Zavrieť

Porady

Prikázanie práce cez prestávku

Dobrý deň. Pracujem v strojárskej firme na 3 zmeny. 7,5h pracovný čas. Zamestnávateľ nám prikazuje prácu cez prestávku. Robím na cnc strojoch. Ak stroj pracuje cez prestávku tak ja po prestávke musím premerať, vyložiť kusy ktoré boli vyrobené cez prestávku, a naložiť nové kusy. Chcem sa spýtať či má na to zamestnávateľ právo. Veľmi pekne ďakujem za rady.
6 komentárov     zbaliť
veronikasad Cez prestávku oddychujes, alebo obsluhuje s stroj?
Jan445 Cez prestávku oddychujem. Ale po prestávke roboty 2x tolko. Lebo stroj pracoval aj cez prestávku.
veronikasad Je to v poriadku, vysvetlil ti to lubko6394
Jan445 Ja oddychujem. Ale stroj robí, a po prestávke mám 2x toľko roboty ako normálne. Cca 20ks x 2 stroje
veronikasad Pokiaľ sa to dá fyzicky zvládať bez ovplyvnenia kvality výrobkov, nič s tým neurobíš.
buchač Máš zle rozplánovaný čas na strojoch.
Máš prestávku ? Nuž vypni stroje...šak nech si odfrknú.
Keď vzniknú týmto konaním nejaké nepodarky, tak sa prihlásiš novou otázkou..."má zamestnávateľ právo dať mi preplatiť zlé výrobky" ?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    lubko6394 je offline (nepripojený) lubko6394

    Strojár lubko6394
    Zamestnávateľ má právo vyžadovať od Teba prácu počas pracovnej doby. Ak máš Ty prestávku na obed to ešte neznamená že má prestávku aj CNC-čko. Je normálne že obsluha pred odchodom na prestávku spustí operáciu a zvlášť vtedy ak operácia trvá viac ako prestávka. Sú 2 extrémy. Jeden človek a jedno CNC a po spustení operácie si obsluha číta román, alebo 1 človek a 5xCNC, lebo dĺžka operácií umožní výmenu obrobkov na všetkých piatich - na román potom nezostane čas. V mojom okolí je to dokonca tak že výmenu súčiastok a spustenie stroja vykonávajú aj vyučení pekári.
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Jan445 Toto je prípad kde za 30 min. prestávku vyrobí stroj okolo 20 ks x 2 stroje. A výmenu dokáže aj u nás pekár. Ale problém nastane pri nastavení cca 2x za zmenu a úprave miery, drsnosti, rovinnosti, atď. Kde tieto veci upravuješ 15x za zmenu. Sú to brúsky takže sa robí na tisíciny.
    lubko6394 15x za smenu to je teda cca každých 30 minút. V reále je treba nastaviť parametre pred prestávkou a potom hneď po prestávke. V čom vidíš nelogickosť ?
    Jan445 Ja som sa nepýtal ako sa to dá robiť, ale či má zo zákona na to právo. A ako sa proti tomu dá brániť. Či inšpektorát práce, alebo ako?
    veronikasad Má na to právo, Inšpektorát práce s tým nič nemá. Môžeš požiadať o prenormovanie práce, či je možné túto prácu zvládať bez vplyvu na kvalitu výrobkov, za ktorú by si mohol byť postihnutý.
    Jan445 Ďakujem. Ešte by som sa chcel spýtať, či sa môže pracovať na slovensku na stroji kde je talianský softvér. Všetko v CNC je v taliančine
      zbaliť

    sosak je offline (nepripojený) sosak

    sosak
    Nejedná sa o prikázanie práce cez prestávku. Ty sa cez prestávku v kľude naješ. Keby si sa cez prestávku nemohol najesť, vtedy by išlo o prácu cez prestávku. To, že po prestávke musíš vyložiť a zmerať obrobky, ktoré vyprodukovala CNC brúska je predsa normálne a zvládnuteľné. V prípade brúsenia na tisíciny milimetra nemôžeš predsa brúsku na guľato vypnúť a ísť na obed. Zmena prevádzkovej teploty stroja má veľký vplyv na presnosť a po opätovnom spustení by trvalo nejaký čas, kedy by sa ustálila. Tak isto, produkcia stroja je ekonomika a tá nepustí. Pri striedaní pracovníkov obsluhy strojov taktiež brúsky nevypínate.
    Keďže sa nejedná o prácu cez prestávku,pretože ty oddychuješ, tak zamestnávateľ má právo žiadať od teba spracovať produkciu stroja vyprodukovanú cez tvoju prestávku.
    Jan445 Cez prestávku sa spustí zahrievací program. Takže po prestávke sa len obtiahnu kotúče na diamante, a spustí sa vyroba. Ďakujem za odpoveď

    Prikázanie práce cez prestávku

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.