Zavrieť

Porady

predbežné opatrenie

chcem sa spytat, ze ak bolo v mojom spore s exmanzelkou ohladne stretavania sa so synom po rozvode vydane predbezne opatrenie a ona sa proti nemu odvolala, ci sa postupuje podla tohto vydaneho predbezka az do doby, kym nepride rozhodnutie o odvolani alebo sa podla predbezka zatial postupovat nemoze. A ak plati, ci mi maju na sude nan vyznacit vykonatelnost, lebo som tam kvoli tomu bol a pani na infocentre mi vykonatelnost vyznacit odmietla prave kvoli tomu, ze je tam podane odvolanie. No ak sa exmanzelka predbezku nepodrobi a ja budem musiet kontaktovat policiu, tak ti vyzaduju tu peciatku vykonatelnosti a bez nej sa so mnou bavit nebudu.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    jojcob Pozri príspevok
    chcem sa spytat, ze ak bolo v mojom spore s exmanzelkou ohladne stretavania sa so synom po rozvode vydane predbezne opatrenie a ona sa proti nemu odvolala, ci sa postupuje podla tohto vydaneho predbezka az do doby, kym nepride rozhodnutie o odvolani alebo sa podla predbezka zatial postupovat nemoze. A ak plati, ci mi maju na sude nan vyznacit vykonatelnost, lebo som tam kvoli tomu bol a pani na infocentre mi vykonatelnost vyznacit odmietla prave kvoli tomu, ze je tam podane odvolanie. No ak sa exmanzelka predbezku nepodrobi a ja budem musiet kontaktovat policiu, tak ti vyzaduju tu peciatku vykonatelnosti a bez nej sa so mnou bavit nebudu.
    Nenapísal si síce presne, ako uznensenie znie, ale podľa všetkého ide o odovzdanie dieťaťa do starostlivosti (či striedavej starostlivosti). Uznesenie by malo byť vykonateľné dňom jeho nariadenia.
    Inak, podľa § 171 uznesenie je vykonateľné vždy, ak vyslovenie nie je zákonom alebo rozhodnutím viazané na určitú lehotu (po uplynutí lehoty na plnenie je vykonateľné). Vykonateľné je aj keď sa niektorý účastník odvolá.

    Podľa § 75 ods. 5, "Ak súd rozhoduje o návrhu na nariadenie predbežného opatrenia podľa § 76 ods. 1 písm. b), rozhodne najneskôr do siedmich dní od doručenia návrhu, ktorý má náležitosti podľa odseku 2. ..... Uznesenie o predbežnom opatrení uvedenom v tomto odseku je vykonateľné dňom jeho nariadenia."

    Podľa § 76 ods. 1 (1) Predbežným opatrením môže súd nariadiť účastníkovi najmä, aby
    b) odovzdal dieťa do starostlivosti druhého z rodičov alebo do starostlivosti toho, koho označí súd;





    Hlasovalo 7 pouzivatelov

    Užitočné (7)
    terezamaria, Flinstone, willma, k.i.n.o., Lubaba, jojcob, Danielle369
    7

    Flinstone je offline (nepripojený) Flinstone

    Flinstone
    ak sa odvolala voči predbežnému opatreniu, odvolací súd má pomerne krátku lehotu aby rozhodol.

    Občiansky súdny poriadok
    § 217

    (1) Súd rozhodne o odvolaní proti rozhodnutiu o návrhu na nariadenie predbežného opatrenia podľa § 76 ods. 1 písm. b) a g) do siedmich dní od predloženia veci odvolaciemu súdu; o odvolaní proti rozhodnutiu o návrhu na nariadenie predbežného opatrenia podľa § 75a súd rozhodne najneskôr do 24 hodín od predloženia veci odvolaciemu súdu. O odvolaní proti rozhodnutiu o predbežnom opatrení v ostatných veciach rozhodne bezodkladne najneskôr do 30 dní. Ak rozhodnutie odvolací súd sám nedoručuje, spis odošle súdu prvého stupňa do troch dní od vydania rozhodnutia o odvolaní.

    (2) Súd rozhodne o odvolaní proti uzneseniu o odmietnutí odporu do troch mesiacov od predloženia veci odvolaciemu súdu.

    willma je offline (nepripojený) willma

    willma
    KANCELÁRIA VEREJNÉHO OCHRANCU PRÁV:

    Predpoklady a podmienky nariadenia predbežného opatrenia, vrátane lehoty na rozhodnutie o nariadení predbežného opatrenia resp. o zamietnutí návrhu na nariadenie predbežného opatrenia, upravuje zákon č. 99/1963 Z. z. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov.
    Predbežné opatrenie je procesnoprávny prostriedok, ktorým je možné predbežne a dočasne (zvyčajne do rozhodnutia súdu vo veci samej) upraviť niektoré sporné pomery účastníkov konania. Predpokladom je, že súd považuje za potrebné dočasne upraviť pomery účastníkov konania alebo má za to, že existuje obava, že by výkon súdneho rozhodnutia bol bez nariadenia predbežného opatrenia ohrozený.

    Zákon len výnimočne stanovuje súdu lehotu na rozhodnutie o návrhu účastníka konania. S ohľadom na účel predbežného opatrenia, ako aj v závislosti od druhu predbežného opatrenia a od druhu povinnosti, uloženie ktorej sa návrhom požaduje, zákon stanovuje rôzne lehoty na rozhodnutie o návrhu na nariadenie predbežného opatrenia.

    Najkratšiu lehotu zákon stanovuje v prípade rozhodnutia o predbežnom opatrení v situácii, ak sa maloleté dieťa ocitne bez akejkoľvek starostlivosti alebo ak je jeho život, zdravie alebo priaznivý vývoj vážne ohrozený alebo narušený. V tomto prípade súd aj bez návrhu, alebo na návrh orgánu povereného výkonom sociálnoprávnej ochrany a prevencie podľa osobitných predpisov predbežným opatrením nariadi, aby bolo maloleté dieťa dočasne zverené do starostlivosti fyzickej osoby alebo právnickej osoby, ktorú v uznesení určí. O návrhu na nariadenie predbežného opatrenia rozhodne súd najneskôr do 24 hodín od doručenia návrhu, ktorý má všetky zákonom požadované náležitosti.

    V prípade, že sa návrhom na nariadenie predbežného opatrenia požaduje, aby súd uložil povinnosť
    -odovzdať dieťa do starostlivosti druhého z rodičov alebo do starostlivosti toho, koho označí súd, alebo
    -nevstupovať dočasne do domu alebo bytu, v ktorom býva osoba blízka alebo osoba, ktorá je v jeho starostlivosti alebo vo výchove, vo vzťahu ku ktorej je dôvodne podozrivý z násilia, rozhodne súd najneskôr do siedmich dní od doručenia návrhu, ktorý má všetky zákonom požadované náležitosti.

    V ostatných prípadoch, teda aj o návrhu na nariadenie predbežného opatrenia, ktorým by bol upravený styk rodiča s dieťaťom, rozhodne súd najneskôr do 30 dní od doručenia návrhu a v prípade, keď nebol spolu s návrhom zaplatený súdny poplatok, do 30 dní od zaplatenia súdneho poplatku. Predpokladom začatia plynutia uvedenej lehoty je, že návrh má všetky zákonom požadované náležitosti.

    Proti rozhodnutiu o návrhu na nariadenie predbežného opatrenia je prípustné odvolanie. Ak odvolací súd zruší rozhodnutie súdu prvého stupňa, ktorým rozhodol o návrhu na vydanie predbežného opatrenia, súd opätovne rozhodne v uvedených lehotách. Lehota začína plynúť odo dňa vrátenia veci odvolacím súdom súdu prvého stupňa.

    Návrh na nariadenie predbežného opatrenia má, okrem náležitostí návrhu na začatie konania (žaloby), obsahovať aj
    -opísanie rozhodujúcich skutočností odôvodňujúcich vydanie predbežného opatrenia,
    -uvedenie podmienok dôvodnosti nároku, ktorému sa má poskytnúť predbežná ochrana,
    -a odôvodnenie nebezpečenstva bezprostredne hroziacej ujmy.

    Návrh podľa § 75a uvedeného zákona (maloleté dieťa sa ocitne bez akejkoľvek starostlivosti alebo ak je jeho život, zdravie alebo priaznivý vývoj vážne ohrozený alebo narušený) musí ďalej obsahovať aj označenie fyzickej osoby, ktorej má byť maloleté dieťa zverené do starostlivosti, alebo označenie zariadenia sociálnych služieb, do ktorého má byť maloleté dieťa umiestnené, a musí byť z neho zrejmé, že navrhovateľ sa domáha vydania predbežného opatrenia podľa § 75a.

    Súd môže vydať rozhodnutie o predbežnom opatrení aj bez výsluchu účastníkov. Z toho vyplýva, že závisí od rozhodnutia súdu, či ešte pred rozhodnutím o návrhu na nariadenie predbežného opatrenia nariadi pojednávanie, alebo vydá rozhodnutie len na základe podkladov, obsiahnutých v návrhu na nariadenie predbežného opatrenia.

    Mgr. Martina Rosinová

    jojcob je offline (nepripojený) jojcob

    nešťastný otec :-( jojcob
    Citovanie zakonov je sice pekne, ale to som si nasiel aj ja. Ale nikde sa nepise, ci mi ma sud vyznacit tu vykonatelnost alebo nie (vykonatelnost, nie pravoplatnost). A je predbezne opatrenie vlastne vykonatelne od dna jeho vydania, ak sa protistrana odvola?

    willma je offline (nepripojený) willma

    willma
    veď to tam je napísané, v prípade, že sa protistrana odvolá ide to na opätovné riešenie na prvostupňový súd

    jojcob je offline (nepripojený) jojcob

    nešťastný otec :-( jojcob
    No ale plati do doby rozhodnutia o odvolani to predbezko, ci neplati? Vyznacia mi vykonatelnost ci nevyznacia?

    willma je offline (nepripojený) willma

    willma
    podľa môjho názoru z uvedeného vyplýva, že pokiaľ sa odvolá protistrana tak PO neplatí.

    jojcob je offline (nepripojený) jojcob

    nešťastný otec :-( jojcob
    No ale potom predbezko nema ziadny zmysel, ak sa da jeho rozhodnutie oddialit obycajnym odvolanim. Podla mna sa predbezko vydava, ak treba zaistit urychlene konanie. Tie paragrafy su strasne zakrutene....

    willma je offline (nepripojený) willma

    willma
    sú, ale s tým nenarobíme nič, a možno niekto pridá aj odbornejšie stanovisko, popísané bol len môj laický názor. A predpokladám, že ak by súd vyhodnotil PO ako opodstatnené z dôvodu ochrany života, tak tam by asi odvolanie neprešlo a bolo by vykonateľné bezodkladne.

    predbežné opatrenie

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.