Zavrieť

Porady

Dôchodcovia nebudú robiť ?

Za Dzurindu chceli zrušiť minimálnu mzdu.Aj teraz neni minimálna a aj normálna bohvie aká.Zoberme si,chlap si nájde robotu za min.mzdu a bude dochádzať 30 km,oplatí sa mu chodiť do roboty?Tak na to miesto nastúpi dôchodca z regionu,blízko roboty.Je rozdiel medzi dôchodcom sudcom alebo poslancom v parlamenta a podobne,a robotníkom.Právo na prácu má každý.A to že poberá dôchodok? No ak budú dôchodky ,a nie žobračenky,tak sa budú snažiť zamestnať,to nevidia tí vo vláde,nemajú v rodinách ľudí chudákov?A je rozdiel,dôchodok napríklad 10000 sk a robota 10000sk,alebo dôchodok 25000 sk a robota 25000sk.Tu je nepor a najväčšia krivda solidárnosti.Mám skúsenosť takú,robím ako dôchodca na stroji za 12000 sk,zaučovali sa traja mldí okolo 22 roční,vzdali to.Zamestnávateľ je asi rád,že tam makám ja.Pravičiari,to chce rozmýšľať,unás sa veľa zle narozhodovalo.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Súhlasím - do výsluhových dôchodkov som "zabrdla" len ako reakciu na tvoj príspevok. S poriadkom musia začať p. ministri najskôr na svojich ministerstvách. Ak pôjdu príkladom, skôr to pochopia "bežní ľudia".
0 0
uctokrajan uctokrajan

uctokrajan je offline (nepripojený) uctokrajan

Ucitelia pred dochodkom sa stazuju akí su unaveni, a ked si poziadaju o dochodok a poberaju ho, malokrori prestane ucit. Rozviazat TPP ako zamestnavetel nemozeme a oni o to nepoziadaju. Ved maju "dva platy" ako k tomu pridu ostatni kolegovia to nikoho netrapi. A v stolíku mame 15 ziadosti o zamestnanie v produktivnom veku. Konecne prislo aj nato ze sa dochodca musi rozhodnut pre plat alebo dochodok a nie oboje. A este k ostatnej sfere poziada si o predcasny dochodok a dalej pracuje na tom istom pracovnom mieste. Je to maximalne nespravodlive. Aj tu konecne niekto uvazuje realne, nebude mozny subeh predcasneho dochodku a TPP.
1 0
Danila Danila

Danila je offline (nepripojený) Danila

Poraďácky odpadlík:)))))
day Pozri príspevok
zmenu rezimu si odskacu rocniky okolo roku narodenia 1950 - 1960, bez moznosti studia, bez "jazykov", bez PC, ....

to je pravda
No ja teda neviem, tiež patrím do tohoto rozpätia a necítim sa negramotnou, ani odkázanou na kontajner.....Knihu ešte dnes uprednostňujem pred PC....
1 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Počítačový kurz som si sama zaplatila ešte v roku 1993 a tešila som sa, že nemusím ručne robiť šibeničky a neskôr vypisovať peňažný denník ...
0 0
Ivča Ivča

Ivča je offline (nepripojený) Ivča

marleau Pozri príspevok
Zoberme si príklad učitelia.Keď som chodil do školy (a chodil som rád),vždy som sa tešil na starých pedagógov.Ono zas ak je učiteľ - dochodca vitálny,myslím si,že dá žiakom viac ako mladý (tým nechcem mladých zhadzovať),pretože skúsenosti sú skúsenosti.Mňa vždy starí učili učiť sa,tešil som sa na ich vysvetlenie a myslím,že naše dnešné školstvo ich potrebuje.
Nechápem takémuto zmýšľaniu ľudí. A kde majú mladí učitelia získavať tieto skúsenosti čo majú tí vaši dôchodci. Ja mám syna, ktorý tento rok skončil VŠ - učiteľ. Na škole v našej obci máme 4 dôchodcov a môj syn má jedinú možnosť získavať skúsenosti ako evidovaný na úrade práce. K čomu je tých 5 rokov vzdelávania, aj nás ako rodičov to stálo kopu nervov a financií. Do jeho štúdia sme vrazili neskutočné peniaze a teraz má ísť do zahraničia robiť podradnú robotu a vrátiť sa ako dôchodca aby sa na neho žiaci tešili ako vy ste sa tešili na starých pedagógov?
3 0
Ivča Ivča

Ivča je offline (nepripojený) Ivča

Katy a R Pozri príspevok
.. nuž ja som to pochopila tak, že pracovať môžu, ale súbeh práce a dôchodku má byť zrušený ..... že teda ak budú pracovať - tak nebudú môcť poberať dôchodok .. či
A keď ostanú pracovať, pomôže to mladým nezamestnaným učiteľom? Asi veľmi nie. Ale štát samozrejme ušetrí. Pre niekoho je aj to riešenie.
0 0
marleau marleau

marleau je offline (nepripojený) marleau

Ivča Pozri príspevok
Nechápem takémuto zmýšľaniu ľudí. A kde majú mladí učitelia získavať tieto skúsenosti čo majú tí vaši dôchodci. Ja mám syna, ktorý tento rok skončil VŠ - učiteľ. Na škole v našej obci máme 4 dôchodcov a môj syn má jedinú možnosť získavať skúsenosti ako evidovaný na úrade práce. K čomu je tých 5 rokov vzdelávania, aj nás ako rodičov to stálo kopu nervov a financií. Do jeho štúdia sme vrazili neskutočné peniaze a teraz má ísť do zahraničia robiť podradnú robotu a vrátiť sa ako dôchodca aby sa na neho žiaci tešili ako vy ste sa tešili na starých pedagógov?
To je pravda a platí to vo všetkých odvetviach,ale pomer starý a mladý učiteľ by mal byť vyrovnanejší ako povedzme na stavbe.Zas nemám na mysli 85-ročného dochodcu,ktorý je o paliciach,nevidí a nepočuje...
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

veronikasad Pozri príspevok
Súhlasím s odbornosťou vo vojsku, ale zostávajú na svojich postoch výsluhoví dôchodcovia len v tomto rezorte ?
No a prave to je ten neuralgicky bod, pretoze zamestnavanie vysluhovych dochodcov v armade, po ukonceni ich sluzobneho pomeru, nie je v armadach NATO bezne a deje sa to najma v SR a CR. Nie vsetko sa prebralo, nieco sa nam nehodilo. Vo Francuzsku je to mozne za zvlastnych podmienok, kdy sa vysluhovemu dochodcovi, ktory ostane ako civil pracovat v armade, iba dorovnava plat do povodnej vysky, ktory poberal v sluzobnom pomere. Dovodom, ze v ostatnych statoch sa to nerobi, su najma nepotisticke vazby, deformacia velitelskej pravomoci pre kamaratske vazby na roznych stupnoch riadenia, lobisticke zaujmy urcitych skupin v armade......a potom naruby postavena logika. Ak plukovnik v piatok ukonci sluzobny pomer a v pondelok nastupi na tu istu funkciu, ako civil a stat plati za tu istu pracu a tej istej osobe plat a este vysluhovy dochodok a stat plati za dochodcu zaroven poistenia a plati este odvody a poistenie navyse za zamestnaca, teda skor neplati......pretoze stat je najhorsi platca, tak je to to iste, ako ist do Popradu zo Ziliny cez Margecany. Apropo, aby som nezabudol, vyska vysluhovych dochodkov je nastavena ovela vyssie prave z dovodu stazenej uplatnitelnosti osoby po ukonceni sluzobneho pomeru na trhu prace. A zrazu, su tieto osoby najviac pracovne uplatnitelne, najma v zariadeniach statu. Negacia negacie. A nebavme sa tu o zamestnavani v SBS, v sukromnej sfere si moze zamestnavatel zamestnavat aj 100 rocnych dochodcov, je to jeho vec, ak mu prinasa zisk. Ale stat by mal predovsetkym vytvarat pracovne prilezitosti pre tych, ktori su pracovne v cinnom veku, najma pre absolventov skol a nie im vyplacat podporu v nezamestnanosti a vo svojej statnej sfere urcitej skupine vysluhovych dochodcov a starobnych dochodcov, este vylepsovat ich financne postavenie, ked su vzhladom k statnemu platovemu priemeru, uz nadstandardne zabezpeceni a to " najma pre ich stazenu uplatnitelnost na trhu prace". Ak existuje vobec nejaka socialna spravodlivost.......
1 0
day day

day je offline (nepripojený) day

Danila Pozri príspevok
No ja teda neviem, tieĹž patrĂ*m do tohoto rozpätia a necĂ*tim sa negramotnou, ani odkĂĄzanou na kontajner.....Knihu eĹĄte dnes uprednostĹ?ujem pred PC....

percentualne si v mensine, vacsina ma problemy, bud su bez prace alebo sa snazia na seba velmi neupozornovat
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

A nie je príčina práve v tej počítačovej gramotnosti, kvoli ktorej nechcú zobrať takúto prácu ? Písala som o svojom prípade - tiež som nemusela na seba upozorňovať, nečakala som kým mi kurz zaplatí ÚP ...
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

to najag
Len poznámočka na okraj:
aby som nezabudol, vyska vysluhovych dochodkov je nastavena ovela vyssie prave z dovodu stazenej uplatnitelnosti osoby po ukonceni sluzobneho pomeru na trhu prace. A zrazu, su tieto osoby najviac pracovne uplatnitelne, najma v zariadeniach statu.
Môj sused a bývalý kolega zároveň, tiež na výsluhovom - mimochodom o 200€ vyššom ako ja - mal "typické" vojenské vzdelanie, takže si svoj diplom môže tak za klobúk zastrčiť, praktické skúsenosti žiadne. Pracoval ako ochranka objektov, ale toto skončilo a chudák len plače, ako z toho vyžije. Ja, na rozdiel od neho, mám len maturitu, ale civilnú (som energetik), ale tiež mi je to prd platné, pretože podmienky a normy sa počas 30-tich rokov zmenili. Ale nenariekam, viem, že z môjho dôchodku sa dá vyžiť (len treba vedieť gazdovať) a preto si tento dôchodok užívam. Ale ak by niekde potrebovali, viem sa rýchlo aklimatizovať a doučiť nové a môžem "makať" ďalej.
Pretože v dnešnej dobe, keď na každé voľné pracovné miesto čaká aj 5 nezamestnaných, tak sa tam nehrniem. Dávam šancu druhým!
0 0
tutiola tutiola

tutiola je offline (nepripojený) tutiola

obyčajná pracujúca žena - už dôchodkyňa ...viac
Priznám sa, že som nečítala jednotlivé príspevky a preto sa ospravedlňujem ak položim náhodou otázku ktorá tu už bola zodpovedana.

Ide o to, že po 16. rokoch moje miesto scivilnili a tak som sa nie vlastnou zásluhou stala "výsluhovým dôchodcom". Ďalšich 17 rokov som pracovala ako civil na rovnakom mieste za podstatne nižší plat. Tento rok moje miesto zrušili a povinnosti previedli na ďalšiu pracovníčku a mne ponúkli iné miesto o 3 triedy síce vyššie, ale nepriznali mi prax a tak robím za plat aký som mala aj doteraz. Podľa terajšieho snaženia sa vlády sa budem musieť rozhodnúť medzi dôchodkom a platom. Mám 8 rokov do dôchodku.

Moje otázky sú:
- je možnosť pozastaviť vyplácanie výsluhového dôchodku a jeho znovu vyplácanie po dosiahnutí dôchodkového veku?
- ak sa rozhodnem pre výsluhový dôchodok a ďalších 8 rokov nebudem zamestnaná, za doteraz odpracovaných 17 rokov - kedy idú odvody do SP- dostanem dôchodok po dovršení dôchodkového veku?

Pre všetkých tu diskutujúcich len jedná malá poznámka: väčšina pracovníkov v rezorte MV poberajúcich výsluhové dôchodky a pracujúcich naďalej na pôvodných miestach sú ženy.
0 0
sarasara sarasara

sarasara je offline (nepripojený) sarasara

optimista
A muži si nezobrali výsluhový dôchodok a nepracovali pri tom ďalej? Či len ženy ??
Ak má niekto výsluhový dôchodok má aj starobný ?
Zle som sa v mladosti rozhodla pri výbere povolania.
0 0
Heni Heni

Heni je offline (nepripojený) Heni

sarasara Pozri príspevok
A muži si nezobrali výsluhový dôchodok a nepracovali pri tom ďalej? Či len ženy ??
Ak má niekto výsluhový dôchodok má aj starobný ?
Zle som sa v mladosti rozhodla pri výbere povolania.
Presne toto aj mne vŕta v hlave...
v drakovi som sa totiž dočítala, že ak je výsluhový dôchodca zamestnaný a teda sa zaňho odvádzajú riadne všetky odvody - po dosiahnutí dôch. veku má nárok na starobný dôchodok - a teda bude dostávať dôchodky oba - výsluhový + starobný, pretože sú z iných zdrojov.
1 0
tutiola tutiola

tutiola je offline (nepripojený) tutiola

obyčajná pracujúca žena - už dôchodkyňa ...viac
Heni Pozri príspevok
Presne toto aj mne vŕta v hlave...
v drakovi som sa totiž dočítala, že ak je výsluhový dôchodca zamestnaný a teda sa zaňho odvádzajú riadne všetky odvody - po dosiahnutí dôch. veku má nárok na starobný dôchodok - a teda bude dostávať dôchodky oba - výsluhový + starobný, pretože sú z iných zdrojov.

