Zavrieť

Porady

Hmotná núdza – dvojizbový byt predať, prenajať, či dať do podnájmu?

Žijem sama bez akéhokoľvek príjmu v dvojizbovom byte v malom meste, kde je vysoká nezamestnanosť, ekonomicky som úplne na dne. V zákone o pomoci v hmotnej núdzi sa uvádza, že „možnosť zabezpečiť si príjem alebo zvýšiť si príjem predajom majetku alebo prenájmom majetku sa neskúma, ak ide nehnuteľnosť, ktorú užíva domácnosť na primerané trvalé bývanie“. Ak žijem úplne sama v dvojizbovom byte je to „primerané trvalé bývanie“, alebo musím takýto byt predať, prenajať, či zobrať k sebe niekoho do podnájmu? Poradí mi prosím niekto, či mám nárok na pomoc v hmotnej núdzi ak žijem úplne sama v dvojizbovom byte a som pritom bez akéhokoľvek príjmu?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    nuž - kvôli priznaniu dávky ho nemusíš predať, ani prenajímať ... už iná vec je, či tie náklady na byt "utiahneš" - aby si nemala dlhy a ... "následky"
    presne pozri tu - či spĺňaš podmienky http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a...ml?page_id=225
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    jmala Ďakujem za zaslanie hyperlinky – skúšala som viackrát sa dostať na odkazovanú webovú stránku, nejde však otvoriť, asi majú na UPSVAR-e odstávku servera, pozriem si to zajtra.
    Položila som túto svoju otázku preto, lebo pani na referáte pomoci v hmotnej núdzi mi oznámila, že mám veľký byt len pre seba (keďže žijem sama) a že namiesto snahy o získanie pomoci v hmotnej núdzi mám radšej k sebe do bytu zobrať niekoho do podnájmu.
    Katy a R daj si žiadosť - uvedieš a doložíš tam všetko potrebné .. ( a možno pani mala veľmi dobrého nájomníka pre teba - žeby sa ti to oplatilo viac, ako nejaká dávka ...
    jmala Ďakujem za odpoveď.
      zbaliť

    Xanti je offline (nepripojený) Xanti

    Xanti
    Nemusíš predať, ani prenajať byt lebo ho užívaš na trvalé bývanie. Požiadaj o dávku v hmotnej núdzi a príspevok na bývanie.
    Ide o iný majetok ak by si mala 2 byty tak by si nebola v hmotnej núdzi.
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    jmala Nie nemám dva byty a ani iný majetok, okrem svojho dvojizbového bytu nevlastním nič a ozaj som ekonomicky úplne na dne.
    Položila som túto svoju otázku preto, lebo pani na referáte pomoci v hmotnej núdzi mi oznámila, že mám veľký byt len pre seba (keďže žijem sama) a že namiesto snahy o získanie pomoci v hmotnej núdzi mám radšej k sebe do bytu zobrať niekoho do podnájmu.
    Xanti Pani sa asi zle vyspala, 2 izbák nie je veľký byt môj názor. Požiadaj o dávku musia ti dať písomné rozhodnutie a tam to iste tak nezdôvodnia.
    misoft Tá "pani" je teda riadna ****, keď ti to povedala. Nikde v zákone nie je stanovené, aký veľký byt musí byť, aby sa poskytoval príspevok na bývanie. Ale to je typické pre takýchto "úradníkov" - oni sami často ani zákony nepoznajú - ale koľko mu má na účet nabehnúť, tak to vedia presne...
    Soňa K Nech si pani na referáte skúsi zobrať do podnájmu cudzieho človeka, keď je to také jednoduché. Treba sa pokúsiť poriešiť príjmovú časť zárobkom za prácu. Či ?
      zbaliť

    Ferdosondo je offline (nepripojený) Ferdosondo

    Ferdosondo
    Ći je pani na úrade taká, alebo onaká je jedna vec. Aj keď dostaneš príspevok na bývanie( 80€ asi), tak z toho ťažko uhradíš nájom.
    Potrebuješ riešiť svoju situáciu. Prácu nemáš, tak Ti pani navrhla prenajať časť bytu, alebo ho predať a ísť do menšieho. Nevidím na tom nič zlé.
    Ak to však necháš plávať tak ťa časom zožerú nezaplatené dlhy a z nich vyplývajúci exekútor.
    erik555 prispevok v hmotnej nudzi cini 61,60€ a prispevok na byvanie pre jednotlivca 55,80€...spolu 117,40€
    Ferdosondo Dík za upresnenie.

    Hmotná núdza – dvojizbový byt predať, prenajať, či dať do podnájmu?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.