Zavrieť

Porady

Spoludlznik

Ahojte, s priatelom sa chystame kupovat byt, ciastocne bude vyplateny hotovostou (rovnakym podielom), ciastocne hypouverom. Ziadatelom o uver som ja, priatel bude figurovat ako spoludlznik, kazdy s 1/2 podielu na byte. Ake su povinnosti spoludlznika, co v pripade, ak prestane splacat svoju cast (napr. po rozchode a pod. ...). Su jeho povinnosti pri splacani uveru rovnake ako mna-ziadatela o uver? Vedeli by ste mi pripadne poradit, aky je najlepsi sposob pri splacani hypoteky, aby sme sa v buducnosti co najviac vyhli pripadnym problemom?
Dalsie potrebne otazky zodpoviem...

Dakujem pekne
Téma je uzavretá.
Usporiadať podľa času

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac KEJKA
už tu je niekde podobný príspevok s tým, že priateľ prišiel o polovicu bytu po rozchode s priateľkou.
Spoludlžník je povinný splácať len v prípade, ak neplatí dlžník, na dôvode nezáleží.
Niečo ako ručiteľ.

Takže poisti si polovicu úveru nejako inak - napr. biancozmenkou
alebo inou zmluvou mimo banky. Toto banka za vás riešiť nebude.
Naposledy upravil KEJKA : 21.09.10 at 13:36

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

ivka70
Zoberte su hypouver kazdy na svoju cast, potom to bude ciste.
Inak sa moze stat, ze po rozchode bude mat priatel polovicu bytu a ty polovicu bytu + celu nesplatenu cast uveru.
Kto na tom bude lepsie?

profesional je offline (nepripojený) profesional

Ak chcem robit veci lepsie, musim ich robit uplne inak. Ten kto ma pozna vie, ze ja a konvencne myslenie nejdeme prilis dohromady. ...viac profesional
Spoludlznik nie je Rucitl. Rucitelje povinny plnit ak neplnil povodny dlznik. Ale ak ide o to ze pri uvere je spoludlznik, kazdy z dlznikov, tj. dlznik rovnako ako spoludlznik, je povinny plnit tzv. SPOLOCNE A NEROZDIELNE. Cize kazdy z vas je povinny splacat uver. A to spolocne a nerozdielne. Cize kazdy z Vas (aj ty aj spoludlznik) zodpovedate za splatenie celeho uveru ako by bol kazdy z Vas jedinym dlznikom celeho uveru. Cize ak ktorykolvek z Vas dvoch, ci ty ako dlzhnik, alebo spoludlznik, nebude splacat, banka sa moze domahat splatenia uveru rovnako u dlznika ako u spoludlznika. A teda ak dlznik plni za spoludlznika alebo naopak, tak tento ma zalobu voci tomu druhemu za ktoreho musel plnit.
Naposledy upravil profesional : 22.09.10 at 04:36

aksas2 je offline (nepripojený) aksas2

aksas2
profesional Pozri príspevok
Spoludlznik nie je veritel. Veritel je povinny plnit ak neplnil povodny dlznik. Ale ak ide o to ze pri uvere je spoludlznik, kazdy z dlznikov, tj. dlznik rovnako ako spoludlznik, je povinny plnit tzv. SPOLOCNE A NEROZDIELNE. Cize kazdy z vas je povinny splacat uver. A to spolocne a nerozdielne. Cize kazdy z Vas (aj ty aj spoludlznik) zodpovedate za splatenie celeho uveru ako by bol kazdy z Vas jedinym dlznikom celeho uveru. Cize ak ktorykolvek z Vas dvoch, ci ty ako dlzhnik, alebo spoludlznik, nebude splacat, banka sa moze domahat splatenia uveru rovnako u dlznika ako u spoludlznika. A teda ak dlznik plni za spoludlznika alebo naopak, tak tento ma zalobu voci tomu druhemu za ktoreho musel plnit.
Súhlasím, až na to, že v prvej vete si mal pravdepodobne na mysli ručiteľa nie veriteľa. Veriteľ je ten komu sa plní a ručiteľ je ten, kto je povinný plniť pokiaľ neplní povodný dlžník.

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac KEJKA
takže musím poopraviť svoj príspevok, lebo postavenie spoludlžník = ručiteľ neplatí.
Treba len ustrážiť - dohodnúť sa aj zmluvne - že každý bude platiť polovicu úveru, polovicu splátky. A to aj v prípade rozchodu a odsťahovaní sa z bytu.

lucpet je offline (nepripojený) lucpet

lucpet
Dakujem pekne, mam v tom konecne jasnejsie, vzdy, ked som sa chcela dopracovat k odpovedi, bol do tematiky zatiahnuty napr. rucitel a pod. a k odpovedi som sa nedopracovala.
Ivka70, nemozeme zobrat hypouver kazdy na svoju cast, pretoze spoludlznik ako SZCO nesplna prijem.
Prosim vas, ak sa budu splatky posielat na ucet (urceny na hypo) a na tento ucet budeme prispievat rovnakym podielom, niekedy vsak napr. spoludlznik celou mesacnou splatkou, bol by to v buducnosti problem? (pr. financne sa bude darit lepsie raz jemu, raz mne, prip. materska dovolenka)
"A teda ak dlznik plni za spoludlznika alebo naopak, tak tento ma zalobu voci tomu druhemu za ktoreho musel plnit"

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.