Zavrieť

Porady

Navrh novych odvodov od 2011 od p. Mihala.

Zdravim prosim o vysvetlenie ak by to preslo co by to znamenalo pre SZCO.Toto povedal Mihal:

"Ide o to, aby výška odvodov v prípade živnostníka odkrojila z celkovej ceny práce rovnakú sumu ako u zamestnanca," vysvetlil v rozhovore pre agentúru SITA podstatu nového koeficientu minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál.

Ja tomu nechapem vsak:
Celkova cena prace u zivnostnika je fakturovana suma.
Celkova cena prace u zamestnanca je hruba mzda+odvody zamestnavatela.

Tak ako moze byt vyska odvodov rovnaka? To ja mam ako SZCO, ktory nema zamestnancov platit odvody z fakturovanej sumy(co je ok) a plus este doplatit ako zamestnavatel sam za seba? Vsak to je choreee.

Ja by som to pochopil ak by sa doterajsia suma ktoru fakturujem navysila o sumu, ktoru mam este zaplatit ako zamestnavatel sameho seba, ale takto ak mi suma zostane, tak budem platit podstatne viac na odvodoch.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
gray gray

gray je offline (nepripojený) gray

Danila Pozri príspevok
Pre pána Mihála si to ušil pekne a na mieru, takže platia obidve citácie.Aj, aj.
Nemam nič proti p. Mihálovi osobne. Je to naozaj skúsený účtovník. A chcem aby si aj uvedomil tu obrovskú spoločenskú zodpovednosť ktorú na seba zobral. Mohli byť viaceré skryté dôvody pre také jeho pochybné rozhodnutia. Ale chyby v ekonomike najmä teraz, v časoch krízy, sú neprípustne.

Danila Pozri príspevok
A ktože Ťa poslal agitovať za referndum, keď aj pani premiérka ho považuje za zbytočné?
Svedomie. Pocit zodpovednosti. A pani premiérka ho asi nemá.
Naposledy upravil gray : 29.08.10 at 18:50 Dôvod: Oprava chyby
1 0
Danila Danila

Danila je offline (nepripojený) Danila

Poraďácky odpadlík:)))))
gray Pozri príspevok
Nemam nič proti p. Mihálovi osobne. Je to naozaj skúsený účtovník. A chcem aby si aj uvedomil tu obrovskú spoločenskú zodpovednosť ktorú na seba zobral. Mohli byť viaceré skryté dôvody pre také jeho pochybné rozhodnutia. Ale chyby v ekonomike najmä teraz, v časoch krízy, sú neprípustne.



Svedomie. Pocit zodpovednosti. A pani premiérka ho asi nemá.
Pán Mihál je v prvom rade matematik. A že je aj dobrý účtovník, sa dozvedám od Teba. A o akých chybách v ekonomike to prosím hovoríš? Idú nacpať kasu. Tým najjednoduchším spôsobom. Veď ich vreciek sa to nedotýka. A rozhodnutie pána Mihála nebolo pochybné. Bolo racionálne a premyslené do poslednej bodky. S tou charakteristikou pani premiérky súhlasím absolútne, moje prívlastky ďalej nerozviniem.Referendum už odpískali samotní saskári ako nepotrebné a kašlú naň. Rebrík do parlamentu už odložili. Obsah referenda je možné vyriešiť v zákonodárnom zbore. Ale napísal si to pre mňa zrozumiteľne a želám Ti, aby Ťa entuziazmus dlho neopustil.Popol si oni na hlavu určite nenasypú.
P.S. A si ma urazil.Aj keď som dôchodca, nie som chudera, neprišla som k volebnej urne len pre predvianočné odrobinky.
Naposledy upravil Danila : 29.08.10 at 18:15
0 0
gray gray

gray je offline (nepripojený) gray

Danila, ďakujem za poznámky.
A čo sa týka dôchodcov - česť výnimkám!
0 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

tetrisss Pozri príspevok
Lenze, pravda je taka, ze aj narod sa sprava cudne, najprv nas uvedu do strachu vsetkym tym, co na nas chystaju, potom sa akoze blahosklonne dohodnu, ze az toto nie, ja tipujem, ze v utorok vyhra zvysenie DpH, mozno, ze v ramci tejto strategie to bude len jedno blbe percento a my vsetci zajasame, vsak mohlo byt aj horsie a blazene sklonime hlavy a ... Ja napriklad stale cakam, ze pridu na to, kde sa tolko plytvalo a zastavia to a to bude zasluzne.

Snažia sa pristupovať sofistikovane, prepracovane. Veď ľudia zbaštia všetko.

Nič čo vzíde, nebude výhrou. Výhrou by bolo vrátiť sa späť do nultého roku (1989) a začať odznovu. Pretože aj keby to bolo iba 1%-né zvýšenie DPH, tak určitá široká skupina ľudí to pocíti.
Výhrou pre obyvateľov tohto štátu by bola náprava spáchaná privatizáciou. Lenže na Slovensku je príliš veľa záujmových skupín.

Za najväčšie terno by som považovala, keby naša premiérka vystupovala doma tak, ako v predchádzajúcich dňoch v Európe. Ako obhajovala za hranicami náš štát, mala by doma svojich ľudí. Tak by vstúpila do dejín Slovenska. Ona vstúpi i tak, ale ako. Druhou grófkou Andrássy sa asi nestane.

Nie som naivná, ale neviem si predstaviť inú formu ako referendom zbaviť poslancov imunity. Ak sa to nepodarí teraz, tak už nikdy.
Že bolo získavanie podpisov za referendum získavaním voličov je jasné, a boli to najmä ľudia medzi 35 až max. 45 r., ktorí mali najväčší záujem o podpísanie. Mladí ani nevedia, aj keď sú v pracovnom pomere, čo je to druhý pilier.

Presne vedia kde sa plytvalo. Ale niečo za niečo...
Presne vedia, ktoré skupiny budú ešte ťažšie skúšané.
Je to hanba. Pretože každá strana má maslo na hlave.
1 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Zita5 Pozri príspevok
Ja som bola jedna z tých , ktorá taktiež reagovala k príspevkom Lívii .Však aj ona má právo vysloviť svoj názor, tak ako my .Podala ho svojou formou komunikácie .Ja sa preto na Líviu nehnevám , beriem to od nej tak ,ako to cíti.
Avšak ja sa jej na druhej strane ani nečudujem , že ľudia majú o podnikateľoch tento názor , nakoľko ten ide predovšetkým z hora.Neviem či chcú vládny činitelia tým odpútať pozornosť od ich prešľapov , ale ich názormi,ako keby očkovali niektorých ľudí .Škoda, že občania nemajú právo kontrolovať ich hospodárenie osobne , ale len cestou nami volených .Tú skutočnú pravdu o ich šafárení sa nedozvieme nikdy, lebo sa veľa toho ututle a len niečo sa dostane do médií.

Dovolím však poznamenať, že stačí sa pozrieť po kauzách na niektorých daňových úradoch , koľko sa aj tam rozkradlo našich odvedených peňazí formou fiktívnych odpočtov DPH pracovníkmi daňových úradov.Tie rozkradnuté peniaze sa už nikdy späť nedostanú.
Ja nemám pocit, že: "Tú skutočnú pravdu o ich šafárení sa nedozvieme nikdy, lebo sa veľa toho ututle a len niečo sa dostane do médií."

Materiál čo koluje po internete ako diskusný príspevok na portáli ako je napr. hnonline.sk, nie je nepriehľadnuteľný.
Pýtam sa, je problém spraviť rozhovor s p. Binderom, alebo Matovičom, nech to event. dementujú, ak v tom nie sú aj ich počiny verejne?
Alebo po tých 20 mil. bude nasledovať žart za žartom?
No to sa ešte potom na tomto zúboženom Slovensku nasmejeme (naplačeme) ako nikdy.
0 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Ešte taký dovetok.

Matovič má tzv. obyčajných ľudí.
Kto a kedy zaviedol termín bežní ľudia? Vláda?
Pretože to je taký nezmysel až rúhanie. Nech mi to niekto vysvetlí. Bežní a tí ostatní sú ktorí? To je aká kategorizácia?

To je niečo podobné ako väčšina a menšina (v spoločnosti ľudí). Môže byť väčšie a menšie jablko, ale používať toto v sociologickom, politickom význame je hlúposť, nič dobré to v ľuďoch neevokuje. Malo by to skutočne zmiznúť zo slovnej zásoby vo všekých rečiach sveta. Nie je to moja myšlienka, hovorila o tom známa výtvarníčka z Dun. Stredy v SRo, myslím že aj vyučuje na VŠMU, nespomeniem si teraz na jej priezvisko, niekto ma možno doplníte, p. I. Némethová?...neviem určite, dávam jej absolútne za pravdu. Národnosť je iná kategória, ale nie tieto dve veľmi nepríjemné slová.
0 0
yoolo yoolo

yoolo je offline (nepripojený) yoolo

Neviem, kolki z vas si zabezpecuju prijem legalnym sposobom tak, ze nemusite platit odvody do soc. poistovne. Este v case, ked SaS len vznikala, v debatach na SME, sa mi jedna tu aktivna prispievatelka priznala, ze by bola hlupa, keby podnikala tak, ze musi platit odvody a ze na nejaky dochodok sa moze vykaslat, pretoze uz ma nan davno sama nasetrene. Staci precitat si vase prispevky, aby bolo jasne, kto do ktorej skupiny patri.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

veronikasad Pozri príspevok
Lívia, ak sa ti nechce čítať všetky príspevky, prečítaj si aspoň tento argument - o čom je v tejto téme reč a o čom diskutujeme.
http://www.porada.sk/1485512-post103.html

O zmenách v % paušálnych výdavkov a skutočnosť, že odvody sa nebudú započítavať do základu dane zrejme vieš. Čiže postih nebude o nič menší ako u zamestnancov.

Podstatu ostatných, kým si živnosť nevyskúšaš na vlastnej koži - nepochopíš.
Skús mi tú podstatu objasniť.
Alebo tým myslíš argumenty typu: robím 20 hod. denne, keď SZČO nedostane zaplatenú faktúru, nebude mať ani na exekútora, nepoznám dovolenku, nikto mi ju nezaplatí a pod.?

Lebo ak myslíš toto, tak:
1. čo to má spoločné s odvodmi?
2. písala som niekde, že SZČO majú na ružiach ustlané, že podnikať je jednoduché? Ak áno, nájdi takýto môj príspevok. Určite ti v tom radi pomôžu aj ďalší napr. Zita5, Marjankaj, Darina1234, Nika.sum.

Ešte doplním: "postih nebude o nič menší ako u zamestnancov."
Písala som niekde, že na zvyšovanie odvodov SZČO doplatia menej než zamestnanci?
Marjankaj napísal, že zvyšovanie odvodov sa zamestnancov až tak nedotkne. Na to som mu odpovedala, ako sa ich to "až tak nedotkne" (odvody z dohôd, z odstupného, ktoré sa doteraz neplatili). Takže si si môj príspevok vysvetlila až moc po svojom.
Naposledy upravil Llívia : 30.08.10 at 05:12
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

marjankaj Pozri príspevok
No neviem, načo sem píšeš do tejto témy.
Veď zamestnancom sa odvody veľmi nezmenia. To iba zamestnávatelia a SZČO budú postihnutí. A to dosť podstatne.
Daj výpoveď v zamestnaní a vyskúšaj si, čo je to byť SZČO. A potom môžeš porovnávať naozaj kvalifikovane.
Llívia Pozri príspevok


Zamestnancom sa veľmi odvody nezmenia?Ak sa doteraz neplatili odvody z dohôd a od nového roka by sa mali, to nie je malá zmena? A odvody z odstupného, ktoré sa doteraz neplatili? To je tiež malá zmena?
Ak by som bola SZČO, čo konkrétne by som mohla porovnávať kvalifikovane? Doteraz mi na to stačila kalkulačka a vedieť, kto aké % platí (pri odvodoch).
Nečítala som v tejto téme väčšinu príspevkov, ale v tých, čo som čítala, nebolo žiadne riešenie alebo návrh, čo s odvodmi. Väčšinou to boli len konštatovania, ako, koľko a za koľko robia SZčO a prečo je lepšie byť SZčO ako zamestnanec alebo prečo je lepšie byť zamestnanec ako SZČO, čo je úplne mimo témy odvodov. (Aj môj príspevok je mimo, aj tvoj, na ktorý reagujem, je tiež úplne mimo témy).
marjankaj Pozri príspevok
A vraj účtovníčka. Na dohodu?
Tvoja posledná citovaná odpoveď svedčí len o jednom - prišiel si na to, že sa veľmi mýliš v tom, že sa zamestnancom odvody veľmi nezmenia. Ale ako typický chlap nemáš odvahu si to priznať.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

misomiso Pozri príspevok
No ja viem, ze Livia tu pisala od veci. Ale vy ste sa vsetci do nej tak pustili, ako keby ona rozhodovala o novej legislative a nie novy minister Mihal.
Od veci sem píše väčšina autorov príspevkov.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

Zita5 Pozri príspevok
...Avšak ja sa jej na druhej strane ani nečudujem , že ľudia majú o podnikateľoch tento názor , nakoľko ten ide predovšetkým z hora.Neviem či chcú vládny činitelia tým odpútať pozornosť od ich prešľapov , ale ich názormi,ako keby očkovali niektorých ľudí...
Aby bolo jasné, ten môj názor z niečoho vychádza - z vlastných skúseností, nie z toho, čo povie niekto hore.
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Llívia Pozri príspevok


A keďže táto debata je úplne , tak s ňou končím.
Lívia, toto už neplatí, alebo musíš mať za každú cenu posledné slovo ?
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Llívia Pozri príspevok


Aby bolo jasné, ten môj názor z niečoho vychádza - z vlastných skúseností, nie z toho, čo povie niekto hore.
Aj moje názory vychádzajú z vlastnej skúsenosti a dlhoročnej praxe v podnikaní . Ja som nezačala podnikať pre to aby som bola "podvodník", ale preto , aby sme sa uživili . Ja si nemôžem dovoliť bezhlavo obchádzať zákony , nakoľko ak by som spravila len čo jeden prešľap , nesiem do záhuby celú rodinu včetne mojich troch detí,pretože podnikáme spolu a taktiež dôsledky znášame spolu, ako aj znášame druhotnú platobnú neschopnosť . ja totiž ak nebudem mať peniaze za moju odvedenú prácu , tak nie že ich nebudem mať len ja , ale komplet celá rodina .Taktiež je to aj s problémami a so všetkým čo k podnikaniu patrí .

Tak nebuď priečna a arogantná a zamysli sa nad sebou trochu .
1 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Llívia Pozri príspevok


Aby bolo jasné, ten môj názor z niečoho vychádza - z vlastných skúseností, nie z toho, čo povie niekto hore.
Ty musis niekomu zo svojho okolia velmi zavidiet, ked tak brojis proti zivnostnikom. Ze okradaju stat - poniektori?

A nie je to skor vseobecna ludska vlastnost, ktora sa nijako viac neprejavuje u zivnostkokov, ale trpi na nu viac - menej cely narod?

Ak by som sem mal napisat vsetky konkretne story, co a kolko nakradli zamestnanci, tak by sa zahltil server. Boli to napr. moji byvali kolegovia (poniektori - tiez nie vsetci, samozrejme). A to som bol prosim zamestnany v statnom podniku, takze okradali priamo stat.

Tym netreba klepnut po prstoch? A ako im klepneme po prstoch? Treba im drasticky zvysit odvody, alebo snad za trest na zimu v praci vypnut kurenie, alebo urobit nejake dalsie hlupe opatrenie, ktore s kradnutim nesuvisi?
1 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

Zita5 Pozri príspevok
Aj moje názory vychádzajú z vlastnej skúsenosti a dlhoročnej praxe v podnikaní . Ja som nezačala podnikať pre to aby som bola "podvodník", ale preto , aby sme sa uživili . Ja si nemôžem dovoliť bezhlavo obchádzať zákony , nakoľko ak by som spravila len čo jeden prešľap , nesiem do záhuby celú rodinu včetne mojich troch detí,pretože podnikáme spolu a taktiež dôsledky znášame spolu, ako aj znášame druhotnú platobnú neschopnosť . ja totiž ak nebudem mať peniaze za moju odvedenú prácu , tak nie že ich nebudem mať len ja , ale komplet celá rodina .Taktiež je to aj s problémami a so všetkým čo k podnikaniu patrí .
Ako toto, čo si napísala, súvisí s odvodmi?

Zita5 Pozri príspevok
Tak nebuď priečna a arogantná a zamysli sa nad sebou trochu .
Zita5, tých, čo by sa mal nad sebou zamyslieť, je viac, vrátane teba.
Každý, kto má iný názor než ty, sa musí nad sebou zamýšľať a je priečny a arogantný?!
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

misomiso Pozri príspevok
Ty musis niekomu zo svojho okolia velmi zavidiet, ked tak brojis proti zivnostnikom. Ze okradaju stat - poniektori?

A nie je to skor vseobecna ludska vlastnost, ktora sa nijako viac neprejavuje u zivnostkokov, ale trpi na nu viac - menej cely narod?

Ak by som sem mal napisat vsetky konkretne story, co a kolko nakradli zamestnanci, tak by sa zahltil server. Boli to napr. moji byvali kolegovia (poniektori - tiez nie vsetci, samozrejme). A to som bol prosim zamestnany v statnom podniku, takze okradali priamo stat.

Tym netreba klepnut po prstoch? A ako im klepneme po prstoch? Treba im drasticky zvysit odvody, alebo snad za trest na zimu v praci vypnut kurenie, alebo urobit nejake dalsie hlupe opatrenie, ktore s kradnutim nesuvisi?
Človek musí len jednu vec.
Nikomu nezávidím, a kde si vyčítal, že brojím proti SZČO?!
To ostatné, čo píšeš, je úplne od veci.
0 0
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

veronikasad Pozri príspevok
Lívia, toto už neplatí, alebo musíš mať za každú cenu posledné slovo ?
A ty?
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
Llívia Pozri príspevok
Ako toto, čo si napísala, súvisí s odvodmi?


Zita5, tých, čo by sa mal nad sebou zamyslieť, je viac, vrátane teba.
Každý, kto má iný názor než ty, sa musí nad sebou zamýšľať a je priečny a arogantný?!
Hnev nemá silu, je to kolos na rozklepaných nohách,
ktorý viac zraňuje seba ako iných.
(Gustave Flaubert)
2 0
great.zv great.zv

great.zv je offline (nepripojený) great.zv

Llívia Pozri príspevok


A ty?
dievčatá, dievčatá....
tá Vaša diskusia čím ďalej tým viac naberá SMER osobného osočovania...
prečo mám pocit, že celý tento problém je len akýsi zastierací "manéver",
a niekto dosiahol presne to o čo mu išlo - "SZČO versus zamestnanec" a teraz niekde v pozadí sa len tíško smeje...
0 0
Stefan2005 Stefan2005

Stefan2005 je offline (nepripojený) Stefan2005

!
... niečo k téme:

V dnešnom vydaní denníka SME (30.8.2010 - http://dennik.sme.sk/vydanie/20100830/?s=19 ) odborníčka na dane Dagmar Piršelová vo svojom príspevku "Paušálne výdavky nie sú úľava" píše:
"Argument pri navrhovanom znižovaní paušálnych výdavkov podnikateľov, že ide o daňovú úľavu, svedčí o neznalosti daňovej problematiky. Pri uplatňovaní paušálnych výdavkov ide len o inú formu stanovenia čiastkového základu dane (skutočné alebo paušálne). Jednotlivé sadzby vychádzali z konkrétnych prepočtov skutočných výdavkov. Nejde o daňovú úľavu, naopak, mnohí si paušál uplatňujú len z daministratívnych dôvodov. Aj ten, ktor si uplatňuje paušál, potrebuje jesť (gastrolístky), služobne cestovať (cestovné výdavky) a niekde prácu vykonáva (ďalšie náklady)..."
Zároveň však poukazuje aj na nešvár v podobe vykonávania závislej práce ako živnosti, na faktúru. K tomu uvádza: "Tu ide o dupliciu a vlastne o nechcenú daňovú úľavu. Tento chorý stavá má riešiť kontrola a nie hádzanie všetkých do jedného vreca."
3 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať