Zemiakový ježko, alebo rýchlo a jednoducho.
Neviem, už kde som to čítal, počul, ale dnes som si spravil rýchle a jednoduché jedlo. Nazval som ho Zemiakový ježko.
Podrobný postup práce:
Ráno sa zobudíme, vykonáme rannú hygienu.
Potom nasleduje kávička (čaj) a prípadne cigaretka.
Zo špajze, komory, obchodu prinesieme nasledovné:
niekoľko zemiakov,
syr,
šunka, saláma, slaninka, klobáska (ďalej len ako "
plnka").
Pozn. Ak navštívime obchod, pred odchodom sa oblečieme, obujeme a skontrolujeme stav peňaženky.
Po príchode povoláme do zbrane plody našej lásky, deti, a požiadame, rozkážeme, ošúpať zemiaky. Ak deti nie sú k dispozícii, požiadame partnera, alebo to urobíme svojpomocne (ako ja).
Po ošúpaní zemiakov si spôsobené poranenia vyčistíme a ošetríme. Šikovnejší môžu tento bod vynechať.
Ošúpané zemiaky narežeme do 4/5. Nie úplne. Musia držať pokope. Takto narezané zemiaky sa stávajú ježkami. Ak ste šikovní ako ja, počet ježkov je väčší ako bol pôvodný počet zemiakov. Nevadí.
Do zárezov potom vložíte plnku. Opatrne, aby sa ježko nezlomil. Ja som dosť opatrný nebol.
Vezmeme pekáč, vymastíme a poukladáme naň ježkov. Pred vložením do rúry okoreníme a osolíme podľa chuti. Aby sa nám ježkovia nepripálili, podlejeme trošku vody. Inak strávite cca. 30 minút drhnutím plechu. Vlastná skúsenosť.
Pekáč vložíme do rúry. Zapnutej. Plynovú je potrebné aj zapáliť.
Zaleje ďalšiu kávičku (čaj) a čas si krátime upratovaním bytu, domu, alebo inou Bohumilou činnosťou.
Pečieme podľa potreby. Ak máme pocit, že „Ešte 2-3 minútky a bude to“ dáme na ježkov plátky syra. Pre tých, čo kúpili syr v celku: Syr nastrúhame a posypeme ním ježkov.
Po roztopení syra podávame.
Tí šikovnejší majú po zjedení relatívny pokoj, tí ako ja, trávia nasledujúcu pol hodinu drhnutím pekáča a frflaním.
Prajem dobrú chuť