bonam Dnes som mal inventúru na stav zásob a zistil som rozdiely medzi skutočným a účtovným stavom alkoholu. Ako to zaznamenám v dennov výkaze predaj, nákupu a stavu zásob SBL? Jedná sa asi o 5 fliaš, ktoré boli pravdepodobne ukradnuté.
Do kolonky manko napíš -5 a dôvod vzniku "Krádež"
Ak v pondelok pri ďalšej inventúre zistíš +5 a čašník Jožo sa ti prizná, že to vychlastal lebo mal narodeniny a teraz ti to vracia do kolonky manko napíš +5 a dôvod vzniku "Jožo vrátil"
Z evidencia teda vyplýva, že Jožo je zločinec.
Ak v pondelok zistiš +5 a nikto sa neprizná, kto to vrátil do kolonky manko napiš +5 a dôvod vzniku "zjavenie"
Z evidencie teda vyplýva, že časom by sa krčma mohla stať pútnickým miestom.
PS: Zo zákona 474/2009 nevyplýva pre krčmára
žiadna povinnosť robiť dennú inventúru, robiť dennú evidenciu stavu zásob a niekam ju písať. Bod f) §15 nemáš až tak na základe čoho vyplniť, jedine že by si zistil, že tovar ktorý v ten deň prišiel, je na faktúre vo väščom alebo menšom množstve ako šofér vyložil ,alebo zákazník si zabudol zakúpenu fľašu v krčme a podobne. Manko iba v príjme a výdaji, iné manko §15 nezaujíma okrem posledného dňa v kalendárnom mesiaci, vtedy aj stav zásob.