Mužské miesta sa sciviľňujú len veľmi výnimočne. Netvrdím že vôbec, ale len minimálne. Dnes ženy vidíme v uniformách aj v uliciach, ale niekedy boli len na hraniciach, alebo v kanceláriach. Konkrétne u nás sa scivilnenie dotklo len 1 muža, ale 6 žien. Počas služobného pomeru všetky odvody idú do dôchodkového fondu MV a tento následne vypláca výsluhové dôchodky. Tieto odpracované roky sa vo výpise SP vôbec neevidujú. Pre vyplacanie starobnho dôchodku vyplácané cestou SP máme nárok po odpracovaní najmenej 15 rokov a dosiahnutia dôchodkového veku čiže vo veku 62 rokov (u žien individuálne podľa roku narodenia a podľa počtu detí). Starobný dôchodok sa následne vypočíta za roky, kedy sú robené odvody do SP.
2 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
najag Pozri príspevok
No a prave to je ten neuralgicky bod, pretoze zamestnavanie vysluhovych dochodcov v armade, po ukonceni ich sluzobneho pomeru, nie je v armadach NATO bezne a deje sa to najma v SR a CR. Nie vsetko sa prebralo, nieco sa nam nehodilo. Vo Francuzsku je to mozne za zvlastnych podmienok, kdy sa vysluhovemu dochodcovi, ktory ostane ako civil pracovat v armade, iba dorovnava plat do povodnej vysky, ktory poberal v sluzobnom pomere.
No nemusí pracovať ...vo Francúzku dostane také odstupné , že si okamžite v pohode malú firmu môže otvoriť ...
Dovodom, ze v ostatnych statoch sa to nerobi, su najma nepotisticke vazby, deformacia velitelskej pravomoci pre kamaratske vazby na roznych stupnoch riadenia, lobisticke zaujmy urcitych skupin v armade......a potom naruby postavena logika. Ak plukovnik v piatok ukonci sluzobny pomer a v pondelok nastupi na tu istu funkciu, ako civil a stat plati za tu istu pracu a tej istej osobe plat a este vysluhovy dochodok a stat plati za dochodcu zaroven poistenia a plati este odvody a poistenie navyse za zamestnaca, teda skor neplati......pretoze stat je najhorsi platca, tak je to to iste, ako ist do Popradu zo Ziliny cez Margecany. Apropo, aby som nezabudol, vyska vysluhovych dochodkov je nastavena ovela vyssie
Donedávna to tak nebolo ...práve to bola jedna z podmienok , tie platy a výsluhy , že nás do NATO prijali ...
prave z dovodu stazenej uplatnitelnosti osoby po ukonceni sluzobneho pomeru na trhu prace. A zrazu, su tieto osoby najviac pracovne uplatnitelne, najma v zariadeniach statu. Negacia negacie. A nebavme sa tu o zamestnavani v SBS, v sukromnej sfere si moze zamestnavatel zamestnavat aj 100 rocnych dochodcov, je to jeho vec, ak mu prinasa zisk. Ale stat by mal predovsetkym vytvarat pracovne prilezitosti pre tych, ktori su pracovne v cinnom veku, najma pre absolventov skol a nie im vyplacat podporu v nezamestnanosti
Tak veru ...presne tak ...
a vo svojej statnej sfere urcitej skupine vysluhovych dochodcov a starobnych dochodcov, este vylepsovat ich financne postavenie, ked su vzhladom k statnemu platovemu priemeru, uz nadstandardne zabezpeceni a to " najma pre ich stazenu uplatnitelnost na trhu prace". Ak existuje vobec nejaka socialna spravodlivost.......
...k tomu nadštandartu by som sa vyjadril inak ...

Prečo sú malé príjmy ???
Včera akurát v správach bolo info , že vo výške zárobku sa západu priblížime niekedy okolo roku 2023 ...
Nie je hanbou , že môj výsluhový je pomaly taký , ako má manželka príjem ????...a vraj tiež nadštandartný má ...managerku hypersuperreťazca robí ...
Tak , pýtam sa , kde je chyba ???

Občas poniektorým ale zvyknem aj inak odpovedať ...

Mal si podpísať , bral by si taký istý príjem ...
alebo
Mal si sa lepšie učiť , aj Ty si mohol byť lampasákom......tak nás nazývajú ...
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Ľavá ruka zase nevie čo robí pravá

http://hnonline.sk/ekonomika/c1-4636...-skol-nezmiznu

P. Mikloš v dnešnej televíznej relácii vyhlásil, že súbeh práce a zamestnania sa bude týkať všetkých dôchodcov - teda aj tých v školstve ...
4 0
Laco-monter Laco-monter

Laco-monter je offline (nepripojený) Laco-monter

Podľa mojho názoru by človek, ktorý dosiahol dochodkový vek mal odisť do dochodku.
samozrejme, že pokiaľ vládze ,može robiť, čo len chce,no nie byť aktívne zamestnaný
ak má ďalej zostať robiť , potom aký zmysel ma mať dochodkové zabezpečenie ???

Ďalšia uvaha je tá, že kto má aký dochodok, závisi od toho ako sa snažil v živote a aj od zákonov, ktoré platili v tej chvíli keď odchadzal do dochodku a vypočítali mu výmer dochodku.

je nebezpečné hodnotiť a uvažovať:
tento by mal brať len výsluhový dochodok, kým tento dochodca by mal dostávať len starobný dochodok,
zachvíĺu začneme hodnotiť, že prečo ten byva v takom dome, hoci by mu stačil aj menší...
1 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Laco-monter Pozri príspevok
je nebezpečné hodnotiť a uvažovať:
tento by mal brať len výsluhový dochodok, kým tento dochodca by mal dostávať len starobný dochodok, za chvíĺu začneme hodnotiť, že prečo ten byva v takom dome, hoci by mu stačil aj menší...
To nie je o postoji k vlastnictve majetku a zavisti, to je o socialnej ulohe statu a zabezpeceni jeho obcanov, to je o principe solidarity a principe zasluhovosti a predovsetkym o vzajomnom pomere tychto dvoch principov, ktory tvori vysledny efekt pre vypocet dochodku a hlavne o tom, na co ma vlastne stat v ramci dochodkoveho zabezpecenia. Ale taktiez o vedomosti, ze socialne postavenie urcitej skupiny ludi nie je iba vysledkom socialnej rovnosti, ale aj vysledkom lobistickych zaujmov urcitej skupiny ludi, ktora si pripravila pre seba co najvyhodnejsie podmienky..........
1 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

buchač Pozri príspevok
...k tomu nadštandartu by som sa vyjadril inak ... Prečo sú malé príjmy ??? Včera akurát v správach bolo info , že vo výške zárobku sa západu priblížime niekedy okolo roku 2023 ...
Nie je hanbou , že môj výsluhový je pomaly taký , ako má manželka príjem ????...a vraj tiež nadštandartný má ...managerku hypersuperreťazca robí ... Tak , pýtam sa , kde je chyba ???
Občas poniektorým ale zvyknem aj inak odpovedať ...
Mal si podpísať , bral by si taký istý príjem ...alebo
Mal si sa lepšie učiť , aj Ty si mohol byť lampasákom......tak nás nazývajú ...
Prijmy su asi preto tak male, pretoze zatial co sa zapad venoval trznemu hospodarstvu, tak mi sme sa venovali centralnemu hospodarstvu....nemozeme chciet, aby sme sa dostali za 20 rokov tam, kde ini smerovali podstatne dlhsie.......takze neporovnavajme neporovnatelne, pretoze zijeme v trznom systeme, kde si kazdy trhne co chce.......sukromny sektor je sukromny a statny sektor je statny, aj ked prijmy v statnom sa odvijaju od sukromneho, ale iba prijmy....... Tu vobec nejde o to, kto bol lampasakom a o podobne forky, tu ide o tom, ze stat by sa mal v statnej sfere usilovat predovsetkym o vytvaranie pracovnych prilezitosti pre tyćh, co pracu nemaju a najma za doby ekonomickej krizy, kedy je prace na trhu nedostatok. A ked bude prace vela a bude zase nedostatok pracovnych sil, nech si stat zamestnava aj mrtve duse... zaujimave je, ze mi by sme chceli iba zapadne vyhody a ich platy, ale ten ostatok nech si ponechaju, mi si radsej nechame to svoje......skuste si zistit, co si v Nemecku musi zo svojho dchodku este zaplatit sam dochodca, pretoze stat to za neho neplati, ako je to u nas.......niekedy je velmi tazke byt objektivnym.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať