Zavrieť

Porady

Moze zlato hrdzaviet?

Dostala som zlate nausnice a cca po roku mi hacik ktory ide do ucha zacal hrdzaviet.so ziadnymi zlatymi nausnicami sa mi to nikdy nestalo.
Poradte co s tym.Dakujem
Usporiadat
mareko mareko

mareko je offline (nepripojený) mareko

buchač Pozri príspevok
Na doplnenie , aj roztaviť v peci alebo rozpustiť v lúčavke kráľovskej ....
...a dosť často odplaviť vo vaňovom odtoku, najmä pri retiazkach
0 0
plada plada

plada je offline (nepripojený) plada

Mne tiež zlato stmavne vtedy, keď budem v priebehu týždňa chorá. Pre mňa je to indikátor nejakej choroby. Zlato vyčistím a po vyzdravení už nestmavne.
Pĺada
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
mareko Pozri príspevok
To, že na zákazku robený šperk nemá punc nemusí nutne znamenať, že nie je zlatý. Niektorí drobní zlatníci vyrábajú z doneseného zlata šperk bez puncu a robia to väčšinou vtedy, keď je to pre priateľov. Neviem prečo to tak je, ale tiež som sa s tým už stretla. Zrejme nemajú potrebné certifikáty alebo niečo podobné. Vtedy sú aj ich ceny za prácu oveľa nižšie ako v regulérnych zlatníctvach.
Žiaden zlatník nemá a ani nikdy nebude mať certifikát na puncovanie .

Túto výsadu má len PUNCOVÝ ÚRAD SR a robí to z nasledovného dôvodu , samozrejme za úplatu .

http://www.pusr.mscnet.sk/privitanie.html

Falšovanie

Falšovanie puncových značiek Podľa zákona č. 10/2004 Zb. (puncový zákon), všetky zlaté, strieborné a platinové šperky ponúkané na predaj v našich obchodoch musia prejsť kontrolou na Puncovom úrade SR a na jej základe pracovníci puncovej kontroly označia tovar príslušnými značkami - puncami. Týka sa to aj dovozových šperkov i šperkov zhotovených na zákazku v zlatníctve.

Zákazníkovi by sa nemalo stať, aby legálne zakúpený tovar nebol označený platnou puncovou značkou. Stáva sa však, že ľudia kúpia a predávajú medzi sebou na ulici, na burzách alebo na inzerát nepuncované šperky, alebo označené nezodpovedajúcimi, prípadne neplatnými značkami. Najčastejšie ide o šperky dovezené nelegálne z cudziny.
0 0
mariquita mariquita

mariquita je offline (nepripojený) mariquita

Každý registrovaný zlatník na puncovom úrade, ma pridelný svoj výrobný pucn-značku od puncového uradu. Šperky ktoré vyrába opuncuje každy registrovaný zlatník svojou značkou a značkou v akej rýdzosti šperk vyhotovil. Ak presiahne šperk 0,50g na zlato a 2g na striebro musi daný šperk dať ešte opuncovať aj na puncovom úrade, (za čo aj plati) do týchto vah 0,50g na zlato a do 2g na striebro stačia aj punce zlatníka bez štátneho puncu. A to že niektorý zlatnik neopuncuje svoje šperky môže znameť aj to,ho vyrobil na ,,čierno,, že šperk vyrabal z doneseneho materialu od zákaznika-známeho, ktorý nedal niekde v specializovanej predajni prepracovať. (za čo sa tiež plati) Pretože väčšina poctivých zlatikov z doneseného materialu nevyraba ale dáva ho pretavyt a da si spraviť analýzu či skutočne to zlato je rydzosti 585 a nie napr 580 alebo ine.... a dava to prepracovať v špecializovaných predajniach aby šperk vyrábal z kvalitne prepracovaného materialu,čo pri takýchto zlatnických odlievaniach-taveniach nemusi vždy vyjsť na 100% kvalitne odliate a môžu sa v materiáli vyskýtnuť aj porozne miesta čo laicky povedane su akokeby bublinky čo pri vylešteni vyzerá akokeby bolo plno malých dierok vedla seba.
1 0
willma willma

willma je offline (nepripojený) willma

mariquita
Každý registrovaný zlatník......
asi si odborník na šperky, ale skús si trošku odsledovať aj dátum toho ktorého príspevku
0 0
mariquita mariquita

mariquita je offline (nepripojený) mariquita

ja som sa sem dnes dostala len uplnou nahodou,lebo som hľadala isté informácie a nedalo mi nereagovať na niektore veci aj keď su stare. Reagovala som preto.že ak by niekto hľadal určité informácie a natrafil by na moju tak by mu mohla možno pomôcť.
3 0
ivka70 ivka70

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

willma
mariquita
Každý registrovaný zlatník......
asi si odborník na šperky, ale skús si trošku odsledovať aj dátum toho ktorého príspevku
Myslim, ze v tejto diskusii to vobec nie je prekazkou, ze povodna diskusia je par rokov stara. Naopak, ten prispevok vela vysvetluje a moze pomoct aj v buducnosti pri hladani odpovede na rovnaku otazku.
3 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

mariquita
Každý registrovaný zlatník na puncovom úrade, ma pridelný svoj výrobný pucn-značku od puncového uradu. Šperky ktoré vyrába opuncuje každy registrovaný zlatník svojou značkou a značkou v akej rýdzosti šperk vyhotovil. .......................
....ale nie punc!
Puncom označiť výrobok z drahého kovu má právo jedine PUNCOVÝ úrad.
http://www.puncovyurad.sk/?IDe=151928
daj si otvoriť zákon 94/2013 Nový puncový zákon a pozri sa na §13:

§ 13
Starý tovar a opravený tovar
(1) Starý tovar, ktorý má byť predmetom obchodovania, predkladá na puncovú kontrolu iná osoba, ako je
jeho výrobca alebo dovozca, s vyznačením počtu kusov,
druhu a hmotnosti starého tovaru.
(2) Opravený tovar predkladá na puncovú kontrolu
výrobca spolu s vymenenou súčasťou.
Takže.....?
A zlatník nie je úradná osoba, takže nemôže žiadny drahý kov puncovať!
Úradné označovanie tovaru
§ 17
1) Pre každú zákonnú rýdzosť tovaru a pre každý
drahý kov je ustanovená puncová značka.
(2) Originály vzorov puncových značiek sú v správe
úradu.

(3) Tovar, ktorý má zákonnú rýdzosť a predpísaný
stav, úrad trvalo označí príslušnou puncovou značkou
alebo ho označí iným spôsobom podľa § 18 ods. 3. Ak
má tovar vadu, ktorú možno odstrániť, úrad vyzve
predkladateľa, aby ju odstránil a označenie tovaru vykoná po jej odstránení.
(4) Úrad na základe žiadosti predkladateľa označí tovar, ktorý má zákonnú rýdzosť a predpísaný stav značkou úradu a spoločnou kontrolnou značkou.12)
(5) Cudzí tovar s inou ako zákonnou rýdzosťou, ktorá
je zákonnou rýdzosťou podľa právnych predpisov štá-
tu, z ktorého tovar pochádza, a sú vyššie, ako sú najnižšie zákonné rýdzosti podľa § 4 ods. 2 až 4 pre jednotlivé drahé kovy, označí úrad puncovou značkou pre
najbližšiu nižšiu zákonnú rýdzosť.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Na naše trhy prenikajú rôzne výrobky, ktoré možno nedokážu konkurovať kvalitou, ale ich cena je určite prívetivejšia. Vieš odkiaľ sem prenikajú a je možné (bez stanovenia chemickej analýzy) zistiť či aj bežný obchodník nezačína (v rámci maximalizácie zisku) ponúkať niečo, čo nie je pre mňa ako zákazníka celkom v poriadku?

Ochrana zákazníka v oblasti šperkov je na Slovensku jedna z najlepších v celosvetovom meradle (Puncový zákon je jeden z najprísnejších). Preto nákup šperkov v zavedených predajniach a eshopoch na Slovensku je pomerne bezpečný. Samozrejme v minulosti sa vyskytlo aj viacero falošných šperkov, pozlátených šperkov z obecných kovov, falošných puncov a podobne. Veľké množstvo falzifikátov zachytil Puncový úrad, ktorého úloha pri kontrole je nezastupiteľná (všetok tovar dovezený alebo vyrobený a predávaný na Slovensku by mal zo zákona prejsť puncovou kontrolou).

Falzifikáty sa vyskytli najmä v predajniach s neslovenským majiteľom. Najväčšie množstvo falzifikátov sa samozrejme vyskytuje medzi tovarom, ktorý si končený spotrebiteľ zakúpi v zahraničí (na dovolenke, na nákupných výletoch a pod). Nebezpečné sú prirodzene všetky dovolenkové prímorské krajiny (Egypt, Turecko, Tunis, Chorvátsko, Grécko...) a takisto neprirodzene lacné šperky napr. z Poľska, Číny a pod.
Konkrétne v rámci našich testov sme sa stretli so „strieborným“ náramkom s falošným puncom kúpeným v renomovanom obchode v centre veľkého poľského mesta.

V poslednej dobe sa objavujú takisto správy o masívnom falšovaní investičného zlata a striebra – v súvislosti so zlatom sa objavila napr. správa o možnosti, že až 50% svetových zásob zlata, uložených v tehličkách je falšovaných wolfrámom. Ťažko povedať, kde je pravda...



http://www.materialing.com/vyroba_sperkov
na SK majú fakt obchodíky so šperkami z drahých kovov "čistí slováci"
0 0
mariquita mariquita

mariquita je offline (nepripojený) mariquita

Každý registrovaný zlatník, ktorí ma živnosť na zlato a šperky aj vyraba má vlastný punc, ktorý mu prideli puncový úrad. Puncový úrad mu pošle aj technicky výkres s parametrami puncu ako má punc vyzerať a každy zlatnik si to da vyrobiť na vlastné náklady v špecializovanej firme, (na slovensku su tu asi 2) kde predloži toto potvrdenie,ktoré inak hociakemu človeku len tak bez tohto uradneho dokumentu punc neurobia. zväčša sú to inicialky alebo učené pismena z fiermneho názvu, ktoré prideli puncovy úrad ale za nejaky poplatok je možné si dať urobiť aj nejaky špecialne vymyslený punc, ktorý schvali puncový úrad. Samozrejme ak už fizycky tie punce vlastníte, treba na puncovy úrad zaslať aj odrážku na nejakom kúsku plechu,ktorú tam majú založenú v spise pod vašim evidenčným číslom. Pre prípad ak by sa vyskytol nejaký problém alebo by chcel puncový úrad niečo skontrolovať a aby vedel ktorý zlatník to vyrobil. Takže každý vyrobený šperk treba opuncovať svojim prideleným puncom + puncom z akého karatu je šperk vyrobený.napr. zlato 585 a striebo 925, do 0,50g na zlato a do 2g na striebro staší len punc zlatníka a ak tieto váhove hranice zlatník prekročí musi to zaniesť aj na puncový úrad kde to opuncuje aj puncový úrad a vyrazí tam svoj štátny punc a znamená to to,že to čo ten zlatník na šperk vyrazil je naozaj pravda. Náš punc platí aj v zahraničí vrámci únie.Takže takto funguje zlatnícky výrobný punc a obchodníci majú zas pridelený dovozný punc.Takže ak obchodníci dovezu šperky z iných krajín, opuncuju to svojou dovoznou značkou a ak majú prekročené váhove hranice opuncuje ich aj puncový úrad.Tak preto na niektorých dovezených šperkoch je tak strašne veľa puncov. Na slovenských šperkoch by mali byť 3 ak je prekročená spominana váhova hranica.Je tam punc zlatnika,punc karatu a štátny punc.Takže nieje pravda,že zlatníci punce nevlastia. Zlatníci punce vlastnia,aby ich úrad vedel kontrolovať a štát mal z čoho tiež žiť.Takže ak sa šperky pohybujú pod váhovým limitom, ktorý na kontrolu určuje puncový úrad, tak je možné že z dovozu sa niečo môže stať ,,primiešať,,čo nieje na 100% zlate 585. Ale myslím si že žiadný zlatník,ktorý legálne na sovensku vyrába taksi svoje meno takýmto ,,nezlatom,, kaziť nebude.A je pravda že veľmi veľku časť zaplavujú šperky z cudziny,ktoré sú na pohľad krásne,pomerne lacné ale sa aj dosť kazia.Čo musia vo vačšej miere opravovať slovenský zlatnici,ak cudzinci to ,,hneď,,(ne)vymenia.A najhoršie sú duté veci, ktoré su zväčša robené z červeného zlata a ozlatené na žlto,čo pri prípadnej oprave môže zmeniť farbu,lebo sa naruší povrchová úprava.Ktorá sa dá sice nanovo urobiť ale tiež to čosi stojí a nie každý zlatnik, také zariadenie na to vlastní,lebo nieje to lacná záležitosť.
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Opäť zavádzaš. To, čo dostane - NIE JE punc!
Opakujem znova - preštuduj si Puncový zákon!
http://www.puncovyurad.sk/?IDe=151928
A ak už oponuješ tým, že každý registrovaný zlatník dostane punc - si v omyle - dostane (bude mu pridelená) značka! Prečítaj si §32 puncového zákona!
§ 32
Pridelenou zodpovednostnou značkou výrobca alebo
obchodník trvalo označuje alebo necháva označovať
všetok tovar, ktorý sám vyrobil alebo doviezol.
Pretože právo označovať drahé kovy puncom má JEDINE Puncový úrad.
0 0
mariquita mariquita

mariquita je offline (nepripojený) mariquita

Nebudem sa hádať s niekym, kto iba kopíruje zákony a chytá za slovíčka.Každopádne treba k takejto činnosti mať povolenia a registrácie. a ja som len chcela laicky priblížiť ľuďom ako to asi funguje. Pretože s týchto debát čo som tu našla je to aj tak dosť skreslené. A väčšina obyvateľstva aj tak pod pojmom punc si predstavy vyrazené číslo rýdzosti, ktoré tam aj tak vyrazí zlatník. Ale mne je jedno koľko zákonov tu budeš kopírovať. Každopádne záver je taký,že tieto ,,punce,, ,,zodpovednostné značky,, a x ďalších ,,puncových razníc,, bude raziť aj tak len registrovaný zlatník, ,,šperkár,,..... a na puncovom úrade aj ,,štát,,(puncový úrad), ktorý tým ,,originál,,puncom potvrdí iba to, čo tam vyrazí zlatník a normálny dav to pomenuje aj tak punc-punce a nedokáže to aj tak v konečnom dôsledku rozlíšiť a ďalšej polovici to bude aj tak jedno......
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Nuž tak si to priblížila - ale zle. A to, že "kopírujem" zákony - to znamená, že hľadám oporu v zákone a nevymýšľam si (na rozdiel od niekoho...).
A toto:
Každopádne záver je taký,že tieto ,,punce,, ,,zodpovednostné značky,, a x ďalších ,,puncových razníc,, bude raziť aj tak len registrovaný zlatník, ,,šperkár,,..... a na puncovom úrade aj ,,štát,,(puncový úrad), ktorý tým ,,originál,,puncom potvrdí iba to, čo tam vyrazí zlatník a normálny dav to pomenuje aj tak punc-punce a nedokáže to aj tak v konečnom dôsledku rozlíšiť a ďalšej polovici to bude aj tak jedno......
opäť nesprávne!
Zlatník si tam vyrazí svoju značku (pridelenú), ale punc dá Puncový úrad - pretože jedine on má právo označovať puncom (t.j. označením drahého kovu podľa rýdzosti) tento výrobok. Preto musia ich predkladať Puncovému úradu.
Punc je niečo podobné ako štátna pečať. Tiež sa ich po Slovensku nepovaľujú stovky.

A ešte niečo - vytýkaš, že kopírujem. A ty si si našla vôbec ten zákon? Alebo si to z prsta vycucávaš?
0 0
mariquita mariquita

mariquita je offline (nepripojený) mariquita

Som sa pobavia najmúdrejší na svete. zas ma chytáš za slovíčka,nebodaj som ti nešliapla na kurie oko,že to nedokážeš rozdýchať. A na puncovom úrade som častejšie ako si myslíš. A zákon mám vytlačený možno iba pre prípad núdze poličke. Ale riadim sa tým ako to reálne funguje. a je ,,ako keby slangovo,, zaužívané medzi zlatníkmi. Ale debata s tebou je len strata času. Takže na takéto veci-keci už nebudem reagovať lebo hádka s tebou by bola pod moju úroveň. A ako sa hovorí múdrejší ustúpi. Tak, že máš pravdu hahah
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
mariquita
Som sa pobavia najmúdrejší na svete. zas ma chytáš za slovíčka,nebodaj som ti nešliapla na kurie oko,že to nedokážeš rozdýchať. A na puncovom úrade som častejšie ako si myslíš. A zákon mám vytlačený možno iba pre prípad núdze poličke. Ale riadim sa tým ako to reálne funguje. a je ,,ako keby slangovo,, zaužívané medzi zlatníkmi. Ale debata s tebou je len strata času. Takže na takéto veci-keci už nebudem reagovať lebo hádka s tebou by bola pod moju úroveň. A ako sa hovorí múdrejší ustúpi. Tak, že máš pravdu hahah
No dobre teda, nechajme punce bokom.
ALE základná otázka znela :

" Môže zlato hrdzavieť ? "
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

ja nie som puntičkár...prežijem moju "vymýšlanku"-šperk aj bez puncu
0 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

lujza.j
ja nie som puntičkár...prežijem moju "vymýšlanku"-šperk aj bez puncu
Veď ich máš nááááádherné
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

babka - ježibabka
lujza.j
ja nie som puntičkár...prežijem moju "vymýšlanku"-šperk aj bez puncu
Veď ich máš nááááádherné
veru mám
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

buchač

No dobre teda, nechajme punce bokom.
ALE základná otázka znela :

" Môže zlato hrdzavieť ? "
Nie.
Reaguje len lúčavkou kráľovskou, rozpúšťa sa v kyseline selénovej, kyseline chlórovodíkovej, pri zvýšených teplotách reaguje s fluoridom chloritým a ďalšími http://sk.wikipedia.org/wiki/Zlato....
Ale nereaguje na vzdušný kyslík. Veď preto sa používa i na el. kontakty (nehrdzavejú), ako povlak iných kovov na ich ochranu - dokonca sa ním (naparovaním) pozlacujú nielen sklá, ale i ochranné kryty na skafandroch.

Je to chemicky veľmi odolný kov.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
misoft
buchač

No dobre teda, nechajme punce bokom.
ALE základná otázka znela :

" Môže zlato hrdzavieť ? "
Nie.
Reaguje len lúčavkou kráľovskou, rozpúšťa sa v kyseline selénovej, kyseline chlórovodíkovej, pri zvýšených teplotách reaguje s fluoridom chloritým a ďalšími http://sk.wikipedia.org/wiki/Zlato....
Ale nereaguje na vzdušný kyslík. Veď preto sa používa i na el. kontakty (nehrdzavejú), ako povlak iných kovov na ich ochranu - dokonca sa ním (naparovaním) pozlacujú nielen sklá, ale i ochranné kryty na skafandroch.

Je to chemicky veľmi odolný kov.
A Teba sa kto pýýýtal.....háááá...???
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať