Zavrieť

Porady

Rekonstrukcia elektro rozvodov

Zdravim Vas.

Zaujima ma, aka je priblizna cena komletnej rekonstrukcie elektro rozvodov v panelovom bytovom dome, co vlastne taka kompletna rekonstrukcia zahrna, co je k tomu potrebne a ako asi dlho trva (ak to robi firma) ?
Dakujem
Usporiadat
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

presne tak, prace na hlavnom stupacom vedeni nijak nesuvisia z rozvodmi v byte. 45 rocne hlinikove rozvody su nebezpecne samo o sebe - bez ohladu na to co ich napaja.

K materialu stupaciek:
Za istych okolnosti sa mozu tieto rozvody urobit z hlinika, pretoze prierezy hlinikovych vodicov nad 16 mm2 uz netrpia problemom tecenia hlinika tak ako nizke prierezy. Ta cen aje tam tiez o ocsi nizsia - co vacsinou beru laici ako jediny parameter.
Pravda ale je, ze vzhladom na dolezitost a sposob rozvodu energie v bytovke si to asi ziadny zodpovedny elektrikar nedovoli a v takomto pripade sa spolahne na med.
Takze mojou radou by bolo jednoznacne robit tieto rozvody z medi - podla mna tam nie je nad cim uvazovat. uspora na materiali nie je hodna tych zhorsenych vlastnosti. Aj ked norme to priamo neodporuje, ale....treba pouzit zdravy rozum.
0 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

Mne je to vsetko jasne, ale mne islo o to, ze, ja v byte vymenim komplet na med a co ked sused nevymeni a nemozem ho donutit, byva nadomnou, bude mat v byte stare 45 rocne a v spolocnych priestoroch budu medene. Islo mi o to, ci ten rozdiel v materiali moze sposobit problem, napr. poziar, to, ze je to stary material, mne zname je.A aj to, ze to treba vymenit. No, 70 rocni majitelia maju iny pohlad na vec. Mne ide o bezpecnost mojej rodiny.ide mi o ten roziel v materiali, odpoev ste mi dali, dakujm
0 0
jess jess

jess je offline (nepripojený) jess

žienka
Ahojte, kúpili sme pred 3 rokmi byt, ktorý bol rekonštruovaný. Či aj elektr.rozvody, to neviem. Dom má okolo 40 rokov. Problémom je, že vo všetkých izbách máme neskutočnú spotrebu žiaroviek .... proste, zapálime vypínač a žiarovka pukne. V obývačke, keď zapnem vysávač, vyráža poistky (žehlička v tej istej zásuvke nie) - vypadne celý zásuvkový obvod v byte. Kde môže byť problém ?
0 0
Peggynka Peggynka

Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

mám svoj svet
Zavolaj elektrikára,nech skontroluje a pomeria a podľa toho sa zariaď.Myslíš,že ide len o spotrebu žiaroviek ?
0 0
jess jess

jess je offline (nepripojený) jess

žienka
Veď práve preto. Myslím že to bude horšie. Žiarovky by boli ten najmenší problém.
0 0
juraj:-) juraj:-)

juraj:-) je offline (nepripojený) juraj:-)

TO alaya1:Každý byt je samostatné isteny. Má aj samostatné rozvody. Teda to že bude stupačka nová, ale byt starý (čo sa týka rozvodov ele.) by nemalo vadiť. Nemôže sa spájať hlinik a med pod jednu svorku, podobne ako med s pozinkom, či iným materialov. Ale to by elektrikár mal vedieť že to nemôže tak spraviť. jedine čoho by som sa bál pri tom, že vy si vymenite rozvody a sused nie je požiar u suseda a prípadne škody ktoré môžu aj vás postihnuť (ak býva pod vami, budete mať vyudeny byt, ak nad vami zas ho budete mat vytopený od hasičov.) Jedine čo by ste mohli podniknuť je, zavolať nejakého revizáka, nech premerá všetky byty a odstráni zistené nedostatky. Tuto prevenciu budete musiet robit castejsie ako pri medi a to len z bezpečnosti, pretože starý hlinik ako písal tienik je časovaná bomba.
2 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

V tomto smere, opat ako obycajne zlyhava nasa vlada a tvorcovia zakonov. Idu sa predbihat v somarinach typu aku farbu ma mat lekarnicka (nepodstatna vec) alebo v tom ze sa rozhodnu ze ziarovka je zly zdroj svetla (zavadzajuce a v principe klamlive) ale riesit veci kde fakt ide o zivot, to ich zjavne netrapi.
Takze ako to vypada u nas. Pre rodinny dom je povinna len vychodiskova revizia - lebo je to podmienka vydania kolaudacneho rozhodnutia. Ale nasledne nie je nikde prikazane aby si to clovek dal kazdy 5 rokov prehliadnut. Vela krat mu to objasni az poistovna pri zamietnuti plnenia poistnej udalosti. A v podstate ide o jediny rozumny sposob ako moze laik udrzat svoju instalaciu bezpecnu. Pretoze elektrika je potvora - ju nevidno. Prasknuty vodovod si vsimne kazdy a zavola opravara aby to poriesil. Ale napriklad zvyseny prechodovy odpor ochranneho vodica si laik nema ako vsimnut. Az teda do chvile ked dojde k nejakemu urazu elketrickym prudom. Ale vtedy to byva uz velakrat neskoro.
V cinzaku je to taky mackopes - stupacky a ostatne casti spolocnych obvodov vlastnite ako spolocenstvo vlastnikov, teda vztahuju sa na vas podmienky ako napriklad na firmu a zakon kaze pravidelne robit revizie. Rozvody v byte vlastnite ale ako samostatna osoba a zakon vam neprikazuje nic.
No a aby som bol kriticky aj do nasich radov, problem su aj "revizaci" co vam reviznu spravu vypisu v lepsom pripade stojac vo dverach, kde si aspon overia ze funguje svetlo v predsieni, alebo v horsom pripade to vypisu pekne doma a poslu postou tesiac sa zo svojich "tazko" zarobenych 50€. A potom ja vypadam pred ludmi ako blbec ked si dovolim za to iste pytat ovela viac - lenze mne to netrva 5 minut, ale par hodin poctivej prace. No a kedze v 99% je rozhodujucim a jedinym parametrom cena, vyzera to potom ako to vyzera...
3 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

Este otazka, kolko stoji a ako dlho prebieha vymena elektroinstalacie v rodinnom dome, napr. typicka poschodova kocka. a to iste napr. v 4.izb. byte., je nutne davat med, ked je to ovela drahsie? je aj ina moznost?
0 0
Xanti Xanti

Xanti je offline (nepripojený) Xanti

alaya1 Pozri príspevok
Este otazka, kolko stoji a ako dlho prebieha vymena elektroinstalacie v rodinnom dome, napr. typicka poschodova kocka. a to iste napr. v 4.izb. byte., je nutne davat med, ked je to ovela drahsie? je aj ina moznost?
Cena vždy sa odvíja od množstva materiálu, a od požiadaviek klienta. Ak chce mať s elektrikou pokoj, tak ju naddimenzuje trošku, tj. viac materiálu, viac káblu... viac ističov, prúdových chráničov.
Myslím, že sa nedá zovšeobecniť cena.
Akurát včera mi známy hovoril, že jeho bratanec menil komplet elektriku v 3 izb. byte v PO .. a stálo ho to 1500 e. Veľa málo? Ťažko posúdiť ak človek nevie čo tam všetko je alebo nieje.
A ako dlho prebieha elektroinštalácia a ako? No aj to závisí od toho z čoho je dom postavený resp. ináč sa mení elektrika v panelovom byte, kedy sekanie drážok je oveľa náročnejšie na čas .. ako v rodinnom dome postavenom s tehál, kedy je to sekanie oveľa jednoduhšie a aj rýchlejšie a menej prácne.
0 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

xanti, dakujem, mam moznost kupi domu, tak uvazujem a kalkulujem.ale to si ani neviem predstavit, co to obnasa zit v dome, kde sa seka.
0 0
Xanti Xanti

Xanti je offline (nepripojený) Xanti

alaya1 Pozri príspevok
xanti, dakujem, mam moznost kupi domu, tak uvazujem a kalkulujem.ale to si ani neviem predstavit, co to obnasa zit v dome, kde sa seka.
Hm... no ono je také práce lepšie urobiť pred nasťahovaním, partia čo robila mne nové rozvody v dome urobili na hrubo elektriku na 100 m2 podlahovej plochy za jeden deň ( boli 4 ludia ).. teda sekali, rezali , ťahali káble a vrtali do steny diery na krabičky.
Potom sa dá už omietať a podobne. A čo sa týka rozvádzača, tak mi ho robil 1 človek asi 2 dni .. ked porátam dokopy tie hodiny čo sa s tým bavil. A další deň kým pozapájal.

Potom sa vieš sústrediť urobiť si kuchynu kúpelku a aspon 1 izbu aby si sa vedela nasťahovať, a ostatné riešiť za pochodu.
0 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

xanti, je to dost komplikovane, nakolko v dome byva este rodina. kebybol prazdny, je to v pohode, uvidim, ako sa zariadime. Bude to o drzku-)
0 0
lapejko lapejko

lapejko je offline (nepripojený) lapejko

živnostník remeselník
môžem posunúť položku z vyúčtovania v trojizbovom byte s pred polroka: práca so sekaním 850,00, základný materiál t.j. 18 M rozvádzač s ističmi, krabice a káble 400,00, ventilátory, senzor vlhkostný a pohybové, vypínače a zásuvky elektrické, TV aj dátové asi 500,00.
1 0
Peggynka Peggynka

Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

mám svoj svet
Tak už to začína:včera prišli dvaja žoviálni "majstri".Všetko im bolo jasné,stukali ako to bude pracné a že treba všetko sekať a akí sú oni dobrí,lebo si ich ľudia chvália,keď za nich myslia,že dobré je mať zásuvku aj na balkóne.Ešte nedostali ani cent a už vedia,že to teda bude lepšie bez faktúry a oni všetko donesú.
Kto staval dom,vie o akých majstroch hovorím,zažila som to a pripadá mi to,že takíto to všetci študovali na divadelnej fakulte.A teraz otázka:keď mám všetky rozvody v trubkách,dá sa to vymeniť?Lebo majstri tvrdia,že medené káble tam nevojdú a treba všetko sekať.Je jasné,že si zavolám ešte ďalšieho odborníka,ale musela som sa ísť pozrieť do zrkadla,či fakt vyzerám ako idiot,keď takto so mnou jednajú.
Dom sme stavali pred 30-mi rokmi a už si to nepamätám a muž mi už neporadí.Ďakujem vopred za info.
0 0
Ferdosondo Ferdosondo

Ferdosondo je offline (nepripojený) Ferdosondo

Nie vždy to ide povťahovať. Treba vyskúšať, ak nepôjde, treba sekať.
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

Peggynka Pozri príspevok
Tak už to začína:včera prišli dvaja žoviálni "majstri".Všetko im bolo jasné,stukali ako to bude pracné a že treba všetko sekať a akí sú oni dobrí,lebo si ich ľudia chvália,keď za nich myslia,že dobré je mať zásuvku aj na balkóne.Ešte nedostali ani cent a už vedia,že to teda bude lepšie bez faktúry a oni všetko donesú. Kto staval dom,vie o akých majstroch hovorím,zažila som to a pripadá mi to,že takíto to všetci študovali na divadelnej fakulte.A teraz otázka:keď mám všetky rozvody v trubkách,dá sa to vymeniť?Lebo majstri tvrdia,že medené káble tam nevojdú a treba všetko sekať.Je jasné,že si zavolám ešte ďalšieho odborníka,ale musela som sa ísť pozrieť do zrkadla,či fakt vyzerám ako idiot,keď takto so mnou jednajú. Dom sme stavali pred 30-mi rokmi a už si to nepamätám a muž mi už neporadí.Ďakujem vopred za info.

technicky vzate skutocnost je takato:

ak je vsetko v trubkach a trubky su priechodne (zistime tak ze povodne droty su pohyblive a daju sa vytahovat) tak povodne droty sa vyhadzu a natiahnu sa nove vodice typu CY, prislusnych prierezov a farieb. Samozrejme, toto je trosku pracnejsie, ale pre obyvatelov domu cistejsie - neseka sa.

Ak ale trubky nie su, alebo su poprerusovane, tak fakt len sekat a v tom pripade pouzit kable typu CYKY, to je v tom pripade vyhodnejsie riesenie.
1 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať