Zavrieť

Porady

Príspevok na rekreáciu

Naša pracovníčka si žiada o výplatu mzdy na účet svojej dcéry. Teraz si z tohto účtu zaplatila rekreeáciu. Môžem jej vyplatiť príspevok na rekreáciu, napriek tomu, že ho neuhradila zo svojho účtu?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    xisca je offline (nepripojený) xisca

    xisca
    prikladám Vám príklad z FS ,

    Príklad č. 46 - Platba vykonaná druhom zamestnankyne s dispozičným právom k účtu
    Zamestnankyňa k žiadosti o príspevok na rekreáciu pre vlastné dieťa priložila účtovný doklad, ktorým bol výpis bankového účtu, ktorého súčasťou je označenie priateľa zamestnankyne. Zamestnankyňa oprávnené výdavky uhradila z účtu vedeného na svojho priateľa. K tomuto účtu je zamestnankyňa len disponentom. Zamestnankyňa žije s priateľom v spoločnej domácnosti, s ktorým spoločne uhrádza výdavky na túto domácnosť. Pýtate sa,
    či zamestnankyni vzniká nárok na príspevok na rekreáciu, ak splnila všetky ustanovené podmienky, ale úhradu oprávnených výdavkov vykonala z účtu svojho priateľa, pričom finančné prostriedky na tomto účte sú aj jej prostriedky a môže s nimi disponovať.
    Odpoveď
    Oprávnené výdavky by mali byť zaplatené z účtu zamestnanca, a preto zamestnanec by mal zamestnávateľovi predložiť výpis z účtu, na ktorom je jeho označenie. Ak zamestnanec preukáže úhradu oprávnených výdavkov z manželkinho účtu, možno aj takéto doklady považovať za preukazné v súlade s § 152a Zákonníka práce, za predpokladu, ak majú bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. V tomto prípade zamestnankyňa predložila zamestnávateľovi výpis z účtu, na ktorom sú identifikačné údaje jej priateľa, čím preukazuje, že úhradu oprávnených výdavkov vykonal jej priateľ a nie ona. Spôsob preukazovania týchto dokladov by si mal určovať zamestnávateľ. Ak by zamestnankyňa preukázala zamestnávateľovi, že úhradu oprávnených výdavkov vykonala z vlastných finančných prostriedkov, napr. zamestnávateľ by zamestnankyni mesačne pripisoval mzdu na účet jej priateľa, ku ktorému má zamestnankyňa dispozičné oprávnenie, potom podľa nášho názoru aj takýto výpis z účtu možno považovať za preukazný v súlade s § 152a Zákonníka práce a zamestnankyni vzniká nárok na príspevok na rekreáciu.
    Naposledy upravil xisca : 01.03.24 at 12:53
    jales Ďakujem
    jales Odpoveď FS:
    Účtovným dokladom na účely aplikácie § 152a Zákonníka práce má byť vyúčtovací doklad vystavený ubytovacím zariadením na meno zamestnanca (napr. faktúra, hotelový účet), čo zároveň potvrdzuje zamestnávateľovi, že rekreácia bola uskutočnená. K tomuto dokladu je potrebné priložiť doklad o úhrade pobytu (výpis z účtu - detail platby / doklad z ERP (ORP) / príjmový pokladničný doklad).

    Úhrada oprávnených výdavkov má byť zaplatená ubytovaciemu zariadeniu alebo sprostredkovateľovi ubytovania zamestnancom a z JEHO ÚČTU. Ak časť sumy za rekreáciu bola uhradená z dcérinho účtu, potom nie je možné tieto výdavky akceptovať. Zamestnávateľ prihliadne len na tú časť výdavkov, ktoré uhradil zamestnanec svojou platobnou kartou ubytovaciemu zariadeniu, pričom predloží doklady s označením zamestnanca (detail platby - úhrada kartou).

    Ak zamestnanec uhradil oprávnené výdavky bezhotovostným platobným stykom, je potrebné, aby uvedená skutočnosť bola preukázaná výpisom z účtu zamestnanca (detail platby). Úhrada oprávnených výdavkov by mala byť zaplatená ubytovaciemu zariadeniu alebo sprostredkovateľovi ubytovania zamestnancom a z JEHO ÚČTU. Akceptovaná môže byť úhrada z iného účtu, a to len ak sa jedná o účet manželky/manžela, a to v prípade, že majú bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, čo znamená, že všetky financie sú ich spoločnými financiami, alebo spoločný účet družky/druha, ku ktorému má zamestnanec právo disponenta a zamestnávateľ na tento účet poukazuje mzdové prostriedky (je teda možné preukázať, že za rekreáciu bolo zaplatené z vlastných prostriedkov zamestnanca, nakoľko sa má jednať o OPRÁVNENÉ VÝDAVKY ZAMESTNANCA). Ak za rekreáciu bolo zaplatené z účtu inej osoby, napr. syna, nie je možné poskytnúť zamestnancovi príspevok na rekreáciu v súlade s § 152a Zákonníka práce.

    Príspevok na rekreáciu

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.