Zavrieť

Porady

prerušenie živnosti a jej obnovenie do podania dp - kam uviesť úhrady v čase prerušenia?

poradaci prosim poradte, ako u danovnika - jednoduche uctovnictvo, zivnost prerusena od 5.7.2013 do 5.1.2014 zaradit uhrady v case prerusenia.
ku dnu podania dp je uz zivnost aktiva, takze nepouzijem §17 zdp a nevyplnam r.41/42dp.
uctovne vykazy su vystavene ku dnu 5.7.2013 - kedy sa uzatvarali uctovne knihy. ku koncu roka sa uz neotvarali.
kam mam teda zapisat uhrady pohladavok a zavazkov ktore mal v case prerusenia zivnosti? este do penazneho dennika? s akym dátumom uctovania? alebo cez uzavierkove operacie - nepenazne?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Cecilia je offline (nepripojený) Cecilia

    Cecilia
    Ja som to vyriešila takto:
    V prípade obnovenia živnosti do lehoty podania daňového priznania účtujem po 5.7.2013 výdavky (poplatky banke, telefón a pod) ako VNZD a príjmy, súvisiace s podnik. činnosťou uhradené po 5.7.2013 ako POZD (napr. odkúpenie vrátnych obalov, úhrada FA vystavenej pred 5.7.2013)
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    marjankaj A prečo úhradu záväzkov dávaš ako VNZD?
    Cecilia mala som na mysli záväzky ktoré vznikú počas prerušenia živnosti napr. telefón za 8,9,10/13. Záväzky, ktoré boli uhradené počas prerušenia živnosti, ale vznikli do 5.7.2013 účtujem ako VOZD
    matka7 dakujem, no to uctovanie pocas prerusenia zivnosti - stale nad nim vaham. pocas prerusenia zivnosti by som asi nemala uctovat v penaznom denniku. uctovne knihy sa uzatvorili a znovu sa otvoria az 5.1.2014.
    vykazy by som mala podat podla stavu k 5.7.2013 a potom tu vidim nesulad medzi podavanymi vykazmi a danovym priznanim.
    matka7 uz mam aj odpoved z drsr, odpovedali mi naozaj velmi rychlo: Dobrý deň,

    Podľa § 17 ods. 8 zákona o dani z príjmov základ dane v zdaňovacom období, v ktorom dochádza k skončeniu podnikania daňovníka podľa § 6 zákona o dani z príjmov upraví daňovník, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, alebo ktorý vedie evidenciu podľa § 6 ods. 11 alebo 14, o cenu nespotrebovaných zásob, zostatky vytvorených rezerv podľa § 20 ods. 9 písm. b),d) a e) a opravných položiek k nadobudnutému majetku, výšku záväzkov, ktorých úhrada sa považuje za daňový výdavok podľa § 19 , a výšku pohľadávok, ktorých inkaso sa považuje za zdaniteľný príjem, okrem pohľadávok uvedených v § 19 ods. 2 písm. h) prvom až piatom bode a písm. i) a o pomernú výšku nájomného vrátane finančného prenájmu, ktorá pripadá na príslušné zdaňovacie obdobie alebo jeho časť. Pri ďalšom predaji nespotrebovaných zásob sa zahrnie do základu dane iba rozdiel, o ktorý prevyšuje cena, za ktorú boli nespotrebované zásoby predané, cenu nespotrebovaných zásob už zahrnutých do základu dane.
    Podľa § 17 ods. 9 ZDP na účely zistenia základu dane podľa odseku 8 daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, skončením podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo prenájmu je zánik oprávnenia, osvedčenia alebo iného rozhodnutia na výkon činnosti, prerušenie alebo pozastavenie a neobnovenie podnikania do lehoty na podanie daňového priznania s výnimkou sezónnych činností alebo skončenie poberania príjmov z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo poberania príjmov z prenájmu.

    Ak daňovník pozastaví podnikanie v roku 2013, pričom obnoví podnikanie do lehoty na podanie DP za rok 2013 (do konca marca 2014), pre daňové účely nedochádza k skončeniu podnikania (§ 17 ods. 9 ) k termínu pozastavenia podnikania a daňovník v tomto prípade nemá povinnosť úpravy základu dane podľa § 17 ods. 8 zákona o dani z príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2013.Rovnako daňovník v tomto prípade, ak teda nedôjde k skončeniu podnikania podľa § 17 ods. 9 - preruší a obnoví do lehoty na podanie DP, nemá povinnosť vykonať mimoriadku účtovnú závierku ku dňu pozastavenia živnostenského oprávnenia.

    Ak daňovník pozastaví podnikanie v roku 2013, pričom ho do termínu na podanie DP za rok 2013 (do konca marca 2014) neobnoví, pre daňové účely dochádza k skončeniu podnikania ku dňu jeho pozastavenia. Daňovník uzatvára účtovné knihy ku dňu pozastavenia podnikania, a vzniká mu povinnosť úpravy základu dane podľa vyššie citovaného ustanovenia § 17 ods. 8 ZDP. Podľa § 16 ods.6 písm. b) zákona č.431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov /ďalej len zákon o účtovníctve/ ku dňu skončenia podnikania je potrebné uzavrieť účtovné knihy a vykonať mimoriadnu účtovnú závierku. Pri uzavretí účtovných kníh podľa § 8 ods.4 postupov účtovania pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva sa položky zvyšujúce a znižujúce základ dane (§ 17 ods.8 písm. a) zákona o dani z príjmov) účtujú v peňažnom denníku ako uzávierkové účtovné operácie. Možno uviesť, že tieto položky zvyšujúce a znižujúce základ dane sú v nadväznosti na § 8 ods.4 postupov účtovania súčasťou príjmov a výdavkov ( z uvedeného dôvodu sa v tomto prípade v daňovom priznaní nevypĺňajú riadky č. 41,42).

    Zaver: dakujem cecilia, urobim to tak ako navrhujes teda douctovanim do PD, a vykazy vystavujem k 31.12.2013.
      zbaliť

    prerušenie živnosti a jej obnovenie do podania dp - kam uviesť úhrady v čase prerušenia?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.