Zavrieť

Porady

Majetok využívaný na osobnú spotrebu podnikateľa

Dobrý deň,
Chcela by som opýtať či dobre chápem to že keď podnikateľ kúpil v roku 2015 mobilný telefon za 100 Eur a mal mesačný paušál napr. 30 Eur/mesiac a mobilný telefón a používal aj na súkromné účely (napr. telefonoval aj s rodinou) tak za rok 2015 môže dať do daňových výdavkov:

- za mobilný telefon 80 Eur (80 % z ceny telefonu)
- za paušál za rok 2015 288 Eur (12 mesiac*30 Eur)*0.8 ?

Dakujem

Zákon o daní z príjmov §19 t)
výdavky (náklady) na obstaranie, technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie majetku, okrem výdavkov na osobnú potrebu podľa § 21 ods. 1 písm. i), výdavkov súvisiacich s nehnuteľnosťami a zamestnávateľa, ktorý uplatňuje postup podľa § 5 ods. 3 písm. a), a to
1. vo forme paušálnych výdavkov vo výške 80 %, ak je tento majetok využívaný aj na súkromné účely


4 komentárov     zbaliť
jslancik a môžem sa spýtať, ako by niekto chcel dokázať, že to nemalo byť celé v nákladoch? Nikto nikdy nikomu nedokazoval, že napr. auto nemalo byť celé v nákladoch, lebo na ňom zamestnanec chodil aj súkromne. Alebo viete o konkrétnom prípade?
mondes Tak čo sa týka mobilu, tak tam stačí vyžiadať výpis a hotovo. Ale čo sa týka auta, taktiež netuším, ako to chcú dokazovať. Jedine tak, že musí sedieť počet km s evidenciou jázd, keď bol na služobných cestách. Ale povedzme si úprimne. Ktorý podnikateľ, ktorý vraj využíva auto na 100% sa neprevezie na ňom aj súkromne? Hlavne, keď ide o nové auto. Šak sa musí pochváliť, nie?
jslancik výpis nič nepovie. to by musela byť rozsiahla akcia, kedy by ľudia zo zoznamu dosvedčili, že im volal súkromne, nie služobne. Pri automobile - detto, možno ešte ťažšie, lebo sa nedá vypátrať konkrétna osoba, z ktorou "rokoval".
TomasBugiy Súhlasím s jslancik. Ako mi niekto dosvedčí, že keď som volal manželke, komunikoval som s ňou o súkromných veciach a nie služobných. Účtujem napr. s.r.o. svojmu bratovi: Keď s ním telefonujem, alebo za ním idem autom je to súkromne alebo služobne? Ja tvrdím, že služobne.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    mondes je offline (nepripojený) mondes

    mondes
    Áno, chápeš to správne. A to sa netýka len mobilu, ale celého majetku, ktorý využíva aj na súkr. účely. Napr. auto, notebook, at´d.

    AdamC je offline (nepripojený) AdamC

    AdamC
    Tu by som sa rád pripojil, tiež ma to zaujíma... na kom je dôkazné bremeno a aké sú formy dokazovania. Oni s tým prišli, aby akože uľahčili podnikateľom veci a aby sa sami dobrovoľne rozhodli pre tých 80/20 alebo iný pomer....ALE... ak bude mať dokonalú knihu jázd, ak bude mať samostatný mobil s číslom na služobné účely, a pri notebooku už vôbec neviem ako to chcú preukazovať - je protiústavné žiadať ukázať ešte jeden notebook akože súkromný - čo ak mám smartphone alebo tablet, alebo proste súkromne s počítačom vôbec nepracujem a dokážte mi opak. To isté s autom - ak ja poviem, že ja v súkromí chodím pešo, alebo na bicykli, lebo mám plné zuby služobného šoférovania, a naozaj čestné pionierske to auto je 100% na podnikanie - akým spôsobom sa to bude preukazovať? a na kom bude to bremeno? veď je to totálne na vode postavené.
    Nandrolon Ono ide vlastne iba o jedno, aby daňová kontrola mohla mať VŽDY a za každých okolností priestor na uloženie sankcie.
    Dokonca máme informácie že ak na faktúre nebolo uvedené meno firmy PRESNE podľa obchodného zákonníka, teda dodržané veľké a malé písmená tak daňový subjekt ju spochybnil že sa nejedná o danú firmu /všetky povinné údaje ináč sedeli/... A to sú už väčšie haluze ako nejakých 80/20...
    AdamC o tomto som už počul, je to úbohé, ešte pri zmene sídla chápem, že trošíčka bazírujú na adrese

    Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

    Nandrolon
    V skutočnosti sa jedná o majetok, ktorý má charakter osobnej spotreby a ide o to, že ho môžeš využívať aj na súkromné účely, takže automaticky sa uplatňuje pomer 80/20. Ak nejaký podnikateľ bol poctivý a viedol už predtým knihu jázd a uplatňoval si pomer 50/50 tak pre toho to bude dokonca výhodnejšie, lebo vykáže 80/20 a nemusí viesť takpovediac nič.
    Druhá strana mince je, že u auta ak by chcel odpisovať 100% tak musí mať namontovaný GPS systém na elektronickú knihu jázd, jedine takto to dokáže vierohodne preukázať. Kniha jázd v papierovej podobe nie je dostatočný dôkaz.
    Na školeniach nás upozorňovali, že u telefónov nech ani nešpekulujeme, že to automaticky sa má dávať 80/20.
    16 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    TomasBugiy Ja zas naopak ani nešpekulujem s nejakými percentami a všade dávam 100%. V tomto roku som mall kontrolu len na preskúmanie nároku na nadmerný odpočet DPH a napr. také telefóny mi odtiaľ vôbec nevyhodili, dokonca sa na to ani nepýtali, rovnako si nepýtali ani knihu jázd na dve autá, ktorú im konateľ "zabudol" dodať a pritom PHM účtujeme na 100%. Pozreli len faktúry na vysoké sumy a k tomu si vyžiadali dopľňujúce doklady: zmluvy, dodacie listy a pod.
    Nandrolon Zaujímať ich to bude až pri kontrole na daň z príjmu.
    TomasBugiy No ok. Pokiaľ viem tak dvakrát tú istú daň v tom istom období kontrolovať nemôžu (v určitých prípadoch áno, ale to už nie je len na vôli daňovákov). Vezmime si príklad, že by prišla kontrola na daň z príjmu a vyhodili by mi nejakú sumu z nákladov s tým, že to nie je daňový výdavok. Ak som mal niečo v nákladoch neoprávnene, nemohol som si odpočítať ani DPH z tejto sumy. Ale Keďže už DPH v tomto mesiaci skontrolovali a všetko bolo OK, tak potom by mi DPH nemohli dorubiť. Ja som toho názoru, že netreba dávať do nákladov somariny, ktoré nemajú nič s podnikaním, ale zároveň netreba byť otrokom nezmyselných zákonov. Keby som mal všetko robiť, tak aká je predstava ako by to malo byť, tak by som bol bez roboty, pretože by si ma nik nemohol dovoliť.
    AdamC Keď sa to vrece roztrhne, tak skoro všetko môže mať "charakter osobnej spotreby" . Ja si môžem na kopírke fotiť súkromné veci, môžem spávať v kancelárii, môžem sa fotiť foťákom na dovolenke, a strúhadlom zastrúhať vlastnú ceruzku. Kde je deliaca čiara ? Ja postupne tiež mám pocit, že účtovníctvo a dane sa nedajú robiť úplne správne, a ak , tak by si to klient nemohol dovoliť ako píše Tomáš. A sú naozaj podnikatelia, čo s čistým svedomím používajú veci len na podnikanie a pre nich musí existovať tých 100% a nemôže byť najťažšia vec na svete preukázať to. To potom rovno nech nedávajú možnosť, ale nech to vymedzia taxatívne.
    Nandrolon Ono je to vymedzene taxativne. Tych 100% u auta mozes dat iba v specifickom pripade, napr. namontovane gps.
    AdamC Ok ale chapem potom spravne ze ked si teda drviva vacsina da 80/20 tym padom sa kratia vsetky naklady aj pohonne hmoty a tym sa naplni aj moznost nerobit knihu jazd vobec ano ?
    karakul " Nandrolon (Dnes 14:49) Ono je to vymedzene taxativne. Tych 100% u auta mozes dat iba v specifickom pripade, napr. namontovane gps."

    ... môžeš prosím uviesť odkaz na ustanovenie zákona, z ktorého to jednoznačne vyplýva?
    Nandrolon AdamC Ano.
    Nandrolon Zakon o dani z prijmu, par 19 + odborne vyklady renomovanych danovych poradcov, ktori sa podielali na tychto zmenach.
    Kniha jazd je zdrap papiera, ktoru vypisem za 1 vecer s hocijakymi udajmi. Uz to aj danovaci pochopili, preto ta zmena.
    karakul zákon prii uplatnení nákladov na spotrebované PHL uvádza 3 rovnocenné spôsoby:

    - preukazovanie spotreby PHL podľa cien platných v čase nákupu podľa knihy jázd
    - preukazovanie spotreby PHL na základe dokladov o nákupe PHL, najviac do výšky vykázanej z prístrojov satelitného systému sledovania prevádzky vozidla
    - uplatnenie výdavkov na spotrebu PHL vo forme paušálnych výdavkov do výšky 80 % z celkového preukázateľného nákupu PHL primeraného počtu najazdených kilometrov.

    nie je mi známy predpis, ktorý by vylúčil 1. spôsob.
    misomiso Ten zakon je stylisticky aj vecne uplne nespravny. Par. 19, cast "I" je rospisana do bodov 1 - 3, pricom medzi jednotlivymi bodmi je "alebo". To samozrejme evokuje, ze danovnik ma na vyber pouzt bud bod 1, 2. alebo 3.

    Lenze uctovanie spotreby paliva ma vychadzat zo vzorca: Cena x Spotreba x Vzdialenost. A bod 1 bohuzial akosi pozabudol na "Vzdialenost. riesi iba cenu a spotrebu.

    preto tam nemoze platit "alebo. Cize cele je to jeden logicky nezmysel. Dalsi priklad toho, ze tento vypalnicky stat prijma zakony, ktore nesluzia na orientaciu pre podnikatelov, ale iba na ich pomylenie, aby sa dali potom dobre "pocecat" tou vypalnickou mocou. Aby bolo z coho brat, ked sa idu uplacat nadnarodne formy typu Jaguar, aby pred volbami prisli sem, alebo inak by tu ani nepachli...
    avalik Ako mi namontovane gps zabezpeci, ze auto bude/bolo pouzite len na sluzobne ucely? Ako rozlisi, ze cesta do nakupneho centra nebola za ucelom stretnutia s klientom/prieskumom trhu alebo som tam bola na kavicku s priatelmi, resp. rodinny nakup? A co ak som to vsetko stihla pocas jednej jazdy tam a spat?
    Je tam jedine rozdiel, ze GPS zosnima skutocne prejdenu vzdialenost v case a pri knihe jazd bud zapisujem skutocny stav tachometra alebo dodatocne podla google maps zapisem vzdialenost - ale v oboch pripadoch ja deklarujem, ze jazda bola sluzobna alebo sukromna.
    misomiso Presne tak. My mame zakaznikov aj dodavatelov po celej Europe. Teda ja mozem ist kedykolvek kdekolkvek a nemam problem deklarovat, ze to bolo sluzobne.

    Cele je to iba jedno coraz vacsie statne vypalnictvo. Stat nuti podnikatelov, aby si kupovali elektronicke nastroje urcene na ich vlastnu kontrolu (registracne pokladnice, GPS apod). To je presne to iste, ako keby ja som nutil zamestnancov aby zaplatili nakup dochadzkoveho systemu alebo kameroveho systemu na pracovisku. Je to uplne absurdne. A bude to dovtedy, dokedy toto hlupe stado bude volit populistov.

    Bezny zamestnanec si nevie spocitat v hlave, ze ked populisticky politik, (ktory masiruje verejnu mienku v zmysle, ze podnikatelom treba ist po krku) presadi napriklad nakup sledovacich GPS do aut, tak ja ako podnikatel to budem musiet kupit, a ak chcem podvadzat, budem podvadzat aj s GPS, ale nakup tych pristrojov nezaplati stat, ale nasa firma, teda ostane menej na mzdy aj ine zamestnanecke benefity...
    AdamC avalik to je good point !

    Podme to este skomplikovat. Do 2015 platilo, ze vsetky naklady okolo auta isli 100% ale ak niekto nechcel robit knihu jazd. isiel 80/20 na pohonnych hmotach. A teraz, ked to roztrhneme, je stale mozne deklarovat, ze ja auto pouzivam 100% na sluzobne ucely, ale , som lenivy robit knihu jazd, preto pri pohonnych hmotach idem na 80/20. Alebo tym padom sa z pohladu daniarov clovek usvedci z toho, ze predsalen ho pouziva na sukromne ucely ? Lebo nemusi to byt vzdy tak, len clovek daruje z pohodlnosti 20% statu, ale pritom to mozu byt vsetko sluzobne cesty. Stale je to efektivnejsie ako kratit odpisy, servisy, poistky atď... co si o tom myslite? Je to predsa v dvoch nezavislych paragrafoch, tie dve veci spolu nesuvisia. Snad len to, ze opacne to funguje... ak sa rozhodnem pri aute ist na 50/50, nemusim uz z tych 50 davat este dole 20% v pripade ze som lenivy robit knihu jazd.
    karakul ... požadovať dokonalé zákony od našich poslancov je utópia; ale vysvetlovať nedokonalý zákon tak, že pripisovať povinnosti daňovníkom, ktoré v ňom nie sú, je nezodpovednosť - zákon nenúti nikoho kupovať a montovať GPS - zatiaľ - ale ak to budú iniciatívne presadzovať "renomovaní" školitelia, nemôžme sa diviť, keď sa v budúcnosti takáto povinnosť objaví...
    misomiso Apropos, prave som si vsimol, ze bod 2 a 3 odseku l par. 19 zakona o dani z prijmu neriesia spotrebu podla udajov v technickom preukaze. Ak teda pouzivate satelitne sledovanie, alebo 80% (body 2 a 3) tak tych blockov mozete dat do uctovnictva kolkokolvek, mozete vykazovat spotrebu aj 20 litrov.
      zbaliť

    Majetok využívaný na osobnú spotrebu podnikateľa

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.