Zavrieť

Porady

Čítačka e-kníh pre normálneho smrteľníka zo Slovenska

Pekný deň,
už dva dni čítam všelijaké články o e-čítačkách, lebo som chcel niečo kúpiť. Ale čím viac čítam, tým menej viem čo vlastne potrebujem...
Vedel by tu niekto po lopatisticky vysvetliť/zdôvodniť prečo by si on, ako človek ktorý chce čítať hlavne v slovenčine, prípadne češtine, kúpil tú ktorú čítačku? Nejde mi vôbec o zdôvodňovanie po stránke technických parametrov jednotlivých strojov...to mi už strieka ušami von. Ja chcem vedieť hlavne to, čo sa nikde poriadne a zrozumiteľne nepíše...teda kompatibilita ZAKÚPENÝCH kníh v slovenských e-book obchodoch s jednotlivými pristrojmi. Aby sa mi jednoducho nestalo ze si kupim Kindle a pri prvom nákupe v slovenskom obchode zistím ze "to som si ale blbec dal..."
Lebo Martinus pise ze ich knihy sa na Kindloch citat nedaju...Nechapem ale potom ako je mozne ze na slovenskom trhu ma Kindle 73%...To vsetci co si to kupili citaju hlavne v anglictine?...
Alebo to konvertovanie z jedneho formatu do druheho...Ide konvertovat kniha v nejakom fotrmate, samozrejme nejako sifrovana alebo nejak chranena, do ineho formatu vhodneho pre danu citacku? Teda ze ta ochrana tam zostane, bude to len inak formatovane? Lopatisticky, povedane, mozem si kupit knihu aj u certa dabla, a nemusim sa bat ze si ju nebudem moct na svojej citacke precitat? Teda ze si to budem urcite vediet osetrit na PC? (lebo aj take nazory som cital...)
Som z toho uz chory, milion informacii ale chybaju tie fundamentalne, ktore clovek potrebuje vediet aby nekupil macku vo vreci...alebo aby sa nestal rukojemnikom nejakeho vydavatelstva...
Vie mi prosim niekto jednoducho po lopate povedat ako to funguje a kde je vlastne pes zakopany?
Vopred dakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    mlisa je offline (nepripojený) mlisa

    mlisa
    neviem ti výslovne poradiť ohľadom kompatibility... Ale môj priateľ má Kindle už rok a pol, môj vlastný Kindle je práve na ceste pod stromček a určite by som si nevyberala niečo iné len preto, že to podporuje nejaké konkrétne slovenské kníhkupectvo. Za ten rok a pol čo sledujem používanie Kindle v praxi som v ňom videla asi 3 anglické veci, inak samá literatúra v češtine (priateľ je zameraný najmä na sci-fi a tam je naozaj výber široký, to viem stopercentne), momentálne v ňom má viac ako 9000 kníh v drvivej väčšine v slovenčine a češtine, najmä voľne prístupné (resp. nie priamo v Kindle ale c PC v softe prostredíctvom ktorého sa dá knižnica v Kindle nádherne spravovať, dá sa voľne stiahnuť na calibre-ebook.com). Priznávam že v slovenských e-book obchodoch sme do Kindla nikdy nič nekúpili, skôr v českých (lepšia ponuka, cena, a priznávam že slovenských autorov nečítam takže mi nevadí že ich tam nenájdem). Keď som pozerala tie slovenské pred rokom, ani Martinus, ani ibux nič čo by bolo s Kindle kompatibilné neponúkali. Momentálne sa už konečne začínajú prispôsobovať a rozširovať svoju ponuku aj pre tento formát, možno práve preto že pochopili že viazať si svojich zákazníkov len na jeden formát kompatibilný len s ich vlastnou čítačkou je hlúposť, ktorá tých zákazníkov práveže len odradí. Kindle je rozšírený všade na svete, ak chcú naše kníhkupectvá vstúpiť na tento trh pevnou nohou, musia si uvedomiť (a pomaly aj začínajú), že podstatou je práve kompatibilita s najviac rozšírenou čítačkou, pretože ak mám čítačku s ktorou viem nakúpiť vo väčšine kníhkupectiev len nie napr. v martinuse, zrejme si danú knihu radšej skúsim nájsť inde.
    Takže ak by som ti mala poradiť, premysli si čo chceš najmä čítať, kde chceš nakupovať, aký formát tam ponúkajú. Ak si fanúšik konkrétneho slovenského e-book shopu, kľudne si kúp čítačku podľa toho aký formát ponúkajú. Ak chceš nakupovať v rôznych, vyber si takú ktorá je viac rozšírená. Btw, ponuka e-kníh v našich int. obchodoch je zatiaľ slabá, aj preto by som sa podľa ich ponuky až tak neorientovala...

    Andy Kralik je offline (nepripojený) Andy Kralik

    Andy Kralik
    Adobe DRM sice Kindle precitat nevie.. ale mobi bez problemov ano. Na stranke martinusu je uvedeny aj tento format. Vyslim preto, ze by nemal byt problem s citanim na Kindle, len si musis stiahnut verziu v mobi, nie v adobe drm.

    Pre istotu zavolaj / napis do martinusu a opytaj sa ich. Ale myslim ze by to nemal byt problem.

    arizona je offline (nepripojený) arizona

    arizona
    Tiez som asi pred rokom chcela kupit citacku,tak som prestudovala stovky prispekov a nazorov na nete.
    Nadobudla som pocit, ze ked sa povie citacka, tak asi kazdemu napadne jedine Kindle,lebo je najznamejsia...tiez neverim tomu, ze Slovaci citaju hlavne anglecke knihy. Takze asi je to jedine reklamou.

    Viem, ze ak mas Kindle, tak sa da zaslanim na adresu kindle kniha preformatovat,ale aj tak ma to odradzalo.
    Nakolko citam najma v slovencine a cestine, rozhodla som sa pre SONY PRTS1 , lebo podporuje format v ktorom sa daju nakupovat knihy ktore chcem citat.
    Mam v citacke vyse 800 knih, neviem si predstavit vsetky prekonvertovavat cez Kindle. Sony podporuje EPUB, vela knih sa da v tomto formate najst aj na nete.

    Ale aj mna hnevaju tie mnozstva formatov,neviem, preco sa nemozu nasi predajcovia dohodnut na jednom spolocnom.
    Nedavno som kupila napr. knihu v Raj knih http://rajknih.zoznam.sk/ , ale zial,format tiez nepasoval do mojej citacky,kde knihy kupujem hlavne od Martinusu. Takze som si musela do PC stiahnut ich citacku WOOKY a knihu citat v PC.

    Inak, citacka je super vecicka,drzim palce pri vybere.
    Aj na Porade je zopar starsich tem o citackach,daj si do vyhladavaca, najdes viacero nezorov a tipov.

    Andy Kralik je offline (nepripojený) Andy Kralik

    Andy Kralik
    arizona Pozri príspevok
    Viem, ze ak mas Kindle, tak sa da zaslanim na adresu kindle kniha preformatovat,ale aj tak ma to odradzalo. Nakolko citam najma v slovencine a cestine.....
    Kindle nema problem s diakritikou. Nema problem so slovenskymi ani ceskymi knihami.
    Ma problem s Adobe DRM - nepodporuje / aspon neviem o tom ze by podporovalo / toto specialne hypersuper kodovanie. Treba kupovat knihy vo formate ktory je "otvorenejsi" napr mobi..

    arizona Pozri príspevok
    ale zial,format tiez nepasoval do mojej citacky,kde knihy kupujem hlavne od Martinusu. Takze som si musela do PC stiahnut ich citacku WOOKY a knihu citat v PC.
    Formaty knih sa daju navzajom preformatovavat. A netreba ich posielat cez ziadnu stranku Kindle. Ak teda nie su hypersuper chranene (vid Adobe DRM). Skuste pouzit uz hore spomenuty program calibre ( http://calibre-ebook.com ). Odporucam skusit - mozno si knihu preformatujete tak, ze ju na svojom zariadeni precitate.
    Input Formats: CBZ, CBR, CBC, CHM, DJVU, EPUB, FB2, HTML, HTMLZ, LIT, LRF, MOBI, ODT, PDF, PRC, PDB, PML, RB, RTF, SNB, TCR, TXT, TXTZ
    Output Formats: AZW3, EPUB, FB2, OEB, LIT, LRF, MOBI, HTMLZ, PDB, PML, RB, PDF, RTF, SNB, TCR, TXT, TXTZ
    Naposledy upravil Andy Kralik : 20.12.12 at 12:15

    viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

    viktorviktor
    čítačky hľadaj v diskusnom fóre (vpravo hore), http://www.ebookeater.cz/ v časti Vše o literatuře (All about literature)
    Naposledy upravil viktorviktor : 20.12.12 at 14:03

    doktor23 je offline (nepripojený) doktor23

    právnik - nesporová agenda (nezastupujem na súde, nie som advokát) ...viac doktor23
    Podľa mňa Kindle, hlavne ak nechceš knihy kupovať ale nájdeš si ich free.

    arizona je offline (nepripojený) arizona

    arizona
    doktor23 Pozri príspevok
    Podľa mňa Kindle, hlavne ak nechceš knihy kupovať ale nájdeš si ich free.
    Ja nemam Kindle,ale tiez som si stahovala mnozstvo volne stiahnutelnych knih.

    Indeed je offline (nepripojený) Indeed

    Vylúčený člen Indeed
    arizona Pozri príspevok
    Ja nemam Kindle,ale tiez som si stahovala mnozstvo volne stiahnutelnych knih.
    Aha ! Takže tu je ten DOVOD používania čítačiek !

    A ja som stále nad tým hútal,že akú výhodu može mať nejaký displej oproti viazanej knihe.

    Evkake je offline (nepripojený) Evkake

    Evkake
    Davnejsie sme kupili citacku Pocketbook ziadne problemy s citanim roznych formatov, absolutna spokojnost, prave preto sme dalsiu tiez vybrali Pocketbook, len vyssiu verziu. Obe maju dobre citatelny podsvieteny displej, prehravaju video, fotografie, wifi, nova ma vacsi 10" displej, radio a vstavanu kameru, co sice nie kazdy potrebuje, no na druhej strane ak je ta moznost, tak potesi. Co sa tyka Kindle, ma obmedzenejsie formaty, co mi ale skutocne na Kindle citackach vadi je, ze nemaju slot pre externu SD kartu. Teda popravde, nepatrala som, ci je to u Amazonu standard, ale tie citacky, ktore prichadzali do uvahy, slot na externu kartu nemali, pre mna je to obrovske minus. My mame knihy, clanky, casopisy, filmy, hudbu,.. roztriedene podla tematiky na kartach, ak by som mala obmedzenu pamat, vadilo by mi to, nestacila by mi a mazat, alebo presuvat obsah, pretoze mam malu pamat rozhodne nechcem.

    sthruska je offline (nepripojený) sthruska

    sthruska
    alebo presuvat obsah, pretoze mam malu pamat rozhodne nechcem.

    No vidíš a ja sa to nestarám Mne sa to všetko priamo maže samé
    Veď ide Silvester.

    arizona je offline (nepripojený) arizona

    arizona
    Indeed Pozri príspevok
    Aha ! Takže tu je ten DOVOD používania čítačiek !

    A ja som stále nad tým hútal,že akú výhodu može mať nejaký displej oproti viazanej knihe.
    Mylis sa!
    Vyhoda citaciek je v tom, ze citacka ma iba par gramov, nezaberie vela miesta,mozes ju mat vzdy pri sebe v kabelke.

    -Kto vela cestuje usetri si vlacenie tazkych knih v kufri...
    -Aj napr. take cakanie u lekara,ci na uradoch dokaze sprijemnit, predtym som kupovala nejake casopisy,teraz staci siahnut do kabelky
    -Kto sa uci napr. cudzie jazyky, vzdy ma ucebnice so sebou, moze sa ucit, pisat poznamky a pod.
    - Neraz sa mi stalo, ze vecer som si chcela nieco nove precitat,obchody boli zatvorene, musela by som cestovat do knihkupectva. Teraz mi staci knihu kupit z domu a za chvilu citam...aj o pol noci :-D

    atd.

    Napriek tomu, ze citacka ma vela vyhod, doma mam aj klasicku kniznicu,kde rada siahnem po papierovej verzii knih.

    mecky je offline (nepripojený) mecky

    mecky
    arizona Pozri príspevok
    -Kto sa uci napr. cudzie jazyky, vzdy ma ucebnice so sebou, moze sa ucit, pisat poznamky a pod.
    tu len doplnim ze niektore citacky obsahuju (pripadne sa da nejakymi carami doplnit) slovnik, takze nieje problem citat cudzojazycne knihy, a pripadne problemy konzultovat so slovnikom (osobne to tak pouzivam na telefone)
    Evkake nase obe maju vstavane slovniky, staci oznacit slovo, otvori sa slovnik s prekladom, je to ozaj prakticke

    Evkake je offline (nepripojený) Evkake

    Evkake
    sthruska Pozri príspevok
    alebo presuvat obsah, pretoze mam malu pamat rozhodne nechcem.

    No vidíš a ja sa to nestarám Mne sa to všetko priamo maže samé
    Veď ide Silvester.
    ...jooj a kolko informacii sa mne vymazava, presuva, schovava, pricom zasadne tie, ktore nutne potrebujem. Nepotrebne hluposti, tak tie sa stabilne drzia (iskrickovy slub si dodnes pamatam ). ... a co je vsak smutne, ze je to s vekom stale horsie a horsie...
    sthruska Naopak. Stále sa to zlepšuje. Zabúdam viac!

    Lubopp je offline (nepripojený) Lubopp

    Lubopp
    No tak som nakoniec kúpil ten Kindle, tuším je to 5ka. Najlacnejšiu mali v Tescu...a bez čakania...
    Už som aj preformátoval zopár voľných kníh z EPUB do MOBI formátu, pomocou SW Calibre. Výsledok je pozitívny. Zatiaľ...
    Ak sa s tým troška pohrám, dám vedieť či som dobre kúpil, či zle...
    Ale tá ilúzia že čítam z papiera je fakt nečakaná...očakával som že je to len klasický marketingový pressing a že ako zvyčajne, skutočnosť je úplne niekde inde...ale v tomto prípade nejde len o propagandu, skutočne je to veľmi príjemné čítanie, s LCD displejom sa to vôbec ale vôbec nemôže porovnávať...(viem že sa to ani nedá, to hovorím len aby som zdôraznil ten rozdiel...)
    Naposledy upravil Lubopp : 03.01.13 at 22:28 Dôvod: doplnok

    doktor23 je offline (nepripojený) doktor23

    právnik - nesporová agenda (nezastupujem na súde, nie som advokát) ...viac doktor23
    moje deti mi prave vcera jeden Kindle odpalili. Myslite, ze sa da displej vymenit za nejaku rozumnu cenu?

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    arizona Pozri príspevok
    Ale aj mna hnevaju tie mnozstva formatov,neviem, preco sa nemozu nasi predajcovia dohodnut na jednom spolocnom.
    Trochu poopravím ...asi len k omylu došlo ....nie predajcovia , ale výrobcovia ...

    Dohoda ale nepripadá v úvahu ....šak si vezmi , donedávna každý výrobca mobilu mal inú nabíjačku , teraz je už pripojenie kompatibilné...

    Ide len a len o biznis...
    Šak o čo iné ???

    Indeed
    Aha ! Takže tu je ten DOVOD používania čítačiek !
    A ja som stále nad tým hútal,že akú výhodu može mať nejaký displej oproti viazanej knihe.
    Dobré ránko stará mať ...

    Výhoda je skôr v tej úspore miesta ...nemáš plnú knihovničku doma , ale predsa máš plno kníh...
    Tiež je čítačka dobrá na tie cesty ...
    ...atď ...

    No čítačka ( raz darmo ) nenahradí to listovanie v klasike ...vôňu papiera ....

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Ja osobne som toho názoru , že keď už , tak úplne stačí ten tablet ...
    Takpovediac 3 in 1 .......alebo X in 1 ...

    Jeden má pripojenie na sieť , aj telefonovať môže ....a aj nejakú tú knihu do pamäte si môže dať ...

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.