spoločenstvo.
Prvý predpoklad musí byť ,že obytnom dome z piatimi vchodmi,musí byť medzi nimi dilatačná medzera. V našom prípade mali samostatné strechy ,inžinierske siete 3+2 vhody.
za druhe :dali sme si urobiť geometrické zameranie obyt.domu .Potom sme požiadali mesto o pridelenie nového sup.č.na tieto dva vchody.Pritom sme zostali členmi spoločenstva.
Na schodzi spoločenstva teraz keď hlasujeme o použití FO, hlasujeme samostatne za 3 vchody a samostatne za dva vchody.A je po probléme.
Jeden problém ale zostava so zaregistrovaním na katastri .Ak chceme toto rozdelenie na dva samostatne domy z dvoma súpisnými číslami zapísať do katastra ,nestačí zápisnica zo schôdze ,že súhlasíme s rozdelením obytného domu ,ale každý zo štyridsiatich vlastníkov, musí pred notárom podpísať zápisnicu, že sa vzdáva podielov na spoločných častiach v novovzniknutých domoch.
Predtým bol podiel na byt 70/2500- po novom by to bolo 70/1478 a na menší dom 70/1022
A tu je ten najväčší problém, presvedčiť všetkých 40 vlastnikov aby sa vzdali svojho podielu .Lebo ak len jeden nebude súhlasiť, kataster to neprepíše.
Ja sa o to pokúšam už tri roky. Zatiaľ fungujeme ako jedno SVB.
de jure pod jedným s.č a de facto pod dvomi s.č.
lompart1
Mária27
07.10.07,19:12
Vysporiadať spoluvlastníctvo ešte môže pomôcť súd - prikázaním.
Elena Brindzová
14.07.08,12:01
Chcela by som vedieť ak sme jedno spoločenstvo, ktoré má dva vchody. Chceli by sme samostatne rozdeliť vchody a pritom ostaneme jedno spoločenstvo. Ako sa vedie učtovníctvo samostatne za každý vchod alebo spolu / v tom prípade ako to rozdelím na vchody.
Ďakujem za odpoveď.
peton
15.07.08,03:13
Ahoj, odpovedí na Tvoju otázku je habadej už v predchádzajúcich 10 príspevkoch. Prípadne pozri tému "Bytový dom" na tejto strane. Skrátene: rozdeliť vchody - nula bodov.

Čo sa týka účtovníctva - detto. To vediete jedno a to ako spoločenstvo vlastníkov bytov - právnická osoba. V rámci tohto jedného účtovníctva si však môžete urobiť nejaké analytické členenie na vchody, ale nie robiť účtovníctvo zvlášť pre jeden vchod a zvlášť pre druhý. Nemá to logiku.
Elena Brindzová
15.07.08,06:09
Ďakujem za radu. Pozrela som si aj tému Bytový dom a som o niečo múdrejšia.
Jedna osoba ma presviedčala o tom, že budem musieť viesť učtovníctvo jednotlivo na vchody tak som si to chcela overiť, že nemá pravdu.
metter
29.09.09,10:06
Dobrý deň,

chcel by som otvoriť tému týkajúcu sa správy.
Zákon hovorí, že sa správa sa týka domu.

Zaujímalo by ma, či sa dá oddeliť aj správa na jeden vchod. Sme bytový dom, ktorý má viacero vchodov, ale chceli by sme si veci spravovať len v rámci jedného vchodu a na to zriadiť spoločenstvo vlastníkov.

Bytový dom má jeden list vlastníctva.

Ale každý vchod má svoje súpisné číslo, aj samostatné parcelné číslo.

Nie som si istý, či možno pod správou domu rozumieť aj správu jedného vchodu.

Zase sú určité veľké bytové domy na sídliskách, kde pomaly nevedno, kde konkrétny bytový dom začína alebo končí, keď su dlhé domy, s množstvom vchodov.

Chcem skrátka vedie, dá sa urobiť správa aj len jedného vchodu??

Ďakujem.
Chobot
29.09.09,10:18
Dobrý deň,

chcel by som otvoriť tému týkajúcu sa správy.
Zákon hovorí, že sa správa sa týka domu.

Zaujímalo by ma, či sa dá oddeliť aj správa na jeden vchod. Sme bytový dom, ktorý má viacero vchodov, ale chceli by sme si veci spravovať len v rámci jedného vchodu a na to zriadiť spoločenstvo vlastníkov.

Bytový dom má jeden list vlastníctva.

Ale každý vchod má svoje súpisné číslo, aj samostatné parcelné číslo.

Nie som si istý, či možno pod správou domu rozumieť aj správu jedného vchodu.

Zase sú určité veľké bytové domy na sídliskách, kde pomaly nevedno, kde konkrétny bytový dom začína alebo končí, keď su dlhé domy, s množstvom vchodov.

Chcem skrátka vedie, dá sa urobiť správa aj len jedného vchodu??

Ďakujem.

TO už tu bolo diskutované. Vyhľadaj si staršie témy.

Ale nie je to možné, najmä nie založiť SVB pre jeden vchod. Môžete sa dohodnúť, že o niektorých veciach, ktoré sa týkajú len jedného vchodu budú rozhodovať ľudia len z jedného vchodu. Ale nedá sa to úplne oddeliť.

Skúsim ti tému pripojiť k podobnej téme.
Blankake
29.09.09,10:29
Dobrý deň,

chcel by som otvoriť tému týkajúcu sa správy.
Zákon hovorí, že sa správa sa týka domu.

Zaujímalo by ma, či sa dá oddeliť aj správa na jeden vchod. Sme bytový dom, ktorý má viacero vchodov, ale chceli by sme si veci spravovať len v rámci jedného vchodu a na to zriadiť spoločenstvo vlastníkov.

Bytový dom má jeden list vlastníctva.

Ale každý vchod má svoje súpisné číslo, aj samostatné parcelné číslo.

Nie som si istý, či možno pod správou domu rozumieť aj správu jedného vchodu.

Zase sú určité veľké bytové domy na sídliskách, kde pomaly nevedno, kde konkrétny bytový dom začína alebo končí, keď su dlhé domy, s množstvom vchodov.

Chcem skrátka vedie, dá sa urobiť správa aj len jedného vchodu??

Ďakujem.
Založenie spoločenstva len v jednom vchode nie je možné, pretože by to viedlo k dvom formám správy v jednom bytovom dome. O nemožnosti spravovať jeden bytový dom dvoma formami správy hovorí § 6 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov:
"(3) Na správu domu nesmú byť dohodnuté súčasne viaceré formy správy domu. Na správu v jednom dome môže byť uzavretá zmluva len s jedným správcom alebo len jedna zmluva o spoločenstve."
Elena Navrátilová
29.09.09,10:32
Založenie spoločenstva len v jednom vchode nie je možné, pretože by to viedlo k dvom formám správy v jednom bytovom dome. O nemožnosti spravovať jeden bytový dom dvoma formami správy hovorí § 6 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov:
"(3) Na správu domu nesmú byť dohodnuté súčasne viaceré formy správy domu. Na správu v jednom dome môže byť uzavretá zmluva len s jedným správcom alebo len jedna zmluva o spoločenstve."

Ale oni už môžu mať založené v dome SVB. Zadávateľ sa zaujíma o SVB pre jeden vchod. Chobot má pravdu... minimálne jedna téma tu už o tom je ale tu je toho viac.
Elena Navrátilová
29.09.09,10:36