Zavrieť

Porady

Sezónne práce v záhradke

Zakladám túto tému,aby skúsenejší poraďáci-záhradkári poradili menej skúseným,čo treba v danom období porobiť v záhradke,kedy vysádzať,kedy postrekovať,kedy strihať stromčeky a pod.
Dúfam, že mnohým pomôže a teším sa na vaše príspevky.
Usporiadat
ubka ubka

ubka je offline (nepripojený) ubka

súhlasím s arizona, iby chcem dať tip pre mačky, milujú pýr, lebo vedia, aký je liečivý!
1 0
ubka ubka

ubka je offline (nepripojený) ubka

a pes ma rad svoje pohodlie, zachytene vlani v lete..
Naposledy upravil ubka : 11.02.11 at 21:54
1 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Je ešte vhodná doba na presadenie štvorročnej brezy?
Dokedy sa dá? Na juhu SK.
0 0
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Už zhodila listy? Ale inak by som ešte počkala, ešte má v sebe asi veľa vody.....
0 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

hubatá Pozri príspevok
Už zhodila listy? Ale inak by som ešte počkala, ešte má v sebe asi veľa vody.....
Ďakujem.
0 0
jess jess

jess je offline (nepripojený) jess

žienka
Potrebujem poradiť. Mamina v lete zasadila halúzky ríbezle, tieto sa pekne ujali. Otec ich teraz !? vybral zo zeme a chce ich presadiť na iné miesto (vonku -3°C !). Ujmú sa ešte teraz alebo je už po nich ???
0 0
truch truch

truch je offline (nepripojený) truch

Tak, dnes som všetko dorobila, záhrada môže zimovať. Ešte že nie je taká veľká, lebo už si kríže ani necítim Ešte sme poslednýkrát pokosili, cibuľky gladiol sú v garáži a ľalie som zasadila, dúfam, že na budúci rok budú krásne
4 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

jess Pozri príspevok
Potrebujem poradiť. Mamina v lete zasadila halúzky ríbezle, tieto sa pekne ujali. Otec ich teraz !? vybral zo zeme a chce ich presadiť na iné miesto (vonku -3°C !). Ujmú sa ešte teraz alebo je už po nich ???
Ja som si pred 3r.objednávala mladé ovocné stromky a rôzne bobuľové kríky (rébezle,josty atd.)
Prišli dosť neskoro a hned po zasadení niekoľko dní snežilo. Tiež som mala strach, či to zvládnu.
Prežili všetky :-)
3 0
jess jess

jess je offline (nepripojený) jess

žienka
Super, teším sa, že sa ti ujali . Len u nás mám obavu, či sa ujmú, keďže to boli mladučké halúzky s malým koreňovým systémom. No dúfajme, že sa prežijú.
0 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

Vyberám v záhrade miesto pre rebarboru.Poradíte kde?Slnko,polotieň,tieň,akú pôdu,na čo mám dať pozor,čo jej škodí.S rebarborou je to moja premiera a nepestuje ju nikto v mojom okolí,čo sa mi zdá čudné,ale je to tak.
0 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
BXLmiami Pozri príspevok
Vyberám v záhrade miesto pre rebarboru.Poradíte kde?Slnko,polotieň,tieň,akú pôdu,na čo mám dať pozor,čo jej škodí.S rebarborou je to moja premiera a nepestuje ju nikto v mojom okolí,čo sa mi zdá čudné,ale je to tak.
Možno Ti toto pomôže:
http://bmprofit.cz/rebarbora.php
http://zahradkar.pluska.sk/zahradkar...-zelenina.html
http://www.floranazahrade.cz/200308/mate.htm
http://forum.abecedazahrady.dama.cz/...61c523f3935aad
7 0
katalóg katalóg

katalóg je offline (nepripojený) katalóg

Darovali sme pre niekoľkými dňami trojročnú peknú symetrickú brezu, ktorá vyrástla v našej záhrade (semenáč?). Mám prístup k jej miestu presadenia. Došlo k zmene pôdy, u nás normálne záhradná, teraz je zasadená v nekvalitnej, nepriepustnej akoby ílovitej pôde, pri polievaní voda veľmi dlho vsakuje, je štrková, zrejme odpad po stavbe.
Je tomu presne týždeň, listy sú takmer suché. Budem polievať okolo kmeňa každý deň, medzitým pršalo, bolo chladno, je šanca aby sa strom ujal a zachránil? Prosí poraďte mi čo s ňou, je mi jej veľmi ľúto.
Nebola iná možnosť ako ho presadiť teraz, nedalo sa čakať do jesene.
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Aktuálne záhradkárske práce
na mesiac MAREC

1. marcový týždeň
Rez viniča by sme mali dokončiť približne do polovice marca (v závislosti od počasia). Po reze priväzujeme ponechané výhonky k oporám. Pri teplejšom počasí cca. 10-15 C prevedieme predjarný postrek proti hubovitým chorobám a prezimujúcim škodcom. (Pozri správu ÚKSÚP).
Za priaznivého počasia môžme vrúbľovať čerešne a višne ako aj ďaľšie kôstkoviny. Jadroviny vrúbľujeme neskôr.
Do pareniska navezieme záhradnú zeminu a zateplíme ho maštaľným hnojom po stranách a prikrytím zhora. Následne môžeme začať s prvými sejbami semien na sadence zeleniny a kvetín. Ak je pôda v parenisku alebo skleníku dobre pripravená, môžme vysievať reďkovku, karotku, cibuľku na zeleno a v skleníkoch aj skorý šalát.
V tomto období častejšie kontrolujeme sadzačku cibule. Je veľmi dôležité vytriediť klíčiacu cibuľku, ktorá svojim rozkladom zvýšuje vlhkosť celej sadby a môže ju takto znehodnotiť. Sadbu cibuľky uchovávame vo vzdušných vrecúškach. Vačšie cibuľky sadíme osobitne a konzumujeme ju za zelena. Na sadenie použijeme iba drobnú a zdravú cibuľku.
Vykopeme jamy na jarnú výsadbu a podsadbu stromčekov.
Po rozmrznutí pôdy môžeme vysádzať sadenice jahôd. Výdatná závlaha je v tomto čase potrebná pre ich úspešné uchytenie.
Začíname s množením muškátov, chryzantém a oleandrov pomocou odrezkov.
2. marcový týždeň
Pred začiatkom pučania drevín treba dokončiť ich zimný rez a predjarný rez stromov. V tomto období už môžeme začať s rezom kôstkovín. Broskyne po augustovom reze teraz opätovne prerežieme a zabezpečíme si tak kvalitnú úrodu. Nesmieme zabudnúť na ošetrenie väčších rán štepárskym voskom.
V tomto týždni je posledný termín na ochranu broskýň proti kučeravosti listov. Ďažďová voda po naliatí púčikov zmýva zárodky tejto hubovitej choroby na pučiace lístky a tu sa zachytáva a prečkáva. Proti tejto chorobe vykonáme chemický postrek meďnatými prípravkami pred nalievaním púčikov. Po tomto termíne už nepoužívame meďnaté alebo sírne prípravky na pučiace stromy. (Pozri správu ÚKSÚP).
Za priaznivého počasia môžme preštepovať kôstkoviny a neskoršie jadroviny na koziu nôžku. Pre začiatočníkov odporúčame stepenie za kôru v neskoršom období (apríl).
Dokončíme rez viniča, aby slziace kry nevymáčali púčiky. Tieto by nám následne nemuseli vypučať a mohli by tak oslabiť kry viniča. Slzenie krov začína postupne s oteplovaním pôdy.
Po reze urýchlene odstránime odrezané výhonky viniča. Tieto vynesieme z vinohradu a rozdrvíme, alebo aspoň zkompostujeme, prípadne zapracujeme do pôdy.
Do skleníkov a parenísk za teplejšieho počasia vysievame reďkovku, petržlen, karotku, paštrnák, cibuľku sadzačku a strúčiky jarného cesnaku. Podľa počasia musíme zabezpečiť mladým rastlinkám ochranu pred mrazom, prípadne vetranie a dostatok vlahy. Prerieďujeme hustý porast reďkovky. Plytko a riedko vysiata reďkovka rýchlejšie dorastá a má pekný tvar. Na okraje skleníkov môžme vysadiť cibuľku na zeleno.
Trávniky vyhrabeme od zimných nečistôt a napadaného lístia. Zároveň takto prevzdušníme pôdu a čiastočne odstránime mach.
Rýchlené izbové cibuľoviny po odkvitnutí vysádzame von do záhradky.
3. marcový týždeň
Po dokončení zimného rezu viniča zatlčieme koly a napneme drôty vo vinici. Začneme z vyväzovaním kmienikov a ťažňov. Najvhodnejším materiálom na viazanie je páska z PVC, ktorá je pružná a nezarezáva sa do hrubnúceho dreva viniča. Ťažne sa odporúča viazať pri zamračenom počasí, pretože v tomto čase sa ľahšie tvarujú. Pri slnečnom počasí naopak praskajú a lámu sa. Viazanie treba dokončiť do začiatku pučania krov.
Ak boli stromčeky poškodené hrabošmi alebo zajacmi, môžeme ich ošetriť štepárskym voskom. V prípade, že je kôra ohryzená dookola môžeme stromček premôstkovať, prípadne zrezať pod ohryzenou časťou a zo zvyšku vypestovať nový kmienik s korunkou.
V tomto období dopľňame chýbajúce kry viniča. Takisto môžeme začať aj s výsadbou nových viníc. Nesmieme zabudnúť na dostatočnú závlahu pre mladé sadenice.
Akonáhle vyschne pôda natoľko, že sa nelepí, môžeme prikročiť k výsadbe stromčekov, jahôd a kríčkov drobného ovocia. Z kvalitných kríčkov ríbezlí sa dajú dopestovať nové narezaním 15 - 20 cm dlhých odrezkov, ktoré napicháme do pôdy, kde zakorenia.
Po dostatočnom vyschnutí vysievame ako prvú koreňovú zeleninu, ktorá dlho vschádza - mrkvu a petržlen. Medzi túto zeleninu môžeme vysievať aj inú rýchlo klíčiacu zeleninu ( reďkovka, šalát ) tzv. značkovú zeleninu. Túto neskôr zlikvidujeme, prípadne ak už je dostatočne veľká skonzumujeme. Na výsadbu týchto drobno semenných zelenín musíme pôdu dobre pripraviť. Neskôr vysádzame cibuľku sadzačku a jarný cesnak. Vysádzame aj skorý šalát, prípadne kaleráb a kel.
Medzi prvé jarné práce v záhradke patrí aj rozsádanie trsov pažítky a iných aromatických zelenín.
Zo záhona trvaliek odstránime zimnú prikrývku. Nechávame ju len vo výnimočných prípadoch na chúlostivých miestach. Po zrezaní suchých častí rastliny prihnojíme a pôdu prekypríme.
4. marcový týždeň
Ihneď po rozmrznutí pôdy vysadíme ovocné stromčeky a kry. Po výsadbe ich dobre zavlažíme.
Ak to stav pôdy dovolí, ihneď prihnojujeme. Druhy a dávky hnojiva volíme podľa toho, či sme pri výsadbe ovocných drevín hnojili fosforom a draslíkom do zásoby a podľa druhu hnojív, ktoré sme aplikovali na jeseň. Môžeme použiť kombinované hnojivo Slovcerit alebo NPK v dávkach 0,4-0,6kg na 10 m2. Na jahody a bobuľoviny môžeme použiť špeciálne hnojivo Fragarin. Hnojivá je vhodné zapracovať do pôdy. Ak sme v predchádzajúcom období hnojili fosforom a draslíkom, prihnojujeme len dusíkom vo forme liadkov (Liadok amónny s vápencom) v dávkach 0,1-0,2kg na 10m2. Na prehnojenie dusíkom sú citlivé najmä marhule. Aj jablone by sme mali prihnojovať dusíkom iba vtedy, keď dľžka prírastkov jednoročných výhonkov bola menšia ako 0,3 m.
V studených fóliovníkoch sa poponáhľame s výsadbou predplodiny. Zavlažujeme jemne, pretože v pôde je dostatok zimnej vlahy. Vysádzame šalát, kaleráb, kel, prípadne sejeme reďkovku. Koncom mesiaca plodiny okopávame. Za slnečného počasia fóliovníky vetráme.
Marec je obdobím, keď v záhradkách môžeme proti chorobám a škodcom z veľkej časti aplikovať mechanickú ochranu. Všetko opadané lístie spod stromov, krov a suché lístie z porastov jahôd zhrabeme a zakompostujeme s prídavkom vápna.
Dôkladne prezrime kry všetkých ríbezlí a nápadne zväčšené púčiky napadnuté roztočom ríbezľovým z porastov odstráňme.
Významnou súčasťou prvých jarných prác vo vinohradoch je ochrana proti chorobám a škodcom. Na viniči prezimujú roztoče, ktoré zapríčiňujú kučeravosť a plstnatosť listov viniča. Prezimovať mohli aj húsenice obaľovačov. Červené škvrny na jednoročnom dreve viniča poukazujú zas na vlaňajší výskyt múčnatky. Po reze odporúčame použiť postrek sírnatými prípravkami alebo Oleoekaluxom. (Pozri správu ÚKSÚP).
Na hriadku vysievame riedko pór. Môžeme ho vysievať aj hustejšie na malú plochu a neskôr, keď dorastie do hrúbky tenkej tužky, presádzame ho na trvalé stanovište. V prvom prípade ušetríme práce s presádzaním, v druhom plochu na pestovanie.
Izbové kvetiny, ktoré prezimovali v pivnici, prenášame do teplejšej miestnosti a zavlažujeme.

4 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Význam predjarného postreku

Vzhľadom na zmeny v ochrane rastlín menia sa aj spôsoby jej vykonávania a tým aj zastúpenie jednotlivých druhov škodcov v ovocných sadoch.
Iste si mnohí záhradkári pamätajú, že v minulosti boli povolené prípravky používané v čase vegetačného pokoja.
Ich výhodou bolo dlhé obdobie použitia aj v období mrazov bez ohľadu na zníženie účinku, ktorý bol pritom veľmi razantný a spoľahlivý. Lenže práve tento razantný účinok spôsoboval hygienické problémy a preto už pred viac ako 15 rokmi boli účinné látky, ktoré obsahovali tieto prípravky, u nás zakázané. Nahradili ich menej jedovaté prípravky, ktoré sú však účinné až na začiatku pučania stromov a po prebudení škodcov. V súčasnosti povolené prípravky treba aplikovať v presne vymedzenom období, inak majú znížený účinok.
Taktiež po ich použití by už nemali prísť silnejšie mrazy, pretože znižujú mrazuvzdornosť stromov. To ale vlastne vylučuje odporúčaný termín ich použitia, teda až po dlhšom súvislom oteplení, keď sa predpokladá aktivizovanie väčšiny prezimujúcich škodcov, takže v našich podmienkach po tomto termíne k veľkým teplotným výkyvom už neprichádza. Najvyššia účinnosť je pri teplotách aspoň 10°C.
Všeobecne sa ošetruje od pokročilého “myšieho uška” do fázy ružového kvetného púčika.
Druhové zloženie prezimujúcich škodcov je široké, pričom proti niektorým sa ošetruje aj počas vegetácie (vošky), iné pri intenzívnej viacročnej chemickej ochrane sa stali vzácnymi a vyskytujú sa len v neošetrovaných výsadbách (púčikové obaľovače, rúrkovčeky) alebo sú až na hranici potreby ich ochrany (mlynárik ovocný).
Naopak sa premnožujú najmä puklice a štítničky, ktoré pri bežnej prehliadke stromov unikajú pozornosti. Sú síce dobre zasiahnuteľné pri pučaní stromov, avšak mnohí pestovatelia tento predjarný postrek nestihnú.
Keďže uvedení škodcovia žijú na kôre výhonkov, počas vegetácie sú dostatočne chránení korunou stromu a postrekové látky ich zasiahnu v menšej miere. V intenzívne ošetrovaných
sadoch sa tiež premnožuje roztočec ovocný, čo ale súvisí aj s nadmerným používaním pyretroidných prípravkov, ktoré silne narúšajú biologickú rovnováhu a ničia dravé roztoče, ktoré regulujú početnosť škodlivých druhov.
Výhodou predjarného termínu je vysoká účinnosť proti méram najmä na hruškách, ktoré sa po prezimovaní práve v tomto období aktivizujú a prelietajú na hrušky. Z uvedených dôvodov treba zvýrazniť potrebu predjarného postreku, ktorým sa spoľahlivo zničí veľa druhov škodcov.


:http://domacnost.sme.sk/c/5272839/vy...#ixzz1ns2dQ1tx
4 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

terezamaria
BXLmiami Pozri príspevok
Vyberám v záhrade miesto pre rebarboru.Poradíte kde?Slnko,polotieň,tieň,akú pôdu,na čo mám dať pozor,čo jej škodí.S rebarborou je to moja premiera a nepestuje ju nikto v mojom okolí,čo sa mi zdá čudné,ale je to tak.
Možno Ti toto pomôže:
http://bmprofit.cz/rebarbora.php
http://zahradkar.pluska.sk/zahradkar...-zelenina.html
http://www.floranazahrade.cz/200308/mate.htm
http://forum.abecedazahrady.dama.cz/...61c523f3935aad
Asi už viem,prečo ju nikto v okolí nepestuje.Vždy je na jar pekná a následne nabehne subsaharská Afrika a je po nej.Takže to miesto vyberám doteraz :-)))
0 0
wirgi wirgi

wirgi je offline (nepripojený) wirgi

Ja mám opačný problém nejdem sa jej zbaviť, aj čo som vykopala a zahodila do kúta do tieňa rastie ďalej, nepolievam ani nijako sa o ňu nestarám.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať