Zavrieť

Porady

Vypovedna doba - ucitel rukojemnikom zamestnavatela?

Zaujimal by ma odborny nazor,kedze nepoznam presne zmeny v Zakonniku prace,na to,co sme museli povinne podpisat v ramci podmienok vyplyvajucich z pracovno - pravnych vztahov pri vykone prace vo verejnom zaujme, cize ako sucast pracovnej zmluvy.
Citujem: AK vam bude dana vypoved, pracovny pomer sa skoci uplynutim vypovednej doby, ktorá je podla paragrafu 62 zakona c.311/2001 Z.z. Zakonnika prace 2 mesiace:
- v prípade zamestnanca, ktory odpracoval u zamestnavatela najmenej pät rokov, je vypovedna doba najmenej 3 mesiace,
- ak zamestnanec nezotrva pocas plynutia vypovednej doby u zamestnavatela, zamestnavatel ma pravo na penaznu nahradu v sume funkcneho platu tohto zamestnanca za jeden mesiac.

Je to skutocne tak,ze ak by som dal vypoved alebo ju dostal a zamestnavatel by mi nariadil 3 mesacnu vypovednu dobu,tak by som sice mohol odist,ale len za predpokladu,ze ako penale musim zaplatit jeden svoj funkcny plat? Este aj v tomto ma byt ucitel diskrimimovany,ze ked si pocas roka nahodou najde lepsie zamestnanie,musi zaplatit "pokutu" za to,ze sa mu naskytla vyhodnejsia moznost uplatnenia?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    mlisa je offline (nepripojený) mlisa

    mlisa
    predpokladam ze vam to dal podpisat na zaklade toho, ze to jednoducho zakonnik prace umoznuje (a podotykam ze pre vsetkych zamestnancov, nie len pre ucitelov). Tak ako je zamestnanec chraneny vypovednou dobou pred tym, aby sa neocitol zo dna na den bez prace a prijmu, tak zakonnik prace umoznuje aby sa chranil aj zamestnavatel. Viaceri zamestnanci totiz maju tendenciu najst si lepsie miesto a zo dna na den povedat zamestnavatelovi zbohom (a kaslat na vypovednu dobu), a ten za neho musi potom urychlene hladat nahradu. Tak dal zakon priestor aj zamestnavatelom, aby sa mohli dohodnut so zamestnancom (lebo s tym musi suhlasit aj zamestnanec, u ktoreho je samozrejme predpoklad ze cita co podpisuje, a tak nie je uvedeny v omyle) na urcitej forme nahrady. Len upozornujem, ze aj bez tohto ustanovenia, v pripade ak zamestnanec nedodrzi vypovednu dobu a odide zo dna na den, zamestnavatel moze od zamestnanca pozadovat nahradu skody, ktora mu takymto porusenim povinnosti zamestnanca vznikla, akurat je to pre neho zlozitejsie (nutnost riesit to sudnou cestou).
    Nemyslim ze ma zmysel stavat sa do pozicie "zamestnavatel ma oklamal, podviedol, uviedol do omylu" a pod. Vy mate tiez v umysle porusit zakonnik prace (a nedodrzat vypovednu dobu). Vzdy je lepsie vysvetlit situaciu a pokusit sa dohodnut. Musite si uvedomit, ze zamestnavatelovi mozno ani nejde o to nedopriat vam lepsie miesto, ale nie je pre neho jednoduche prist zo dna na den o zamestnanca a rychlo hladat nahradu...

    zdenka131 je offline (nepripojený) zdenka131

    logopéd, psychopéd, pedagóg, večný študent, absolvent viacerých VŠ ...viac zdenka131
    § 62
    Výpovedná doba
    (8) Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu v sume priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca za jeden mesiac, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

    (9) V kolektívnej zmluve možno vymedziť okruh zamestnancov, s ktorými je možné v pracovnej zmluve dohodnúť rozsah peňažnej náhrady za nezotrvanie počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa odchylne, ako je ustanovené v odseku 8, najviac však v sume násobku výpovednej doby, počas ktorej zamestnanec nezotrval u zamestnávateľa, a sumy priemerného mesačného zárobku zamestnanca.

    veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

    veronikasad
    Pýtaš sa na výpoveď danú zamestnancom alebo zamestnávatelom ?

    Dodatok, ktorý si podpísal, sa vzťahuje na výpoveď danú zamestnancom.

    Ak by si dostal výpoveď od zamestnávatela v zmysle § 63 odst. l písm. a) alebo b) (zrušenie prevádzky, alebo nadbytočnosť), ak chceš mať nárok na odstupné, musíš požiadať o skončenie prac.pomeru dohodou pred začiatkom plynutia výpovednej doby = do konca kal.mesiaca, v ktorom ti bola doručená výpoveď. Zamestnávatel musí tvojej žiadosti vyhovieť.

    braxator je offline (nepripojený) braxator

    braxator
    Mal som na mysli vypoved danu zamestnancom. Podla toho,ak tomu rozumiem,som nemusel podpisat tento zaväzok ako dodatok k pracovnej zmluve,pokial to zatial nebolo dohodnute v kolektivnej zmluve?Ak by som to nepodpisal,ake by z toho plynuli nasledky?

    veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

    veronikasad
    braxator Pozri príspevok
    Mal som na mysli vypoved danu zamestnancom. Podla toho,ak tomu rozumiem,som nemusel podpisat tento zaväzok ako dodatok k pracovnej zmluve,pokial to zatial nebolo dohodnute v kolektivnej zmluve?Ak by som to nepodpisal,ake by z toho plynuli nasledky?
    Dodatok k PZ je platný, keď je podpísaný obidvomi stranami. Ak by si ho nepodpísal, tak zamestnávatel od teba nemôže požadovať náhradu za nedodržanie výpovednej doby.

    logomania je offline (nepripojený) logomania

    logomania
    http://www.porada.sk/t56527-zakonnik...2011-a.html#59

    čítaj od § 59
    Pre teba je výhodná Dohoda o skončení pracovného pomeru mal by si sa s vedením školy dohodnúť. Ak je riaditeľ férový človek a ty mu vysvetlíš svoje dôvody, nemal by robiť prekážky - veď aj on je učiteľ. No ak je to človek "veľmi dôležitý" tak ti nevyhovie. Učiteľ je však tvorivý človek a vymyslí si niečo, aby zákon obišiel a mohol odísť. (Niektorí riaditelia a učitelia si navzájom robia prieky - keď ma riaditeľ nepustí tak ja budem dlhodobo maródovať, ...)
    Najlepšie je dohodnúť sa na vyhovujúcom dátume a ak ťa na druhej škole chcú tak sa s tebou tiež dohodnú na neskoršom dátume nástupu do práce.

    braxator je offline (nepripojený) braxator

    braxator
    veronikasad Pozri príspevok
    Dodatok k PZ je platný, keď je podpísaný obidvomi stranami. Ak by si ho nepodpísal, tak zamestnávatel od teba nemôže požadovať náhradu za nedodržanie výpovednej doby.
    Ale na akom pravnom zaklade nam dal tento dodatok k zmluve podpisat? Bez toho,aby nas na to upozornil? Nebol povinny zo zakona to najskor prediskutovat s odborarmi,resp.pockat,kym bude schvalena nova kolektivna zmluva?Mam pocit,ze takto som bol zamerne uvedeny do omylu, naco sa tiez,aspon si myslim,vztahuje nejaky paragraf.

    Vypovedna doba - ucitel rukojemnikom zamestnavatela?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.