Zavrieť

Porady

Monitor v 9. triedach ZŠ

Mám otázku. Dieťa je v 9. ročníku ZŠ a onedlho budú mať "Monitor". Známky z polročnej klasifikácie neboli najlepšie, nedá sa s ňou ani teraz pohnúť. Kúpili sme všeliaké učebné knihy s príkladmi na monitor, a aj napriek tomu, že my v rodine jej prízvukujeme a prosíme, že by sa mala pripravovať a zapnúť mozgové závity na plné obrátky pre Monitor. Ziaľ odmieta aj to, že budeme sa s ňou pripravovať. Vraj to nie je nutné, (myslím precvičovať si znalosti), lebo niektoré jej kamarátky, kttoré sú už na strednej (a na nich dá viac ako na nás) trvdia, že monitor nemá vôbec žiadný vplyv na jej ďaľší postup...vraj na nič"... a aj keď ho vypracuje na nedostatočnú, nebude mať to následky na ďaĺší polrok. Ako jej to dokázať, že na jej známky na koniec roka môže mať zle skonšený monitoring.
Vážení učitelia, nezávidím Vám Vaše poslanie, ale držím Vám palce a prajem mnoho nervov s dnešnou mládežou,hlavne ak je svojhlavá ako moja vnučka, ktorá nič neakceptuje, lebo to, čo vravíme my, nie je pravda. Chce ísť na strednúú, potom ďalej...má ambície a verte nám, že už strácame nielen nervy...ani psychológ nepomohol. Výsledky od psychológa?!... vraj je šikovná aj múdra, ale neznesie žiadné príkazy a zákazy...vraj si máme akosi nájsť spoločnú reč s ňou. Ale ako? Dajte prosím typ a hlavne napíšte o vplyve monitoru. Ja si myslím, že áno.
Téma je uzavretá.
Usporiadať podľa času

akeber je offline (nepripojený) akeber

žienka domáca , mám rada usmiate tváre aj keď nie vždy mi je do smiechu , nemám rada lož a faloš ,a nadutých snobov ...viac akeber
Ako by si písala o mojom synovi,,,,puberta ! ja sa monitoringu nebojím , v škole sa pripravujú od začiatku školského roku ( aj učitelia ich obháňajú príkladmi matematiky ako sa len dá , tak isto aj v slovenčine ) manžel je učiteľ , tak viem že výsledky monitor. je aj známka učiteľa ako triedu pripravil . Stalo sa už aj , že žiačka s prihláškou na gymnázium si na monitor. poplietla poradie otázok a zvrzla ho a predsa ju prijali. Dnes je detí málo, každá škola si síce vyberá podľa prospechu ( viac ako podľa monit. ),,,,, ( prijme aj žiakov nižším prospechom )vlastne po prijatí na školu si overí znalosti žiaka v prvom polroku . Je povinná 10 roč. školská dochádzka ak žiak prospechovo nevyhovuje navrhne inú školu , ak žiak je záškolák a probl.,,,,,škola ho jednoducho vylúči. Myslím že sa toho netreba báť a deťom treba viac dôverovať.
Naposledy upravil akeber : 15.02.12 at 15:08

Hlasovalo 4 pouzivatelov

Užitočné (4)
terezamaria, Zitulda, Ivana Š, alla66
4

Kristina27 je offline (nepripojený) Kristina27

Kristina27
A ako vám dopadlo testovanie deviatakov, tzv. Komparo? Bola to taká predpríprava.
V škole majú od zač.šk.roka doučovanie zo SJ a z matematiky píšu monitory a kompará z minulých rokov ako precvičovanie. Môj syn je našťastie veľmi dôsledný v tomto, našiel si na internete minuloročné monitory a rieši si príklady, keď nevie, na internete sú správne riešenia a číta si postup. Má cieľ dostať sa na gymnázium. Ale je to v ňom. Ide si za svojím cieľom. Dá sa s ním o tom baviť, niekedy spolu riešime úlohy.
Výhodou je to, že to chce on. Jasné, že ho aj smerujem, ale keby sám nechcel, márna by bola moja snaha.
Držím palce, nech sa vám darí a hlavne veľa šťastia a trpezlivosti. Deň D je asi 14. marca.

Hlasovalo 4 pouzivatelov

Užitočné (4)
alla66, Ivana Š, Zitulda, terezamaria
4

GabiZ je offline (nepripojený) GabiZ

GabiZ
Monitor je určite dôležitý na získanie bodov pri prijímaní na strednú školu. Do úvahy sa berú i priemery koncoročných známok za 6.,7.,8.,a pol rok 9. ročníka. Toto všetko /plus olympiády ak žiak nejaké absolvoval/ vstupuje do hodnotenia, na základe ktorého stredná škola vytvorí kritériá prijatia žiakov. Nepochybne je dôležité získať čo najväčší možný počet bodov, ale na druhej strane čo sa týka školstva, každá škola je financovaná na základe počtu žiakov, kde je stanovený normatív na žiaka a každá takáto škola sa snaží prijať čo najväčší počet žiakov, aby mala financií čo najviac. Samozrejme sčasti to komplikuje limit počtu žiakov v triede a pod. obmedzenia, ale zo skúseností viem, že ak je záujem žiakov na predmetnú školu veľký, snažia sa prostredníctvom zriaďovateľa požiadať o navýšenie počtu tried v školách. Doteraz sa nestalo, žeby sa niektorý žiak neupratal do nejakej školy, myslím si, že obavy sú síce opodstatnené, ale nie tak vážne, aby ste sa takto stresovali a aj vnučku. Naše deti vedia o týchto veciach viac, ako by sme si mysleli a v týchto prípadoch majú pravdu. Už v tomto veku využívajú legislatívne diery na základe skúseností starších rovesníkov, takže netreba sa toho obávať. Vždy existuje možnosť, že ak žiaka na strednú školu hneď na prvý krát neprijmú, treba podať okamžite odvolanie a v 90% sa stane, že ten žiak sa na tú školu, ktorú si určí ako prvú v poradí aj dostane. Je to tým, že žiaci musia uviesť v prihláške 2 až 3 školy a na každú sú pozvaní na tzv. prijímací pohovor /dnes už iba zápis/. Mnohí, ktorí si podali žiadosť na určitú školu ako druhú, alebo tretiu a prijmu ich na prvú ktorú si vybrali, tak v tých dvoch zostáva voľné miesto a to je určené pre tých, ktorí sa nezmestia počtom bodov do výberu, ale v rámci odvolania sa poradie posúva /tí, čo sa neprídu zapísať/ a je šanca, že sa tam dostanú aj takí, ktorí sú v priemere horší. Tak sa stane /a to je podľa mňa aj v dnešnej dobe určitým spôsobom tragédia/, že do vychytenej školy sa dostanú i podpriemerní žiaci. Takže Zitulda, nenúťte ju, v škole majú dosť precvičovania, ktorému sa nevyhne, pokiaľ je šikovná, ako píšeš, tak určite to zvládne a nad očakávania dobre. Niekedy výborní žiaci urobia monitor oveľa horšie ako tí priemerní. Držím palce.

ivuliatko je offline (nepripojený) ivuliatko

medúza medzi čučoriedkami (Július Satinský: "ČUČORIEDKY = dievčatá od 15 do 25 rokov, MEDÚZY od 30 do 80 a po osemdesiatke sú STARÉ PRAŽENICE, ktoré majú obrovský zmysel pre humor a o svete si myslia svoje"). ...viac ivuliatko
Výsledky Testovania 9 (= oficiálny názov monitora) môžu ovplyvniť prijatie na SŠ, ak si Tvoja vnučka vybrala takú školu, kam sa hlási veľmi veľa detí a v rebríčku by sa umiestnila niekde na horšej pozícii. V prijímacom konaní by sa postupne posúvalo poradie smerom dolu až dovtedy, kým sa nenaplní plánovaný počet prijatých, a vtedy by pár bodov (možno aj jeden) mohlo rozhodnúť, že sa nedostane práve na tú jedinú vysnívanú školu. Ak však nie je zameraná na študijný odbor, na ktorom jej extrémne záleží, netreba sa báť, že sa nedostane na dobrú SŠ. Chorý systém financovania škôl spôsobil, že trojkári sa bežne dostávajú na gymnáziá a štvorkári na priemyslovky.
Naposledy upravil ivuliatko : 18.02.12 at 09:23

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

Jana Motyčková
SOMI Trenčín, spol. s r.o.
Treba si pozrieť na stránke školy, kde sa hlási, čo posudzujú pri prijímaní žiakov. Niektoré školy berú do úvahy iba monitory, niektoré iba známky, niektoré kombináciu monitory+známky, pričom váha, ktorú prikladajú monitorom môže byť rôzna.
Napr. syn sa minulý rok hlásil na dve školy, v jednej brali zhruba z polovice známky a z polovice monitory, v druhej jedna známka zlepšená v jednom roku o jeden stupeň robila v hodnotení asi toľko ako o 20-25% lepší priemer z monitorov. Čiže, to že urobil monitory v priemere na 85% zodpovedalo monitorom na 60% + jednotka namiesto dvojky z nejakého (jedného) predmetu na polročnom vysvedčení v deviatej triede.
Dcéra sa teraz hlási na školu, kde monitory vôbec do úvahy neberú a berú do úvahy len známky zo slovenčiny a angličtiny+ talentovky.

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

Zitulda
Jéééj, ved som dnes doobeda dala najlepšiu odpoveď Janke Motyčkovej a téma sa neuzatvorila Pravdepodobne preto, že som sa nepoďakovala Vám všetkým za príspevky. Tak to činím teraz, Ďakujem Vám za všetky príspevky...ujasnené to máme doma všetci
Kto mi poradí-pomôže typom, že čo mám urobiť ak chcem uzavrieť tému?!
Zitulda Klikla som na vyriešené a napísalo: že mám označiť najlepšiu odpoveď

Monitor v 9. triedach ZŠ

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.