Zavrieť

Porady

Najčastejšie otázky - mzdy a personalistika

admin
Tento príspevok som vytvoril pre daň z príjmov, paralelne ho chcem však použiť aj pre mzdy a personalistiku:

V rámci upratovania na Porade, chcem všetkých poprosiť o pomoc.
Rád by som v tejto téme naakumuloval najčastejšie otázky.

Jednak by to mali byť otázky ktoré tu padajú veľmi opakovane (pritom sú už niekoľko-krát vyriešené) a jednak otázky, ktoré sú najviac diskutované, ako napr. cestovné náhrady.
Mimochodom cestovné náhrady sa akumulujú v jednej téme, čo nie je najšťastnejšie riešenie, pretože by to mohlo byť rozbité na niekoľko desiatok tém s výstižným názvom, napr. "cestovné počas soboty a nedele" a pod.

Dôležité!
Keďže chcem aby boli všetky takéto vami navrhnuté otázky v jednon príspevku, prosím nabaľujte všetky odpovede do jedného príspevku a pokiaľ nemusíte nepíšte "zbytočné" komentáre.
Postup:
príspevok č.1: Téma s názvom "cestovné náhrady za súkromné jazdy"

príspevok č.2: Téma s názvom "cestovné náhrady za súkromné jazdy"
Téma s názvom "môžem si uplatniť XY do daňových výdavkov?"

..... atď.

Prípadne ak toho bude viac, môžete skúsiť urobiť aj podrobnejšiu kategorizáciu. Tak napr. otázky súvisiace pod "cestovné náhrady" budú spolu pod týmto názvom atď...

Ak máte otázky, prosím nepíšte ich v tejto téme, ale radšej zriaďujem diskusiu tu:
DISKUSIA
Ak chcete môžete okrem názvu pridať aj link na danú tému (ak je správne vyriešená). Link môžete dať samostatne za názvom, alebo priamo do názvu (prostredníctvom tlačidla "zemeguľa s retiazkou" ktorú vidíte medzi tlačdlami formátovania textu. Takto som napr. vytvoril link na tému "DISKUSIA" v tomto príspevku.
Naposledy upravil Richard : 15.01.06 at 11:58
Usporiadat
mondes mondes

mondes je offline (nepripojený) mondes

Čimko Pozri príspevok
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možné z dohody o vykonaní práce (v roku 2012) uplatniť nezdaniteľnú časť mzdy, ak mal zamestnanec aj plný úväzok, kde mu NČ bola uplatnená. Môže to zamestnávateľ uplatniť bez vedomia zamestnanca?
Ďakujem.
Výška NČZD za rok 2012 je max. 3644,74 Eur. Takže ak mal popri HPP aj príjem z dohody to musí doložiť účtovníčke, ktorá mu robí RZD. Alebo si urobí DP typ A sám, kde zahrnie všetky príjmy za rok 2012, t.j. aj z hlav. PP aj z dohôd a uplatní si NČZD vo výške 3644,74 Eur.
0 0
Čimko Čimko

Čimko je offline (nepripojený) Čimko

Môže zamestnávateľ svojvoľne uplatniť NČ z dohody o vykonaní práce, pokiaľ o to nepožiadam sama?
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Čimko Pozri príspevok
Môže zamestnávateľ svojvoľne uplatniť NČ z dohody o vykonaní práce, pokiaľ o to nepožiadam sama?
Ešte v koľkých témach sa na to budeš pýtať ?
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Čimko Pozri príspevok
Môže zamestnávateľ svojvoľne uplatniť NČ z dohody o vykonaní práce, pokiaľ o to nepožiadam sama?
Ako požiadaš sama? Podstatné je to, či si podpísala Vyhlásenie k zdaneniu a v ňom uviedla, či si uplatňuješ alebo nie.
0 0
marianni marianni

marianni je offline (nepripojený) marianni

Dobry den, chcela by som Vas poziadat o radu. Zamestnanec mal nehodu a rozbil sluzobne vozidlo. Skoda cca 2-3 tis eur. Moze zamestnavatel od neho ziadat nahradu skody, ak nemal s nim uzatvotenu dohodu o hmotnej zodpovednosti? Ani inak osetrenu nahradu skody? Dakujem
0 0
Rosinol Rosinol

Rosinol je offline (nepripojený) Rosinol

Dobrý deň, je aplikácia na tomto odkaze vhodná pre spracovanie miezd? Resp. ako je na tom v porovnaní s "normálnymi" programami?
0 0
Cent Cent

Cent je offline (nepripojený) Cent

​Chcela by som sa podeliť o skúsenosti pri a po prerušení živnosti - Sociálna poisťovňa a cirkus okolo prerušenia živnosti.
vlani som mala prerušenú živnosť od 1. marca do 31. októbra.
Na živnostenskom úrade všetko OK.
DO Socpoist som odovzdala prerušenie (riadne som priložila kópiu rozhodnutia o prerušení prevádzkovania živnosti a aj kópiu listu, ktorým som odovzdala DIČ kartu na DÚ) a tu sa začal cirkus. Za pár dní ma predvolali, či som odovzdala aj DIČ kartu. Keď som ich informovala, že na výber nemám, tj kartičku s DIČ som na Daňový úrad odovzdala ,tak ma nútili prerušenie ukončiť a podať odhlášku z povinného nemocenského a dôchodkového poistenia dátumom, kedy som DiČ kartu odovzdala na DÚ.
V novembri (v zákonnej lehote) som išla podať prihlášku do SP od 1. novembra a tu sa začal ďalší cirkus. Pár dní po odovzdaní prihlšky som dostala 2 rozhodnutia od SP: 1)zistili z "centrálnej evidencie zaregistrovaných daňových subjektov", že moja živnosť bola ukončená k 31.10, tj mám zaplatiť poistné za obdobie prerušenia živnosti - neskôr som zistila, že pracovníčka DÚ do tohto registra zle nahrala údaje) - neviem čo 7 mesiacov robili v SP?
2)zistili z tej istej evidencie, že povinne nemocensky a dôchodkovo poistená som od 6. novembra ( je to dátum, kedy som znovu požiadala DÚ o vydanie DIČ karty).

Moje otázky (aj keď rečnícke) sú:
1) načo SZČO nútia odovzdať prerušenie poistenia, keď potom na základe toho, že kartičku s DIČ odovzdá na DÚ, musí podať nakoniec riadnu odhlášku, pričom zákon o SP neviaže prerušenie či odhlášu na odovzdanie či neodovzdanie DIČ kartičky, iná vec je, že na výber nemáte lebo podľa neviem ktorého zákona DiČ kartu pri prerušení živnosti na DÚ odovzdať musíte, a napokon zákon o SP definuje kedy nastane "prerušenie", medzi imými aj pri prerušení prevdzkovania živnosti - takže človek naozaj nemôže vedieť či prerušenie alebo odhláška
2) Načo vôbec odovzdávať tieto tlačivá (odhláška, prerušenie, prihláška) keď SP pracuje aj tak na základe údajov získaných z " centrálnej evidencie zaregistrovaných daňových subjektov - mimochodom nikde, v žiadnom zákone som nenašla zadefinovanú túto evidenciu,
3) keď sa Vám obnoví živnosť, tak na DÚ netreba ponáhľať si vybaviť DIČ kartu ( máte na to čas do konca nasledujúceho mesiaca), lebo Vás SP zaregistruje aj tak od dátumu, kedy požiadate DÚ o vydanie DiČ karty.

Takže SP sa legálne sama pripravuje o peniažky keďže prihlášku akceptujú dátumom vydania DiČkarty ( o ktoré si môžete požiadať do konca nasledujúceho mesiaca po vydaní rozhodnutia prevádzkovať živnosť, resp po obnovení si živnosti po prerušení) a nie dátumom, odkedy si živnosť môžete vykonávať znova podľa živnostenského zákona.

Je to na hlavu postavené - aspoň pri prerušení živnosti.

Všade to takto funguje?
0 0
ivka70 ivka70

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

marianni Pozri príspevok
Dobry den, chcela by som Vas poziadat o radu. Zamestnanec mal nehodu a rozbil sluzobne vozidlo. Skoda cca 2-3 tis eur. Moze zamestnavatel od neho ziadat nahradu skody, ak nemal s nim uzatvotenu dohodu o hmotnej zodpovednosti? Ani inak osetrenu nahradu skody? Dakujem
Moze, do vysky 4nasobku priemernej mzdy zamestnanca, pokial skodu sposobil z nedbanlivosti, nedodrzanim pravidiel a pod.

179
Všeobecná zodpovednosť zamestnanca za škodu



(1) Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie okrem prípadov uvedených v § 182 a 185.

(2) Zamestnanec zodpovedá aj za škodu, ktorú spôsobil úmyselným konaním proti dobrým mravom.

...
§ 186
Rozsah a spôsob náhrady škody



(1) Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje.

(2) Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. Toto obmedzenie neplatí, ak ide o osobitnú zodpovednosť zamestnanca podľa § 182 až 185 alebo ak bola škoda spôsobená pod vplyvom alkoholu alebo po požití omamných látok alebo psychotropných látok.

(3) Ak bola škoda spôsobená úmyselne, môže zamestnávateľ okrem skutočnej škody požadovať aj náhradu ušlého zisku, ak by jej neuhradenie odporovalo dobrým mravom.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať