Zavrieť

Porady

Zburanie domu

Dobry den prajem. Mam spoluvlastnicky podiel v urcitom dome, avsak v pozemku pod domom nemam podiel. Tento dom chce teraz vacsinovy majitel zburat, co vsak tak ako ja ani ostatni majitelia nechcu povolit. Na co mam/mame pravo? Moja situacia je zvlastna nakolko ja v pozemku nemam podiel, iba v dome a ked zburaju dom tak nebudem mat ani to, kym ostatni maju aspon podiely v pozemku pod domom. dakujem
arizona Ma ten vacsinovy vlastnik rozhodnutie sudu,alebo vas,ostatnych spolumajitelov postavil pred hotovu vec? Je to dom vhodny na zburanie,ci obytny?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Chobot je teraz online Chobot

    Chobot
    Neviem čo je podstatou tvojej otázky, teda na čo konkrétne sa vlastne pýtaš. Neviem v akej súvislosti sa pýtaš na tvoje práva.

    Ako spolumajiteľ nehnuteľnosti - domu - máš právo tento dom užívať. Teda bývať v ňom, mať v ňom tvoje veci.

    K zbúraniu nehnuteľnosti je potrebné povolenie stavebného úradu. A ak sa nemýlim, tak na to treba súhlas všetkých vlastníkov. Ak niektorý z vlastníkov nesúhlasí, rieši sa to rozhodnutím súdu. V každom prípade by malo byť ikonanie, kde sa môžu dotknutí účastníci konania vyjadriť k odstráneniu stavby - teda spoluvlastníci. Tam môžeš namietnuť, prečo nesúhlasíš s odstránením stavby. Ak sa nedohodnete, stavebný úrad zastaví konanie a odkáže vás na súdne vyriešenie.

    Ak sa predsa len dosiahne to, že úrad vydá súhlas s odstránením stavby, stavba sa odstráni a ty stratíš podiel v nehnuteľnosti. Väčšinový vlastník dokonca môže od teba vymáhať časť nákladov spojených s odstránením stavby. Keďže nebudeš spoluvlastníkom pozemku, tak už nebudeš mať žiadne práva v súvislosti s nehnuteľnosťou. Nikoho nezujíma, že nemáš spoluvlastníctvo na pozemku. To sa malo riešiť vtedy, keď si nadobúdal podiel na dome alebo keď ostatní nadobúdali podiel na pozemku. Teraz jeto irelevantné.

    misoft je offline (nepripojený) misoft

    misoft
    Trochu zmätočne napísané.
    Dom je jedna vec a pozemok druhá vec. Spoločné majú len to, že jedna vec leží na tej druhej.
    Pokiaľ by chcel väčšinový vlastník dom zbúrať, musel by mať súhlas od ostatných spoluvlastníkov.
    Ak by však i napriek tomu dom zbúral, konal by protiprávne, nakoľko by nemal súhlas a zároveň by poškodil tvoje vlastnícke právo. A to by ho mohlo vyjsť riadne draho!

    KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

    audítor, účtovník, odborný poradca ...viac KEJKA
    ak je dom vhodný akurát na zbúranie, načo ti je taký spoluvlastnícky podiel?
    Okrem toho - zbúranie domu stojí niekoľko tisíc, kto to bude financovať?
    variant no ved prave to...nie je to na nic ale aspon nieco a ked dom zburaju nebudem mat ani to...jednoducho nikto z minoritnych spoluvlastnikov to nechce financovat a vacsinovy spoluvlastnici to chcu zburat, lebo maju ine plany s pozemkom. Chcu tam stavat nieco ine...peniaze nam nedaju len ide o to ze oni su vacsinovy spoluvlastnici a chcu dosiahnut zburanie domu lebo potrebuju prazdny pozemok.
    misoft Rozhodne súd. Ako som vyššie písal - pokiaľ nesúhlasíte, nemôže zbúrať. Ak by zbúral - vymáhať si svoje práva súdnou cestou.
    snáď milá osôbka Ingrid Ondruskova
    No a nemôže sa stať, že keď sa to dá na súd....: zadávateľ variant skončí na nule??? t.j.počítajte: ak starý dom stojí v nijakej zóne...u nás stoja také domy
    aj s pozemkom cca 17.000 EUR, t.j. hodnota len domu z tejto sumy môže byť 7.000,-EUR, ak som napr. tretinový majiteľ takže vlastním 2.333,-EUR no neviem ....ak súd odklepne že väčšinový majiteľ mi teda vyplatí tých 2.333,-EUR ale zároveň musím prispieť na búracie práce....som na NULE!!! ale všetko závisí od lokality, ak by stála barabizňa uprostred Košíc....kalkulácie sú samozrejme diametrálne iné!!!!
    misoft V jednom máš pravdu - pokiaľ by sa dosiahlo zbúranie, musel by zaplatiť svoj podiel. Ale! Väčšinový majiteľ nemôže žiadať časť nákladov na zbúranie, pokiaľ sa nevyrovná podiel na ešte existujúcej stavbe. Pretože takto by sa väčšinový majiteľ obohatil. A ako? Dostal by časť nákladov na buranie, ale zničil by takto časť majetku, ktorá patrila menšinovému majiteľovi a to bez náhrady. Teda de facto by akoby zbúral svoje celé, pričom by mu niekto na to ešte doplatil a väčšinový majiteľ by zaplatil menej za búranie, než mal.
    A podľa ústavy má každý právo na majetok. A súd by potom rozhodoval. Preto píšem, že väčšinový by potom zle dopadol....

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.