Zavrieť

Porady

Cholesterol, statiny ano ci nie? Ako nás môže ovplyvňovať stravovací štýl?

Anketa: Liecba statinmi

Počet hlasujúcich
2. Na účasť v tejto ankete nemáte prístupové práva.
  • Ano

    0 0%
  • Mozno

    1 50.00%
  • Urcite nie

    1 50.00%
Dobry den

Bol som u lekara a stale ked mi beru krv na testy tak je tam zvyseny Cholesterol a zle pecenove testy (vraj ztukovatena pecen), naposledy bol vysoke aj tuky a vraj to jedno s drhym suvisi. Mam 28 rokov.

Doktor predpisal dietu - viac menej skoro nic z toho co je zakazane nejedavam. Vyprazane malokedy skor vynimocne 2x do mesiaca, a vacsinou kuracie na prirodny sposob s ryzou. Ani doma niesme nauceny jest klobasy a podobne mastne veci ale celkovo mame problem s chol. Moze to byt dedicne?

Uz nejem sladke, zacal som sportovat (po mesiaci ale ziadne zlepsenie) skor mam ale problemy, motanie hlavy bolest v krku, ako keby mi tahalo oci a nevedel som zaostrit atd. (mam dost poskodenu chrbticu). Vacsinu dna ale sedim za pc v praci.

Doktor mi chcel predpisat lieky na cholesterol, su na baze statinov ale co som cital na internete tak nepisu o nich nic dobre, skor robia viac skody ako uzitku. Ale lekari sa o nich vyjadruju skor priazdnivo.... comu verit? Brat ich ci nie? A co s tym ked dieta a pohyb nepomaha?

Ako s te sa s tymto problemom vysporadali vy (ak ste ho mali). Dakujem za kazdu radu uz fakt neviem co s tym dalej.

Mame vysadili na chvilu lieky na CHOL po mesiaci Cholesterol skocil o 2 hore.
Usporiadat
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Méně žrát a více běhat!
1 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Čo sa týka Zlatoša. Je to profík a má jasno v tom ako dostať športovcov na vrchol. To čo odporúča je samozrejme dobré nielen pre športovcov. Má tam ale aj staršie blogy, kde napríklad sa pohrával s diedou podľa krvných skupín ako nie prioritu ale ako vedľajšie efekty. Rozprával som sa s ním na tú tému, keď prišiel za mnou do Nitry. Vysvetloval mi, že dnes už tiež upravil niektoré svoje názory spred pár rokov a dietu podľa krvných skupín už tiež nepovažuje za niečo zmysluplné.
Pri tak zdravom životnom štíle aký vedie on a ľudia okolo neho je tak trocha jedno že tých niekoľko gramov cukru navyše nad svoju prísne dodržovanú nízkosacharidovú dietu 2 krát do týždňa po 20 hodinovom nejedení po ťažkom tréningu kedy si siahne na hranicu svojich schopností dopraje...
Čo sa týka tvojeho vegetarianstva pričom občas ryba občas vajcia občas syr, ty vôbec nepotrebuješ jesť múso, už na základe týchto troch vecí máš dostatok zdravých bielkovín.

Je pravda že media to trochu posunuli, ale v skutočnosti ide samozrejme nie o 50g bieleho rafinovaného cukru, čo si väčšina šudí predstaví pod tým pojmom ale ide skutočne o 50g všetkých sacharidov, čo zodpovedá zdravej výžive teda tým najnovším trendom v nej. Tiež to korešponduje s výsledkami štúdii vedcov a navyše to zodpovedá v priemere tomu čo jedli naši predkovia a k čomu boli naše telá stvorené.

Zaujímal by ma ten link na vyjadrenie čo vyhlasila Svetova zdravotnicka organizacia cca dva mesiace dozadu keď oznacila maso za karcinogen?

Inak to desatoro petra Lukasa je v pohode nedá sa namietať. Skutočne týchto 10 potravín nejem ani neodporúčam jesť, hoci dvôvody mám iné než sú komentované. Treba však povedať, že tých desatoro údajne navrhli seniori z Boskovíc nad 80 rokov. Tiež asi ich týto seniory nekomentovali tak ako je tam uvedené. Sú to proste starší ľudia a jedia preto potraviny konzervetívne, to čo jedli za mladi. Nemyslím že to je hlavný dôvod prečo sa dožili vysokého veku. Proste mnohý ich rovesníci ktorí tiež jedli podobné potraviny a vyhýbali sa uvedeným sa nedožili, tak to už chodí. Takže nejako preukazne vedecký pokus to nie je. Je však pravda že títo ľudia sa stravujú pravdepodobne zdravšie než je bežné, to ale nemusí súvysieť s tým, že sa dožili vyššieho veku. Proste staršie generácie sa stravujú zdravšie a čím ďalej to ide s kvalitou stravovania dole vodou. Kunštát kde pán doktor pôsobí dobre poznám, chodievam tam za kamarátom ktorého považujem za najlepšieho šľachtiteľa oviec. Mám aj jeho ovce, ale to už zas nie je do tejto témy, písal som o tom viac v téme o ovciach...
0 1
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Ide o 50g cukrov....
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
wabi
Čo sa týka Zlatoša. Je to profík a má jasno v tom ako dostať športovcov na vrchol. To čo odporúča je samozrejme dobré nielen pre športovcov. ...
Ešte nebol Zlatoš, ked som raz čítal v českom cyklistickom časopise zaznam z nejakeho stretnutia vtedy českeho profi cyklistu, kde sa zúčastnil prasačích hodov. A čuduj sa svete, on to zvladol aj bez zlatoša. Pan cyklista si dal na tanierik maly kusok toho najlibovejšieho bravčoveho a zvyšok doplnil zeleninou. Žiadne zemiaky,ani knedlik. A ako vravím, bez zlatoša.
Ten jeho članok o nizkosacharidovom olympionikovi okomentujem iba takto: všetci vrcholoví športovci, tzv.vytrvalci a to teda cestní cyklisti a samozrejme chodci sú, musia mať našliapene v tele tak, aby 80% trasy išli na spalovanie tukov. A zžiadne tuky do seba neladuju. Ani ten český cyklista na tej prasačej hostine nič tukove do seba neladoval. Telo vrcholoveho športovca aj na nizkotukovej diete si vytvorí tych tukov kolko potrebuje.

Apropo, chcel by som vediet, kolko rokov sa paleo človek dožíval, ked sa teda tak zdravo stravoval.
1 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
lujza.j
Ide o 50g cukrov....
ale akych? jednoduchych, alebo zložitych?
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

na etikete :sacharidy...a z roho cukry-...tie počítam...jednoduché
http://www.sportvital.cz/zdravi/vyzi...che-sacharidy/
1 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
lujza.j
na etikete :sacharidy...a z roho cukry-...tie počítam...jednoduché
http://www.sportvital.cz/zdravi/vyzi...che-sacharidy/
Na etikete potraviny su sacharidy v jednom. Či zložite, alebo jednoduche. Napr. kupiš keksík, su osladene repnym cukrom a vyrobene z muky. Repny cukor su tzv. jednoduché cukry a múka su zložite sacharidy. Vyrobca nema povinnost uvadzať tieto udaje osve. Ale v jednom. Zložite sacharidy maju však jednu lepšiu vlastnosť, že energia sa uvolnuje pomaly. To že keksík obsahuje bielu muku, emulgatory, konzervanty a ine sajrajty teraz nerozoberam, i ked je to podla mna vážnejšie pre naše zdravie, ako to, či si na obed naložím o 100 gramov viac špagiet alebo nie. No nech sa wabi spyta, niekoho kto fyzicky maká (kovač, robotník na stavbe, a pod), či by suhlsil, aby mal na tanieri 100 gramov špagiet. To chcem vidiet, ako by z toho pokryl eneregeticku spotrebu.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

wabi
Je pravda že media to trochu posunuli, ale v skutočnosti ide samozrejme nie o 50g bieleho rafinovaného cukru, čo si väčšina šudí predstaví pod tým pojmom ale ide skutočne o 50g všetkých sacharidov, čo zodpovedá zdravej výžive teda tým najnovším trendom v nej. Tiež to korešponduje s výsledkami štúdii vedcov a navyše to zodpovedá v priemere tomu čo jedli naši predkovia a k čomu boli naše telá stvorené.
Rad by som videl ten link na spravu, ktora to tvrdi.

Tak som to zacal trocha pocitat. Po radikalnom znizeni konzumacie cukru (ale naozaj radikalom, bol som zavislak) mam spotrebu sacharidov asi nasledovnu:

- k obedu zvyknem jest prilohu. Najradsej ryzu, niekedy zemiaky alebo chlieb. Podla chudnutie-ako.sk tieto prilohy obsahuju 20, 26 alebo dokonca az 48% sacharidov (v poradi, v akom som ich uviedol). Pri preratani na celkove mnozstvo mi vychadza, ze na obed v tych prilohach zjem prave asi tak presne tych 50g sacharidov.

- ranajky - 50 - 70g celozreneho chleba, to je cca 30g sacharidov, nejaka mrkva, paradajka, tvaroh, syr, odhadujem to celkovo na 40g.

Vecera niekedy varene jedlo, ale casto to iste ako na ranajky, iba asi v 1,5 - 2 nasobnom mnozstve. Teda povedzme 50 g sacharidov.

Medzi jedlami ovocie, v priemernom mnozstve povedzme 2 - 3 ks z druhov ako jablko, hruska, banan, broskyna a pod. Odhadujem to na 40 g cukru, ale k tomu este nejake oriesky, susene ovocie, teda spolu cca 60g - co ja viem?

Teda ak dobre ratam, je to spolu 200 g sacharidov. Z toho ziskam energeticku hodnotu 800 kcal z celkoveho mnozstva cca 2500 kcal, ktore by som mal vzhladom k mojej vyske, hmotnosti veku a stupnu zataze prijmat. Teda je to necela tretina, co aj zodpoveda tomu vseobecne rozsirenemu nazoru, ze cukry, tuky a bielkoviny by sme mali prijmat "na tretinky".

Ja tych bielkovin prijmam asi trocha menej ako tretinu, predsa len nejem maso, takze aj tak mi najvacsi diel prijmu energie vhychadza na tuky. (Konzumaciu zeleniny sem neratam, lebo celkovu bilanciu cukrov, tukov ani bielkovin prilis neovpyvnuje. Samozrejme, konzumujem jej pomerne dost.)

Teda, to ze mi vychadza viac ako tretina energie na konzumaciu tukov je v pohode. No ak by som mal prijat iba 50g sacharidov, tak by mi chybalo dalsich cca 600 kcal denne, a to by som mal tiez nahradit tukmi? Nemam problem s tym, ze by mi nechutili zdrave tuky, ale to by som musel pit olivovy olej priamo s flase a nie som si isty tym, ako by si s tym poradilo moje travenie. Dokonca aj Avokada zjem polovicu a mam dost, viac by mi bolo tazke na zaludok.

Navyse by som sa nerad vzdaval toho cistiaceho efektu celozrnneho chleba. Cesi, Slovaci a Madari vedu s ich (nasou) typickou stravou celosvetovy rebricek umrtnosti na rakovinu hrubeho creva. Nie je to nahoda. Samozrejme, na to, aby ste dosiahli tento cistiaci efekt si musite zaobstarat domacu pekaren a mlyncek na obilie. Samotna pekaren je na prd, rovnako ako kupovat tie zemle zafarbene na hnedo v Bille alebo Tescu.
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Sportovanie sa bez sacharidov neobíde. Teda bavíme sa o dnoch počas aktivít.
http://www.enduraining.com/cze/dieto...-e-jidelnicek/
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

wabi

Zaujímal by ma ten link na vyjadrenie čo vyhlasila Svetova zdravotnicka organizacia cca dva mesiace dozadu keď oznacila maso za karcinogen?
To si lahko najdes, ak das do goole WHO meat cancer. Napriklad http://www.bbc.com/news/health-34615621

Ale najdes k tomu aj slovenske clanky, ked zadas Svetova zdravotnicka maso rakovina.

Zatial je to o tom, ze spracovane maso okrem ryb (cervene viac, hydina menej) dokazatelne sposobuje rakovinu, dokonca s presne definovanymi statistickymi korelaciami podla mnozstva v akom sa konzumuje. Je zaradene do rovnakej kategorie ako fajcenie ci Azbest.

Cerstve maso s najvacsou pravdepodobnostou sposobuje to iste. Vsetko tomu nasvecuje, iba vraj zatial nemaju tolko dokazov, aby to vyhlasili za vedecky zaver. Ja sa ale nazdavam, ze dobre vedia, len to chcu verejnosti davkovat trocha po kvapkach. Aj tak to uz vyvolalo velmi burlive odozvy, nie len u konzumentov ale hlavne spracovatelov masa.

Zaujimava bola reakcia hovorkyne slovenskej pobocky WHO, ked sa jej pytali, co vravi na odvysielane nazory predstavitelov vsetkych tych bitnukov, ako Tauris a pod. Povedala, ze WHO si za tym stoji a ze aj ked pred 30timi rokmi vyhlasili Azbest za karcinom, tak sa proti tomu zvihla rovnaka vlna kritiky, predovsetkym od spracovatelov Azbestu. Dnes uz nikto nepochybuje.

Ja by som kazdemu z vas rad doprial ten pocit, rok po tom, co prestanete jest maso. Ja by som si nikdy nebol ani len predstavil, ze ludske telo moze takto dokonale a vykonne fungovat. Je to ako ked presadnete z Trabanta do Mercedesa, nechcete verit, ze je to stale rovnake vase telo.

Ja som pred tym povazoval sa uplne normalne, ze som bol dva, tri razy do roka prechladnuty, ze som po obede zaspal a prebudil som sa az 18:30 totalne vycerpany, ze som mal raz zapchu inokedy hnacku, ze som mal v zime studene ruky a nohy, obcas nejaku vyrazku a lisaj, a ze som sa snazil hladat pomoc u lekarov. Neboli to ziadne tazke ochorenia nastastie, ale znizovalo to moju pracovnu vykonnost aj radost zo zivota tak na 40% z dnesneho pohladu. A to teraz porovnavam v priemer s celym mojim zivotom nie s obdobim posledneho roka, kedy mi bolo uz naozaj pomerne zle.

Neriesil som to, lebo vzdy som sa tak citil, a tiez vacsina ludi z mojho okolia na tom bola tak (mnohi dokonca ovela horsie). Tak som myslel, ze je to jednoducho dnes uz tak, ze je to tym spinavym vzduchom stresom a pod. Dnes viem, ze som sa mylil a lutujem ze som to nezmenil skor. Bol som sprosty samozrejme, lebo sa pamatam, ze uz ako mlady som cital, ako Vladimir Levi, lekar rusko-zidovskeho povodu pisal o tom, ako konzumacia masa zatazuje a toxikuje ludsky organizmus.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

korela
.
Ja premýšľam ešte nad ovocím, prečo Boh stvoril ovocie. Aby sa nekonzumovalo?
No zas takto by som asi neuvazoval :-) Boh stvoril aj muchotravku zelenu...
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

duv....budú tri roky čo počítam cukry a kalorie....
keksík ma pobavil čo to je ..
napr....na bebe dobré ráno pekne rozpísané...."cukrovinky" chodím šmejdiť do dm-ky...ked nič 80% čokina je doma....
potravina na ktorej nie je napísané sacharidy z toho cukry...takú nekúpim
ak "chleba"celozrnný maces,wasa,...teraz som si po dlhom čase kúpila celozrnný "chlebík" na 100g 2g cukru....
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
misomiso
.... ze uz ako mlady som cital, ako Vladimir Levi, lekar rusko-zidovskeho povodu pisal o tom, ako konzumacia masa zatazuje a toxikuje ludsky organizmus.
Toho Leviho som čítal tiež, niekedy v 80-ych rokoch. Velmi ma to oslovilo.
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
lujza.j
duv....budú tri roky čo počítam cukry a kalorie....
keksík ma pobavil čo to je ..
...
http://slovnik.azet.sk/pravopis/slov...?q=keks%C3%ADk
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

duv..nejem také veci....raz za čas sa "cukrovo"rozbijem a potom zase "na štarte"..začiatky boli náročné...aj pre mňa čo sa inak stravujem výše 20r....keby som mala fyzickú prácu tak to nedám....ale už je to len o zvyku....
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
lujza,jasne že pri fyzicky ťažkej praci to nedaš. Ja mam so sacharidami a tukmi inu skusenosť. Mne sa podarilo schudnuť na 69 kileček v roku 1993, zo 74. A to som chodil do posilovni 4x do tyždna po 2 hodiny, a 12 hodin v tyždni bol bicykel. Plus od maja do augusta robota vo vinici so škrabakom. Braval som si tam jest varenu ryžu a mal som k tomu iba nejake rajčiny a zeleninu. Bez tukov. V podstate ako čítam miša (misomiso), tak sme v stravovaní dosť podobní. Na jesen 89 som uplne vylučil červene mäso. Iba biele, nie vela. Ale od r.2006 som začal priberat. Stresy v praci, a pod. Ja viem, to neospravedlnuje.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

ja na sebe viem.... po poslednej zmene stravovacieho štýlu ....že všetko je o cukroch....
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Levi Formula osobnosti - len perlička na okraj, dokázal zmeniť svoj život, ale nedokázal fungovať bez cigarety, ako ty misomiso bez cukru.
1 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Příklad jídelníčku
Snídaně: syrová vejce, carpacio (syrové maso nakrájené na velmi tenké plátky) z lososa, rukola, čerstvé lístky bazalky Oběd: tatarák z hovězího masa, syrová divoká rýže, hrst oříšků a semínek, listy špenátu Večeře: carpacio z divočáka, sezamová semínka, brusinky, ředkev
zdroj: http://www.zdravota.cz/n/serial-diety-5-dil-paleo-dieta

Tak taketo stravovanie je cesta k problemom. 3x denne živočišne potraviny.
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
A nikto nema teda odvahu napísať,kolko sa dožívali predkovia živiaci sa lovom? Myslim si, že ich treba porovnať so severoamerickymi indianmi tak do polovici 19.storočia. Než začínali vznikať rezervecie. Tak kolko sa dožívali rokov?
Nič, žiadna odpoved?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať