Zavrieť

Porady

Nezmyselna drahota

zivnostnicka na materskej
Poznate priciny nezmyselnej drahoty na Slovensku?
Uz je celkom bezne, ze mnohym z nas sa skor oplati chodit na nakupy do Polska, Madarska ci Viedne, dokonca poznam ludi, co svoje pravidelne nakupy potravin idu radsej robit do Rakuska, do prveho vacsieho obchodneho domu pri hraniciach. Ti, co byvaju v Petrzalke to maju asi 15 km a spravia tam nakupy o 30% lacnejsie nez tu. Dokonca jeden starosta rakuskej obce sa zacal ucit po slovensky, pretoze v jeho dedine skupuju pozemky prave Slovaci. Preco? Pretoze su lacnejsie ako v BA a dokonca aj blizsie ako napr. Trnava. Preco ma napadlo toto pisat? Ja by som chcela nakupovat prilezitostne ozdoby a pomocky na vyrobu tort. Nasla som obchod, ktory sa nachadza asi 500m od mojho terajsieho bydliska, ale verte tomu, ze sa mi skor oplati nakupovat v Cechach a posielat si tovar postou. Mnohe ceny su tu 2x drahsie <aj po prevedeni na Sk> ako tu. Pricom ceny balikov na SK su taketo a v Cechach taketo. To znamena, ze uz pri dvoch-troch farbach na cesto sa mi oplati poslat si 2 kg balik aj s poistkou z Ciech. Ak mate podobne skusenosti, pripadne rady, napiste ich nam ostatnym. Chystame sa v blizskej buducnosti na nakup potravin do jednej z tychto Rakuskych dedin/mesteciek pri hranici, a potom vam zverejnim cennik.
Usporiadat
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Je dost mozne, ze uvedeny problem s drahsim tovarom vseobecne oproti CR moze byt v kupyschpnosti obyvatelstva. Nedavno sa rozoberal ten isty problem s cyklistickym tovarom na jednom fore, kde sa mi osobne pacil jeden prispevok:
...to co obchodnik zoberie do obchodu zasahuje mnoho faktorov...ci uz to ze ma svoje osvedcene znacky v predajni a dalsiu uz proste nezoberie, to ze mam male priestory na to a zobrat dajme tomu 3 dalsie kusy inej znacky a "utopit" ich medzi ostatnymi sa neoplati , to ze jednoducho nema na nakup tychto bicyklov a v neposlednom rade to ze v mnohych mestach sa neoplati mat taketo biky vobec na predajni ked kupyschopnost obyvatelstva je nulova pre takutu znacku bicyklov...takze zmenou dovozcu pri tejto znacke sa v tomto smere nic nezmeni...
Samozrejme tu hraju aj dalsie faktory, ktore ovplyvnuju ziskovost obchodnika: 1.Nikto nechce drzat v predajni tovar, ktory sa nepreda.
2.Z toho vyplyva omnoho nizsi sortiment tovaru
3.Nizsi soriment tovaru prilaka menej zakaznikov ako predajca s kompletnou ponukou tovaru
4.Obchodnik napokon kompenzuje cely cyklus s vyssim rabatom na vyrobok ako v ČR

Ak niekto vyznava cyklistiku, da sa lacno nakupit na www.kolokram.cz
alebo www.kupkolo.cz
0 0
ajale ajale

ajale je offline (nepripojený) ajale

zivnostnicka na materskej
Moj otec mal potraviny/rozlisny tovar na dedine s 2000 obyvatelmi a tromi konkurenciami v 1990. Ja som bola v tedy neplnoleta, tak som mu pomahala ziskavat zakaznikov ozdobnym balenim, ktore ludia radi vyuzili na zabalenie darcekov k Vianociam <aj tie, co u nas nekupili>. Na dedine je hlavne vela neprajnikov, mysleli si vzdy, ze musime zarabat miliony, pretoze si zakaznici chodili radsejsej kupovat k nam. Ako sa tam hovori: "az z dolneho konca prisli". O pol noci maval vyhrazne telefonaty aby prestal okradat ludi, pretoze to, ze bol ochotny vyjst zakaznikom v ustrety s lepsimi cenami si neracili poniektori vsimnut. Tak ako si neracili vsimnut, ze pokial si on zasoboval obchod svojim Trabantom a neskor Moskvicom <my sme to volali Leninove sane> oni sa vyvazali na ovela drahsich autach. Po 8 rokoch musel koli zdravotnym problemom obchod zatvorit. Doposial nam ludia hovoria aka to bola skoda, pretoze im zostali k dispozicii take typicke "Jednoty". Malo tovaru, velke ceny, tovar po zaruke a neochotne predavacky, ktore vas nespustaju z oci aby ste nahodou nieco neukradli.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Som trochu , ale ........
Pred časom sa mi podarilo ukoristiť v našich obchodoch takéto perly. Och, radosť to preveľká. Možno zarobím 2000 Sk v Lampárni.
cenovky.jpg  
0 0
ajale ajale

ajale je offline (nepripojený) ajale

zivnostnicka na materskej
Naozaj skvela cena, ja som videla slovo kokosovy napisany ako koksovy na jarmoku v BB na jednom stanku
0 0
TinkiDinki TinkiDinki

TinkiDinki je offline (nepripojený) TinkiDinki

Pozor
nie vždy to musí byť tak, že keď je niekde v obchode vysoká cena viac zarobí obchod(-ník). Niekedy je to len malá drobnosť, alebo súhra malých drobností, ktoré kupujúci niekedy ani nespozoruje.
Napríklad v takom poľsku a čechách nemajú reg.pokladnice to sa im potom dobre predáva.
- nemuseli si ich kúpiť (15000,-Sk)
- nemusia ich nastavovať a opravovať
- nemusia do nich kupovať papier (pásku)
- nemíňajú im elektrinu (alebo im netreba kupovať každé 2 roky novú batériu)
- nezdržuje to ich predavačky
- nemusia platiť stanovené vysoké pokuty (za logo, za neprihlásenie na prevádzku, za nesprávne nastavenie, za stratu uzávierky, za nenalepenie uzávierky včas, za nesprávne nablokovanie tovaru, atď...)

V takom rakúsku zase väčšinou každý podniká na svojom (pozemku) a vo svojom (budove). Začiatky podnikania má už za sebou.
- nemusí splácať pôžičky
- nerobí školkárske kixy (nedostáva pokuty, keď tak pomenej)
- neplatí vysoké nájomné
- alebo si nemusel kúpiť predražený pozemok a na ňom postaviť budovu za vysoké náklady

Aj tu na porade je modelový príklad keď pani dala za potraviny v malej obci 500-tisíc k tomu ešte platí nájomné obci a ona jej nájom ide ešte zvýšiť.
- Teraz na potravinách prerobí 30-tisíc.
- nechcem ju lutovať ale urobila školkársky kix
0 0
ajale ajale

ajale je offline (nepripojený) ajale

zivnostnicka na materskej
Robila som raz v jednom vacsom obchode, bola som prave ta, co na tovar lepila ceny ale ich nevymyslala. Videla som nakupnu cenu, nakupnu cenu s danou a finalnu cenu, ktoru som lepila kliestami, takze som jasne videla, ze tato spolocnost si uctovala zisk 70-90%, myslim, ze na tu pokladnu mali. ..Ak budu akcie po sviatkoch "zlava 40%", "zlava 50%", myslite si, ze by takuto zlavu davali keby sa im neoplatila?
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Poviem vam, ake su rabaty (mark-upy, pripadne zisky) v oblasti tovaru, ktory vyrabame. V minulosti platilo, ze si bral importer (alebo velkoobchodnik) 20 - 30% a maloobchodnikovi daval 100%. Teda ak sme my nieco predali za 10, velkoobchodnik to predal za 13 a maloobchod to mal za 26 + dan.

Teraz ale prisli velke veloobchodne spolocnosti z medzinarodnou posobnostou, co nam na jednej strane ulahcuje situaciu, no zakaznikom to predrazuje tovar. Oni si beru 100% a maloobchodnikom nechavaju 90. Teda my predavame za 10, velkoobchodnik za 20, a maloobchodnik za 38 + dan.

My samozrejme nemame radost z toho, ze veloobchod, za to, ze tovar iba posunie zinkasuje rovnaku sumu, ako my, ktori ho musime vyvinut, vyrobit, (material + praca) a este mu aj zabezpecit marketingovu podporu. No ale inac sa neda, my sami tovar k zakaznikovi dostat nevieme.
0 0
TinkiDinki TinkiDinki

TinkiDinki je offline (nepripojený) TinkiDinki

V žiadnom prípade by som nedával takéto informácie do rúk zamestnancom,
ktorí nevedia rozoznať zisk od rabatu.

Zisk tej firmy predsa zostane po vyplatení tvojej mzdy (hrubej) do konca aj takých odvodov, ktoré ty nemáš na páske. Firma ich za teba platí (štátu) a ty o nich ani nemusíš tušiť.
Týmto vyzerá štát v tvojich očiach velice milo
a tá firma ako nekonečný chamtivec a vykorisťovateľ.

Ďalej sa z uvedenej pridanej hodnoty zaplatí (znovu štátu) DPH.
Nájomné
Pôžičky
Mnoho ostatného
A ak po tom ešte niečo zostane to je HRUBÝ zisk.
Z toho sa potom ešte (znovu štátu) zaplatí daň zo zisku.
Čo po tom firme zostane to je zisk.
0 0
Cecilia Cecilia

Cecilia je offline (nepripojený) Cecilia

Nevahala som, a spravila som tu grafiku zadarmo

ludia sú rôzni, len aby nechodila tá tvoja zákazníčka k Tebe iba vtedy, keď to bude zadarmo. Ak robíš kvalitne mala by si mať svoju cenu a byť hrdá na to, že máš dobrú kvalitu a neponižovať sa, ale držať si svoju cenu, veď máš aj náklady
0 0
VladoaKatka VladoaKatka

VladoaKatka je offline (nepripojený) VladoaKatka

padro Pozri príspevok
Problem je jednoduchy, kym ja nejaky produkt predam na SK cca niekolko desiatok kusov za mesiac, v polsku predaju stovky kusov. Cize problem je v pocte obyvatelov SK, 5 mil. trh je proste strasne malo.
...ešte aj to sa zníži, lebo doma zarobené peniaze radšej minú v zahraničí, ako doma. Nikdy sa nebudú ceny znížovať, keď sa bude chodiť nakupovať do zahraničia napr. bežné potraviny, a keď k tým cenám prirátate cestu - nielen spotrebu ale aj opotrebovanie vozidla, pneumatík a čas naviac strávený na nákupe, potom až tak ste ani neušetrili, môžno niekedy aj prerobili, ale to si už nikdo neprizná.
0 0
VladoaKatka VladoaKatka

VladoaKatka je offline (nepripojený) VladoaKatka

Melnick Pozri príspevok
padro a to si zabudol povedať, že ten 5 mil.SK trh je "tiež" v Poľsku a korunky,ktoré by mali byť utŕžené v našich obchodoch sú v poľských " kešeniach" bez ERP.
Pekne si to napísala, veď práve o to ide - že bohatne iná krajina a našinec si to nevie zrátať.
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

ajale Pozri príspevok
...myslite si, ze by takuto zlavu davali keby sa im neoplatila?
niekedy sa zlava oplati aj pod nakupnu cenu uz len z toho dovodu, ze sa vyprazdni zo skladu tovar, ktoremu by bud uplynula zarucna doba, alebo napr. pri odevnom tovare, by vysiel z mody ... v sklade sa o tovar treba starat, potrebuje to energie a pracovne sily...
a to je prave ta "veda" - predat vsetok tovar tak, aby celkovo na tom obchodnik neprerobil, ale aby aj mal z coho zit, .... by sme sa asi velmi cudovali, keby vsetci obchodnici zo dna na den prestali predavat
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

VladoaKatka Pozri príspevok
Pekne si to napísala, veď práve o to ide - že bohatne iná krajina a našinec si to nevie zrátať.
he! lenze nasinec si to praveze vie zratat ... a nakupovaniu v zahranici sa niekedy velmi vystizne hovori: "hlasovanie peniazmi"
0 0
ajale ajale

ajale je offline (nepripojený) ajale

zivnostnicka na materskej
ak by si mi robila dobre meno v dobrej spolocnosti, nedbala by som aj tebe robit tu grafiku zadarmo. Kolkokrat ako graficka som presedela cele hodiny/dni so svojimi kolegami aby som urobila prezentaciu velkej firme na konkurze a nic z toho nebolo, pretoze bol niekto iny lepsi... Kazda firma musi ratat s nejakou stratou. Ine vsak bolo, ked sme ten konkurz vyhrali.
Naposledy upravil ajale : 08.01.08 at 08:50
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

ajale Pozri príspevok
Ziskala som viac,... uplnu doveru,... ta osoba pride mojmu manzelovi ako "prekvapko" k jeho narodeninam...
iba tak premyslam: a nie je to naaahodou nedovoleny nefakturovany barter?
0 0
ajale ajale

ajale je offline (nepripojený) ajale

zivnostnicka na materskej
ayya Pozri príspevok
iba tak premyslam: a nie je to naaahodou nedovoleny nefakturovany barter?
Preco, uz sa plati dan aj za klopanie na dvere?
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

ajale Pozri príspevok
Preco, uz sa plati dan aj za klopanie na dvere?
to ti tusim trosku zavidim... ten moj je podstatne narocnejsi, nezavdacila by som sa mu na narodeniny zaklopkanim na dvere
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

ajale Pozri príspevok
Mne sa pred tyzdnom stalo, ze som robila grafiku pre jendu znamejsiu osobu.
To je super, ze Erik Lakatosovie ma v teba taku doveru
0 0
VladoaKatka VladoaKatka

VladoaKatka je offline (nepripojený) VladoaKatka

ayya Pozri príspevok
niekedy sa zlava oplati aj pod nakupnu cenu uz len z toho dovodu, ze sa vyprazdni zo skladu tovar, ktoremu by bud uplynula zarucna doba, alebo napr. pri odevnom tovare, by vysiel z mody ... v sklade sa o tovar treba starat, potrebuje to energie a pracovne sily...
a to je prave ta "veda" - predat vsetok tovar tak, aby celkovo na tom obchodnik neprerobil, ale aby aj mal z coho zit, .... by sme sa asi velmi cudovali, keby vsetci obchodnici zo dna na den prestali predavat
Predpokladám, že máš na mysli obchodníkov v malých kamenných obchodoch.
Neprestávajú zo dňa na deň, ale pomaličky a isto prestávajú. Občas sa ešte nájde optimista s ružovými okuliarmi, že on je ten správny a jediný ktorý dokáže to, čo už desiatky obchodníkov vzdali, ale po pár mesiacoch je z neho pesimista a ružové okuliare si vymení za čierne.

Predať všetok tovar je možné len so stratou. Kupujúci sú nevyspatetľný, ak máš tričko len v desiatich farbách, on chce jedenástu...

Bohužial reťazce a nákupy v zahraničí spôsobili to, že začiatkom sezóny už zákazník si pýta zľavu, napr. koncom augusta, pri vykládaní nového tovaru - ocenovaní v malom obchode sa pýtajú "aká je zľava na túto súpravu?"

Asi by mal každý tak robiť ako veľké kolosy, že dá 100% rabat a potom dá 50% zľavu - aj obchodník zarobí aj zákazník je spokojný, že ako dobre nakúpil.
0 0
ajale ajale

ajale je offline (nepripojený) ajale

zivnostnicka na materskej
misomiso Pozri príspevok
To je super, ze Erik Lakatosovie ma v teba taku doveru
kto? Asi sklamem, ale fakt nepoznam,... a nevydieraj, aj tak neprezradim...
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať